We noemen het attracties, maar we bedoelen eigenlijk alle toffe dingen die je er kunt doen, van slenteren over de prachtige bruggen en pleinen, tot winkelen en lekker op de terrasjes een drankje doen. Praag is een fantastische stad voor een stedentrip. Tickets en accommodatie zijn relatief goed betaalbaar en de stad zelf heeft genoeg te doen en beleven om er makkelijk een kleine week door te brengen. Het openbaar vervoer is goed geregeld, waardoor je ook goedkoper buiten het centrum kunt verblijven terwijl je wel makkelijk en snel naar het centrum reist.

Hieronder wat ons betreft de grootste highlights van de stad.

Karelsbrug in Praag

De populairste bezienswaardigheid in Praag is de Karelsbrug. Deze 500 meter lange en 10 meter brede brug vormt een verbinding tussen de wijk Mala Strana en Stare Mesto. De Karelsbrug is gebouwd in het jaar 1357 waarin koning Karel IV aan de macht was. Het was toen destijds de enige verbinding om de rivier de Moldau over te kunnen steken. Tot het jaar 1841 was het de belangrijkste verbinding tussen de Oude Stad, een Praags district, en de Praagse burcht. De oorspronkelijke naam van de brug was ‘de Judithbrug’ maar is pas later in 1870 de Karelsbrug genoemd.

Tegenwoordig is De Karelsbrug de bekenste trekpleister van Praag waar menigeen graag van het prachtige uitzicht geniet. De brug kent een gezellige sfeer met diverse terrasjes en winkeltjes in de directe omgeving waar de leukste souvenirs gekocht kunnen worden. Er is altijd wel iets te doen op De Karelsbrug, wat het dan ook te alle tijde leuk en gezellig maakt.

Vooral in de zomer, wanneer de zon heerlijk schijnt, weet iedereen de brug te vinden om te ontspannen en genieten van de omgeving. Maar ook in de winter, wanneer het koud is en gesneeuwd heeft in Praag, is De Karelsbrug een plaatje om te zien. Je mag deze mooie bezienswaardigheid echt niet missen wanneer je het mooie Praag bezoekt!

De Karelsbrug heeft een bijzondere constructie, men zegt dat er eiwit gebruikt is in de mortel voor de extra stevigheid. De brug bestaat uit 16 bogen voorzien van ijsbeschermers en als bescherming dienen drie torens. Een daarvan staat aan de zijde van de Oude Stad en is een prachtig bouwwerk. Gebouwd in de gotische bouwstijl wordt deze toren genoemd als een van de mooiste gotische bouwwerken in de wereld. Op de brug zelf staan een 30 tal standbeelden, welke grotendeels in de Barokstijl gemaakt zijn. Alles op deze Karelsbrug is werkelijk een plaatje waar je vanzelfsprekend van zult genieten. Maak mooie foto’s met De Karelsbrug als decor en je hebt een levenslange herinnering van dit wonderschone bouwwerk.

Petrinheuvel met uitkijktoren in Praag

In het westelijke deel van het centrum van Praag, op 327 meter hoogte ligt de beroemde Petrinheuvel (Petrinske Sady). Als je de stad vanuit één van de beste uitzichtpunten wilt bekijken, dan is het aan te raden om deze heuvel te beklimmen. Je moet dan de wenteltrap beklimmen die ongeveer 300 treden telt. Onderweg kom je langs appelboomgaarden en parken. Eenmaal op de top van de heuvel word je verrast door een schitterend uitzicht over de stad. Vooral als de avond gevallen is, doet de stad sprookjesachtig aan. Bij helder weer is zelfs de hoogste berg van Tsjechië te zien, de Snezka, op 150 kilometer van Praag!

Een alternatieve manier om de heuvel te beklimmen is door de funicular te gebruiken. Dit speciale treinje vertrekt elke 10 minuten van Ujezdstraat, onderaan de heuvel. Een standaard openbaar vervoer ticket is tevens geldig bij de funicular. Ujezd is bereikbaar via o.a. tram 12 en 22, en ligt op zo’n 10/15 minuten lopen vanaf de Karelsbrug.

Wanneer je bovenaan de heuvel aankomt, dan zie meteen een opvallend bouwwerk staan, namelijk de Petrin uitkijktoren, een imitatie van de Eiffeltoren. De miniversie van de Eiffeltoren werd gebouwd voor de Jubileumtentoonstelling in 1891. De toren is 5 keer kleiner dan de originele versie, slechts 60 meter hoog. In de top van de toren heb je een fantastisch mooi zicht op de stad. Als je de toren ’s avonds bezoekt, kun je het beste een statief meenemen mocht je er mooie nachtfoto’s van Praag willen maken.

Het Spiegeldoolhof is, naast de mini Eiffeltoren, het enige wat van de expositie in 1891 is overgebleven. Een uitstekende plek die garant staat voor plezier voor jonge kinderen. Verder kun je er de Hongermuur bekijken. Deze muur werd in de 14e eeuw gebouwd onder keizer Karel IV door hongerige boeren. In ruil voor hun arbeid kregen ze voedsel.

Ook kun je op de heuvel een astronomisch observatorium bezoeken en drie oude kerken bezichtigen. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon even heerlijk wandelen.

Er zijn vele mythen en legendes over de geesten van de Petrinheuvel. De inwoners van Praag zullen daarom de heuvel mijden als de avond valt. Elk jaar, in april, is er een speciale spookavond waar meest griezelige verhalen uitgebeeld worden.

Praktische informatie

  • Openingstijden van de toren: 10.00-22.00 (mei t/m september, in andere maanden gaat de toren eerder dicht)
  • Toegangsprijs Petríntoren: 100 kronen (ticket met gebruik van de lift: 160kr), kinderen 40 kronen

Representatiehuis in Praag (Obecni dum)

Een van de mooiste en bekendste gebouwen van Praag is het Representatiehuis (Tsjechisch: Obecni dum). Het bevindt zich vlakbij de Kruittoren op de oostelijke rand van het oude centrum (Stare Miasto) en de Nieuwe Stad (Nove Mesto).

Het Representatiehuis is een soort stadhuis dat in begin van de 20e eeuw werd gebouwd in Art Nouveau stijl op de locatie waar zich oorspronkelijk een paleis van vroegere Boheemse koningen bevond. In 1911 werd de bouw van het Representatiehuis na zes jaar voltooid.

Tegenwoordig worden er regelmatig concerten georganiseerd en doet het Representatiehuis dienst als uitgaans- en cultureelcentrum van Praag. De rijkelijk versierde Smetanazaal, op de eerste verdieping vormt de thuisbasis van het Praags Symfonie Orkest. Behalve een concertzaal bevinden zich in het Representatiehuis ook een art deco cafe en twee restaurants.

Het Representatiehuis wordt gezien als het mooiste voorbeeld van Jugendstilarchitectuur in Praag. Het gebouw is ontworpen door Antonin Balsanek en is zowel van binnen als van buiten voorzien van schitterende beeldhouwwerken, schilderingen, pleisterwerk en ornamenten. Vooral de ingang springt direct in het oog met zijn indrukwekkende koepel en mozaïek. Het mozaïek bovenaan de gevel is gemaakt door de kunstenaar Spillar en vormt een hommage aan Praag. Binnen vind je onder andere werken van Jan Preisler en van de bekende Tsjechische art deco kunstenaar Alfons Mucha die de salon van de burgemeester decoreerde. Ook vallen binnen de indrukwekkende kroonluchters aan het hoge plafond direct op.

Het Representatiehuis heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de Tsjechische geschiedenis, omdat hier op 28 oktober 1918 de onafhankelijkheid van Tsjecho-Slowakije werd uitgeroepen.

De Praagse burcht en de Sint-Vituskathedraal

Wanneer je de Tsjechische hoofdstad Praag bezoekt, zijn er een aantal bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen. Hieronder valt de Praagse burcht, het grootste omsloten burchtgebied ter wereld! Het uit de negende eeuw afkomstige burchtcomplex herbergt diverse binnenpleinen, paleizen en kerken, waaronder de immense Sint-Vituskathedraal.

Doordat de verschillende gebouwen, die zich op het burchtcomplex bevinden, niet allemaal in dezelfde tijd gebouwd en voltooid zijn, worden ze gekenmerkt door verschillende bouwstijlen. Zo vindt men er romaanse, gotische, barokke en classicistische elementen terug op de diverse aanwezige bouwwerken.

De Sint-Vituskathedraal verenigt vrijwel al deze verschillende bouwstijlen in zich, omdat de bouw van deze grootse kathedraal bijna zes eeuwen heeft geduurd. Al in de tiende eeuw werd er op het burchtcomplex een kerk gebouwd, in romaanse stijl. In de veertiende eeuw wilde Keizer Karel IV (een naam die je in Praag bij vrijwel alle belangrijke, historische gebouwen tegenkomt) echter op die plek de grootste kathedraal van Europa laten bouwen.

Halverwege de 14e eeuw werd met de bouw van de Sint-Vituskathedraal begonnen, in eerste instantie in Frans gotische stijl, later in Duits gotische stijl (de hiervoor verantwoordelijke hofarchitect, Peter Parler, ontwierp ook de Karelsbrug en de Týnkerk – in het oude centrum van Praag). De verschillende bouwstijlen, door de eeuwen heen, zijn het gevolg van uit diverse landen afkomstige, verantwoordelijke hofarchitecten. Eind vijftiende, begin zestiende eeuw kwamen er ook nog laatgotische elementen bij, waarna de bouw van de Sint-Vituskathedraal halverwege de zestiende eeuw een tijd heeft stilgelegen, als gevolg van oorlog, waardoor ook de kathedraal beschadigd raakte. Van na die tijd, omdat grondige renovatie noodzakelijk was, dateren de zeventiende- en achttiende-eeuwse barokke en (Weens) classicistische elementen. In 1929 werd de bouw van de Sint-Vituskathedraal afgerond, nadat er ook in de negentiende eeuw nog hard aan gewerkt werd, ten tijde van de opkomst van het Tsjechische nationalisme.

Op zeer korte afstand van de Sint-Vituskathedraal bevinden zich nog vier kerken, waarvan de Sint-Jorisbasiliek de bekendste, tevens de oudste, is. De diverse paleizen, waaronder het oude Koninklijke paleis, van waaruit vandaag de dag de president zijn eed aflegt, herbergen diverse tentoonstellingen en (foto)galerijen over (de geschiedenis van) de Praagse burcht.

Ook heb je binnen de Praagse burcht nog het Gouden Straatje, waar vroeger diverse grote namen woonden (op het terrein van de burcht en daardoor onder bescherming). Zo heb je er het huis van Franz Kafka. Tegen de burchtwal heb je een museum met divers wapentuig uit vroegere tijden.

De Praagse burcht is vanuit vrijwel de gehele stad te zien. Het burchtcomplex ligt op een heuvel en het kan, afhankelijk van waar in de stad je vandaan moet komen, een flinke wandeling vergen om het te bereiken. Praag beschikt echter ook over een goed(koop) openbaar vervoersnetwerk, dus wanneer je opziet tegen een lange (omhoog lopende) wandeling, dan is het openbaar vervoer een ideale optie. Neem hiervoor de metro naar metrostation Malostranská (groene lijn A) en stap hier op Tram 22 die je tot aan de ingang van de Praagse burcht brengt.

Eenmaal boven heb je, zoals op meerdere hoger gelegen plaatsen in Praag, een verbluffend uitzicht over deze prachtige stad! Voordat je de Burcht betreedt, heb je nog een uitgestrekt park waar vooral in de weekenden de lokale bevolking naartoe gaat om te relaxen in het zonnetje.

Een leuke tip is om zelf een flesje wijn en twee glazen mee te brengen. Aan het einde van het park heb je nog een leuk terrasje waar je een biertje kunt drinken of een hapje kunt eten.

Tyn kerk en de astronomische klok in Praag

Het mag gezegd worden: Praag is één van de mooiste steden van Europa. Je kan er sluimeren over de prachtige Karelsbrug, genieten van de wonderlijke Sint-Vituskathedraal, proeven van de plaatselijke likeur Becherovka en nog zoveel meer. Een citytrip naar Praag is echter niet compleet zonder een bezoekje te brengen aan de Tynkerk en de astronomische klok. Hou je van een streepje cultuur op reis? Dan moet je deze twee plaatsen zeker bezoeken.

Wanneer je op het Oude Stadsplein van Praag – of liever Staromestske Namesti – wandelt, kan je niet anders dan aangetrokken worden door de twee krachtige torens die ver boven de rest van de gebouwen uitsteken. Waar in de 12de eeuw een Romaanse kapel stond, is in 1385 de kerk gebouwd die kan beschouwd worden als één van de mooiste bouwwerken in heel de stad. Met haar gotische uiterlijk karakteriseert ze de typische bouwstijl van de middeleeuwen. Haar twee hoge torens zijn niet symmetrisch, maar verschillen zodat ze de mannelijke en de vrouwelijke kant van de wereld weerspiegelen.

Wanneer je naar binnen wandelt, word je overweldigd door een grote galerij aan kunstwerken. Gotiek, Barok en Renaissance: je vindt hier werkelijk alles. Maar naast deze imposante beeldhouwwerken, zoals onder andere een bijna 600 jaar oud Madonnabeeld, vind je hier ook graftombes waarvan het meest bekende dat van Tycho Brache is, de Deense astronoom met een zilveren neusprothese.

Bij al die pracht, zou je haast je voeling met de realiteit verliezen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er wordt gezegd dat Walt Disney zijn inspiratie voor het kasteel van Doornroosje haalde bij deze imposante kerk.

Op enkel een paar honderd meter van de Tynkerk vind je een ander wonder van Praag; de astronomische klok. De klok is één van de oudste en meest gedetailleerde klokken ter wereld en bestaat uit drie componenten. Zo heeft ze een astronomische wijzerplaat, een uurwijzerplaat en een kalenderwijzer. Laat je verbazen door de show die zich ieder uur voordoet. Van 9 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds laat de beeltenis van de Dood een bel rinkelen, twaalf apostelen verschijnen, een haan kraait, een Turk schudt in ongeloof zijn hoofd, een gierigaard telt zijn geld, en ijdelheid bekijkt zichzelf in de spiegel. Als dat schouwspel op zich nog niet genoeg is om je te verbazen, dan zullen de vier tijden die de klok aanduidt dat wel doen. Naast de ware plaatselijke tijd in Praag, zie je de tijd die gemeten wordt in een verdeling van 12 uren tussen zonsopgang en zonsondergang, je ziet hoe lang de zon verwijderd is van de zonsondergang, de plaats van de zon in de Zodiak en ook nog eens de sterrentijd. Genoeg gekeken naar die wonderlijke klok? Dan kan je je benen even strekken op de trappen van het oude gemeentehuis om zo bovenop de klok te kijken naar het prachtige panorama van de stad.

Bovenin de oude stadstoren heb je een prachtig uitkijkpunt die je voor 200 kronen kunt bezoeken. De kaartverkoop zit direct onder de toren, rechts van de astronomische klok. Enkele gebouwen verderop (naar links) heb je de ingang, waar je de lift naar boven kunt nemen. Daar begint een soort museum met allemaal informatie over de toren, de klok en over Praag. Er is ook een klein informatiewinkeltje waar een dame alles over de astronomische klok kan vertellen. Hier kun je ook een kaart met enorm veel informatie over de klok kopen. Eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over Praag. Direct onder je zie je de mensen op het oude plein staan. In de verte ligt de Praagse Burcht en de St. Vitus Kathedraal.

Praag zit werkelijk vol verrassingen. In een paar dagen kan je niet alles zien wat je moet gezien hebben. Ga je jaarlijks terug, dan nog vind je achter elke hoek een verrassing. Het is een wondermooie sprookjesstad die je gewoon moet gezien hebben.

Het Wenceslausplein in Praag

Praag, de Gouden stad, volgens zijn bijnaam, is een adembenemende stad, met het beroemde Wenceslausplein als het levendige middelpunt daarvan. De langgerekte vorm van het plein, met zijn hoge bomen, winkels en uitgaansgelegenheden, doet meer denken aan een boulevard dan aan een plein. Het ademt, als centrum van de historische wijk Nove Mestre, de sfeer van een bruisende stad, met een rijkdom aan cultuur en historie.

Oorspronkelijk, in de 14e eeuw, werd het plein ontworpen als een paardenmarkt, in een ambitieus plan voor Nove Mestro, de nieuwe stad, die daarmee drie keer zo groot zou worden. Een unicum in die tijd! Vanaf eind 19e eeuw werden nieuwe prachtige panden aan het plein gebouwd, waarmee het plein gaandeweg het belangrijkste centrum van Praag werd.

Zo heb je er het Nationaal Museum, het oudste museum van Praag, gevestigd in een monumentaal pand in neorenaissance stijl, gebouwd in 1890. Andere fraaie gebouwen op het plein zijn onder meer het Grand Hotel Evropa, met zijn prachtige voorgevel, en het Palác Koruna en de Supichovy Domy, mooie voorbeelden van de Art Nouveau architectuur.

In 1848 kreeg het plein zijn nieuwe naam, vernoemd naar Sint Wenceslas, één van de belangrijkste figuren uit het Praag van de 10e eeuw. Hij werd een nationaal symbool, nadat hij in 929 door zijn broer werd vermoord en later heilig verklaard. Ter ere van hem werd het statige bronzen ruiterstandbeeld opgericht, aan de oostzijde van het plein. Dit monument werd in 1912 onthuld, en prijkt, geflankeerd door vier andere Tsjechische heiligen, voor het Nationaal Museum.

Het Wenceslausplein was het toneel voor veel belangrijke gebeurtenissen uit de historie van Praag, waaronder de protestmars in 1989. Die leidde tot de Fluwelen Revolutie, die het einde van het communistische tijdperk inleidde.

Deze politieke wending begon met de Praagse Lente in 1968, waarin, onder Alexander Dubcek, het democratisch socialisme opbloeide. De Tsjechen konden eindelijk zeggen wat zij wilden. Die nieuw verworven vrijheid werd echter al snel onderdrukt door troepen van het Warschaupact, die in augustus 1968 het land binnenvielen.

Jan Pallach was de 21-jarige student die zich in 1969 op het plein in brand stak, als protest tegen de Russische bezetting. De plaquette, ter nagedachtenis aan hem, staat symbool voor de Tsjechische vrijheidsstrijd.

Het Wenceslasplein is nog altijd het meest levendige plein van Praag, zowel voor herdenkingen en feesten, als ontmoetingsplaats voor de eigen bevolking en de vele bezoekers die de stad trekt. Het plein is goed bereikbaar. Aan de ene kant (oostzijde) heb je het metrostation Museum, waar de rode en de groene metrolijnen langs gaan. Aan de andere kant, in het verlengde van het plein heb je metrostation Mustek. Hier heb je tevens twee bekende winkelstraten, Na Prikope en 28 Rijna.

Joodse wijk in Praag

Ten noorden van het Oude Stadsplein ligt de Joodse wijk van Praag, Josefov. Deze joodse wijk kent een eeuwenlange geschiedenis. Al in de middeleeuwen hadden de bewoners ervan veel last van rassenhaat. Ze werden door de christelijke gemeenschap enorm gediscrimineerd en zodoende zeer beperkt in hun vrijheid en levensgenot. Ook werden zij voordurend beschuldigd van elk onheil wat er in de stad gebeurde, zoals brand of vergiftigd water.

De jodenster was niet het eerste brandmerk wat zij moesten doorstaan. In de 16 eeuw moesten zij al een teken dragen waardoor iedereen kon zien dat zij de, in hun ogen, verachtelijke joden waren. In de tweede wereldoorlog werden de meesten van de joden afgevoerd naar concentratiekampen en daar vermoord.

Zodra je de wijk inloopt voel je het verleden herleven, de oude sfeer blijf je beleven, de geschiedenis kruipt direct onder je huid. In de synagogen is zoveel mogelijk geschiedenis bewaard, ironisch genoeg, dankzij de nazi’s zelf die van de wijk een enorm museum wilden maken, nadat ze het joodse volk geheel hadden uitgeroeid.

Zo vind je in de Maisel Synagoge joods smeedwerk van allerlei materialen zoals bijvoorbeeld edelmetalen en veel religieuze voorwerpen. De eerste Spaanse synagoge werd gebouwd voor joden die op de vlucht waren voor de Spaanse Inquisitie. De Pinkas Synagoge herbergt de herinnering aan de Tsjechische joden die in de oorlog zijn omgekomen. Op de muren van deze synagoge zijn de tienduizenden namen te lezen van de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Bij het lezen van al deze namen komen bij de meeste bezoekers veel emoties vrij die met alleen een foto, onmogelijk vastgelegd kunnen worden. De oud-nieuw-synagoge is de oudste bewaard gebleven synagoge van Europa en vanwege haar fraaie bouwstijl en de rijke geschiedenis ervan zeker een bezichtiging waard.

Erg indrukwekkend en een onvergetelijke ervaring is de bezichtiging van de joodse begraafplaats. Deze begraafplaats is een heuvel vanwege een opmerkelijke reden. De reden is, dat uit plaatsgebrek de overleden mensen in twaalf lagen op elkaar zijn begraven. Deze begraafplaats herbergt 12.000 grafstenen, allemaal verschillend van vorm en materiaal en kriskras door elkaar. Dit geeft deze plek een bizar en huiveringwekkend uiterlijk waardoor de bezichtiging ervan een onvergetelijke ervaring wordt. De miljoenen tranen die deze plek symboliseert zijn bijna te voelen.

Al met al is de bezichtiging van de joodse wijk een nooit meer te vergeten belevenis, die je ver terugvoert in de tijd. De dag is zo om, omdat er zoveel te zien en te beleven is.

De Hangende Man in Praag

Hangend aan een paal lijkt hij zich af te vragen of hij moet loslaten of zich moet vasthouden. Deze hangende man is een uitbeelding van psychoanalyticus Sigmund Freud.

Sigmund Freud werd geboren in Freiberg (Príbor) dat nu deel uitmaakt van de Tsjechische Republiek.

Zelfs tijdens de meest productieve tijd van zijn carriére, had Freud last van een aantal fobieën, waaronder de angst voor zijn eigen dood. Op 83ste leeftijd liet hij zijn goede vriend en arts hem helpen zelfmoord te plegen door het toedienen van morfine.

De sculptuur is gemaakt door de kunstenaar David Cerny die op deze manier de constante strijd van Freud met de angst voor de dood probeerde weer te geven. Een andere interpretatie is dat de sculptuur het symbool is voor de val van het communisme.

De zeer populaire sculptuur werd tentoongesteld in steden zoals, Chicago, London, Rotterdam, Berlijn en Michigan.

De Hangende Man is te zien op de kruising van Husova en Skorepka, twee straatjes in de ‘Stare Mesto’, oftewel ‘De oude stad’ van Praag en is omgeven door vele mooie monumentale gebouwen en smalle straatjes. De sculptuur bevindt zich dicht bij Old Town Square (waar je o.a. de prachtige Tyn kerk en de astronomische klok hebt) en andere populaire gebieden in de oude binnenstad.

 
 
Het hippe, betaalbare NYX Hotel in PraagToffe stedentrips naar Praag met De Jong IntraTUI

5 mooiste Tsjechië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Tsjechië

TUIv.a. €109 incl.

Stedentrip Praag

Diverse schitterende stedentrips (incl. kerstreizen) naar deze prachtige stad met TUI.

Lees meer

v.a. €382 incl. busreis

Praag, de Gouden Stad

6-daagse busreis naar het geweldig mooie Praag met De Jong Intra.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €1069 (auto)

Verrassend Midden-Europa

Ontdek Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië in één 14-daagse autoreis met ANWB Reizen.

Lees meer

SRC Reizenv.a. €679 incl.

Kerst in Praag

5 sfeervolle kerstdagen in de Gouden Stad met SRC Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €343 incl.

Stedentrip Cosmopolitan Hotel Praag

6-daagse stedentrip naar het luxe 5-sterren hotel Cosmopolitan met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn ANWB Reizen, De Jong Intra, SRC Reizen en TUI. Je kunt ook makkelijk zelf op reis naar Tsjechië. Boek in het geval van een stedentrip naar Praag je vliegtickets direct bij KLM of bij de populaire vergelijker Momondo. Of ga lekker met de trein en boek je treintickets bij NS International. Boek eventueel een huurauto bij Rentalcars.com als je ook de omgeving van Praag wilt zien. Ga je met eigen vervoer naar Tsjechië? Boek dan de accommodatie bij Booking.com of Agoda en de tours bij GetYourGuide. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Tsjechië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Tsjechië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.