Japan is een geweldige, maar prijzige bestemming. Over het algemeen heb je aan zo’n 3 weken genoeg voor een reis die je nooit meer zult vergeten. Je bezoekt dan bestemmingen als Tokyo, Kyoto, Nikko, Hakone (Mt. Fuji), Nara, Kobe, afhankelijk van het reisplan. Ook kun je een combinatie doen van geijkte plekjes met wat bijzondere bestemmingen waar relatief weinig toeristen komen. Zo besloten wij door de Japanse Alpen te reizen, met diverse hoogtepunten onderweg. Ook hebben we bij een tempel in Mt. Koya geslapen, een absoluut unieke ervaring.

Reizigers kunnen op twee manieren naar Japan; georganiseerd of op eigen gelegenheid. Wanneer je de hele reis zelf regelt, zul je waarschijnlijk iets goedkoper uit zijn, vergeleken het boeken van een rondreis bij een reisorganisatie. De reisorganisatie werkt in het geval van groepsreizen met Nederlandstalige (of Engelstalige) gidsen, en daar valt ook wel wat voor te zeggen. Het voordeel van het zelf organiseren is dat je alles in eigen hand hebt. Je zou zelfs alles open kunnen houden en ter plekke zien wat je allemaal wilt bezoeken. Georganiseerd heeft ook zo zijn voordelen. Veel (uitzoek)werk is uit handen genomen en ter plekke zal je niet snel met het gevoel van ‘Lost in Translation’ te maken krijgen, iets wat wij echter altijd wel konden waarderen ?.

Eerste keer Japan

Japan bestaat uit meerdere regio’s met elk zijn eigen, unieke kenmerken. De meeste reizigers bezoeken tijdens hun eerste keer Japan het eiland Honshu en bewaren de overige streken en eilanden voor een volgende keer. Wij deden het ook zo en daarom staan bestemmingen als Hokkaido en Okinawa zeer hoog op onze wensenlijst voor een volgende reis naar/door het land.

Ga je voor de eerste keer naar Japan en heb je zo’n 2 tot 3 weken te besteden? Overweeg dan een reis langs de grootste hoogtepunten van het land en vlieg rechtstreeks op Osaka of Kyoto (je maakt zeer waarschijnlijk een soort rondje, dus maakt het op zich niet uit waar je de reis start). Je kunt altijd nog een binnenlandse vlucht pakken om weer snel bij de stad van vertrek uit te komen.

Regel je de reis zelf, begin dan met de vliegtickets, de JRP (indien gewenst) en de overnachtingen. Er zijn diverse reisorganisaties met schitterende 2/3-weekse rondreizen die de grootste hoogtepunten allemaal in één reis bezoeken. Je mag ervan uit gaan dat deze experts prachtige reizen hebben samengesteld. Wanneer je een rondreis bij één van de reisorganisaties boekt, leveren zij je de alle nodige informatie die relevant is voor de reis. Dit is vooral handig wanneer je bepaalde specifieke gebieden bezoekt. Ook wordt uitgelegd met welke extra kosten (bv entreegelden, fooien, kosten van het dagelijkse levensonderhoud etc) rekening moet worden gehouden.

Keuzes maken qua bestemmingen is niet makkelijk in het geval van Japan, maar toch zal dit moeten, al is het maar omdat het doodzonde is om een stad als Tokyo of Kyoto maar voor 1 of 2 nachten te bezoeken. Helaas kom je er eenmaal in Japan achter dat het eigenlijk niet uitmaakt hoe lang je ergens verblijft, tegen de tijd dat je weer vertrekt voelt elke bestemming alsof je er veel te kort geweest bent. Japan is uniek, bijzonder, verrassend, kawaii, lekker (eten), hip, modern, ouderwets & authentiek en bovenal wonderschoon met de schitterende natuurparken, enorme bergen en prachtige tempels, tuinen en parken.

Wij raken er maar niet op uitgekeken en zijn alweer druk met onze volgende trip bezig.

Omdat het verder niet altijd even makkelijk is om een keuze te maken tussen de vele reisorganisaties die reizen naar het land aanbieden, vind je verderop een overzicht met aanbevolen reisorganisaties met groepsrondreizen en individuele reizen naar Japan. We beschrijven de vele highlights van het land, zodat je precies weet welke sights zeker bezocht moeten worden en welke je wellicht voor een volgende keer kunt bewaren. We hebben ze in een handig overzicht verwerkt, met hierbij het aanbevolen aantal dagen (hoewel dit natuurlijk ook een persoonlijke afweging is) en een cijfer zoals wij het ervaren hebben. Het cijfer geeft wat ons betreft vooral aan hoe de ene plek zich wat ons betreft vergelijkt met de andere plek.

Hieronder hebben we de twee eerdergenoemde reismogelijkheden uitgewerkt. Heb je vragen over het plannen en organiseren van een reis naar Japan? Neem dan contact met ons op. Dit kan via e-mail, via de Facebook pagina en via ons Telegram reiskanaal.

Georganiseerde rondreis Japan

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige reizen door Japan. De reizen vallen uiteen in individuele rondreizen (voor stelletjes of gezinnen) en groepsrondreizen. Verder heb je ook nog een aantal reisorganisaties die op basis van maatwerk een individuele reis in elkaar zetten. De meeste reizen zijn gericht op ‘je eerste keer Japan’ en doen vooral de meest populaire bestemmingen aan. De inhoud van de reis is zo opgesteld dat je een mooie mix van de tofste plekken en bezienswaardigheden meekrijgt. Vaak duren de rondreizen door Japan zo’n 3 weken. Staat bv alleen Tokyo centraal (en bezoek je dus Tokyo plus enkele bestemmingen in de directe omgeving) dan kan het ook in twee weken of zelfs minder. Bekijk vooraf de reisprogramma’s en ga na welke reis het beste bij je past. Hieronder volgt een overzicht met de mooiste rondreizen die wij gevonden hebben:

Omschrijving Reisorganisatie
Japan Highlights, 16-daagse privé rondreis 333travel
14-daagse privé rondreis Japan per trein ANWB Reizen
Rondreis Japan, 22 dagen Djoser
Hoogtepunten van Honshu, 15-daagse groepsrondreis Koningaap
Zeg konichiwa tegen Japan, 14-daagse groepsrondreis Sawadee
Het land van de rijzende zon, 15-daagse groepsreis Shoestring
Kennismaking met Japan, 20-daagse privéreis Van Verre

Bij de rondreizen geldt dat je ze vaak in twee varianten hebt; de groepsreis waarbij je met anderen reist en de individuele rondreis waarbij de reisorganisatie de reis helemaal voor je samenstelt.

Let er bij het boeken van een georganiseerde rondreis altijd op dat de reis mogelijk een minimaal aantal deelnemers heeft. Er zijn reisorganisaties die een gegarandeerd vertrek bieden. In het geval van Japan tonen de meeste reisorganisaties hun prijzen exclusief de internationale retourvlucht, of reisorganisaties die de luchthavenbelasting, brandstofheffing en veiligheidstoeslag nog niet in de totaalprijs vermelden. Verder zijn er reisorganisaties die individuele rondreizen op basis van maatwerk aanbieden, waarbij de reizen op hun website als voorbeeld dienen (en hier dus vanaf geweken kan worden, vaak tegen extra kosten).

Vanzelfsprekend liggen de prijzen lager buiten ons hoogseizoen en onze vakantieperiodes. Dat betekent ook dat er meerdere momenten per jaar zijn dat prijzen ineens flink kunnen oplopen. Zo zijn de lente (vanwege de Sakura) en de Herfst (vanwege de Koyo) berucht om de aanzienlijk hogere prijzen (van soms wel 100%). Ook is Japan duurder rond Nieuwjaar en in de Japanse vakantieweken.

Houd verder rekening met het klimaat in Japan. Japan heeft net als Nederland vier duidelijke seizoenen met elk hun voor- en nadelen. Daarbij heb je in de winter in veel gebieden vaak enorme sneeuwval (metershoog pak sneeuw) wat reizen in die regio’s bemoeilijkt. De zomer is op het hoofdeiland (en de eilanden ten zuiden ervan) vaak heet en vochtig (subtropisch van aard). Wat dat betreft is de herfst en de lente de leukste periode om het land te bezoeken.

De prijzen van rondreizen liggen meestal tussen €2000 en €3500 per persoon, exclusief de vliegtickets. Is er sprake van veel luxe (en exclusiviteit) dan verblijf je meestal een kortere periode tegen een hogere prijs. Reisprogramma’s ontlopen elkaar meestal niet zo heel veel, ga er in ieder geval maar vanuit dat elke rondreis naar Japan bijzonder zal zijn.

Zelf samenstellen van een reis naar Japan

Japan kun je ook prima zelf bezoeken, zonder een georganiseerde reis te boeken. Je kunt makkelijk zelf losse vliegtickets boeken. Omdat KLM rechtstreeks naar het land vliegt kopen we onze vliegtickets naar Japan altijd direct bij ze tijdens een speciale actie zoals de Werelddeal Weken. Je kunt ook makkelijk zelf de hotelovernachtingen boeken bij populaire hotelsites als Agoda.nl en Booking.com.

Je kunt de inhoud van de reis verder goed afkijken van de reisorganisaties. Vaak is hier een goed haalbaar reisprogramma beschreven, zodat je weet wat kan en wat niet kan (je ziet zo al snel hoeveel dagen je minimaal nodig hebt). Een mooi voorbeeld van een reis is de 16-daagse rondreis genaamd ‘Land van de Geisha’s’ van ANWB Reizen. Zij hebben een mooi plan opgesteld waaruit goed naar voren komt wat er in ruim 2 weken Japan mogelijk is. Je kunt hun reisopzet eventueel als voorbeeld gebruiken.

Een nadeel van het zelf organiseren is dat niet iedereen het leuk vindt alles zelf te moeten regelen. Je kunt niet tijdens de reis terugvallen op een gids of op medereizigers in de groep. Het grote voordeel is dat het zelf organiseren wel vaak flink scheelt in de totaalprijs van de reis.

1) Internationale vliegtickets

Je start het samenstellen van je eigen reis met het boeken van losse vliegtickets van Amsterdam naar Tokyo, Osaka of een andere bestemming binnen Japan. Boeken kan prima bij de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf (wij zijn groot fan van de Werelddeal Weken van KLM) of bij de populaire vliegticketvergelijker Momondo. Onze voorkeur gaat uit naar KLM vanwege hun rechtstreekse vluchten met prettige vertrek- en aankomsttijden. Daarbij is KLM vaak ook (spot)goedkoop als je tijdens een speciale actie boekt. Zo kwamen we tickets tegen vanaf €600 (wij betaalden uiteindelijk €800 op Osaka tijdens de Sakura-periode). De vlucht naar Osaka duurt iets meer dan 10 uur en de vlucht naar Tokyo een uurtje langer.

Wil je graag voor de allerlaagste prijs naar Japan, kies dan een niet zo voor de hand liggende stad om je reis te beginnen. Er is dan vaak sprake van een stopover, waardoor de vliegtijd wel aanzienlijk langer is (denk aan meer dan 16 uur). Tickets zijn er in dat geval echter al vanaf €500.

Tip: Reis je met (jonge) kinderen? Kies dan als het even kan voor een zo kort mogelijke, rechtstreekse vlucht met prettige stopover-tijden, of voor een vlucht waarbij de vertrektijd in elk geval zo is dat er meteen geslapen kan worden (in het vliegtuig gaat alles dan ook sneller op donker, wat prettig is voor de kinderen).

Internationale vliegtickets boek je ruim vooraf voor de beste prijzen, last-minute vluchten naar Japan bestaan niet echt. Het beste moment om vliegtickets te boeken verschilt per seizoen, maar meestal geldt dat je 9 maanden tot 3 maanden vooraf de beste prijzen hebt, tenzij je buiten deze periode tijdens een speciale actie boekt. Enkele maanden vooraf heb je vaak nog één of meerdere periodes met scherpe aanbiedingen, maar het aantal beschikbare stoelen is dan vaak al flink afgenomen. Tijdens het hoogseizoen heb je te maken met de hoogste vliegticketprijzen en in deze periode (juni t/m augustus) zijn er meestal geen aanbiedingen meer. Wil je goedkoper vliegen, zorg dan voor vertrek vanaf een buitenlandse luchthaven. Schiphol is namelijk één van de duurdere luchthavens om vanaf te vliegen.

Let er altijd op dat een retourticket vanuit Nederland vaak het goedkoopst is als je vanaf dezelfde stad vertrekt als waar je bent aangekomen. Wil je liever vanaf een andere stad vertrekken, ga dan na of het goedkoper is om gewoon zelf een vlieg- of treinticket te kopen naar de stad waar vandaan je naar Nederland terug reist.

2) Reisplan opstellen

Het reisplan bepaalt waar je elke nacht verblijft en hoe je tussen de verschillende bestemmingen reist. Stel het reisplan indien mogelijk zo volledig mogelijk op en deel het eventueel in onze reiscommunity zodat andere reizigers hun input erop kunnen geven. Inspiratie kun je ook uit de georganiseerde rondreizen van de Nederlandse reisorganisaties halen. Nadat je het reisplan (met de meest logische reisroute) hebt bepaald, kun je beginnen met het vastleggen van de overige zaken. Uit kostenoverweging loont het bijna altijd om vooraf in elk geval het volgende vast te leggen:

Accommodatie. Dit is bij Agoda.nl en Booking.com vaak kosteloos tot zeer dicht op de aankomstdatum te annuleren. Vastleggen betekent dus niet dat je eraan vast zit.

Bus- en/of treintickets. Ga absoluut voor de JRP (Japan Rail Pass), maar ga ook even na of losse tickets in jouw geval niet goedkoper uitpakken. Bestel de JRP vooraf online, koop losse treintickets bij aankomst bij het eerste en beste JR-station dat je tegenkomt. In sommige gevallen wil je naar plekken waar geen treinen naartoe gaan, overweeg dan de bus. Vanaf 30 dagen voor vertrek kun je online bustickets boeken.

Binnenlandse vluchten. Binnenlandse vluchten zijn alleen relevant als je afgelegen delen van Japan bezoekt, waar de snelle Shinkansen trein niet komt. Voorbeelden zijn Hokkaido en Okinawa (en de andere Japanse eilanden). Hoe eerder je de binnenlandse vluchten boekt hoe beter. De prijs is dicht op de vertrekdatum vaak een veelvoud van wat je tijdens een aanbieding betaalt. Let op actieperiodes en boek in de regel zo’n 6 tot 3 maanden voor vertrek.

Speciale combinatietickets. Japan doet aan voordeelbonnen, daar zijn ze gek op. Er is vaak voordeel te behalen door een combinatieticket te kopen. Denk aan een treinticket naar een bijzondere bestemming (bv Nikko) samen met een dagkaart voor ongelimiteerd gebruik van de bussen en gratis toegang tot alle tempels met in totaal ¥1.500 voordeel wanneer je alles los had gekocht. Vaak kun je deze combinatietickets vooraf online bestellen.

Losse tours. Wil je een paar dagen met privévervoer met gids/chauffeur op pad? Of bezoek je graag plekken die buiten de gebaande paden liggen? Of wil je bepaalde attracties of activiteiten in de grote steden graag vooraf al vastleggen? Boek of regel dit vooraf want dicht op de vertrekdatum zitten sommige tours vol. Een mooie site met lokale tours is GetYourGuide.com.

Tip: wil je liever niet een georganiseerde reis boeken, maar weet je niet waar je moet beginnen bij het zelf regelen? Bekijk dan de eerdergenoemde reizen om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Vaak hebben de reisorganisaties zeer logische reisroutes uitgekiend, die je zeer goed als inspiratie voor je eigen reis kunt gebruiken.

3) Hotelovernachtingen

Als de vertrekdatum vastligt kun je de losse hotelovernachtingen reserveren. Dit kan goed bij Agoda.nl en Booking.com want deze sites hebben vaak scherpe aanbiedingen. Direct bij de websites van hotels boeken of ter plekke bij een hotel in Japan binnenwandelen is over het algemeen duurder, hoewel dit van een hoop zaken afhangt. Vooraf online boeken levert in het geval van middenklasse en luxe hotels en resorts meestal de beste prijzen op. Vergelijken loont en vergeet ook niet na te gaan of je wat via Airbnb kunt huren, want soms zitten er echte pareltjes tussen.

Wat betreft de hotelsites heeft Booking.com een lichte voorkeur omdat je daar de meeste hotels en resorts kunt boeken waarbij je kosteloos tot vlak voor aankomst kunt annuleren. Er is ook wat meer concurrentie en daardoor betere prijzen en vaker een aanbieding. Agoda.nl heeft de afgelopen jaren ook steeds meer accommodatie met gunstige annuleringsvoorwaarden. Dit biedt enige flexibiliteit, vooral omdat je zo snel de overnachtingen kunt vastleggen en dit later nog kunt aanpassen (mocht je een betere deal tegenkomen). Annuleren is supermakkelijk en is in een paar muisklikken gedaan.

Ryokans kun je vaak pas vrij dicht op de aankomstdatum boeken, online houden ze hun boekingsformulieren nog lang gesloten. Veel Ryokans vind je niet terug op de eerdergenoemde hotelvergelijkers als Booking.com en Agoda.nl. Je kunt dan alleen maar rechtstreeks boeken en de prijzen staan vaak voor het hele jaar vast (gebaseerd op Japanse hoog- en laagseizoen, vakantiemomenten). De mooiste Ryokans kun je ook boeken via de Japan Ryokan Hotel Association. Let erop dat je in afgelegen oorden vaak geen grootschalige hotels hebt, maar alleen maar kleine, sfeervolle Ryokans.

4) Binnenlands vervoer

Binnen Japan reis je het beste per trein. Het hele land, uitgezonderd de eilanden in het zuiden en het ruige noorden bij Hokkaido, is één groot treinnetwerk. Afhankelijk van hoe veel je met de trein wilt reizen kan een JRP (Japan Rail Pass) een zeer voordelige oplossing zijn. Je koopt vooraf de pas en eenmaal in Japan kun je ongelimiteerd met de trein, bus en diverse andere manieren/plekken reizen. Ben je niet van plan om veel te reizen, dan zullen losse treintickets voordeliger zijn. In sommige gevallen gaan er alleen bussen, zoals in het geval van de Japanse Alpen, en dan moet je vooraf bustickets kopen (kan ook ter plekke, maar dan loop je het risico dat de bus vol zit).

Binnenlandse vluchten zijn niet zo heel populair in Japan. Dat komt vooral omdat reizen per trein zoveel fijner, luxer/ruimer en comfortabeler is. Daarbij is reizen per trein over het algemeen ook nog eens goedkoper, tenzij je zeer lange afstanden in één keer wilt overbruggen. Ook wanneer je naar Hokkaido of Okinawa wilt, kun je het beste het vliegtuig pakken. Tickets kun je het beste ruim vooraf online bestellen.

5) Huurauto

Het is niet zo gebruikelijk om zelfstandig door Japan te reizen. In grote steden raden we het sowieso af. In de binnenlanden is het een ander verhaal en daar is een auto soms een erg prettige manier om zelfstandig bepaalde regio’s te verkennen. Een auto huur je makkelijk via Rentalcars.com en eenmaal in Japan is een internationaal rijbewijs een vereiste. Verder moet je bij autohuur denken aan prijzen vanaf zo’n €50 per dag.

6) Losse tours en bouwstenen

Losse tours zijn niet altijd noodzakelijk in Japan. Hoewel je soms wel vooraf goedkoper uit bent, of speciale tickets (bv om lange wachtrijen te vermijden) kunt kopen die bijvoorbeeld ter plekke tijdwinst opleveren. GetYourGuide heeft diverse losse tours en activiteiten in Japan, waarvoor je handig vooraf de entreebewijzen kunt kopen. Alleen al vanwege de enorme tijdwinst zouden we dit altijd doen. In Japan zelf heb je overigens tig websites waar je los tickets en tours kunt boeken, je vindt ze meestal makkelijk door in Google op een attractie, activiteit of bezienswaardigheid te zoeken.

Wil je specifieke tours graag vooraf vastleggen, dan kun je dit al in Nederland doen bij de reisorganisaties met losse tours. Een tour kan een dagactiviteit zijn, maar ook bijvoorbeeld een driedaagse trip naar een speciale bestemming. Deze trips kun je in sommige gevallen los boeken, maar veel reizigers rijgen een aantal trips aan elkaar om zo zelf hun ultieme Japan-reis samen te stellen. Wij zijn altijd zeer positief over de Nederlandse reisorganisaties 333travel en Van Verre. Het leuke ervan is dat je zelf aan de hand van hun bouwstenen een individuele rondreis door Japan kunt samenstellen. Je koppelt gewoon een aantal bouwstenen aan elkaar en zij regelen de rest voor je. Hierbij kun je ook eventueel afwijken van de standaard trips en ook eigen input geven rond de manieren van reizen (bus, trein of vliegtuig). Natuurlijk kun je de bouwstenen op hun website ook als input gebruiken en je eigen rondreis hiermee samenstellen (op eigen houtje).

7) Visumaanvraag

Verblijf je korter dan 90 dagen in Japan, dan hoef je niet (vooraf of ter plekke) een visum aan te vragen. Je krijgt bij aankomst automatisch een stempel in je paspoort met geldigheid van 90 dagen.

8) Vaccinaties

Er zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties bij een reis naar Japan.

9) Reisverzekering en annuleringsverzekering

De meeste reizigers hebben een doorlopende reisverzekering en hoeven dus niks vooraf te regelen, behalve eventueel nagaan of ze wereldwijde dekking hebben. Heb je nog geen doorlopende reisverzekering, dan raden we aan dit direct te regelen. Een prima verzekeraar is Europeesche, waar wij zelf ook onze doorlopende reisverzekering hebben lopen. Naast de doorlopende verzekering hebben ze ook een kortlopende reisverzekering voor minder reislustige mensen. Dit is alleen interessant als je minder dan 30 dagen per reist.

Let erop dat je bij je eigen zorgverzekeraar vaak staffelkorting krijgt bij het afnemen van meerdere verzekeringen. Het kan dus zijn dat de reisverzekering bij een andere partij goedkoper lijkt, maar dat je vanwege de korting toch goedkoper uit bent bij je eigen verzekeraar.

Wat te bezoeken in Japan

Wanneer je minimaal 2 weken in Japan te besteden hebt, kun je binnen één vakantie al een flink aantal absolute hoogtepunten van het land bezoeken. Daarnaast zullen er dan altijd veel hoogtepunten en attracties overblijven voor een volgende reis door het land. Verderop volgt nog een aanbeveling voor wanneer je het met minder dan twee weken moet doen.

Bij een eerste keer Japan en twee tot drie weken reistijd zouden wij altijd Tokyo en Kyoto als leidend hanteren. Deze twee plekken wil je hoe dan ook een keer in je leven gezien hebben en beide plekken zijn geweldig. Rond de beide bestemmingen heb je weer een hoop moois te zien en te doen, vaak maar op max een uurtje reizen per trein. Afhankelijk van je tijd vul je de resterende dagen met wat tripjes vanaf Tokyo en Kyoto, met over het algemeen 2 tot 4 overnachtingen per bestemming (voor Tokyo en Kyoto zelf zouden we minimaal 5 nachten per bestemming uittrekken wanneer mogelijk).

Hieronder volgt een overzicht met meest populaire hoogtepunten tijdens je reis door Japan. Je kunt zelf beoordelen of deze reisonderdelen essentieel zijn of niet. Per reisonderdeel geven we een summiere omschrijving, daarbij geven we telkens aan hoeveel dagen je er volgens ons minimaal moet verblijven. Ook vermelden we hier ons rapportcijfer bij, zodat je een indruk hebt welke echte must-see’s zijn en welk je met een gerust hart kunt overslaan. De volgorde van de hoogtepunten zijn zonder enige logica ?.

Hoogtepunt Omschrijving Dagen Cijfer
Tokyo De moderne, hippe, unieke hoofdstad van Japan. Drukte, gekte, maar ook zen (tempels en parken/tuinen) en gigantisch lekker eten. Wij hebben het hier altijd heerlijk en wat betreft de duur van het verblijf geldt voor ons altijd “Hoe langer hoe beter”. 6D/5N 10
Kyoto De tempelstad van Japan. Echt overal tempels en de één nog mooier dan de ander. Naast tempels ook zoveel andere mooie dingen. Het leukste? Gewoon de hele stad met de fiets verkennen. Ook hier weer heerlijk eten in de smalle steegjes in het oude deel van de stad. We komen graag weer en weer, en weer een keer. 5D/4N 10
Osaka Moderne, jonge, eigenzinnige stad. Het heeft wat weg van Tokyo maar ook weer zat unieke, onderscheidende dingen. Nu KLM er rechtstreeks op vliegt ook steeds meer populair onder Nederlandse reizigers die er hun vakantie beginnen. Wij vinden de stad gaaf en bruisend, met zat te doen en ook weer heerlijk eten! 4D/3N 9
Hakone Een toeristisch geothermaal gebied en daardoor een populair Onsen-resort. Vanwege de afstand tot Tokyo zeer populair onder dagjes- en weekendmensen. Makkelijk en goedkoop bereikbaar per snelle Shinkansen. Diverse bergdorpjes met toffe accommodatie. Vanaf de hoger gelegen plekken is het zicht op Mt. Fuji fenomenaal (als je geluk hebt). 3D/2N 8
Nikko Een stadje met een nieuw en superoud deel vol enorme tempels, misschien wel de mooiste van heel Japan. Gebouwd in een tijd dat protserig (voor Japanse begrippen) prima kon. Vormt ook de toegangspoort tot Nikko Nationaal Park, een bijzonder mooi natuurgebied met meren, bergen en veel meer. 4D/3N 9
Nara De oude keizerlijke stad Nara heeft enorm veel moois te bieden binnen het prachtige Nara Park. Je loopt van tempel naar tempel, de één weer nog mooier dan de ander, vergezeld van semi-tamme hertjes, kenmerkend voor dit gebied. Nara is in een volle dag te doen vanuit Osaka of Kyoto, maar eigenlijk maakt een overnachting het verblijf nog veel leuker. 2D/1N 9
Mount Koya Wie wil er nou niet in een tempel bij de monniken slapen? Bij Mount Koya kan het want hier heb je meerdere tempels waar toeristen een nachtje kunnen verblijven om zo de monniken van dichtbij mee te maken. Vroeg naar bed en vroeg op voor het gebed, een unieke ervaring. Mt Koyasan heeft daarnaast ook nog veel moois, zoals meerdere schitterende tempels en de unieke Okunoin begraafplaats. 2D/1N 9
Kanazawa Kanazawa is een prachtige, relatief kleine stad met meerdere toffe bezienswaardigheden. Er is genoeg te doen voor enkele dagen en het is tevens de toegangspoort tot diverse sights in de omgeving en tot de schitterende Japanse Alpen. 3D/2N 8
Takayama Geweldig authentiek Japans stadje in de Hida streek (bekend van het heerlijke Hida vlees), midden in de Japanse Alpen. Fijn sfeertje en veel leuks te doen. 3D/2N 9
Hirayu-Onsen Pittoresk Onsen-drop midden in de Japanse Alpen. Shinhotaka Ropeway ligt in de buurt, een kabelbaan die je naar enorme hoogte brengt, met geweldig uitzicht over de Japanse Alpen. 3D/2N 9
Shirakawa-go Unesco dorp met typische Gassho huizen. Het dorp is echt fantastisch en er hangt een leuk sfeertje. De huizen zijn duidelijk herkenbaar door de speciale dikke daken die bestand zijn tegen de ergste sneeuwval. Een plaatje! Kan in een dag bezocht worden, maar een overnachting maakt het pas echt speciaal. 2D/1N 10
Nagano Bekend van de Olympische winterspelen. Klein, leuk stadje. Relatief weinig te doen, maar in de omgeving heb je wel de sneeuwapen, wat voor velen een absoluut hoogtepunt is van de reis naar/door Japan. Nagano is de toegangspoort tot diverse skigebieden in de regio, waaronder het populaire Shiga kogen. 2D/1N 7
Matsumoto Leuk stadje, schitterend kasteel. Overnachting is niet nodig, als je er voor de ski- of outdoorvoorzieningen komt kun je beter daar overnachten. 1D 7
Odawara Ook Odawara moet het van een mooi kasteel hebben. Overnachten is niet zo logisch, iedereen reist door richting het mooie Hakone. 1D 7
Himeji Het mooiste en best bewaard gebleven kasteel van Japan. Op een uurtje met de snelle trein vanaf Osaka (gratis met de JRP) en echt een plaatje. 1D 9
Jigokudani Monkey Park De sneeuwapen kom je bijna standaard tegen op de foto’s van magazines die over Japan schrijven. Ze groeiden uit tot het toeristische boegbeeld van het land, de makaaksoort die de hotsprings bij Jigokudani hebben ontdekt en er dagelijks heerlijk in baden. Toeristisch, een beetje wel ja, maar nog steeds een absoluut hoogtepunt. Tip: regel een goedkope overnachting in Nagano. 1D (of 2D/1N) 9
Hokkaido De Japanse ruige outdoor. Schitterende natuurparken in weer een andere kant (letterlijk, het uiterste noorden) van Japan. Ultieme bestemming voor outdoorliefhebbers en avonturiers. 6D/5N 9
Sapporo De hoofdstad van Hokkaido. Mooie, moderne stad met veel sights en vooral heerlijk eten. De stad is relatief jong en ruim opgezet, met brede lanen, boulevards en veel groen. 3D/2N 8
Hiroshima Ondanks het gitzwarte verleden is Hiroshima een leuke en mooie stad. Toeristen die richting het zuiden trekken slaan een bezoek over het algemeen niet over. De shinkansen is er ook zo vanaf Tokyo, geen reden om er niet even een kijkje te nemen, zeker niet als je een JRP hebt. 3D/2N 7
Nagasaki Nagasaki heeft een vergelijkbare dieptrieste geschiedenis achter de rug als Hiroshima. Het was altijd al een multiculturele stad, omdat het in een ver verleden de enige haven van Japan had, waar buitenlandse schepen mochten aanmeren. Nu nog is Nagasaki een mix van invloeden. 3D/2N 7
Okinawa De bountybestemming van Japan. Hier reis je naartoe voor witte stranden, kraakhelder zeewater, schitterende resorts en een fantastische onderwaterwereld. Bereikbaar vanaf Tokyo met een binnenlandse vlucht en de ultieme plek om even lekker tropisch te genieten. 5D/4N 9
Tateyama Kurobe Alpen Route Een bijzonder hoogtepunt, de Tateyama Kurobe Alpen Route gaat dwars door het noordelijke deel van de Japanse Alpen. Een traject met treinen, bussen, kabelbanen en stukken die je lopend door enorme sneeuwtunnels aflegt. Echt schitterend, maar time het goed want het is maar kort geopend. Start in Toyama en regel accommodatie in Omachi. 1D 9
Fukuoka Als je alle grote steden al gehad hebt bezoek je Fukuoka. Het is een mooie, moderne stad maar het komt meestal niet voor in de top-lijstjes met bestemmingen die je gezien moet hebben als je Japan bezoekt. Toch heeft het genoeg leuks te bieden. 3D/2N 7
Izu Het schiereiland Izu wordt vaak overgeslagen, terwijl het een geweldig mooi gebied is. Net als Hakone is het een populaire weekendje-weg bestemming onder de inwoners van Tokyo. Het is verder een populaire duikbestemming. Een leuke manier om het schiereiland te verkennen is per huurauto. 4D/3N 8

Korter dan twee weken

Japan kan vanwege de praktische directe KLM-vluchten makkelijk voor twee weken of zelfs minder bezocht worden. Dat je hierbij wat concessies moet doen wat betreft de bestemmingen die je in de relatief korte tijd bezoekt is vanzelfsprekend. Stel je hebt maar twee weken, dan zijn er nog zat toffe reizen door het land mogelijk. Sterker nog, de meeste reisorganisaties bieden standaard 10-daagse tot 14-daagse reizen door het land aan. Hieronder wat voorbeelden:

 1. Stedenreis Tokyo, met uitstapjes naar Nikko en Hakone. Kan prima in 10 dagen en geeft al een mooie, gevarieerde indruk van het land.
 2. Osaka, Kyoto en Nara. Deze drie topbestemmingen liggen allemaal dichtbij (minder dan een uurtje met de trein) elkaar en kun je prima in 10 dagen verkennen. Een voordeel is de directe KLM vlucht op Osaka.
 3. Osaka, Himeji, Nara & Mount Koya is ook een schitterende en gevarieerde reis die je in 10 dagen kunt doen. De tempelstad Nara is geweldig, het Himeji kasteel is misschien wel de mooiste van heel Japan en wie wil er nu niet in een (actieve) boeddhistische tempel slapen?
 4. Dan kun je ook prima voor 10 dagen alleen naar Okinawa. Ja er zijn vergelijkbare plekjes, maar de Japanse tropen zijn toch wel erg mooi en uniek. En wat een onderwaterwereld. Prima 10 daagse-duikvakantie.
 5. 10 dagen naar Hokkaido kan ook goed. Regel een rechtstreekse vlucht naar Tokyo en stap vervolgens over op je vlucht naar Hokkaido voor ultiem outdoorplezier.

Tips

 • Let erop dat je voldoende afwisseling aanbrengt in het reisprogramma. Zoals je bij de reizen van de verschillende reisorganisaties kunt zien bestaan hun reizen meestal uit een leuk en gevarieerd programma.
 • Ga vooraf na of de bestemmingen die je wilt bezoeken een ‘beste tijd’ voor een bezoek hebben.
 • De jaarlijkse Vakantiebeurs en de Beurs voor Bijzondere Reizen zijn twee evenementen waar je veel te weten kunt komen over het prachtige Japan. Als je niet genoeg hebt aan de informatie op het internet, is dit een leuke manier om meer te weten te komen over het land en de reisorganisaties met reizen naar het land.
 • De meeste reisorganisaties hanteren vergelijkbare betalingsvoorwaarden. Nadat een boeking definitief gemaakt is (in sommige gevallen na het geven van een concreet akkoord op een reisvoorstel) krijg je de factuur met hierop vermeld het percentage van de aanbetaling. Dit ligt meestal op zo’n 20% van de totale reissom. In veel gevallen dien je uiterlijk 6 weken voor vertrek de volledige reissom hebben voldaan.
 • Een handige manier om te achterhalen wat er nu allemaal precies te doen is op een bestemming is door de website Tripadvisor te bezoeken en dan de bestemming erbij te halen. Hier heb je een categorie genaamd ‘Activiteiten’ waar je een enorm overzicht met de bezienswaardigheden en attracties in de directe omgeving ziet. Vaak heb je op Tripadvisor ook een forum waar je specifieke vragen kunt stellen.
 • Zorg voor een annuleringsverzekering wanneer je een georganiseerde reis boekt. Ga ook na wat je plan B is bij het zelf organiseren van een reis door Japan. Soms lopen zaken net even anders in het land en het zou jammer zijn als je zaken vooraf betaald hebt en bij problemen niet (deels) terug krijgt.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.