Binnen het 6 km2 grote geothermale gebied Haukadalur liggen diverse hete bronnen, waarvan Geysir en Strokkur de meest bekende zijn. Iedereen komt natuurlijk op de grootste hete bron genaamd Geysir af. Dit is de hete bron waar het woord geiser vanaf stamt. Geysir is echter al enkele jaren niet meer actief. In hetzelfde gebied ligt ook de geiser genaamd Strokkur, en die spuit nog om de zoveel minuten heet water omhoog tot soms wel 30 meter hoogte.

Haukadalur is een geothermaal gebied waar veel rhyolite-gesteente voorkomt. Dit gesteente is zeer hard, waardoor het de vorming van geisers mogelijk maakt. De geisers zelf worden vaak weer getriggerd door aardbevingen. Dit verklaard periodes van rust en periodes waarbij de geisers zeer actief zijn, soms tegelijk, soms om en om. De geiser spuit water vanwege een aantal reacties onder de grond. Lees hier een uitgebreide verklaring van de werking van geisers.

Geysir & Strokkur

Een bezoek aan Geysir en Strokkur is waarschijnlijk het absolute hoogtepunt voor velen bij een bezoek aan IJsland. De attractie ligt binnen de Gouden Cirkel; het gebied in de directe omgeving van de hoofdstad Reykjavik waar je diverse mooie attracties dichtbij elkaar hebt. In dezelfde regio heb je bijvoorbeeld de machtige waterval Gullfoss, het prachtige natuurgebied Thingvellir, het kratermeer Kerid en natuurlijk Reykjavik zelf met diverse leuke attracties en bezienswaardigheden.

Geysir & Strokkur

Direct tegenover het Haukadalur thermale gebied heb je een hotel met restaurants, een food court, een winkel en een N1 self-service benzinepomp.

Geysir

Geysir is de grootste geiser van IJsland. In het verleden spoot de geiser om de zoveel tijd water omhoog, soms tot meer dan 60 meter hoogte. Reizigers die het gebied in de 19e en 20e eeuw bezochten, kwamen wel eens voor niks naar Geysir, want niet altijd wilde de geiser water spuwen. Lokale inwoners gooiden dan stenen en zeep in de mond van de geiser, wat er bijna toe leidde dat de geiser helemaal niet meer uitbarstte. Voor de aardbevingen van 2000 was Geysir inactief, na de aardbevingen kwam de geiser weer langzaam op gang. Gaandeweg nam de activiteit weer af. Momenteel zie je bij Geysir wel wat water borrelen, maar tot een eruptie komt het maar zeer zelden. Het is niet uitgesloten dat Geysir bij komende aardbevingen weer opnieuw actief wordt.

Strokkur

Omdat de grote Geysir nu slapende is, gaat alle aandacht uit naar Strokkur. Strokkur spuit diverse keren per uur kokend heet water tot wel 30 meter hoogte. Je moet er zelf staan om te ervaren hoe mooi zo’n uitbarsting is. Telkens zie je het water opkomen, en weer dalen. Soms komt er ineens een flinke lading stoom vrij, soms lijkt de geiser even compleet inactief. En dan na een aantal minuten wachten zie je het water ineens enorm opkomen; en ineens vormt er een prachtige helderblauwe bal water bovenop het gat en dan knal: Strokkur spuit een enorme lading water recht omhoog.

Soms volgen er wel vier uitbarstingen na elkaar, soms duurt het ruim 20 minuten tot de volgende eruptie. Na de uitbarsting zie je kort geen water meer in het gat, vervolgens stroomt een deel van het water weer terug in het gat en begint de cyclus weer opnieuw. Het geheel is een spectaculair gezicht, waar je maar met moeite van kunt weglopen.

geisers-ijsland-slider-1
geisers-ijsland-slider-2
geisers-ijsland-slider-3
geisers-ijsland-slider-4
geisers-ijsland-slider-5
geisers-ijsland-slider-6
geisers-ijsland-slider-7
geisers-ijsland-slider-8
geisers-ijsland-slider-9
geisers-ijsland-slider-10
geisers-ijsland-slider-11
previous arrow
next arrow

Andere geisers in het Haukadalur gebied

Hoewel de meeste aandacht vanzelfsprekend uitgaat naar de spuitende Strokkur en de enorme Geysir; is Blesi waarschijnlijk de mooiste geothermale bron in het gebied. Blesi bestaat uit twee bronnen; een prachtig gat met helder blauw water, en ernaast een bijna onheilspellend ogen troebel blauw gat. Verder heb je nog Litli Geysir, een klein gat met daarin borrelend kokend heet water. Konungshver is een wat hoger gelegen geiser geiser, met kokend heet water.

Accommodatie in de omgeving van Geysir

Hotel Geysir ligt pal tegenover de geisers. Dit is het beste hotel om te verblijven, want je kunt de hele dag door naar de geisers lopen. Ook word je hier gewaarschuwd als de activiteit van de grote Geysir plotseling toeneemt. Verder kun je er nog tot ’s avonds laat terecht, waarbij je er helemaal in je eentje bent.

Ook interessant is het Gullfoss Hotel. Dit ligt op zo’n 10 minuten rijden vanaf de geisers, en pal tegenover de prachtige Gullfoss waterval.

Op zo’n 20 minuten rijden heb je het prachtige Galleri Guesthouse in Laugarvatn. Hier verbleven wij zelf een paar nachten en dit beviel enorm goed.

Naast de geisers ligt overigens een kampeerterrein, waar je vooral in de zomermaanden prima kunt kamperen.

Hoe kom je er?

Het is erg makkelijk om met een huurauto naar de geisers bij Haukadalur te rijden. Vanaf Reykjavik gaan er twee wegen naar de regio waar de attractie ligt. Beide routes starten met een stuk over de Ringweg 1. Je kunt eerst een stuk over de ringweg 1 naar het noorden rijden, en vervolgens afslag 36 Thingvellir nemen. Dit is een prachtige weg waarbij je langs het mooie Thingvellir meer rijdt. Je rijdt o.a. over weg 36, 365, 37 en 35. Eenmaal op weg 35 zie je vanzelf de bordjes richting Geysir.

Een alternatief is door eerst over de ringweg 1 naar Selfoss ten zuidoosten van Reykjavik te rijden. Vanaf dit stadje ga je weg 35 op die je vervolgens helemaal uitrijdt. Onderweg kun je eventueel nog het kratermeer Kerid bezoeken (met bordjes aangegeven). Door wederom de bordjes te volgen kun je de geisers niet missen. Je ziet Strokkur vaak al vanaf een flinke afstand water spuwen. Bij beide routes rijdt je trouwens over prima wegen.

Beschik je niet over eigen vervoer dan kun je altijd een dagtour vanuit Reykjavik overwegen. In de stad heb je diverse tourbureautjes die de zgn. Golden Circle tours aanbieden. Hierbij ga je in een volle dag langs alle hoogtepunten van de regio rondom Reykjavik en bezoek je onder andere Thingvellir, Geysir, Gullfoss, Kerid, Selfoss en soms zelfs nog naar Blue Lagoon.

Tips

  • Bezoek je de geisers buiten de zomermaanden, zorg dan vooral in de avond voor warme kleding. Het kan er flink koud zijn. Daarbij; het wachten op de uitbarsting is verslavend; voor je het weet sta je uren in de kou naar Strokkur te staren.
  • Als je met een huurauto door IJsland reist kun je het beste ook nog eens ’s avonds laat naar Geysir gaan. Er is dan vaak niemand en er hangt dan een erg relaxt sfeertje. Het is superleuk om een uur of twee op een van de bankjes te zitten en naar de uitbarstingen te kijken.
  • Er is een food court bij Geysir. Hier kun je overdag terecht voor maaltijden en snacks.
  • Geysir ligt dichtbij Gullfoss, een van de meest populaire watervallen van IJsland. Je kunt dus makkelijk een bezoek aan Geysir met een bezoek aan Gullfoss combineren. Gullfoss ligt aan dezelfde weg als Geysir.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.