Japan is eigenlijk een land dat reizigers zo enorm verwent, dat ze nooit meer anders willen. Het hele land loopt op veel fronten mijlen voor op de rest van de wereld en Japanners zelf van zichzelf altijd op zoek naar de beste en meest efficiënte oplossingen. Als gevolg zijn toeristische faciliteiten vaak tot in de puntjes geregeld. Is reizen in andere landen iets waar je soms tegenop ziet, of waarbij je denkt ‘laten we hopen dat alles goed en voorspoedig verloopt’, in Japan is reizen bijna een toeristische attractie op zich. Dit geldt vooral voor treinreizen, maar eigenlijk zijn alle vormen van vervoer perfect geregeld in het land.

We bespreken hieronder de meest voor de hand liggende reismogelijkheden zoals wij die tijdens onze reizen het land hebben meegemaakt.

Met de trein door Japan

Het spoorwegnetwerk van Japan staat bekend om de stiptheid van de dienstregeling. Je zult merken dat een trein altijd exact op het moment vertrekt als aangegeven is. Vertragingen komen zeer zelden voor. Het komt zelfs zo weinig voor dat de totale vertraging in seconden per jaar gemeten wordt. Reizen met de trein is heerlijk, het is de voornaamste reden waarom reizen in en door Japan zo zalig wordt gevonden.

Shinkansen

De Shinkansen is de naam voor de supersnelle treinen in Japan. De Shinkansen is het meest gebruikte vervoersmiddel tussen de verschillende steden in Japan (gevolgd door de bus en het vliegtuig). Er zijn Shinkansen die ruim 300km/u halen. Omdat de Shinkansen bij het centraal station van elke stad stopt (en vaak ook nog op diverse andere grote stations), ben je vaak veel sneller op de bestemming (je hoeft immers niet eerst helemaal naar bv een luchthaven te reizen, in te checken, immigratie, wachten etc).

Expresstreinen en lokale treinen

De meeste expresstreinen zijn vrij basic en niet te vergelijken met de Shinkansen. Het gaat vaak om korte afstanden, waarbij de Shinkansen niet rendabel zou zijn. Je doet relatief wat langer over dit soort trajecten, maar de kosten voor een treinticket zijn vaak wel weer wat lager. Afhankelijk van het soort trein en de locatie zul je de tickets vooraf bij een loket moeten kopen. Zorg dat je een kaartje hebt met hierop de bestemming en gewenste tijd, dit scheelt een hoop gedoe bij het loket.

JRP of losse tickets

De JRP staat voor Japan Rail Pass en is een voordeelkaart waarmee je ongelimiteerd van de trein (en diverse andere vervoersmogelijkheden) gebruik kunt maken. Je betaalt een vaste prijs per type pas en de pas is er in drie varianten (7, 14 en 21 dagen geldigheid). Ben je van plan om veel (binnen een relatief korte periode) te reizen, dan is een JRP vaak zeer voordelig. Reis je maar een enkele keer tijdens je vakantie, koop dan losse treintickets.

Het Japanse treinticket

Treintickets bevatten het nummer en de wagon. Op de grond van het perron zie je vaak het corresponderende wagonnummer, zodat je precies weet waar je moet staan.

Losse treintickets kopen

Losse treintickets koop je tot op de dag van vertrek bij de verschillende treinstations. Je kunt de treinkaartjes meestal een maand vooraf al kopen, handig op bepaalde drukke trajecten of tijdens drukke periodes. Ook kun je de treintickets vooraf door een tussenpersoon laten regelen. Zij reserveren dan vooraf het ticket, en halen deze enkele dagen voor de reisdatum op. In veel gevallen zullen ze de tickets dan bij je hotel afleveren.

Zelf een Shinkansenticket bij een automaat kopen is makkelijk. Kies eerst voor de Engelse taal. Dan voor Reserved Ticket. Dan de datum (of vandaag). Vervolgens het aantal tickets en daarna de stoelkeuze (ga voor D-E als je samen reist). Dan zie je de basic fare prijs en die kun je met briefgeld betalen.

Bij de balies op de JR stations kun je met je creditcard treintickets kopen. Wij deden dit direct bij aankomst en hadden alle treinen die we wilden nemen al vooraf op Hyperdia uitgezocht (nummer, vertrektijd, vertrekstation, aankomststation etc) zodat dit allemaal in 1x geregeld kon worden.

Seat fee

Je zult (o.a. op HyperDia) het woordje Seat fee (stoelreservering) regelmatig tegenkomen. Dit is vaak een verwarrend begrip, want stoelen kun je normaal gesproken niet vooraf reserveren. De stoelreservering is een vast onderdeel van de kosten van een treinticket. Kijk dus altijd naar de Base fare en tel hierbij de Seat fee op (wordt bij HyperDia al getoond). Heb je een JRP, dan is de stoelreservering gratis.

Bagage

Grote bagage kan niet mee naar de stoel in de trein, maar moet je bij de hal achterlaten. Soms zijn er bagagerekken. Middelgrote bagage kun je meestal boven je stoel kwijt op het bagagerek. Wij maakten vaak gebruik van een bagage forwarding service, zodat we helemaal niet met onze zware koffers in de trein hoefden te zeulen.

Binnenlandse vluchten

Je kunt tussen de meeste bestemmingen ook met het vliegtuig reizen. Binnenlandse vluchten zijn meestal redelijk goed betaalbaar, vooral op de lange afstanden waar de trein (zonder JRP) te duur zou worden. Daarbij zijn bestemmingen als Hokkaido (Sapporo) of Okinawa ook alleen met het vliegtuig bereikaar (Hokkaido ook met de trein, maar voorlopig nog onpraktisch). Boek tickets tussen 6 en 3 maanden voor vertrek. Dichter op de vertrekdatum kun je vaak ook nog voor prima prijzen vliegtickets vinden, maar als een vlucht eenmaal vol zit heb je pech.

Vliegen gaat in veel gevallen via de kleinere luchthavens, niet de grote internationale luchthavens.

Met de bus door Japan

Er rijden door heel Japan bussen, sommige basic en spotgoedkoop, andere luxe en wat duurder. Het is niet zo heel gebruikelijk om de bus te nemen als je nagaat dat de Shinkansen trein je zoveel sneller en met meer comfort naar je bestemming brengt, maar wellicht is het toch interessant voor de budgetreiziger. Een voorbeeld; de 2,5 uur durende Shinkansen van Tokyo naar Osaka wordt een ruim 10 uur durende busrit. De Shinkansen is echter wel 6x zo duur.

Op sommige plekken ben je aangewezen op de bus als enige vervoersmiddel. Zo rijden in het gebied rond Takayama de Nohi bussen. Met Nohi kun je makkelijk van bijvoorbeeld Kanazawa naar Matsumoto reizen, en onderweg de populaire toeristische trekpleisters Shirakawa-go, Takayama en Shin-Hotaka aandoen (deze route hebbe wij zelf gedaan en beviel erg goed).

Ook in en rond Nikko doe je alles per bus. De bus rijdt vaste cirkels en elke 10/20 minuten komt er wel een volgende bus langs. De bus is ook een prima manier om Nikko Nationaal Park te verkennen. Vanaf de bushaltes kun je dan lekker lopend verder.

Lokale bussen (en sommige streekbussen) werken als volgt. Bij het instappen pak je een ticket uit de machine rechts tegenover de chauffeur. Hier staat een nummer op dat correspondeert met je opstaphalte. Bij uitstappen laat je het nummer zien. Op het bord staat dan welk tarief met het nummer correspondeert. Dit bedrag betaal je dan aan de chauffeur. Heb je een combinatieticket, dan laat je dit zien bij instappen en bij uitstappen.

Het grote voordeel van de nachtbus

Je kunt bijvoorbeeld de goedkope nachtbus nemen. Zo heb je bijvoorbeeld tussen Tokyo en Osaka het populaire Willer Express rijden, een luxe bus met brede, ruime stoelen en veel beenruimte. Een ticket kost ¥3.200. Ze hebben diverse populaire routes, waaronder naar Nagoya, Kyoto, Hiroshima en Fujigoku (Fuji Five Lakes dichtbij Mt. Fuji). Andere populaire busmaatschappijen zijn: Japan Bus Lines en de Alpico Express Bus. Het grote voordeel van de nachtbus is dat je tot ’s avonds laat nog op de ene bestemming verblijft, en de volgende ochtend direct op je volgende bestemming bent. Zo haal je het maximale uit je dagen, want je hoeft overdag niet uren in de trein te zitten.

Op het traject Tokyo – Osaka kun je ook met de ultraluxe Dream Sleaper reizen. Met ultraluxe bedoelen we een soort business class maar dan in een bus. De stoelen kunnen zover naar achteren dat het volledige bedden worden. Verder is elke plaats een privécabine, dus geen last van andere reizigers gedurende de reis. De Dream Sleaper vertrekt dagelijks om 22.50 vanaf Ikebukuro (een populaire wijk in Tokyo) en komt om 6.40 aan in het centrum van Osaka. Tickets zijn met ¥18.000 per persoon niet goedkoop (duurder dan de shinkansen), maar omdat je een hotelovernachting bespaard komt het uiteindelijk wel goedkoper uit.

Vervoer binnen de steden

Binnen de grote steden reis je het beste met een OV- chipkaart, zoals je deze ook in Nederland hebt. In Japan heb je de keuze tussen de Suica, de Pasmo en de Icoca. Allemaal doen ze hetzelfde, de verschillen zijn minimaal. De kaarten kun je ook buiten Tokyo gebruiken. De websites van de kaarten tonen een lijst met grote steden en regio’s waar de kaart te gebruiken is. Verder kun je met de kaart niet tussen de verschillende regio’s reizen, daarvoor moet je de JRP of losse treintickets kopen (hoewel er wel een pilot gaande is waarbij met de Suica van de Shinkansen gebruik kan worden gemaakt).
Net als in Nederland is de kaart persoonsgebonden, je dient dus voor elke reiziger een eigen kaart te kopen. De kaarten kun je bij elk station opladen. Dit doe je bij speciale machines. Let erop dat opwaarderen alleen met contant geld kan.

Welke kaart is het beste?

Een veelvoorkomende vraag, koop ik nu het beste een Suica kaart, een Pasmo kaart of een Icoca? Het maakt niet uit welke kaart je koopt, ze doen allemaal precies hetzelfde. In Japan zelf wordt de keuze vaak gekscherend gebaseerd op het plaatje op de kaart. De Suica kaart kost ¥2.000 (¥1.500 tegoed en ¥500 borg), de Pasmo kaart kost ¥1.000 (¥500 tegoed en ¥500 borg) en de Icoca kost ¥2.000 (¥1.500 tegoed en ¥500 borg). Er is wel een groot verschil tussen de kaarten, en dat is de locatie waar je de kaart kunt inleveren om je borg terug te krijgen. Suica lever je in op een JR East station, Pasmo bij niet-JR East locaties en de Icoca bij één van de stations in Osaka.

Let op speciale aanbiedingen. Zo zijn er vaak combinatie-deals waarbij je de kaart in combinatie met bijvoorbeeld een speciaal treinticket of met bijvoorbeeld een toegangsbewijs tot een populaire attractie koopt.

Tips

 • Tijdens de spitstijden is het vaak erg druk in treinen en de metro. Probeer indien mogelijk altijd tussen 10.00 en 15.00 te reizen.
 • Je mag altijd in treinen en bussen eten. Je rommel moet je echter altijd weer meenemen. In de shinkansen komt zo nu en dan een eetkar langs, waar je eten kunt kopen. Je kunt echter beter gewoon vooraf op het perron een bentobox of wat broodjes kopen. Een grote bentobox kost meestal zo’n ¥1.200, een wit broodje (belegde sandwhich zonder korst) kost meestal zo’n ¥220.
 • Maak vooraf een document met alle hotels en andere relevante bestemmingen waar je naartoe gaat. Verwerk hierin een klein kaartje met hierop de exacte locatie en tevens de (Japanse) adresgegevens. Mocht je er bij de machines niet uitkomen, dan kun je altijd nog op dit kaartje terugvallen. Zo’n kaartje is ook handig als je veel gebruik maakt van de taxi, taxichauffeurs spreken vaak niet zo best Engels.
 • Over het algemeen is het gemakkelijker om een shinkansen ticket bij een JR-kantoor dan via machine (ondanks de mogelijkheid het treinticket in de Engelse taal) te kopen.
 • Bekijk hier een voorbeeld van een shinkansen treintickte, bestaande uit het Basic Fare Ticket en de Limited Express Reserved Seat Ticket.
 • Vaak zijn er speciale platform tickets voor ¥200 te koop voor alleen toegang tot het perron (bv om iemand uit te zwaaien of op te pikken). Ook geschikt voor hen die niet met de Shinkansen reizen, maar er wel foto’s van willen maken.
 • Let er altijd op dat je in de juiste trein stapt. Dat anderen wel in de rij lijken te staan maar niet instappen kan erop duiden dat zij al op een (drukkere) volgende trein wachten.
 • Overal heb je gratis publieke toiletten. Deze toiletten zijn vaak zeer schoon en hypermodern. Er zijn echter ook lokale Japanse toiletten en die zijn vaak ouderwets (gat in de grond) en smerig.
 • Wij namen de snelle Hikari 507 shinkansen van Odawara naar Shin-Osaka. De trein doet er 2u16m over. Stopt kort op Odawara station en gaat meteen door. Je moet dus meteen bij de juiste wagon staan en ook meteen instappen. Boven de stoelen is er ruimte voor je jas en een flinke tas. Grote koffers kun je alleen direct bij instappen kwijt. De stoelen zijn vaak ingedeeld in een 3+2 configuratie (abc & de), waarbij je als je samen reist het beste stoelnummers d & e kunt nemen. Helaas trof ik geen Bento-Shinkansen aan in deze trein, volgende keer meer geluk ?.
 • Bij treinstations en attracties heb je vaak stempelkussens waar je een stempel (in bv een notitieboekje) kunt zetten ter herinnering aan waar je allemaal geweest bent.
 • Let erop bij het verlaten van de trein dat je altijd je treinticket meeneemt want dit heb je nodig om door de poortjes te kunnen.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.