Japan heeft meerdere steden met meer dan 1 miljoen inwoners. De grootste stad van Japan, Tokyo, heeft meer dan 30 miljoen inwoners en is hiermee officieel de grootste stad ter wereld. Naast Tokyo zijn ook steden als Yokohama, Osaka, Kyoto, Nagoya, Kobe, Fukuoka en Sapporo, allemaal met meer dan 1 miljoen inwoners. Elk van deze steden heeft een uitgebreid metronetwerk en de meeste van deze steden zijn tevens grote toeristische trekpleisters, met diverse highlights waar je makkelijk meerdere dagen voor in de stad kunt blijven. Je hebt vaak ook in de directe omgeving een keur aan bezienswaardigheden en attracties met daarbij in de stad zelf een gigantisch aanbod aan hotels, Ryokans en hostels.
In totaal woont bijna 80% van de totale Japanse bevolking in de grote steden.

Het overzicht hieronder bevat een aantal populaire grote en kleine steden in Japan. Het gaat hier om steden die interessant zijn voor toeristen om te bezoeken of om doorheen te reizen op weg naar een attractie. Onderstaande steden bieden genoeg om je er enkele dagen te vermaken.

Tokyo
De grootste stad ter wereld, de hoofdstad van Japan en één van de gaafste bestemmingen wat ons betreft. Boordevol toffe attracties en bezienswaardigheden, genoeg om je meerdere dagen goed te vermaken. Heerlijk eten op elke hoek, in winkelcentra en in complete eetstraten. Elke wijk van Tokyo is een miljoenenstad op zich, met enorme urban centra, vaak geconcentreerd rond het centrale treinstation.

Yokohama
Een miljoenenstad op een half uurtje reizen, ten zuiden van Tokyo. Leuke attracties en bezienswaardigheden en net als Tokyo een prachtig modern centrum.

Nagoya
Leuke stad tussen Tokyo en Osaka in. Mooi startpunt voor een avontuur door de Japanse Alpen, die ten noorden van de stad liggen.

Kyoto
De tempelstad van Japan. Overal kom je er de mooiste tempels en Shrines tegen. Perfect met de fiets te verkennen en vooral ’s avonds een mystiek en magisch geheel, vooral in de smalle straatjes en steegjes van Gion. Heerlijk eten en drinken en genoeg attracties en bezienswaardigheden om je er meerdere dagen te vermaken.

Sapporo
De sneeuwstad van Japan, en grootste stad van het eiland Hokkaido. Dit deel van het land ligt het grootste deel van het jaar onder een dik pak sneeuw en de regio is dan een ook een populaire wintersportbestemming. Heerlijk vers eten afkomstig uit de Japanse zeeën staat er centraal.

Nara
Een kleine maar belangrijke stad dichtbij Kyoto en Osaka. Een tempelstad en de vroegere hoofdstad van het keizerrijk. Vol schitterende tempels in een prachtig park. Eén van de absolute hoogtepunten van een reis door Japan.

Osaka
Hippe, moderne stad met een relatief jonge bevolking. Osaka is een food-walhalla en ook geliefd onder het winkelende publiek. Met de directe KLM vlucht in 10 uur bereikbaar en daardoor perfect voor de wat kortere vakanties naar Japan.

Kobe
Bekend van het heerlijke en unieke Kobe vlees en vanwege de populaire Arima Onsen. Leuke havenstad en prima voor een stop van 1 of 2 nachten.

Hiroshima
Vooral bekend als de stad waar de eerste atoombom ooit op werd gegooid. Ondanks het gitzwarte verleden is de stad uitgeroeid tot een gezellige bestemming met diverse leuke sights. Prima voor een paar nachtjes tijdens je reis door Japan.

Nagasaki
Leuke havenstad op het eiland Kyushu. Multicultureel ingestoken en leuk voor een paar dagen.

Nagano
Stadje bekend van de Olympische winterspelen. Outdoor en wintersport staan er centraal. Dichtbij vind je ook de sneeuwapen, bekend van de foto’s.

Matsumoto
Kleine stad tegen de rand van de Japanse Alpen. Startpunt voor trips naar diverse schitterende outdoorbestemmingen en in Matsumoto staat één van de mooiste kastelen van Japan.

Kanazawa
Stad aan de Japanse Zee. In de winter ligt hier vaak enorm veel sneeuw, en in de zomer kan het er zomers warm zijn. Veel toffe highlights, waaronder een prachtig bewaard gebleven geisha-wijk en een schitterend park.

Takayama
Takayama ligt midden in de Japanse Alpen en is de hoofdstad van de Hida streek. Deze streek is bekend van het overheerlijke Hida vlees, misschien nog wel lekkerder dan het meer bekende Kobe vlees. Takayama heeft een prachtig historisch centrum, met van die typische gezellige straatjes vol houten woningen.

Odawara
Bekend als toegangspoort tot het mooie Hakone met het mooie meer en de vele hotsprings. Odawara zelf is een klein stadje met een paar sights, waarvan Odawara kasteel de meest bekende en meest bezochte is.

Nikko
Klein stadje op een uurtje reizen ten noorden van Tokyo. Bekend van de schitterende tempels en het prachtige Nikko National Park. Een absoluut hoogtepunt van een reis door Japan!

Aomori
Helemaal in het uiterste noorden van het eiland Honshu ligt Aomori, de stad met meer dan 100.000 inwoners waar de meeste sneeuw ter wereld valt (de 2e en 3e grote stad met de meeste sneeuw ter wereld zijn het eerder genoemde Sapporo en Toyama, beiden ook te vinden in Japan)..

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB VakantieNaar Japan met 333travelErvaar Japan met Kras

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

v.a. €2595 excl.

Japan in 2 weken

Wissel in 14 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Traditioneel & Modern Japan

Ervaar het traditionele én het moderne Japan in 11 dagen met PANGEA Travel.

Lees meer

v.a. €2582 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de contrasten van Japan in 13 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €3799 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis alle highlights van Japan met ANWB.

Lees meer

v.a. €2899 incl.

Het mystieke Japan

Ontdek het wonderbaarlijke land van de geisha’s in 15 dagen met Kras.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, 333Travel, Djoser en Shoestring. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek bv. je retourtickets direct bij KLM of bij een vliegticketvergelijker als Vliegtickets.nl of Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.