Japan is het hele jaar door prima te bezoeken. Sommige specifieke regio’s hebben wel een ‘beste periode voor een bezoek’, maar eigenlijk zijn er bij een 3-weekse reis naar het land altijd wel genoeg plekken die je in plaats daarvan kunt bezoeken. Het belangrijkste aspect bij het bepalen van de beste periode is waar je voorkeur naar uitgaat. Een jaar in Japan draait vaak vooral om de jaargetijden, die in het langgerekte land een duidelijk stempel drukken op elk seizoen.

4 duidelijk kenmerkende seizoenen

Japan heeft 4 seizoenen met elk eigen hoogtepunten. Twee seizoenen, de lente en de herfst, zijn het belangrijkst, maar omdat de meeste toeristen in deze periodes naar Japan reizen, zijn de prijzen vaak ook aanzienlijk hoger, afhankelijk van waar je verblijft en naartoe reist. Vanzelfsprekend duurt de zomer in het uiterste zuiden van het land veel langer waarbij het in Okinawa het hele jaar door tropisch is. In het uiterste noorden, op het eiland Hokkaido, heb winters die vele maanden duren en het leven bijna stil legt. Hier heb je meteen ook één van de beste wintersportgebieden van Japan.

De lente is de tijd van de Sakura, de kersenbloesem die dan schitterend in bloei is en komt. In Japan zelf is dit een belangrijk een waardevol moment en hele families en vriendengroepen trekken dan naar de parken of naar plekken waar de kersenbomen in grote getalen groeien. Hanami is het ‘kijken naar de bloemen’ en dit komt neer op het relaxen in parken, vaak op zelf meegebrachte kleden met een complete picknick. Prijzen zijn in deze periode vaak het hoogst, hoewel vliegticketprijzen vaak best meevallen. Populaire, goed beoordeelde accommodatie is soms wel 2x zo duur. Het is wel een sfeervolle en gezellige periode en wij hebben bij onze reis in de lente de Sakura in volle glorie meegemaakt en dat is echt gaaf.

Je kunt echter ook pech hebben, en net op een plek zijn waar de bloesom zich pas enkele weken later toont. Een klein ander mogelijk nadeel is dat sommige gebieden nog ontoegankelijk zijn vanwege de sneeuw en dat op plekken waar de sneeuw net gesmolten is je nog maar weinig groen ziet. Verder is het tijdens Sakura druk, echt druk, Japans druk x100. Het is maar waar je van houdt.

De zomer in Japan is, afhankelijk van de regio, een warme aangelegenheid. Deze periode wordt vaak aangegrepen om diverse hoogtepunten te vieren en in het hele land heb je een druk agenda vol festivals. In deze periode zijn de bergachtige gebieden zeer goed toegankelijk en is Japan ineens een absoluut hiking-walhalla. Deze periode kenmerkt zich echter ook door meerdere hittegolven, waarbij temperaturen in de grote steden vaak tot boven 30 graden kunnen oplopen. De meest noordelijk gelegen natuurparken in Hokkaido zijn in deze periode ook goed bereikbaar. Het landschap is mooi groen en iedereen is net wat fleuriger gekleed, in tegenstelling tot de donkere winter waarbij iedereen altijd flink is ingepakt.

De laatste jaren zijn de zomermaanden ook steeds drukker, omdat veel Aziatische toeristen Japan het liefst in de warme maanden bezoeken en vliegtickets vanaf veel Aziatische bestemmingen steeds goedkoper worden. Het einde van de zomer is met de winter de periode met de minste bezoekers, dit komt vooral omdat de erop volgende herfstperiode zoveel mooier is en ook omdat Japan in september en begin oktober vaak met tyfoons te maken heeft.

De herfst is na de lente de meest populaire maand voor een bezoek aan Japan. Centraal staat Koyo (de herfstkleuren) en heel Japan is bedekt met alle tinten rood/bruin. Tempels staan er vaak schitterend bij en het klimaat is in deze periode misschien wel het prettigst van alle jaargetijden. Halverwege november wordt het vaak weer wat kouder en komen er minder toeristen waardoor het weer wat rustiger wordt rond de bezienswaardigheden.

De Japanse winter start meest in december en pas halverwege maart zie je de eerste tekenen van de in aantocht zijnde lente. De enorme pakken sneeuw die jaarlijks in de winter vallen geeft ook meteen aan dat het qua temperaturen meestal nog aardig meevalt. Zelfs in de hoger gelegen Japanse Alpen is het in de wintermaanden vaak maar enkele graden onder nul. In de lager gelegen grote steden als Tokyo, Kyoto en Osaka ligt de temperatuur vaak de gehele winter rond het vriespunt of iets erboven. Eigenlijk gaat alle aandacht voor de schoonheid van Japan altijd uit naar de lente (Sakura) en de herfst (Koyo), maar dan heb je de foto’s van de Japanse winterse taferelen nog niet gezien. Dorpen zijn dan bedekt in soms metershoge pakken met sneeuw. Een Ryokan heeft altijd al wat magisch, maar vanuit je privé-onsen op een enorm sneeuwdek uitkijken is echt magisch.

Wij hadden geluk toen wij er een keer in maart waren, met in de Japanse Alpen nog enorme pakken sneeuw. Een ander voordeel van de Japanse winter is dat het niet alleen erg sfeervol is in de donkere (verlichte) dagen, maar dat het veel minder druk is bij alle sights en dat vliegtickets en accommodatie ook stukken goedkoper is. Verder heeft Japan één aantal van de allermooiste skigebieden ter wereld. Je kunt bij elk skidorp ski’s huren en vaak zijn de condities er perfect. Een paar mogelijke nadelen van de winter is dat sommige bestemmingen ronduit slecht bereikbaar zijn. De Japanse Alpen zijn geweldig, maar de bussen rijden alleen als het ook daadwerkelijk kan. Je moet hierom je reisplan enigszins flexibel insteken. Verder is het rond oud en nieuw en nieuwjaar wel weer zeer druk en ook dan zit accommodatie vaak vol.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen is verspreid over de periodes maart/april en september/november, vanwege resp. de Sakura en de Koyo. De meeste buitenlandse toeristen bezoeken het land in de maand april. Ook de maanden mei t/m augustus zijn drukbezochte maanden met in de periode september tot februari relatief de minste toeristen.

Ticketprijzen zijn meestal het duurst in juli en augustus (en de kerstperiode), maar als je op tijd boekt moet het altijd wel mogelijk zijn om voor zo’n €600/€700 per persoon naar Osaka of Tokyo te vliegen (dit kan rechtstreeks met KLM).

Accommodatie is het duurst in april en oktober. Japan heeft sinds de enorme toename in het aantal jaarlijkse toeristen te kampen met flinke tekorten qua beschikbare kamers. Veel Ryokans en kleinschalige hotels hebben ook nog eens weinig kamers in de basis, dus dat leidt er in de drukke maanden vaak toe dat je al maanden (soms een jaar) vooraf moet reserveren en dat sommige populaire plekjes hun boekingsformulier (al dan niet via Booking.com) pas enkele maanden vooraf openen omdat ze toch wel weten dat het hotel in die periode vol zal zitten.

Vakantieperiodes

Japanners hebben meestal allemaal hun vakantie op hetzelfde moment zijn er een aantal van dit soort momenten. Dit is tevens de periode dat hotelprijzen flink stijgen en dat veel hotels al maanden vooraf vol zitten. Hoewel een bezoek in deze vakantieperiodes ook zijn charme heeft, raden wij aan de volgende periodes toch zoveel mogelijk te vermijden (grote, bekende steden in het bijzonder):

  • Golden Week (eind april, begin mei)
  • Obon (halverwege augustus)
  • Oud en Nieuw en de eerste dagen van het nieuwe jaar. Veel winkels en attracties zijn dan verder ook gesloten (ga dit op voorhand na)

Zaken die verder je vakantiepret kunnen beïnvloeden

Japan ligt binnen de zgn. “Ring of Fire”, een bekende en vrij instabiele breuklijn en heeft als gevolg jaarlijks met aardbevingen te maken en zo nu en dan met een vulkaanuitbarsting. Over het algemeen zijn de events vaak niet noemenswaardig, maar als je pech hebt kan het je reisplannen flink beïnvloeden.

Japan heeft jaarlijkse met een tyfoonseizoen te maken. Meestal start deze periode in augustus en september en bij zeer zware tyfoons gaan hele steden in lock-down. Ook dit kan de plannen in de war gooien.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.