Bali is een bijzonder veelzijdig eiland. Naast luieren en relaxen aan het strand kun je overal op het eiland de prachtige culturele hoogtepunten bekijken. Daarnaast heb je diverse schitterende natuurparken, meren, vulkanen & bergen en meer. Ook op elke bestemming heb je weer een keur aan mogelijkheden. Wat dacht je van een kookworkshop, of een begeleide fietstocht? Of makkelijk met een snelle scooter alle highlights in het binnenland bezoeken?

Wij kiezen zelf meestal tussen een mix van activiteiten met ertussen een aantal ‘relaxdagen’ waar we vaak een wat luxer resort boeken om vooral lekker bij te komen van alle indrukken (wat dacht je bijvoorbeeld van het ultraluxe Hanging Gardens, waardoor we voor het leven verpest zijn door de extreme luxe). Hieronder een overzicht met een aantal belangrijke attracties en bezienswaardigheden (todo’s) op het eiland.

Tempels

Op Bali heb je honderden grote en kleinere tempels. Veel zijn verborgen of slecht toegankelijk en toeristen zullen bij het grootste deel ervan niet of nauwelijks komen, maar een aantal belangrijke tempels mag je eigenlijk niet overslaan. Alle tempels zijn in gebruik. Als je een tempel bezoekt zal het er vaak vol zitten met biddende locals. Wij zijn inmiddels diverse keren naar Bali geweest en alle keren hebben we er een paar tempels bezocht (sommige al meerdere keren omdat ze telkens weer prachtig zijn). Tot nu toe zijn 14 tempels echt de moeite waard geweest, lees hierover meer in ons uitgebreide artikel over de mooiste tempels van Bali.

Duiken en snorkelen

Duiken en snorkelen

Bali heeft een flink aantal mooie duikspots, geschikt voor amateur en gevorderde duikers. Er zijn ook een groot aantal duikscholen op het eiland te vinden, wat Bali een prima plek maakt om te beginnen met de duiksport. De betere duikspots zijn te vinden in het uiterste westen van het eiland, dichtbij het West Bali National Park. Hier heb je het eiland Menjangan met een paar mooie duikspots en snorkelspots (de beste plek in Bali om te snorkelen). Hier kun je alleen naartoe als onderdeel van een georganiseerde (dag) tour. In de buurt vind je het dorp Pemuteran (bereikbaar vanaf Lovina) waar je ook kunt duiken en snorkelen; hoewel de omstandigheden minder zijn vergeleken Menjangan. Bij Lovina zelf kun je ook duiken.

Een ander populair gebied op Bali waar je kunt snorkelen en duiken is bij het eiland Nusa Penida (zuidoosten van Bali). Naast dit eiland ligt het veel kleinere eiland Nusa Lembongan waar je ook weer goed kunt duiken en snorkelen. De gevorderde duikers zullen hier vooral genieten van stroomduiken, beginners kunnen hier echter ook prima terecht. Naast de duikspots bij Menjangan vind je hier de beste duikspots en snorkelspots van het eiland. In de omgeving van Candidasa heb je ook wat duikspots en snorkelplekken. Hier heb je ook een aantal duikscholen waar je de fundives of snorkeltrips kunt organiseren.

Een fundive op Bali kost doorgaans rond de Rp.350.000. Het huren van snorkelspullen kost meestal tussen Rp.20.000 en Rp.50.000 per dag. Bij de duikscholen kun je prima terecht om een fundive of snorkeltour te plannen. Zo’n trip kost meestal tussen de Rp.200.000 en Rp.300.000.

Een andere populaire plek om te duiken en snorkelen is bij de Gili eilanden. Deze eilandengroep vind je langs de kust van Lombok, het eiland ten oosten van Bali. De Gili eilanden zijn prachtige bountyeilanden, met enorm veel mooie duikspots. Hoewel het koraal hier in niet al te beste staat verkeerd (door jarenlang dynamietvissen) kom je hier wel een enorm grote hoeveelheid soorten onderwater tegen. Tijdens onze duiken was het niet ongebruikelijk om meerdere schildpadden en grote vissoorten tegen te komen.

Hotsprings

Hotsprings

Er zijn diverse hete bronnen (hot springs) op Bali te vinden. Niet alle hot springs zijn toegankelijk voor publiek. Een aantal hete bronnen zijn publieke baden. Hier komen de locals om zich te reinigen; aangezien het water een helende werking zou hebben. Ook toeristen kunnen hier terecht om te baden; je moet echter niet teveel letten op de kwaliteit van het water.

Een van de meest bekende hot springs op het eiland vind je dichtbij Lovina in het noorden van Bali (westelijke richting). Aan het einde van Jalan Air Panas Banjar vind je de Air Banjar Hot Springs. Je vindt hier enkele baden waar je kunt zwemmen en relaxen. Er zijn omkleedhokjes en ook douches aanwezig. Het water is lekker warm. De entree bedraagt Rp.10.000 voor volwassenen en Rp.5.000 voor kinderen. Er zijn kluisjes die je voor Rp.5.000 kunt gebruiken. Let erop dat je geen gloednieuwe badkleding draagt. Het water van de hotsprings bevat deeltjes waardoor kleding een beetje oranje kleurt. Het valt niet op bij donkere zwemkleding, maar wel bij witte kleding. Je krijgt het er met wassen wel uit, maar niet gemakkelijk.

Parkeren bij Air Banjar kost een paar duizend roepiah. Het werkt op basis van een vrijwillige donatie. Voor een scooter betaal je bijvoorbeeld Rp.2.000. Andere hete bronnen zijn de Toyo Devasya Hot Springs; deze vind je bij Toya Bungkah langs Lake Batur in het noorden (oostelijke richting) van Bali. Je betaalt hier ongeveer Rp.150.000 entree.

Meren en kratermeren

Meren en kratermeren

De meeste meren vind je bovenop de bergen. Het gaat dan om kratermeren op doorgaans actieve vulkanen. Er zijn vier meren op het eiland te vinden: Lake Batur, Lake Bratan, Lake Buyan en Lake Tamblingan. Batur is het grootste meer op Bali. Bratan biedt diverse watersport activiteiten (rond Bedugul). Er zijn diverse plekken rond de meren waar je vis uitstapjes kunt regelen. Vooral Tamblingan is geschikt voor een dagje vissen.

Rijstvelden

Rijstvelden

De onbewoonde delen van Bali bestaan voor het grootste gedeelte uit een mix van jungle, plantages (koffie/thee/groente/fruit) en rijstvelden. Bali is bekend om de bijzonder goed uitwerkte manieren van irrigatie; methodes die al eeuwenlang het hele eiland van voldoende water heben voorzien. Ook in de cultuur en religie speelt water een zeer grote rol. De rijstvelden zijn allemaal volgens dezelfde principes gebouwd; verschillende niveaus waarbij het water opgevangen wordt zodat de rijst goed kan kiemen.

De mooiste rijstvelden vind je in de volgende regio’s: Tirta Gangga (in het uiterste oosten), rond Jatiluwih (en langs de hellingen van Mount Bratan), iets ten noorden van Ubud en rond Sidemen en Selat (zuidoosten dichtbij Candidasa). Geen tijd om de rijstvelden in het oosten en noordwesten op te zoeken? Bij het prachtige tempelcomplex Gunung Kawi heb je tijdens de tocht naar beneden ook prachtig uitzicht op een paar rijstvelden.

Surfen en surflessen

Bali is ook erg populair onder de liefhebbers van golfsurfen en windsurfen. Rondom het eiland heb je diverse prachtige stranden met goede golven om op te surfen. Je huurt voor een klein bedrag een surfplank en rond de populaire oorden als Kuta, Legian en Canggu kun je al prima surfen. De beste surfspots op het eiland vind je echter bij Bukit Peninsula; het schiereiland ten zuiden van de luchthaven. Hier heb je de spots genaamd Uluwatu, Dreamland, Padang-Padang, Bingin/Impossibles en Suluban waar surf enthousiastelingen uit de hele wereld op af komen. Ook erg populair zijn de golven langs Nusa Lembongan; het kleine eiland ten zuidoosten van Bali. Hier kun je alleen per boot naartoe en er is voldoende accommodatie beschikbaar voor budget reizigers (en tevens wat meer luxe accommodatie).

Wil je leren surfen op Bali? Dan heb je diverse surfscholen waar je lessen kunt nemen. Niet alleen golfsurfen kun je er leren, maar ook kite surfing, wake boarding en windsurfen. Een goede surfschool is de Rip Curl Surf School. Prijzen variëren tussen Rp.400.000 en Rp.650.000 per les (het zal dus elders vast goedkoper kunnen); afhankelijk van de hoeveelheid lessen die je er afneemt. Je kunt ook vooraf een compleet pakket nemen. Rip Curl wordt altijd door iedereen aangeraden op Bali.

Naar Indonesie met Van Verre

Boek je accommodatie in Bali



Booking.com

Hotels waar wij verbleven

Populaire reisorganisaties

Vulkanen en bergen

Er zijn diverse prachtige vulkanen (waaronder diverse actieve) en bergen op Bali te vinden. Ze zijn bijna allemaal te beklimmen, de bergen verschillen vaak flink in kenmerken. Zo heeft de meest populaire berg (en tevens de 5e hoogste berg in Indonesië) – Mount Agung (3,142mtr) – het uiterlijk van een maanlandschap. Aan de voet van Agung ligt de heilige tempel Besakih, een van de belangrijke moedertempels van Bali. Mount Batur is weer veel meer begroeid en heeft een prachtig groot kratermeer waar je langs kunt wandelen. Batur is de meest toegankelijke actieve vulkaan van Indonesië. Afgelopen jaren hebben er zich geen aardbevingen en uitbarstingen meer voorgedaan, maar omdat flink wat bergen op Bali actieve vulkanen zijn kan dit maar zo veranderen. Andere grote bergen op Bali zijn Mount Bratan (met drie kratermeren) en Mount Merbuk in het westen van het eiland.

Om Mount Agung te beklimmen dien je over een permit te beschikken. De gids regelt de administratieve handelingen, waar de permit onder valt. De gids kost meestal tussen de Rp.400.000 en Rp.1.000.000, afhankelijk van de route. Houd er rekening mee dat de ene gids beter Engels spreekt dan de andere. Er zijn diverse klimroutes die variëren in zwaarte en tijdsduur. De meest gebruikelijke route is de route die start bij de Pasar Agung tempel. Deze trek duurt zo’n 4 uur en start in de nacht, zodat je de volgende ochtend kunt genieten van een spectaculaire zonsopkomst. Let erop dat het beklimmen van Mount Agung niet altijd mogelijk is, zeker niet in het geval van seismische activiteit of tijdens belangrijke spirituele evenementen. Daarbij is het beklimmen van de berg geen simpele activiteit die je op je slippers en in je korte broek zou moeten doen. De klim is vrij pittig en op sommige momenten flink uitdagend (er vallen relatief veel doden en gewonden omdat veel toeristen de klim onderschatten).

In september 2017 nam de seismische activiteit toe bij Mount Agung. Ruim 100.000 inwoners die in de directe omgeving van de vulkaan woonden werden per direct geevacueerd. Omdat het een heilige berg is, liet niet iedereen zich evacueren. Er bestaat een kans dat Agung op termijn uitbarst. Een uitbarsting van Mount Agung kan in potentie enorm dodelijk zijn.

Hanengevechten

Hangevechten zijn verboden in Indonesië, maar omdat het zo verweven zit in de Balinese cultuur doet men er weinig aan om de gevechten te verijdelen. De politie op Bali heeft ook wel wat beters te doen en daarnaast maken ze zichzelf weinig geliefd wanneer ze zich met de hanengevechten bemoeien. Toen wij op een dag besloten de Samuan Tiga tempel te bezoeken waren we getuige van een schokkend hanengevecht. We hoorden achter het tempelcomplex een enorm lawaai en besloten polshoogte te nemen. Wat al direct opviel was het aantal brommers en auto’s langs het kleine straatje. Er stonden hier honderden brommers geparkeerd. Zo werkt het in heel Bali; zie je ergens vlak buiten een kampung ineens een enorme hoeveelheid brommers zonder de eigenaren, dan is de kans groot dat het om een hanengevecht gaat (of een begrafenis). Wij volgen de herrie en kwamen terecht bij een terrein met een grote tent en diverse kleine eettentjes. In het midden zaten honderden locals rondom een ring waar hanengevechten plaatsvonden (vergelijkbaar met een boksring). Wij waren de enige toeristen en men was zichtbaar geamuseerd dat wij ‘het lef hadden’ het spektakel bij te wonen. Het was heftig en triest om mee te maken. Niet alleen vanwege de hanen die kort na elkaar het leven lieten, maar vooral vanwege de opgefokte en bijna agressieve sfeer die er hing. De mannen waren allemaal druk met gokken. Er werd geld naar de organisator (de scheidsrechter) gegooid en dit was dan de inzet. Wij deden niet mee, hoewel de organisator diverse malen kenbaar maakte dat dit prima mogelijk was. Nadat we een gevecht meemaakten besloten we onze tempeltocht weer te vervolgen. Indrukwekkend om zo’n lokale happening mee te maken, maar erg triest voor de hanen, die speciaal voor de gevechten gefokt en gehouden worden.

Enkele jaren nadat we dit meemaakten realiseerden we ons dat dit eigenlijk net zo slecht is als stierengevechten of elk ander vorm van vertier waarbij dieren mishandeld of gedood worden. Wij liepen er destijds toevallig tegenaan en hoewel het vanuit cultureel oogpunt interessant was om mee te maken, zullen we dit niet nog eens doen. Voordat je besluit om zelf zo’n gevecht mee te maken moet je je dan ook afvragen of dit een verstandige keuze is.

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.