Je zou bij IJsland wellicht niet direct denken aan ultieme duiklocaties. IJsland heeft echter een duikspot die al jaren gezien wordt als één van de mooiste van de wereld. In het prachtige Thingvellir nationaal park (þingvellir) ligt het grote þingvallavatn meer. Precies onder dit meer komen de de tectonische platen van het Europese vlak en het Amerikaanse vlak bij elkaar. Hier vind je misschien wel de grootste (verborgen) parel van IJsland, duiken of snorkelen bij het kraakheldere Silfra. Silfra is een buizen- en grottenstelsel dat in het meer ligt. Je kunt hier de prachtige natuur van IJsland dus ook onder water meemaken.

Duiken bij Silfra is fantastisch. De duikcondities zijn er – buiten het koude water – geweldig, met zicht tot wel 100 meter. Ter vergelijking, Bunaken Marine Park in Indonesië wordt gezien als een duikplek met fantastisch zicht, en daar heb je tijdens de allerbeste omstandigheden niet meer dan 50 meter zicht tijdens een duik. 100 meter zicht is fenominaal. Silfra heeft nauwelijks stroming, maar genoeg dat het meer in de winter niet bevriesd. Dit maakt van Selfra een duikspot die het hele jaar (zelf tijdens de koudste dagen van het jaar) te bezoeken valt. Omdat duiken in IJsland een vrij exclusieve aangelegenheid is, kom je vaak niet zo heel veel andere duikers tegen.

Je duikt in water dat zo’n 2 graden koud is, soms zelfs wat kouder. Dit is natuurlijk wel even wat anders dan de Nederlandse wateren of het heerlijke warme water in tropische bestemmingen. Je duikt in IJsland in een droogpak met daaronder een isolerende jumpsuit. Verder draag je een lange onderbroek en dikke, warme sokken onder dit alles. De spullen van de duikscholen in IJsland zijn van zeer goede kwaliteit (allemaal zo goed als nieuw). Je gaat uiteindelijk volledig bepakt (je loopt als een Michelin-mannetje) het ijskoude water in, maar behalve bij je gezicht merk je daar bijna niks van.

Er zijn meerdere duikscholen actief in IJsland. De meeste hiervan opereren direct vanuit Reykjavik. Ze halen je bij je hotel of guesthouse op en brengen je naar het Thingvellir National Park voor de 2 duiken die je op de dag zult doen. Afhankelijk van de tijd van het jaar word je vroeg in de ochtend opgehaald bij je accommodatie. Je rijdt dan in ongeveer één uur naar het natuurpark Thingvellir terwijl je onderweg een uitleg krijgt over het park, de omgeving en de komende duik. Eenmaal bij het park begint de duikbriefing. Vanaf dat moment staat alles in het teken van de komende 2 duiken. Na de eerste duik heb je een korte koffie- of theepauze. Na de 2e duik word je weer bij je hotel of guesthouse afgezet, meestal rond een uur of 3 in de middag.

Duiken bij Silfra is echt magisch mooi. Het is een absoluut hoogtepunt van een reis naar IJsland en niet veel anderen zullen je hebben nagedaan. Duiken in Nederland levert bij veel duikers soms al een frons op, duiken in een land als IJsland is helemaal onbegrijpelijk voor velen. Toch is het een schitterende ervaring die je niet snel zult vergeten. Het enorm heldere water, de ruige bodem, het duiken tussen de breuklijn maakt het geheel toch allemaal wel erg speciaal.

Een duiktour bij Silfra kost meestal zo’n €225 per persoon. Hierbij zit het vervoer, de lunch, de uitrustig, briefing, parkentree en de duikfoto’s en/of video’s achteraf inbegrepen. Wanneer je zelf al dichtbij het Thingvellir natuurpark verblijft, moet je op eigen gelegenheid naar de duikspot reizen; wat een paar duizend kronen per persoon bespaart. Je kunt op Tripadvisor diverse reviews lezen, daarnaast zijn er ook nog diverse andere online bronnen met vooral adembenemde foto’s die je al helemaal in de stemming brengen. Duik je altijd en overal met groot plezier, laat dan de kans om in IJsland te duiken niet aan je voorbij gaan!

Het is toegestaan om op eigen gelegenheid bij Silfra te duiken. Wel moet je dan vooraf een permit kopen bij de Thingvellir Service Desk. Duikers moeten altijd de regels in acht nemen. Je mag niet alleen duiken, je mag niet in grotten duiken. Ook mag je er niet dieper dan 18 meter duiken. Bij de duikscholen kun je een tank huren. Ook kun je hier een drysuit huren, mocht je hier niet zelf over beschikken.

slider-duiken-silfra-ijsland-1
slider-duiken-silfra-ijsland-2
slider-duiken-silfra-ijsland-3
slider-duiken-silfra-ijsland-4
slider-duiken-silfra-ijsland-5
slider-duiken-silfra-ijsland-6
slider-duiken-silfra-ijsland-7
slider-duiken-silfra-ijsland-8
slider-duiken-silfra-ijsland-9
slider-duiken-silfra-ijsland-10

previous arrow
next arrow

Typische duikdag bij Silfra

Afhankelijk van waar je verblijft word je tussen 8.00 en 9.00 in de ochtend opgehaald bij je hotel in Reykjavik. Vandaar is het meestal een uurtje rijden naar het Thingvellir natuurpark en het Thingvallavatn meer waar Silfra ligt. Om 10.00 in de ochtend begint de duikdag. Duikers die op eigen gelegenheid naar Silfra reizen, moeten uiterlijk om 10.00 bij de ingang van het park zijn. Om 10.00 beginnen de voorbereidingen. Je krijgt een uitleg en trekt de duikuitrustig aan, wat vrij veel tijd in beslag neemt.

Je hebt zelf al dikke sokken en thermokleding aan. Je krijgt vervolgens een fleece overall voor extra isolatie. Je begint vervolgens met het aantrekken van de drysuit. Dit droge duikpak is vrij stroef, waardoor het wel even kan duren eer je het aan hebt. Onze gids Val hielp met het aantrekken van het pak, na veel getrek en gesjor hadden we beiden het pak aan. Bij de nek en polzen zitten vrij strakke banden, dit is nodig om het pak waterdicht te maken. Vooral de druk op de nek was iets waar ik zelf flink aan moest wennen. Nadat het pak aangetrokken was, kregen we de schoenen, de handschoenen en de muts. De muts en de handschoenen waren niet volledig waterdicht, dit merk je ook goed onder water. De muts is bij het gezicht open; dit is dan ook meteen het enige lichaamsdeel dat direct in contact komt met het ijskoude water (temperaturen schommelen tussen 0 en 4 graden).

Nadat je volledig bent aangekleed, ga je de tank en de BCD in elkaar zetten en testen. Vervolgens hijs je jezelf in de BCD en loop je naar de start van de duikspot. Via een trap loop je naar beneden, het ijskoude water in. In de eerste instantie viel het qua temperatuur allemaal reuze mee, totdat je met je gezicht onder water komt; dan is het flink schrikken van de kou. Na een korte buoyancy check kon de duik beginnen. Buoyancy regel je niet met de BCD, maar met je drysuit door lucht tussen het pak en je lichaam te pompen. Dit is even wennen als je dit nog niet eerder gedaan hebt.

De eerste duik is vooral flink wennen, de omgeving is echter adembenemend mooi. Je zwemt eerst door een kleine geul richting een wat meer open gebied. Hier zie je pas goed hoeveel zicht je onderwater hebt. Verderop zwem je door de Lagoon (the Real Blue Lagoon) en hier zie je aan beide kanten rotsblokken en prachtig blauw water. Heel soms zie je een klein visje (bij Silfra draait het niet om vissen en ander onderwaterleven). Even verderop kom je aan bij de Sandbar; waar je een mooie helling van zand ziet. Onderweg maakt de gids foto’s van de omgeving en van de duikers (eigen foto’s voor later).

De eerste duik duurt meestal niet langer dan 30 minuten. Je duikt over het algemeen vrij ondiep en komt maar kort op 15 meter diepte. De rest van de duik is tussen 1 en 7 meter diepte, soms kom je zelfs weer even boven water. Voor het opstijgen hoef je je vanwege de geringe diepte niet aan de standaard stijgsnelheid te houden; er vindt geen safety stop plaats. Aan het einde van de duik loop je weer terug naar het startpunt. Hier krijg je een korte debriefing en een warm drankje (koffie, thee of chocomel). De pauze duurt niet al te lang, en al snel ga je weer terug naar de trap voor de tweede duik. Deze duik gaat langs een afwijkende route, door een prachtige geul en zelfs door een klein tunneltje. Wederom is het zicht onwerkelijk. Bij de tweede duik ben je het al wat meer gewend en kun je nog meer genieten van de prachtige onderwaterwereld.

Snorkelen bij Silfra

Naast duiken kun je ook een snorkeltour bij Silfra boeken. Dit is goedkoper en verder op veel punten vergelijkbaar. Je kunt hierbij achteraf echter niet zeggen dat je tussen de tectonische platen gedoken hebt, in plaats daarvan zwem je erboven. De onderwaterwereld van Silfra is ook tijdens een snorkeltrip goed te ervaren. Ben je geen ervaren duiker, heb je twijfels of een drysuit duik wel wat voor je is, overweeg dan een snorkelavontuur.

Andere duikspots in IJsland

Wat de duiksport betreft is IJsland vooral internationaal bekend om de prachtige duikcondities bij Silfra. Er zijn echter nog meer duikspots in IJsland. Een aantal daarvan zijn in de oceaan, wat weer een compleet ander onderwateravontuur is. Vraag bij de verschillende duikaanbieders na welke andere duiken ze nog meer aanbieden, mocht je naast Silfra nog meer willen duiken.

Enkele interessante duikspots naast Silfra zijn: Strytan (geothermisch), Kleifarvatn (geothermisch), Garður (zeeduik), Gullkistuvík (zeeduik), El Grillo (wrakduik),

Aanbieders duiktrips in IJsland

Drie populaire bedrijven die duiktrips in IJsland aanbieden zijn Dive.is, Scuba.is en Dive Iceland. De drie duikaanbieders doen eigenlijk niet veel voor elkaar onder, en je kunt prima bij een van de drie terecht. Wij deden onze Silfra duik bij Dive Iceland, wat een wat kleiner en meer persoonlijk duikbedrijf is.

Alledrie de duikaanbieders worden goed beoordeeld op Tripadvisor. Bekijk hier de reviews van Dive.is, Scuba.is en Dive Iceland.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.