Reizigers kunnen van zo goed als alle uitgaven de betaalde belasting (sales tax) terugvragen en het grote voordeel is dat dit claimen van de betaalde 8% echt een makkie is. Vergeet lange rijen, ga gewoon naar de tax refund balie en in 10 minuten is alles geregeld. Overal in Japan zie je winkels met grote ‘Tax Free’ logo’s erop. Enkele voorbeelden van grote warenhuizen waar je de belasting kan terugvragen is Don Quixote en Nippon Ichiban.

Let erop dat dit wel aan een aantal regels gebonden is. Zo moet je per keer minimaal ¥5.000 uitgeven (op één bon) en verder moet je altijd opletten dat prijzen in Japan zo goed als altijd zonder de verplichte belasting (‘excluding tax’) getoond wordt. Wat betreft het minimaal bestelbedrag van ¥5.000 geldt dat dit exclusief belasting is, je dient dus voor minimaal ¥5.400 (dit is +8%) inclusief tax te kopen. Met andere woorden. Als je iets koopt is de getoonde prijs vaak zonder de belasting die je later sowieso weer kunt claimen.

Tax free winkelen in Japan

Zorg er altijd voor dat je je paspoort bij je draagt, want dit is essentieel om de betaalde sales tax terug te kunnen krijgen. Een kopie is niet toegestaan. Het paspoort is nodig omdat er geverifieerd moet worden dat je op basis van een standaard toeristenvisum in Japan verblijft. Daarbij nieten ze een bonnetje aan de pagina in je paspoort waarop het toeristenvisum staat en die wordt bij het passeren van de douane bij vertrek weer verwijderd.

Vaak zie je op het prijskaartje van het artikel of de sales tax kan worden teruggevraagd. Als je belasting wilt terugvragen, dan dien je altijd je paspoort, de aankoopbon en de artikelen kunnen overleggen (hoewel dit in de praktijk bijna nooit van je verlangd wordt). In de winkel laat je alleen je paspoort zien en dan krijg je de aankoopbon met daaraan een speciaal bonnetje geniet. In sommige gevallen krijg je een complete enveloppe met documenten mee, die je bij het claimen moet laten zien.

De producten in kwestie worden vaak ingepakt en geseald met de uitleg dat je het pas uit de verpakking mag halen zodra je langs de douane bent. Ook komt het soms voor dat de winkel verplicht dat het bedrag met creditcard betaald wordt. Koop je een duur product dan is het fijn om 8% terug te krijgen. Let er wel op dat de Nederlandse douane ook weer regels heeft m.b.t. het invoeren van producten (je mag bv maar voor maximaal €430 aan goederen kopen in het buitenland).

Opmerkingen

  • Je mag ook de betaalde belasting op eten, drinken, cosmetica claimen, maar dan moet het allemaal bij dezelfde winkel op dezelfde dag gekocht zijn en ook dit moet weer voor minimaal ¥5.000 excl. tax zijn.
  • Producten als kleding en elektronica kunnen niet met eten etc gecombineerd worden.
  • In tegenstelling tot veel andere landen regel je de tax return al bij de winkel waar je het product of de producten gekocht hebt.
  • Bij de speciale tax refund balie van de winkel toon je de gekochte goederen, je paspoort en de bon (altijd een geprinte bon, nooit handgeschreven).
  • Tax return krijg je altijd contant.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.