Het meest voorkomende alternatief voor rijst zijn noodles. Die heb je doorgaans in drie varianten; udon, soba en ramen. De udon zijn dikke noodles van tarwemeel, de soba is van boekweit en de ramen zijn ei-noodles van tarwemeel (met Chinese oorsprong). Ik vind zelf de udon noodles altijd iets te dik en kleverig. De ramen noodles zijn de bekende noodles die je ook in de instant noodles altijd tegenkomt.

Ik ben zelf groot fan van soba; vrij dunne, stevige noodles. Udon en ramen worden vaak heet opgediend, soba juist koud. Erg lekker is de Zaru Soba, koude soba met wat nori erop en een kopje of kommetje met saus waar je de soba in kunt dopen; heerlijk. Een plek met misschien wel de beste soba van Tokyo is Sasuga in de wijk Ginza. De beste soba van het land vind je volgens velen in Matsumoto. Hieronder een leuk filmpje van de ambachtelijke bereiding van Soba.

Noodles worden in Japan misschien nog wel meer gegeten dan Sushi. Overal heb je noodle-restaurants, waar het maken van de verse noodles tot een kunst is verheven. Een typisch noodlegerecht is een kom met soep, wat ingrediënten voor de smaak en de overheerlijke verse noodles.

Van de drie soorten noodles zijn Ramen de meest populaire. Zin in topkwaliteit Ramen? In Japan heb je een keten genaamd Ichiran Ramen, waar je traditionele Tonkotsu Ramen kunt proeven. Bestellen doe je vooraf bij de machine, je kunt hier vervolgens de perfecte ramen zelf samenstellen. Het bonnetje lever je in en enkele minuten later wordt een heerlijke, verse kom met noodles geserveerd. Genieten geblazen. Een andere keten is Kyushu Jangara Ramen. Hier heb je traditionele Kyushu ramen. Ook weer genieten. Vaak heb je op de treinstations ook altijd wel een Ramen-restaurant, met buiten een enorme menukaart en een bestelmachine, waar je zelfs met je Icoca of Suica pas kunt betalen.

Noodles is het perfecte ontbijt en de perfecte lunch in Japan. Het wordt ook vaak als late supper gegeten, de maaltijd na de avondmaaltijd, vlak voor het slapen. Zo stond er in de diverse Ryokans waar we sliepen altijd wel een noodle-momentje op het programma, meestal om 22.00 in de avond. Vooral leuk om te zien is dat jong en oud in Yukata (de Japanse pyama) naar de eetlocatie komt voor een gezellig momentje voor he slapen gaan. Vergeet niet flink te slurpen tijdens de maaltijd, dat is namelijk volkomen normaal in Japan.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB VakantieNaar Japan met 333travelErvaar Japan met Kras

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

v.a. €2595 excl.

Japan in 2 weken

Wissel in 14 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Traditioneel & Modern Japan

Ervaar het traditionele én het moderne Japan in 11 dagen met PANGEA Travel.

Lees meer

v.a. €2582 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de contrasten van Japan in 13 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €3799 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis alle highlights van Japan met ANWB.

Lees meer

v.a. €2899 incl.

Het mystieke Japan

Ontdek het wonderbaarlijke land van de geisha’s in 15 dagen met Kras.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, 333Travel, Djoser en Shoestring. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek bv. je retourtickets direct bij KLM of bij een vliegticketvergelijker als Vliegtickets.nl of Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.