Het boeddhistische centrum van Koyasan is eeuwen geleden door de monnik Kobo Daishi (ook bekend onder de naam Kukai) opgericht. Hij startte in 819 de in Japan zeer populaire afsplitsing van het boeddhisme; het Shingon-boeddhisme en is één van de belangrijkste individuen binnen het Japanse boeddhisme. Koyasan is een nog zo goed als onontdekte bestemming en het is vooral uniek en bijzonder omdat je er in een tempel bij monniken kunt slapen, en tegelijk hun dagelijkse leven en rituelen van dichtbij meemaken. Een uniek kijkje in de Boeddhistische keuken dus. Wij verbleven een aantal dagen in Osaka en Koyasan ligt op een uurtje reizen vanaf deze metropool. Na het lezen van de beschrijvingen en het zien van de vele fantastische foto’s waren we overtuigd dat dit ook op ons reisprogramma moest staan. Wat was het een gave ervaring!

Koyasan is een belangrijk spiritueel en cultureel centrum van Japan. Een bezoek aan de heilige berg is vaak een absoluut hoogtepunt van een reis door Japan. Het was ook zeker een hoogtepunt van onze reis; wij bezochten Koyasan begin april met prettig weer vanwege een in aantocht zijnde lente.

Tempelovernachting

Wat maakt een bezoek aan Koyasan nou zo bijzonder? Je kunt hier een authentieke tempelovernachting, een Shukubo, meemaken. Daarnaast heb je er diverse mooie tempels die je kunt bezoeken en tevens een grote, bijna sprookjesachtige begraafplaats. Rond de berg Koyasan heb je tientallen tempels, waarvan een flink aantal de mogelijkheid tot een overnachting bieden. De meeste tempels liggen in Senjuinbashi (Koyasan-dorp) waardoor deze over het algemeen allemaal prima lopend te bezoeken zijn. Verder is Senjuinbashi vrij vlak en daardoor is alles goed lopend te doen. Voor de wat verder weg gelegen attracties pak je makkelijk en goedkoop de bus (of de duurdere taxi).

Koyasan ligt in de bergen op iets meer dan een uur reizen van Osaka. Het is daardoor goed in het reisplan op te nemen als trip vanaf Osaka of Kyoto. Een bezoek aan Koyasan vormt ook een leuk contrast met het neon-verlichte en vrij hectische Osaka. Met het Koyasan-World Heritage Ticket reis je makkelijk en goedkoop naar Koyasan. Een overnachting in een tempel is de enige vorm van accommodatie in Koyasan. Een tempelovernachting staat bij veel reizigers hoog op de bucketlist, waardoor de tempels vaak al ver vooraf volgeboekt zijn. Zorg er dus voor dat je ruim vooraf een reservering maakt, maar houd er rekening mee dat de meeste tempels pas vanaf 6 (soms 3) maanden voor het verblijf geboekt kunnen worden.

De mooiste bezienswaardigheden van Koyasan

Okunoin

Okunoin

Een absoluut hoogtepunt van een bezoek aan Mt. Koyasan is de Okunoin begraafplaats; één van de meest heilige gronden van Japan. Hier liggen de graven van wel 200.000 monniken, sommigen zijn er al eeuwen geleden begraven. Langs het 2 kilometer lange pad zie je overal waar je kijkt grafstenen; het is dan ook de grootste begraafplaats van Japan. Het is een werkelijk schitterend geheel. De begraafplaats heeft twee ingangen; de voormalige hoofdingang met de Ichinohashi brug en de huidige hoofdingang bij de Okunoin-mae bushalte. Als je de begraafplaats via de brug binnenkomt, wordt er van je verwacht dat je buigt voor Kobo Daishi, de oprichter van de belangrijke Kongobu-ji hoofdtempel en de man achter het Shingon-boeddhisme.

Bijzonder is de Okunoin tempel aan het einde van de begraafplaats; hier ligt Kobo Daishi begraven. Je komt er door eerst de Gobyobashi brug over te steken (ook hier buig je weer voor Kodo Daishi) en door naar het voorste deel van de Okunoin tempel te lopen. Hierachter ligt het mausoleum van Kodo Daishi. Vlak na de Gobyobashi brug heb je eerst nog de Miroku steen. De steen ligt in een soort kooi en hoe lichter de steen voelt bij het oppakken, des te meer goedheid je in je hebt.

Ik besloot ’s avonds laat vanaf ons tempelverblijf nog even naar de begraafplaats te lopen (15 minuten) voor wat mooie nachtfoto’s. Ik liep het hele pad naar Okunoin af, maar eigenlijk was het net iets te donker voor mooie foto’s. Er hing wel een bijzonder (tof) sfeertje, ik was dan ook de enige die bedacht dat een nachtbezoekje wel interessant zou zijn.

Je komt er door vanaf het centrum van Senjuinbashi (Koyasan-dorp) de bus te nemen bij de Senjuinbashi bushalte tegenover het toeristische informatiecentrum. De eerste ingang is ook prima lopend bereikbaar. Wil je de begraafplaats vanaf de Ichinohashi brug in, stap dan uit bij de Ichinohashi-guchi bushalte. Wil je het bezoek aan de begraafplaats dichter bij de Okunoin tempel starten, stap dan uit bij de Okunoin-mae bushalte.

Kongobu-ji

Kongobu-ji is de belangrijkste tempel van Mt. Koyasan en tevens de hoofdtempel van het Shingon-boeddhisme. Tijdens het bezoek kun je langs een route lopen die je langs zalen, gebedsruimtes en diverse grote kamers brengt. Direct achter de tempel ligt de schitterende Banryu Tei rotstuin, de grootste van Japan. De grootste stenen komen uit Shikoku, de geboorteplaats van Kodo Daishi.

Kongobu-ji ligt in het centrum van Senjuinbashi op nog geen minuut lopen van het toeristische informatiecentrum. De tempel is dagelijks van 8.30 tot 17.00 geopend en de entree bedraagt ¥500.

Garan

Garan

Garan is een belangrijk tempelcomplex. Topattracties binnen het complex zijn de Kondo Hall en de Konpon Daito Pagode. Daarnaast heb je er nog diverse andere tempels. Het tempelcomplex ligt in het centrum van Senjuinbashi en is altijd toegankelijk, de tempels binnen het complex zijn dagelijks van 8.30 tot 17.00 geopend. De toegang tot de Kondo Hall en de Konpon Daito Pagode is ¥400 (¥200 per bezienswaardigheid).

Reihokan Museum

Het Reihokan Museum werd ooit gebouwd om de religieuze en culturele schatten van Koyasan een vaste plek te geven. In de drie zalen kun je de hele bewaarde geschiedenis van Koyasan in je opnemen. Liefhebbers van musea mogen een bezoekje niet overslaan. Het museum ligt op enkele minuten lopen van het centrale kruispunt van Senjuinbashi en is dagelijks van 8.30 tot 17.30 geopend. De entree bedraagt ¥600, maar met het combinatieticket van ¥2.000 kun je er gratis naar binnen (en meteen ook gratis naar alle andere betaalde highlights van Koyasan).

Daimon Gate

De Daimon Gate is een mooie poort aan de westkant van Koyasan-dorp. Dit was oorspronkelijk de ingang tot het Koyasan tempeldorp, maar nu komen alle bussen via de andere, nieuwe weg het dorp binnenrijden. Je loopt er in een kwartiertje vanaf het informatiecentrum in naartoe.

De ultieme plek voor een unieke tempelovernachting

Shukubo, het slapen in één van de tempels bij de boeddhisten, wie wil dat nu niet? In Koyasan, de belangrijke spirituele regio rond de berg Mount Koyasan (ook wel bekend als Mt. Koya), is dit mogelijk in één van de schitterend bewaard gebleven, soms eeuwenoude, tempels.

In totaal zijn er meer dan 50 (van de ruim 100 tempels) die deze bijzonder ervaring bieden. Prijzen vallen mee als je nagaat dat het een zeer unieke ervaring is en dat de maaltijden daarnaast bij de prijs inbegrepen zijn. Vaak moet je denken aan prijzen tussen de ¥10.000 en ¥15.000 per persoon per nacht. De meeste tempels maken het buitenlandse toeristen niet makkelijk om een overnachting bij ze te boeken. Vaak moet je of de Japanse taal beheersen, of moet je een lokale partij in de arm nemen die je bij de reservering helpt.

Bij een enkele tempel kun je vooraf online (in het Engels) boeken en hier kom je dan ook de meeste westerse toeristen tegen. Dit kan vaak net wat makkelijker via websites als Booking.com, Japanese Guest Houses en Japanican. Let erop dat wanneer je direct bij de tempels boekt (of het ter plekke regelt) er alleen contante betalingen geaccepteerd worden (geen creditcard). De laatste jaren kun je overigens steeds vaker via Booking.com boeken, zelfs de tempels waar je voorheen niet zomaar als buitenlandse reiziger terecht kon.

Hieronder volgt een overzicht met een aantal tempelovernachtingen in Mt. Koyasan, die makkelijk vooraf, online te boeken zijn. De bovenste twee zijn het meest luxe, de rest is vrij basic (maar daardoor heb je mogelijk een nog mooiere ervaring). Wij verbleven zelf overigens in Koyasan Onsen Fukuchiin en dat was een werkelijk schitterend plekje.

Een beschrijving van een overnachting in een tempel

Slapen in één van de tempels (Shukubo) bij de boeddhisten betekent dat je één of meerdere dagen hun leven leidt. Je staat samen met elkaar op en maakt het ochtendritueel mee, waarbij gewerkt en gebeden wordt. Daarna geniet je van een heerlijk vegetarisch ontbijt, waarbij producten uit de regio centraal staan. De heerlijke, door de monniken bereide, vegetarische maaltijden (shojin ryori) vormen waarschijnlijk een hoogtepunt van je verblijf.

Op de aankomstdag kun je het beste voor 17.00 bij de tempel aankomen, want het avondeten (inbegrepen bij de prijs) wordt over het algemeen rond 18.00 opgediend. Je kunt het beste je bagage in een kluis of bij je hotel (mocht je er na je tempelovernachting terugkeren) in Osaka achterlaten en alleen het hoogstnoodzakelijke meenemen. In dat geval kun je overdag makkelijk al wat bezienswaardigheden van Koyasan bezoeken, zonder dat je al meteen naar de tempel hoeft.

Stipt om 6.00 in de ochtend begint het ochtendgebed. Gasten van de tempel kunnen dit gebed bijwonen. Dit is een bijzondere ervaring en een hoogtepunt van je verblijf. Na afloop kun je nog wat schitterende foto’s van de tuin maken (tijdens het gebed mag je geen foto’s maken). Aansluitend is er ontbijt vanaf 7.00. Na het ontbijt kun je nog even van de tempel en de tuinen genieten, of gebruik maken van de eigen onsen.

slider-mount-koyasan-2
slider-mount-koyasan-11
slider-mount-koyasan-3
slider-mount-koyasan-6
slider-mount-koyasan-4
slider-mount-koyasan-7
slider-mount-koyasan-9
slider-mount-koyasan-12
slider-mount-koyasan-5
slider-mount-koyasan-14
slider-mount-koyasan-8
slider-mount-koyasan-10
slider-mount-koyasan-13
slider-mount-koyasan-1
previous arrow
next arrow

Voordeeltickets

Er zijn meerdere manieren om op de kosten te besparen tijdens je bezoek aan Mt. Koyasan. Allereerst heb je het Koyasan-World Heritage ticket. Je zou gek zijn als je dit voordeelticket niet koopt, want je bespaart er niet alleen wat kosten mee, ook scheelt het een hoop gedoe onderweg. Het Koyasan-World Heritage ticket kost ¥2.860 per persoon en is 2 dagen geldig vanaf de dag van activeren. Je kunt er gratis mee naar Mt. Koyasan vanaf Nankai Namba Station of vanaf Kansai International Airport en onbeperkt met de Nankai Rinkan bussen binnen Koyasan reizen. Wil je met de snellere limited express reizen, dan moet je de iets duurdere versie van het ticket kopen (¥3.400, maar het geldt alleen op de heenweg, op de terugweg moet een supplement van ¥780 betaald worden). Daarnaast krijg je korting op de toegangsprijs van diverse tempels in Koyasan, zoals de Kongobu-ji tempel, de Kondo Hall en de Daito Pagoda bij de Garan tempel en het Reihokan museum. In de meeste gevallen is het Koyasan-World Heritage ticket voldoende. Je koopt het voordeelticket bij een Nankai treinstation of bij de Nankai Namba informatiebalie.

Heb je vanwege andere redenen de Kansai Thru pas gekocht, dan biedt deze net wat meer mogelijkheden. Je kunt de pas namelijk over een periode uitsmeren. De pas van drie dagen is dus niet alleen voor drie opvolgende dagen, maar in totaal voor de drie dagen dat je er gebruik van wilt maken. De driedaagse pas kost ¥5.200 en is vooral handig als je langer dan 2 dagen in Koyasan wilt verblijven, of wanneer je naast een bezoek aan Koyasan ook andere plekken in de Kansai regio wilt bezoeken. De Kansai Thru pas kun je bij de meeste toeristische informatiecentra kopen, maar ook op Kansai International Airport.

Ook het overwegen waard is het Combination Ticket. Een voordeelpas voor reizigers die echt alles uit hun verblijf in Koyasan willen halen. Het ticket kost ¥2.000 en hiermee kun je alle bezienswaardigheden kosteloos bezoeken. Ga je net als wij echter alleen naar Kongobu-ji, Garan en de Okunoin begraafplaats, dan kun je net zo goed ter plekke de entree betalen (met korting vanwege het Koyasan-World Heritage ticket). Je koopt het combinatieticket bij het Koyasan informatiecentrum in het centrum van Senjuinbashi.

Vervoer naar Mt. Koya

Koop in Osaka het speciale Koyasan-World Heritage ticket om voor de beste prijs naar Mt. Koya te reizen (¥2.860). Naast de korting die je met het ticket krijgt vergeleken de reguliere prijs, scheelt het ook een hoop gedoe, want onderweg moet je een paar keer overstappen om in Koyasan uit te komen. Het treintraject naar de berg valt buiten de Japan Rail Pass, dus reizigers met de JRP moeten gewoon betalen om naar Koyasan te reizen.

Treintje de berg op

Vanaf Kansai International Airport neem je eerst de Nankai Main Line naar Tengachaya Station, om vervolgens over te stappen op de Nankai Koya Line naar Gokurakubashi. Vanaf Osaka kun je het beste eerst naar Nankai Namba Station reizen (Namba Station is één van de twee grote treinstations in het centrum van Osaka) en hier op de Nankai Koya Line stappen. Als alternatief kun je ook op Shin-Imamiya Station op de Nankai Koya Line stappen.

De snelste Limited Express trein doet er 1 uur en 20 minuten over om van Namba Station naar Gokurakubashi Station te reizen. Om met deze trein te kunnen reizen moet je wel het speciale Limited Express Koyasan-World Heritage ticket kopen (¥3.400). Let erop dat je alleen op de heenweg met de Limited Express kunt reizen. Op de terugweg moet je los de toeslag van ¥780 betalen. De gewone trein doet er overigens iets langer over (1 uur en 40 minuten), maar hierbij moet je onderweg bij Hashimoto Station overstappen). Deze trein gaat wel veel vaker vergeleken de Limited Express die maar 5x per dag gaat.

Als je op Gokurakubashi Station bent aangekomen, pak je de speciale kabelbaan naar boven (ze noemen het daar een cable car, maar het is zo’n schuine trein die de berg op gaat). Na enkele minuten kom je aan bij het Koyasan Cable Car Station.
Hier vandaan vertrekken bussen naar het dorpscentrum. Afhankelijk van waar je de overnachting geboekt hebt, kun je het beste uitstappen bij de Senjuinbashi bushalte in het centrum van Senjuinbashi.

Tips

  • Start je je reis in Osaka en kom je aan op Kansai International Airport? Koop daar dan meteen bij aankomst het Koyasan-World Heritage ticket bij de Nankai informatiebalie.
  • Als je bij één van de tempels aan de voet van de berg verblijft, dan moet je er rekening mee houden dat het er vanwege de hoogte vaak net wat kouder is vergeleken het veel lager gelegen Osaka. In de zomermaanden een prima plek om de hitte te ontvluchten, maar in de overige jaargetijden kan het er juist flink koud zijn (dus zorg dan voor voldoende warme kleding).
  • Het regent vaak en veel rond de berg. Zorg voor goede regenkleding, of neem een paraplu mee. Wil je ondanks de regen toch mooie foto’s maken, neem dan een regensleeve mee voor over je camera.
  • Algemeen geldt dat het er flink koud kan zijn tussen oktober en april. Draag warme kleding, goede wandelschoenen en draag kleding het liefst in laagjes.
  • De Okunoin begraafplaats is 24 uur per dag geopend, dat betekent dat je er dus ook ’s nachts naartoe kunt gaan. Er hangt dan een bijzonder sfeertje en een bezoek zonder enige andere toerist (nauwelijks enige andere toerist) is een toffe ervaring. Let er wel op dat de tempels wel allemaal gesloten zullen zijn en dat de paden verder niet zo heel best verlicht zijn.
  • Pelgrims of actieve wandelaars kunnen naast de trein en de kabelbaar ook via een mooie, zware hike naar Koyasan lopen. De 23 kilometer lange Koyasan Choishi Michi trail begint bij Kudoyama Station langs de Nankai Koya Line en als alles meezit ben je in 7 uur bij de Daimon Gate; de oorsponkelijke poort tot Koyasan. Een minder inspannend alternatief is de Fudozaka Trail, waarbij je in een uur van Gokurakubashi Station naar Koyasan-dorp loopt.
  • Mizumuke Jizo staat voor het gooien van water naar het beeld van Jizo; waarbij gebeden wordt voor verloren dierbaren.
  • Na het oversteken van de Gobyobashi brug mag je geen foto’s meer maken (en ook geen eten openlijk bij je hebben). Je betreedt nu namelijk het allerheiligste deel van Okunoin.
  • De mooiste tijd van het jaar voor een bezoek aan Koyasan is rond oktober/november vanwege de schitterende herfstkleuren. Wij waren er in april en hoewel het er dan natuurlijk ook erg mooi is, zagen de foto’s van tijdens de herfst er toch net een beetje mooier uit. Let er wel op dat er in de herfst veel toeristen naartoe reizen, en dat je er ruim op tijd bij moet zijn wat betreft het boeken van een tempelovernachting.
  • Shukubo.net is een handige website voor als je een tempelovernachting overweegt. Hier heb je een overzicht met alle tempels waar je kunt overnachten. Let er wel op dat de lijst die we hierboven noemden het makkelijkst te boeken zijn, dat geldt niet voor alle accommodatie op de lijst van Shukubo.net.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.