Toeristen (en andere buitenlandse reizigers) kunnen voorafgaand aan hun reis naar Japan een Japan Rail Pass – ook bekend als JRP – kopen. Hiermee kun je voor een vast aantal dagen ongelimiteerd reizen en afhankelijk van je reisplan flink wat geld mee besparen. Daarnaast kun je in de meest moderne, luxe en snelle Shinkansen-treinen reizen, een Japan-ervaring op zich.

De JRP heb je in drie varianten, namelijk met een geldigheid van 7, 14 of 21 opeenvolgende dagen. Verder kun je ook nog kiezen tussen de gewone pas (2e klasse) en de Green Car (1e klasse), waarbij de prijzen van de Green Car relatief weinig schelen met de prijs van de gewone JRP. De JRP is geldig vanaf de eerste dag dat deze gebruikt wordt, tot het verstrijken van het aantal dagen dat de pas geldig is. Bij het ophalen van de pas geef je aan wanneer deze in zal gaan, dit moment kan tot een maand in de toekomst liggen.

Er zijn in Nederland diverse reisorganisaties die je kunnen helpen met het aanvragen van de JRP, maar dit kan ook prima bij één van de vele Japanse tussenpersonen (wat vaak weer wat scheelt in kosten). Heb je de pas gekocht, dan krijg je een voucher die je eenmaal in Japan zelf kunt inwisselen voor de daadwerkelijke treinpas (op vertoon van de voucher en je paspoort). Dit doe je bij één van de JR-stations. De JRP moet binnen drie maanden na aanschaf opgehaald worden. Koop je JRP dus pas binnen de drie maanden dat je de pas voor het eerst zult gebruiken.

JPR Pass of losse treintickets

In sommige gevallen loont het om een Japan Rail Pass te kopen, in andere gevallen ben je goedkoper uit met losse treinkaartjes. Dit kun je vooraf redelijk goed uitrekenen op de website Hyperdia.com, waarbij je per traject de kosten kunt achterhalen. Let er hierbij wel op dat je een basistarief (Fare) hebt op het traject, maar hier kom het stoeltarief (Seat Fee) nog bij. Met de JRP is stoelreservering vooraf weer gratis. Bij een rondreis door Japan kun je dus het beste alle losse treinreizen via Hyperdia bekijken, om zo tot een totaalprijs te komen. Als dit goedkoper is dan een JPR-pass dan kun je beter voor losse tickets gaan.

Wat voorbeelden wanneer JRP en wanneer losse tickets:

 • Je doet een rondje Tokyo, Nagoya, Kyoto en reist via Kanazawa en de Japanse Alpen weer terug naar Tokyo. In dat geval loont de JRP niet want er zijn maar een paar stukken die je per Shinkansen trein aflegt.
 • Je wilt vanaf Tokyo, via Nagoya, Osaka en Kobe, helemaal naar Hiroshima of zelfs Fukuoka of Nagasaki. In dat geval loont een JRP waarschijnlijk wel, want alleen al een los ticket naar Hiroshima kost al bijna ¥20.000.

Er is ook een handige tool beschikbaar, de JRP Calculator, waarmee je alle JR kosten inzichtelijk kunt krijgen, en kunt beoordelen of je beter een JRP of losse treintickets kunt kopen. Daarbij geeft de tool ook advies rond de regionale passen die te koop zijn, waarmee je vaak ook veel kunt besparen.

Welke treinen mag je gebruiken?

In principe kun je met de JRP met alle JR-treinen reizen. Hieronder vallen de Shinkansen, limited express treinen, express treinen, rapid treinen en lokale treinen. Ook de Tokyo Monorail van en naar Haneda Airport valt eronder, hetzelfde geldt voor de boot naar Myajima. Sommige niet-JR treintrajecten vallen ook onder de JRP, maar dit moet je vooraf goed nagaan. De JRP is ook te gebruiken in de speciale JR-bussen (uitgezonderd de intercity bussen).

Hieronder een paar specifieke routes waar de JRP geldig is:

 • JR Yamanote Loop (Tokyo)
 • JR Chuo-Sobu (Tokyo)
 • JR Nikko Line (naar Nikko)
 • Hakone
 • Narita Express en Tokyo Monorail (van en naar Tokyo Narita Airport)
 • Tokyo Disney Resort
 • Haruka Express (van Osaka of Kyoto naar Kansai Airport)
 • JR Sagano (Arashimaya)
 • JR Nara (naar Nara & Fushimi Inari tempel)
 • Osaka Loop Line en de Tozai Osaka Line
 • JR Sakurajima naar Universal Studios Japan

De JRP is niet geldig op de Nozomi trein (de snelste Shinkansen in Japan). Ook de Mizuhu (nog een supersnelle trein) kan je niet gratis gebruiken met de JRP. Beide treinen zijn van particulieren vervoerders, niet van JR. Je kunt o.b.v de JRP ook niet upgraden voor de Nozomi of Mizuho; in plaats daarvan moet je losse tickets kopen voor deze treinen. Let erop dat je niet zomaar met je JRP zo’n trein inloopt, je moet in dat geval alsnog de tickets kopen (die ter plekke duurder zijn).

Verder geldt dat slaapcabines in nachttreinen over het algemeen ook niet onder de JRP vallen. Er zijn ook nog speciale trajecten waarover wel JR-treinen rijden, maar waarbij het traject in eigendom is van een particulier treinbedrijf. In dat geval moet je een supplement betalen (bekijk hier een overzicht met de treintrajecten waar dit geldt).

Je mag er gemakshalve vanuit gaan dat heel Japan (waar het treinnetwerk komt) bereikbaar is met de JRP, uitgezonderd in aanbouw zijnde stukken.

Hoe werkt de JRP?

De pas biedt ongelimiteerd gebruik van de trein in Japan. Je hoeft de pas alleen maar bij je te dragen en deze bij controle te tonen. Je kunt niet van de automatische poortjes gebruik maken met de JRP, in plaats daarvan loop je door de bemande poort (en over het algemeen wordt hier meteen je JRP gecontroleerd). De pas is verder geldig vanaf het moment dat je deze voor het eerst gebruikt, maar loopt af op middernacht na het verlopen van het aantal dagen dat de pas geldig is. JRP houders kunnen kosteloos stoelen reserveren. Dit kan enkele dagen voor vertrek en is vooral aan te raden op drukke treintrajecten of tijdens drukke periodes.

Let op dat soms om je paspoort gevraagd kan worden, waarbij het van belang is dat je over een geldig toeristenvisum beschikt. Alleen met een toeristenvisum mag je met een JRP reizen.

Hoe bestel je de JRP

Het bestellen van een Japan Rail Pass gaat in drie makkelijke stappen:

 1. Koop de pas online, voorafgaand aan je vertrek naar Japan.
 2. Ontvang de bevestiging (de zgn. ‘Exchange Order’).
 3. Ga na aankomst in Japan naar een JR-station en wissel daar je ‘Exhange Order’ in voor de daadwerkelijke JRP.

Tijdens het bestellen voor je al je gegevens in en heb je nog de mogelijkheid om een annuleringsverzekering af te sluiten. De kosten hiervoor bedragen €14 maar het voordeel is dat je de volledige kosten terugkrijgt in geval van annulering (excl. de verzekeringskosten zelf) en verder mag je kosteloos wijzigingen doorvoeren (bv het verzendadres etc). Betalen kan met creditcard of Paypal. Na een succesvolle bestelling krijg je een bevestigingsmail en binnen enkele dagen ontvang je de Exchange Order in je mailbox.

Kosten van de JRP

Een 7-daagse pas kost €209, een 14-daagse pas €332 en een pas met 21 dagen geldigheid kost €425. Kinderen van 6 tot 11 betalen de helft en kinderen onder 6 jaar reizen gratis. Een Green Pass is ongeveer 25% duurder. Er zijn meerdere tussenpersonen actief, die namens JNTO (Japan Tourism Board) JRP’s mogen verkopen. De prijzen zijn bij alle partijen zo’n beetje hetzelfde en je betaalt alleen een paar euro extra voor de service. Wij hebben goede ervaringen met Jrailpass.com.

Tips

 • Mocht je een JRP bestellen en je komt niet onder het minimale orderbedrag voor gratis verzending van de Exchange Order naar je thuisadres? Breek dan de bestelling af en als alles meezit krijg je een herinnering dat je bestelling kunt afronden, met gratis verzending.
 • Maak een foto van de Exchange Order en zorg ervoor dat deze voor de zekerheid op je telefoon staat. Normaal gesproken krijg je geen JRP wanneer je niet over de officiële Exchange Order beschikt, maar wellicht maken ze een uitzondering als je een digitale kopie bij je hebt.
 • Wij bestelden onze JRP via het populaire jrailpass.com. Hier kan je de treinpas makkelijk vooraf online bestellen en je kunt er tegelijk een mobiele Wi-Fi of simkaart met databundel bij bestellen.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.