Je kent de foto’s wellicht wel. Van die smaragdblauwe meertjes met de schitterende Dolomieten op de achtergrond. Je hebt veel van dit soort meertjes, maar een paar steken er echt bovenuit qua schoonheid. Lago di Braies is bijvoorbeeld zo’n geweldige plek. Wij bezochten het meer al eens en gingen dit keer op zoek naar een vergelijkbaar meertje in de omgeving van onze accommodatie dichtbij het dorp Lüsen. Toen we Lago di Carezza (Karersee in het Duits) getipt kregen door de eigenaresse van het appartement waar we verbleven, waren we er snel uit dat we er een dagje naartoe moesten.

Lago di Carezza, het regenboogmeer, ligt op zo’n 30 minuten rijden vanaf Bolzano in de regio Val di Fassa. Het vrij kleine meer is het gehele jaar door te bezoeken en ’s zomers én ’s winters erg populair onder toeristen. Een bezoek in het weekend in de zomermaanden betekent een volle parking en een drukte van jewelste. Wij kwamen er doordeweeks in de ochtend en toen viel het mee qua drukte. Op de wandelroutes rondom het meer is het al vrij snel aardig rustig en hier kom je alleen nog zo nu en dan wat wandelaars tegen.

Absurd mooi meer!

Lago di Carezza is misschien wel het allermooiste meer ter wereld en dan overdrijven we niet. Het is echt het summum van Instagrammable plaatjes. Echt zo’n plek waar je nadenkt over hoe mooi de wereld wel niet is. Zelfs bij minder goed weer is het water kraakhelder en prachtig groenblauw. Wij hadden mazzel met een geweldig zonnige dag. Ideale weersomstandigheden voor een fijne wandeling rond het meer en in de omgeving van het meer.

slider-lago-di-carezza-a-1
slider-lago-di-carezza-a-2
slider-lago-di-carezza-a-3
slider-lago-di-carezza-a-4
slider-lago-di-carezza-a-5
slider-lago-di-carezza-a-6
slider-lago-di-carezza-a-7
slider-lago-di-carezza-a-8
slider-lago-di-carezza-a-9
slider-lago-di-carezza-a-10
slider-lago-di-carezza-a-11
previous arrow
next arrow

Het hoogtepunt van je bezoek is het meer zelf. Vanaf de parking loop je via een tunnel naar het uitkijkplateau. Hier heb je een werkelijk schitterend uitzicht over het meer en de bergen erachter. Zelfs in de zomer, als de waterstand er laag is, heeft het meer nog de typische kleur. Je kan met de klok mee of tegen de klok in rond het meer lopen, je volgt dan wandelroute nr 8 (gele bordjes). Het rondje doe je in zo’n 20/30 minuten, met onderweg nog een paar rustplekken en uitkijkpunten. De mooiste foto’s maakten we uiteindelijk van bovenaf langs de weg bij de bushalte (oversteken bij de sportwinkel op de hoek bij de restaurantjes).

Bij de parking heb je een paar gezellige restaurantjes, de perfecte plek voor een lunch na een toffe wandeling. Naast typische gerechten uit de regio heb je er ook simpele broodjes, snacks en ijsjes.

Let erop dat je rond het meer geen toiletten hebt, behalve direct bij de parking. Zorg ervoor dat je een zonnige dag uitkiest als je het meer bezoekt. Bij slecht weer is het een druilerige boel en ook is het water dan een stuk minder mooi. Zwemmen is verder niet toegestaan en er zijn dan ook geen manieren om dichtbij het water te komen.

Wandelen rond het meer en andere leuke activiteiten

Wij bedachten ons al snel dat alleen een rondje rond het meer zelf een korte bezigheid zou zijn. Zonde van de reistijd naar de plek. Dus kwamen de wandelschoenen uit de achterbak en zochten we uit hoe we het beste konden lopen.

Bij het uitkijkplatform starten diverse routes, waaronder een route die op een hoger punt langs het meer gaat. De tocht via nr 11/12A (rode bordjes) is de langste cirkel rond het meer, tussen april en juni kom je dan ook langs de Mittersee, die alleen in die maanden vol met bergwater staat. Deze wandelroute loop je in zo’n 1 a 2 uur. Route 8/10/6 (groene bordjes) of het net iets langere 8/10/12/6 is een kortere tocht van hoogstens een uur.

We liepen route 10/16 en daarna volgden we de bordjes richting het dorp Carezza. Op enig moment steek je de hoofdweg over en kom je op Via Bellavista. Daarna route 6 aanhouden terug naar Lago di Carezza om bij de parking en het meer uit te komen. Je komt dan uit bij de achterkant van de parking en op het eind loop je ook nog over een spectaculaire hangbrug.

De routes die op de bordjes werden aangegeven waren niet altijd even duidelijk. Soms volgde lang geen nieuw bordje, maar wel bordjes met andere nummers. Het liep daardoor minder gesmeerd dan we gewend waren en uiteindelijk besloten we maar via de GPS (Google Maps) verder te lopen.

Als je na een leuke wandeling bij het meer nog een aanvullende dagactiviteit zoekt, is het misschien leuk om bij het dorp Carezza de lift omhoog te nemen voor een hike op grote hoogte. Hier kom je meerdere leuke berghutten tegen voor een lekkere hap. Ook kan je naar het dorp Nova Levante rijden, voor de lange lift naar de top, waar je in het schitterende Vajolet-gebied kunt wandelen. Een retourtje kost €22 (€13 voor kinderen) en het familieticket is soms de beste optie. Je kan ook de Rosengarten dagpas kopen, waarmee je de hele dag van alle liften (6 stuks) in de regio gebruik kan maken.

slider-lago-di-carezza-b-1
slider-lago-di-carezza-b-2
slider-lago-di-carezza-b-3
slider-lago-di-carezza-b-4
slider-lago-di-carezza-b-5
slider-lago-di-carezza-b-6
slider-lago-di-carezza-b-7
slider-lago-di-carezza-b-8
slider-lago-di-carezza-b-9
slider-lago-di-carezza-b-10
slider-lago-di-carezza-b-11
slider-lago-di-carezza-b-12
slider-lago-di-carezza-b-13
previous arrow
next arrow

Tips

  • Draag kleding in laagjes. Het meer ligt op 1520 meter hoogte en het weer kan rap omslaan in de bergen. Een regenjas of softshell met waterkolom kan ook geen kwaad (hoewel wij het meer niet op een bewolkte dag zouden bezoeken).
  • In tegenstelling tot wat sommige foto’s laten zien, zie je momenteel open stukken in de bossen achter het meer. Dit is het gevolg van een enorm zware storm in 2018, waarbij hele stukken bos zijn omgewaaid.
  • Bezoek het meer als het even kan vroeg in de ochtend en ga daarna lekker in de omgeving wandelen. Dit is de manier om het meer in alle rust mee te maken.
  • In het hoogseizoen is het doorgaans zeer druk bij het meer, met al vanaf het eind van de ochtend een volle parking. Parkeren moet dan richting het dorp, maar gelukkig loopt wandelroute nr6 vanaf het dorp naar het meer. In het hoogseizoen is het wel vrijwel altijd droog en zonnig, maar dan is de waterstand van het meer ook vaak het laagst.
  • De prijzen bij de twee eettentjes vielen reuze mee en de menukaarten waren zeer uitgebreid. Plan je bezoek als het even kan net buiten de standaard lunchtijden, want toe wij er in de zomermaanden rond de lunch waren moesten we lang op een vrij tafeltje wachten.
  • De betaalautomaat van de parking vind je direct achter één van de restaurantjes, waar tevens de trap richting het meer beneden (en de toiletten) te vinden is.
  • Gratis dichtbij het meer parkeren? Sla iets voorbij het meer linksaf de Via Bellavista in en ga vervolgens meteen weer linksaf. Na 100 meter kom je bij de Area di Sosta waar je gratis kunt parkeren. Het wandelpad komt uit bij de grote betaalde parking.
  • Voor de duidelijkheid nog een keer: Je kan niet zwemmen in Lago di Carezza. Er zit verder een (onopvallend) hek rond het meer om te voorkomen dat mensen er toch gaan pootjepaden.
  • Op de officiële website van Carezza Tourism kan je alle relevante informatie nagaan voor een langer verblijf in de regio.

Hoe kom je er?

Vanaf de A22 neem je de afslag Bolzano-Noord en vervolgens hou je de borden richting Val di Fassa aan. Het meer ligt direct aan deze provinciale weg. Er is tevens een bushalte, gebruik de app südtirolmobil om je (bus)route te plannen. Vanaf Bolzano bus- en treinstation pak je buslijn 180/184 die helemaal tot het meer gaat (zonder over te stappen).

Het meer ligt pal aan de provinciale weg en is dus niet te missen. De parking wordt duidelijk (vooraf) aangegeven.

Parkeren kan bij de main parking voor €1 per uur. Deze parking is altijd druk, soms vol en dan moet je even rondrijden en wachten. Je hebt ook toiletten bij het hoofdgebouw.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Italië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Italië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.