Thingvellir (Þingvellir) is een veelbezocht nationaal park en tevens UNESCO World Heritage Site in het westen van IJsland. Binnen het natuurpark ligt het enorme Thingvallavatn meer. Thingvellir is een prachtige omgeving, waar je heerlijk kunt wandelen. Je hebt er diverse mooie uitkijkpunten, met vooral fantastisch zicht over het meer. Bij het informatiecentrum heb je vier campsites waar je kunt kamperen. Ook heb je een winkeltje waar je drinken en snacks kunt kopen.

Vanaf het jaartal 930 zetelde het IJslandse parlement (Alþingi) in Thingvellir, wat er vooral op neerkwam dat er eenmaal per jaar recht werd gesproken en voltrokken. Er zijn diverse informatieborden vol met uitleg welke straffen er in die tijd werd toegepast. Inwoners vanuit alle uithoeken van IJsland kwamen in de zomer voor twee weken naar Thingvellir. Naast een plek waar het recht werd gesproken, was het ook een ontmoetingsplaats waarbij men zaken kon doen, waar men nieuws kon uitwissleen en waar iedereen elkaar weer eens zag. Vanwege de grote geschiedkundige waarde is het momenteel nog steeds een populaire plek waar grote evenementen gevierd worden (zoals in het recente verleden de viering van de onafhankelijkheid en het 1000-jarig bestaan van het Christendom in IJsland).

Thingvellir Nationaal Park

Thingvellir is de plek waar een breuklijn loopt van twee tektonische platen die jaarlijks enkele millimeters uit elkaar beweegt. Hier ligt de breuklijn tussen het Euraziatische continent en het Amerikaanse continent. Hoewel het complete natuurpark de feitelijke scheidingslijn vormt, heb je in het noorden van het park een enorme scheur in de grond, met metershoge rotsen aan beide zijden. Toeristen kunnen door deze symbolische scheidingslijn lopen, en aan het einde heb je een uitkijkpunt. Onderweg heb je diverse informatieborden, en tevens de kleine waterval waar in het verleden diverse straffen werden uitgevoerd (waaronder verdrinking in het koude water).

Thingvellir Nationaal Park

Het natuurpark is mooi genoeg om je vele uren of zelfs diverse dagen te vermaken. Er zijn meerdere wandelroutes en verder is het meer ook perfect met een fiets te verkennen. In de zomermaanden is er dagelijks een gratis tour van 1 uur door het Thingvellir natuurpark. De wandeling begint om 10.00 bij de Thingvellir kerk. Er hoeft niet vooraf gereserveerd te worden. In de wintermaanden (vooral in maart en september) heb je bij het Thingvellir natuurpark grote kans het prachtige noorderlicht (Aurora Borealis) te aanschouwen. Er is weinig sprake van lichtvervuiling in het gebied; de perfecte omstandigheden om het natuurverschijnsel mee te maken.

In het meer vind je de zeer spektaculaire duikspot Silfra, bekend om het kraakheldere water. Bij Silfra verkennen duikers de onderwaterwereld tussen de twee tectonische platen in water met een temperatuur dat rond het vriespunt ligt. Er zijn diverse aanbieders van duiktrips naar Silfra, lees meer over duiken in IJsland.

Duiken bij Silfra

Het Thingvellir nationaal park valt binnen de Golden Circle, de regio in het westen van IJsland met diverse grote hoogtepunten. Het gebied is perfect zelf met een huurauto te verkennen. Er gaan vanaf Reykjavik dagelijks diverse tours langs alle attracties van de Golden Circle. Deze tours kun je vooraf of ter plekke bij een van de reisbureaus in de hoofdstad regelen. De dagtour is vooral leuk voor mensen met een stopover; aangezien je in een korte tijd toch al een hoop topattracties van IJsland te zien krijgt.

Het nationale park Thingvellir is dagelijks geopend. De toegang is gratis. Het informatiecentrum ten noorden en het bezoekerscentrum ten noordwesten zijn dagelijks van 9.00 tot 17.00 geopend. Het informatiecentrum is alleen in het hoogseizoen tussen 1 mei en 30 september geopend, het bezoekerscentrum het gehele jaar door. In de wintermaanden is het vaak vrij koud rond het meer. Kleed je warm en houdt rekening met sneeuw en ijs. In de zomer is het er prachtig groen, maar ook veel drukker (geldt voornamelijk voor het toeristische deel waar je tussen de scheur kunt wandelen).

thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-1
thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-2
thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-3
thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-4
thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-5
thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-6
thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-7
thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-8
thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-9
thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-10
thingvellir-nationaal-park-ijsland-slider-11
previous arrow
next arrow

Tips

  • Er zijn weinig tot geen restaurants in de directe omgeving van Thingvellir te vinden. De twee informatiecentra gaan op tijd dicht. Op zo’n 20 minuten rijden richting Geysir en Gullfoss ligt het dorpje Laugarvatn waar je een fantastisch restaurant hebt (Lindin Bistro Cafe). Reykjavik ligt op zo’n 40/45 minuten rijden.
  • Vissen is toegestaan tussen 1 mei en 15 september, en mag alleen wanneer een vergunning is afgegeven. Bij het informatiecentrum is meer informatie te verkrijgen over vissen bij Thingvellir (en in IJsland).
  • Dichtbij de duikspot Silfra kun je het kraakhelder water bezichtigen. Al vanaf de kant zie je prachtig mooi helder blauw water. Onder water is het helemaal mooi.

Accommodatie in de omgeving van Thingvellir

Direct aan het meer heb je de camping Vatnskot. Bij het informatiecentrum bij Leirar heb je 4 kampeerterreinen. Hotels, guesthouses en hostels liggen allemaal wat verder weg, maar nog steeds allemaal binnen 20 minuten rijden van het natuurpark.

Enkele populaire hotels dichtbij Thingvellir zijn: Ion Luxury Adventure Hotel, Golden Circle Apartments en Galleri Laugarvatn. Bekijk een overzicht met hotels in de omgeving van Thingvellir op Booking.com.

Hoe kom je er?

Thingvellir is makkelijk te vinden. Vanaf de ringweg nr. 1 neem je op de Vesturlandsvegur bij de grote rotonde afslag 36. Op de borden staat Thingvellir al aangegeven. Vanaf hier rij je in een half uurtje naar de parkeerplaats bij het natuurpark (het laatste stukje over weg 361, waarbij je eerst langs het informatiecentrum komt). Je hebt ook al eerder een parkeerplaats bij het bezoekerscentrum, waarbij je direct bij het uitkijkpunt bent.

Vanaf Reykjavik is het ongeveer 1 uur rijden naar het park.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.