In de diverse artikelen die we over onze avonturen in de Dolomieten schreven lees je al vaak handige tips voor bij een bezoek aan deze schitterende regio in het noorden van Italië. De meeste reizigers bezoeken de Dolomieten voor hikes in de bergen maar je kan ook prima een vakantie vullen met leuke dagtochtjes naar de vele bezienswaardigheden. Zo wisselen wij straffe wandeldagen af met relaxte uitstapjes, met de bus en soms met de auto. De onderstaande opsomming met tips komen vast van pas bij het plannen van een reis naar dit schitterende gebied.

Verken de hoogtepunten/wandelroutes rond één toeristisch centrum

Voor een eerste vakantie in de Dolomieten raden we de regio Val Gardena aan. Dit is vrij toeristisch maar ook één van de allermooiste en allerleukste regio’s. Vanaf de drie dorpen waar Val Gardena uit bestaat pak je gemakkelijk de lift voor de beste hikes. Verder heb je hier Alpe di Siusi, een prachtige alpenvlakte. De mooiste hike doe je bij Seceda en Col Raiser, met uitzichten van op een ansichtkaart.

Seceda in de Dolomieten

Een andere populaire uitvalbasis is Cortina d’Ampezzo voor o.a. hikes rond Tre Cime di Lavaredo, Cinque Torri, Passo Giau en het prachtige Sorapis-meer.

Ook leuk is het gebied in de omgeving van Bruneck. Dit is een leuk dorpje met op rijafstand diverse toffe bezienswaardigheden zoals Kronplatz, Lago di Braies, Elfenweg en veel meer.

Karrersee

Verder is het gebied rond Vigo di Fassa het overwegen waard. Niet alleen ben je zo in de schitterende stad Bolzano (een echte aanrader), maar je kunt ook prachtige hikes vanaf dit dorp ondernemen (o.a. richting Vajolet). Op een kort stukje rijden ligt verder het schitterende Carezza-meer.

Essentiële dingen om bij je te hebben

Zorg bij wandelen altijd voor het volgende: water, zonnebrand, pet, zonnebril, goede wandelschoenen (ingelopen), wandelstokken, snacks, een power bank, een regenjas, een bankpas en wat contant geld. Water kan in een simpele fles, maar wij hebben altijd een 3 liter waterzak in onze Daypack, wat erg prettig werkt als je met meerderen bent. Wij konden in vrijwel alle gevallen pinnen in de bergrestaurants. Eén keer kwam het voor dat het systeem offline was en dat we contant moesten betalen.

Daypack met inhoud

Loop je wandelschoenen in! Koop niet nog even een week voor je trip nieuwe bergschoenen want de kans is groot dat je last krijgt van blaren omdat de schoenen nog niet zijn ingelopen. Goede wandelsokken kunnen ook het verschil maken. Ik loop zelf al jaren op schoenen van het populaire merk Lowa. Eerst jarenlang op een paar Renegade GTX Mids en sinds 2 jaar op het nieuwere model Lowa Camino GTX Wide. Qua wandelsokken kocht ik ooit een sokken van het merk Bridgedale en sindsdien ben ik nog nooit betere sokken tegengekomen.

De plaatselijke VVV’s verkopen actuele wandelkaarten. Deze zijn erg handig voor dagtochten. Ook kun je gebruiken maken van de online planner (Val Gardena hike planner). Verder heb je bij parkeerplaatsen vaak een kaart van het gebied, met daarop de nummers van de wandelpaden. Maak hier eventueel een foto van. Vaak werkte de GPS-functie op mijn telefoon ook prima i.c.m. Google Maps, maar 4G bereik heb je bovenin de bergen nagenoeg niet.

Heb je nu dure wandelgear nodig? Nee, in principe niet afhankelijk van je dag invulling. Kies je vooral voor een combinatie van dorpjes, rijden naar uitzichtpunten, een dagje naar de grote stad Bolzano en zo nu en dan een korte wandeling naar een berghut voor een lekkere lunch….dan is het niet nodig om flink te investeren in goede wandelkleding. Echter, ter plekke loopt werkelijk iedereen in hetzelfde kloffie, namelijk wandelkleding en wandelschoenen. Een groot deel van de winkels in de dorpen en steden verkopen wandelspullen. Wij komen er inmiddels al vele jaren en hebben door de jaren heen een aardige outdoorgarderobe opgebouwd. Zo loop ik het liefst met laagjes. Een sportshirt met daar overheen een fleece en daarover een base layer (ademend en waterdicht). Soms zelfs thermowear (wat 2x in september nodig was in hoger gelegen gebieden). Ons favoriete outdoormerk is Haglöfs (Zweeds topmerk). Hier vind je makkelijk alles dat je nodig hebt. Onderkleding is altijd van het merk Odlo.

In de auto gaat altijd het volgende mee (wat ons betreft essentials):

  • Nespresso-machine met flinke hoeveelheid cupjes (tenzij het in de accommodatie aanwezig is)
  • Portable audio voor muziek ter plekke (voorheen onze simpele KEF MUO, inmiddels een BOSE HOME 250)
  • Eigen kookgerei want ik ben van het koken en kan niet altijd even goed overweg met de spullen van een ander
  • Cocktailspullen en ijsblokjesvorm (DUH :)), hoewel we in Italië meestal wel uit de voeten kunnen met de ingrediënten voor Hugo en Aperol Spritz!
  • Vliegenmepper (elektrisch), want waar Alpenkoeien zijn heb je vliegen 🙂
  • Een dikke 65w powerbank. Geen gedoe met lege apparaten in de auto, maar ook niet onderweg tijdens dagtochten en lange wandelingen. Telefoons en tablets zijn in een handomdraai opgeladen.
  • Laptop, camera en drone. Een laptop is altijd handig om wandelroutes te plannen. Verder vanzelfsprekend de camera, want ondanks de geweldige camera op mijn telefoon haalt deze het niet bij de foto’s van mijn Olympus OM-D. De drone is leuk, hoewel in de bergen niet essentieel. Ik gebruik de drone namelijk alleen voor unieke invalshoeken en die heb je in de bergen vaak al voldoende. Mijn DJI Mini 3 Pro is echt geweldig, maar vooral compact en stil.

Alles m.b.t. vervoer in de Dolomieten

Met de auto rijd je in ongeveer 11 uur naar de Dolomieten. De meest voor de hand liggende route is via Duitsland, Oostenrijk en bij de Brennerpas de grens bij Italië over. Zelfs op de drukste zaterdagen in de zomer valt het wat ons betreft altijd wel mee qua files. Verder heb je onderweg ook voldoende stops mocht je elektrisch rijden. Let erop dat je voor Oostenrijk een vignet moet hebben, deze kun je makkelijk vooraf online bestellen. Wij hebben verder een ANWB-abonnement met Europa-dekking voor pechhulp en vanzelfsprekend een degelijke autoverzekering. Rijd je in een nieuwe auto (jonger dan 6 jaar) dan zou je een all risk verzekering kunnen overwegen, waarbij je ook verzekerd bent bij schade door eigen toedoen (in de bergen rijden is weer net wat anders dan rijden op de vlakke Nederlandse wegen).

De Gardena pass is niet goedkoop, maar fervente wandelaars halen de kosten er zo uit. Een paar ritjes met de lift kost namelijk al gauw tientallen euro’s per dag en als je met een gezin reist lopen deze kosten aardig op. De Val Gardena pass geeft 3 of 6 dagen onbeperkt toegang tot liften, bussen etc. Cortina d’Ampezzo heeft trouwens een vergelijkbare pass.

Buskaartjes Val Gardena

In Valgardena krijg je bij veel accommodaties een buspas die 6 dagen geldig is. Je kan deze buspas overal gebruiken en met de handige app Suedtirolmobil plan je gemakkelijk je route. De app toont de exacte locatie van de bushalte, de aankomsttijd van de bus en waar/wanneer je moet overstappen.

Natuurlijk kun je zelf met de auto naar een parking bij een lift of bij de start van een wandelroute rijden, maar wist je dat je in diverse toeristische centra ook een busdienst hebt tussen de verschillende dorpen? Zo kun je tussen Ortisei, Santa Christina en Selva makkelijk met de bus reizen en dit maakt hele toffe dagtochten mogelijk. Start met een lift omhoog, loop een (deel van een) wandelroute en eindig een paar dorpen verderop waar je vervolgens de bus terug naar je eigen dorp neemt. Er is verder vaak sprake van betaald parkeren bij liften, dus ben je naast benzine ook nog eens hier onnodig geld aan kwijt.

Als je zonder eigen auto naar de Dolomieten reist (bv met een Flixbus of met de trein) dan kun je het beste in één van de bekende toeristische centra verblijven. Hier heb je namelijk een betaalbaar bussysteem en verder kun je vrijwel alles met de lift doen. Je kunt daar ook een auto huren, mocht je een dagje de omgeving willen verkennen.

Houd rekening met het weer

De beste tijd zijn de maanden juni tot en met september. De Dolomieten zijn bekend om de enorme hoeveelheid zonuren (’s zomers maar ook in de wintermaanden) en de kans is dan ook groot dat je heerlijk in de frisse lucht wandelt met een strakblauwe lucht. Let erop dat de maanden juli en augustus het hoogseizoen vormen en dan is het overal flink druk. Vooral in de dorpjes is het druk, maar ook in de directe omgeving van de bergstations. Wanneer je eenmaal over één van de vele wandelroutes loopt, valt de drukte nog nauwelijks op.

Tussen eind oktober en begin mei stopt de liftdienst. Het weer bovenin de bergen is dan vaak te onstuimig. Zodra de eerste laag sneeuw gevallen is (meestal in november) start het winterseizoen en gaan de liften weer open voor de skiërs.

Let altijd op de weersconditie. Zie je donkere wolken (naderen) dan kun je beter je plan aanpassen. Eenmaal in een regen- of onweersbui is het minder prettig wandelen, soms is het ronduit gevaarlijk. Zo liep ik ooit een groot deel van een tocht in heerlijk weer, maar toch sloeg het met nog ruim een uur lopen volledig om. De eerste paar minuten liep ik nog voor het slechte weer uit, maar het duurde niet lang eer ik in volledig dichte mist met hier en daar een witte flits liep. Schuilen was de enige optie.

Wanneer je van plan bent Bolzano te bezoeken, doe dit dan op een dag met minder goed weer in de bergen. Wij hebben inmiddels al meerdere keren meegemaakt dat wanneer we in de bergen rotweer hadden, het in Bolzano heerlijk zonnig was (de leuke stad ligt namelijk laag in een dal). Bolzano heeft voldoende te bieden voor een fijn dagje uit. Je kan er verder ook makkelijk je weekboodschappen doen in een van de grote supermarkten.

Bergvakantie met (kleine) kinderen

Boomhut met de kinderen

Met kleine kinderen loop je vaak niet zomaar even een aantal kilometers achter elkaar. Gelukkig heb je bij de meeste wandelroutes diverse restaurants waar je wat kunt eten en drinken. Hier heb je meestal een grote speeltuin voor de kinderen. Soms heb je onderweg ook speeltoestellen. Een simpele wandeling duurt daarom vaak wel aanzienlijker langer met de kids. Dus tijd om creatief te zijn. Bedenk leuke spelletjes of uitdagingen voor onderweg. Kom je een beekje tegen, grote kans dat de kids zich makkelijk een uur of langer kunnen vermaken met het simpel verplaatsen van de stroming ;).

Logische stops tijdens een dagtocht zijn de berghutten. Vaak een hotel en restaurant in één, met een enorm buitenterras en dikwijls ook faciliteiten voor kinderen (zoals een speeltuin, zandbak, trampolines). Deze berghutten – Rifugio (plek om te schuilen/overnachten) – heb je vaak om de paar honderd meter en normaal gesproken kom je er langs een wandelroute meerdere tegen. Rond lunchtijd kan het er aardig druk zijn, vooral in het hoogseizoen. Dan is het soms wachten op een plekje en nog meer wachten op je bestelling. Bij deze berghutten kun je wel altijd naar het toilet.

Heerlijk genieten in Italië met Suncamp

Glamping in Italië met Vacanceselect

Goede accommodatie vormt de perfecte uitvalbasis

Bij het zoeken van accommodatie kun je het beste iets op een centraal gelegen locatie boeken. Er zijn meerdere van dit soort toeristische centra in de Dolomieten, met diverse wandelroutes en bezienswaardigheden in de (directe) omgeving. De highlights van de andere gebieden kun je dan beter voor een volgende trip bewaren. Vanaf de accommodatie kun je in veel gevallen lopend naar de dichtstbijzijnde lift en zo je dagtocht starten. Bezienswaardigheden liggen dan vaak op niet meer dan een uur rijden vanaf je accommodatie.

Boek op tijd! De Dolomieten zijn enorm populair, vooral in de zomermaanden. Zo goed als alle accommodatie zit al maanden voor aankomst vol. Je hebt vaak ook te maken met het recht van eerdere gasten om de accommodatie in dezelfde week van het jaar erop weer te boeken. Vaak wacht men eerst op een bevestiging van de eerdere gasten voordat het appartement wordt vrijgegeven. Als je eenmaal eerder bent geweest, is je plekje voor het jaar erop bijna altijd gegarandeerd (zoals in ons geval bij ons favoriete plekje Damont op Monte Pana).

Let erop dat prijzen per week in het hoogseizoen makkelijk boven €1500 liggen in de toeristische centra waar je er meerdere van hebt. Zoek je iets buiten de hotspots, dan is de kans groter dat het goedkoper is (en ook grotere beschikbaarheid), denk aan prijzen per week vanaf zo’n €750. Let erop dat het bij deze prijzen om een appartement met 2 slaapkamers gaat. Een simpel appartement met 1 slaapkamer is aanzienlijk goedkoper.

Bij veel accommodaties kun je alleen vanaf minimaal 4 nachten boeken en in de praktijk is de kans groot dat ze wachten met akkoord in de hoop dat iemand de accommodatie voor de hele week boekt. De grootste kans op succes heb je dan ook bij minimaal 7 nachten. Langer verblijf levert geen korting op.

De meeste accommodaties in de Dolomieten bieden een broodjesdienst aan. Dit kost een paar euro per dag (afhankelijk van welk/hoeveel brood). Wij maken hier altijd gebruik van omdat wij altijd buiten de dorpjes verblijven.

 

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Italië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Italië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.