Kbal Spean – ook bekend als Valley of a 1000 Lingas, of letterlijk als Bridge Head – is een werkelijk schitterende bezienswaardigheid binnen het Phnom Kulen nationaal park, ten noordoosten van Siem Reap in Cambodja. Het is een archeologisch hoogstandje, waarbij over een stuk van zo’n 150 meter schitterende uit stenen gehouwen beeltenissen op de rivierbedding zichtbaar zijn.

Kbal Spean

Door het stromende water heen zie je vooral veel Lingams; in het hindoeïsme een fallusvormig, langwerpig voorwerp, dat de scheppingskracht van de god Shiva representeert. De afbeeldingen werden gemaakt in de 11e en 12e eeuw tijdens heerschappij van koning Suryavarman en koning Udayadityavarman.

Kbal Spean

Het pad naar boven is prima begaanbaar. Het is op sommige stukken wel een beetje klimmen en klauteren. De hele klim is op zich prima te doen, je hoeft niet over een topconditie te beschikken. Zorg wel dat je voldoende water en snacks bij je hebt (en dat je vooraf naar het toilet gaat) want eenmaal bij Kbal Spean aangekomen zijn er verder geen faciliteiten.

Kbal Spean

Eenmaal boven aangekomen zie je in de rivierbedding direct de mooiste afbeeldingen die uit de stenen gehouwen zijn. De ‘lingas’ werden in de rivierbedding gemaakt om het water vruchtbaar te maken. Dit water liep namelijk helemaal vanaf Kulen naar Angkor en omgeving, waar het water het hele rijk vruchtbaar maakte. Naast alle stenen afbeeldingen die verwijzen naar de god Shiva, zie je er tevens afbeeldingen van Shiva zelf en van de goden Vishnu, Brahma, Lakshmi, Rama, en Hanuman, en zelfs diverse diersoorten (zoals koeien en kikkers).

Wij liepen zelf nog even een stuk stroomopwaarts, maar daar zagen we niks bijzonders. Daarna dus maar rustig naar beneden, richting de waterval. Omdat we er tijdens het droge seizoen waren, was de rivier enigszins opgedroogd. Hierdoor zagen op diverse plekken prachtige afbeeldingen in de stenen, die we anders misschien niet zo snel gevonden hadden. Je moet echt goed kijken, want soms valt een afbeelding totaal niet op. Aan het einde van het pad zie je een prachtige waterval, waar je heerlijk kunt relaxen en zelfs onder kunt staan om af te koelen.

Kbal Spean

Vanaf de grote parkeerplaats is het ongeveer 45 minuten lopen naar het bovenste deel van de rivier (het pad is 2 kilometer lang). Bij het startpunt heb je toiletten, waar je op vertoon van de Angkor toegangskaart kosteloos gebruik van kunt maken. Ook heb je er enkele kleine restaurants en wat winkeltjes waar je drinken en snacks kunt kopen. Vergeet niet voldoende water mee naar boven te nemen, vooral tijdens de droge maanden.

Kbal Spean ligt in het Kulen gebergte ten noordoosten van het schitterende Angkor tempelcomplex. De meeste reizigers verblijven in Siem Reap als men de attracties in deze populaire regio in Cambodja bezoekt. Je rijdt er met de auto in een uurtje naartoe (het ligt ongeveer 40 kilometer vanaf Siem Reap). Wij zagen tijdens onze trip ook diverse mensen op de tuktuk, maar die moeten het op sommige momenten zwaar hebben gehad vanwege de zeer stoffige omstandigheden. Het rijden met de tuktuk heeft wel weer als voordeel dat je onderweg makkelijk en vaak kunt stoppen, je staat hiermee dicht in contact met de lokale bevolking.

slider-kbal-spean-2.jpeg
slider-kbal-spean-5.jpeg
slider-kbal-spean-3.jpeg
slider-kbal-spean-7.jpeg
slider-kbal-spean-4.jpeg
slider-kbal-spean-8.jpeg
slider-kbal-spean-1.jpeg
slider-kbal-spean-6.jpeg
previous arrow
next arrow

Kbal Spean is een weinig bezochte attractie. Het ligt waarschijnlijk net iets te ver van de grote bezienswaardigheden van Angkor af, waardoor veel reizigers het overslaan. Dat is zonde, want dit is wat ons betreft een van de absolute highlights van Cambodja. Voor backpackers zal het mogelijk ook om de kosten gaan. Vervoer (met de auto of tuktuk) is over het algemeen niet goedkoop in Cambodja. Als je voldoende tijd in de omgeving van Siem Reap hebt, moet je de plek zeker bezoeken. Het is ook weer even wat anders dan alle mooie tempels (wij werden zelf na enkele dagen een beetje tempelmoe, en dit vormde leuke afwisseling). Het is daarnaast ook leuk om door een stuk Cambodjaanse jungle te lopen.

De laatste bezoekers worden tot 15.00 toegelaten. Het is daarom raadzaam om in de ochtend naar Kbal Spean te gaan. Hoe eerder hoe beter, want dan is het er extra rustig en ook nog lekker koel. Je combineert een bezoek makkelijk met een stop bij Banteay Srei, één van de kleinere Angkor tempels. Uniek zijn de goed bewaard gebleven, zee gedetailleerde afbeeldingen. Dit kun je dan het beste op de terugweg doen, want Banteay Srei sluit pas om 17.00. Dierenliefhebbers kunnen ook het Angkor Centre for Conservation of Biodiversity (ACCB) bezoeken. Dit rehabilitatiecentrum voor dieren ligt ook binnen het Phnom Kulen National Park, dichtbij Kbal Spean.

 
 
Naar Cambodja met Van VerreMooie, unieke Cambodja-reizen met Original AsiaOnvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2052 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 16-daagse privé rondreis met chauffeur met ANWB.

Lees meer

v.a. €2645 excl.

Ontdek Cambodja

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €1229 incl.

Rondreis Thailand & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Thailand en Cambodja in twee weken met Kras.

Lees meer

v.a. €2500 excl.

Cambodja Compleet

In 20 dagen langs diverse hoogtepunten van Cambodja met Pangea Travel.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar Cambodja kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, De Jong Intra, VNC Asia Travel, Original Asia, PANGEA Travel, 333Travel en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Cambodja biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je vliegtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bustickets of binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Cambodja.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.