Japan is een langgerekt land van enkele duizenden kilometers en hierdoor heeft het land met verschillende klimaattypen te maken. Van tropisch tot (sub)arctisch, en alles wat er tussenin ligt, Japan heeft het allemaal. Dit maakt het ook tot zo’n fantastische vakantiebestemming, elke regio heeft weer zijn unieke eigenschappen en binnen één jaargetijden kun je van alles en nog wat bezoeken, van besneeuwde bergen tot bountyeilanden met witte stranden en kraakhelder zeewater.

Japan heeft 4 duidelijke seizoenen, met elk hun eigen klimatologische kenmerken.

De lente start meestal halverwege maart en brengt, afhankelijk van de regio waar je verblijft, temperaturen tot 20 graden. Sneeuw begint te smelten en afgelegen bergachtige gebieden zijn weer bereikbaar voor toeristen. Eind mei begint meestal het (milde) regenseizoen, met net wat meer regenval dan in de overige maanden (maar niet storend genoeg dat we zouden aanbevelen Japan in deze periode te mijden). In deze periode wordt het landschap ook weer prachtig groen.

De zomers zijn meestal warm en vochtig in Japan. Het komt regelmatig voor dat temperaturen de 30 graden aantikken of er zelfs overheen gaan. Een overnachting in een basic Ryokan is soms een heus zweetfestijn en in de wat luxere plekken heb je dan ook een airco. Tegen het eind van de zomer start het tyfoonseizoen, met meestal één of meerdere heftige tyfoons die de vakantieplannen in de war kunnen gooien.

De herfst is qua klimaat de prettigste periode voor een bezoek aan Japan. Het is weer is in de maanden (eind) september tot (begin) december vaak vrij constant met aangename temperaturen die rond 20 graden liggen.

De winter is koud maar niet extreem koud, tenzij je in die periode naar noordelijk gelegen gebieden als Hokkaido reist. Wintersportvoorzieningen zijn uitgebreid en sneeuwcondities perfect. Er valt altijd veel sneeuw in Japan, wat mede komt omdat de temperaturen in de winter vaak standaard rond het vriespunt liggen en niet zoveel erboven of eronder. Het perfecte winterweer voor dikke pakken sneeuw.

Weersvoorspellingen

Vertrouw voorafgaand aan je trip niet teveel op de handige weer apps. Wel kun je dicht op de vertrekdatum de weersituatie nagaan op de officiële Japanse weersites.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.