Vlak voor de kust bij Lombok liggen drie kleine eilanden, Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Samen vormen ze de Gili eilanden of Gilis. Het zijn drie prachtige bountyeilanden, met mooie witte stranden en prachtig helder water. De eilanden zijn erg geschikt voor liefhebbers van de duiksport en voor snorkelaars, maar het is ook de perfecte plek om even lekker helemaal niks te doen tijdens een rondreis door bijvoorbeeld Bali of Lombok. Wij eindigden onze reis door Bali op de Gilis en we hadden geen betere plek kunnen bedenken voor een paar laatste, heerlijk relaxte stranddagen.

Gili eilanden

De Gili eilanden waren jaren geleden al zeer populaire backpack-eilanden, backpackers over de hele wereld kwamen op het eiland af. Feesten met drugs en alcohol stonden er toen centraal. Nog steeds hangt er een fantastisch en vooral relaxt sfeertje op de drie eilanden, maar het heftige is er wel een beetje vanaf (dit komt ook omdat Lombok, het eiland waar de Gilis bijhoren, een overwegend islamistische bevolking heeft). Hoewel het grootste deel van het publiek nog steeds op de budget accommodatie afkomt, trekken de eilanden de laatste jaren een steeds breder publiek. Als gevolg heb je er naast zeer basic slaapplekken nu ook luxe resorts met schitterende villa’s en een prachtig zwembad.

Gili Trawangan

Gili eilanden

Gili Trawangan is het grootste eiland van de drie, en tevens het drukste eiland. Druk is een relatief begrip, want je kunt het totaal niet vergelijken met de toeristische centra van Bali. De lange boulevard op Gili Trawangan is meteen het drukste deel van het eiland. Langs de lange strook die evenwijdig met het strand loopt vind je een keur van backpack accommodatie, resorts (zoals het Villa Ombak Resort waar wij verbleven), restaurants, winkeltjes, internetcafés, barretjes, tourbureautjes en duikshops (er zijn zelfs pinautomaten op Gili Trawangan). Er zijn geen echte wegen, geen auto’s, bijna geen brommers. Wel zie je er mensen op de fiets en zelfs paard en wagen. De meeste restaurantjes hebben het buitenterras op het strand. De kwaliteit van het eten was er vrij hoog, geen enkele keer hebben we een tegenvallende maaltijd gehad terwijl we er toch ruim een week verbleven.
Overdag is iedereen aan het snorkelen, duiken, zeilen, zonnen of wandelen. Het eiland is niet heel groot, je loopt het binnen een paar uur helemaal rond (de eilanden zijn allemaal plat zonder heuvels of bergen). Op Trawangan vind je de meeste duikscholen, waar je voor schappelijke bedragen een fundive kunt uitvoeren of een snorkeltour kunt boeken.

Gili eilanden

’s Avonds komt iedereen bijeen langs ‘de strip’ waar je diverse restaurantjes en barretjes hebt die tot diep in de nacht geopend zijn. Je kunt erg lekker lokaal eten bij de simpele eettentjes, voor een hap betaal je niet meer dan Rp.15.000. Een heerlijke steak (biefstuk of tonijn) bij de betere restaurantjes kostte er zo’n Rp.100.000/Rp.150.000. De alcoholprijzen vallen mee ondanks dat Lombok een overwegend islamitisch eiland is (in tegenstelling tot het ‘vrije’ Bali). Een biertje (Bintang) kost tussen de Rp.25.000 en Rp.35.000, afhankelijk van de locatie. Een fles wijn kost al snel Rp.200.000 of meer. De meest populaire restaurants op Gili Trawangan zijn: The Beach House, Ryoshi en Horizontal.

Gili Meno

Gili Meno is het middelste eiland van de drie Gili eilanden. Het is net als Gili Trawangan een eiland waar toerisme centraal staat. Ook Gili Meno is een klein en plat eiland, kleiner dan Trawangan dus dit eiland loop je makkelijk in een uurtje rond. Net als bij Trawangan liggen alle resorts, restaurantjes en duikscholen vooral aan de oostzijde van het eiland (uit de wind). De stranden en het water langs Gili Meno is het mooist van de drie eilanden. Omdat het er ook veel rustiger is trekt het vooral de vakantiegangers aan die lekker willen uitrusten en niet op zoek zijn naar veel vertier in de avonden. Gili Meno is het minst toeristische eiland van de drie Gili eilanden.

De grootste attracties zijn duiken, snorkelen, zonnen, relaxen en eten. Verder heb je nog een schildpad reservaat waar je een bezoek aan kunt brengen. Snorkeluitrusting kost meestal Rp.30.000 per dag. Je kunt op diverse plekken rond Gili Meno prima snorkelen, het is eigenlijk onnodig om een snorkeltrip te reserveren. De kans is groot dat je schildpadden onder water tegenkomt.

Er zijn diverse gezellige en kleinschalige restaurantjes te vinden op Gili Meno. Verwacht hier geen uitbundige party scene, maar wel sfeervolle terrasjes op het strand en een erg relaxt sfeertje.

Gili Air & Gili Meno

Gili Air

Het eiland is het drukst bevolkt vanwege de locale community die er woont. De afstand tussen het vasteland van Lombok en Gili Air is het kortst. Het is een populaire bestemming onder backpackers; je vindt er vooral basic maar betaalbare accommodatie. Je loopt het kleine eiland rond in iets meer dan een uur. Duiken en snorkelen staan centraal op het eiland. Er zijn een aantal goede snorkelspots rond het eiland te vinden. Er zijn een paar leuke restaurants en barretjes op het eiland, prima om in de avond nog even lekker van een drankje te genieten. Er is voldoende accommodatie beschikbaar voor elk type reiziger (maar voor echte luxe kun je beter naar Gili Trawangan gaan).

Naar Indonesie met Van Verre

Boek je accommodatie op de Gili eilandenBooking.com

Populaire reisorganisaties

Duiken bij de Gili eilanden

Duiken bij de Gili eilanden

Het duiken rond de Gili eilanden is enerzijds fantastisch en anderzijds voor sommigen een lichte teleurstelling. De eilanden hebben fantastische duik condities, met doorgaans prima zicht (20+ mtr) en weinig tot geen stroming (in het geval van de meest toegankelijke duiksites). Gevorderde duikers kunnen hun lol op bij de pittige stroomduiken, op bepaalde stukken heb je een flinke stroming. Wat ook fantastisch was aan het duiken rond de Gili eilanden was de enorme hoeveelheid grote vissoorten en schildpadden. Wij kwamen tijdens een duik telkens meerdere schildpadden tegen. Ook zagen we veel humphead’s en mooie scholen met vis. Wat flink tegenviel was de staat waarin het koraal verkeerde. Eigenlijk was er helemaal niks van over. Kom niet naar de Gili eilanden voor prachtig mooi koraal, er is bijna niks van over door jarenlang intensief dynamiet vissen. De grote hoeveelheid vissoorten maakte dit gelukkig wel helemaal goed en in algemene zin is duiken rond de Gili eilanden absoluut de moeite waard.

De Gili eilanden zijn ook de perfecte plek om een duikcursus te volgen. Een cursus kost meestal iets meer dan €200. Een gewone fundive kost vaak niet meer dan €30, wat de Gili eilanden een erg goedkope duikspot maakt.

Duikimpressie Gili Trawangan:

Snorkelen bij de Gili eilanden

Snorkelen kan in de meeste gevallen direct in de zee voor je resort. Wil je echter de beste snorkelspots verkennen, dan kun je het beste via de resort of via een van de duikscholen een snorkeltrip boeken. Je kunt overal wel een snorkel uitrusting huren.

Vervoer op en tussen de Gili eilanden

Er is geen vervoer op de Gili eilanden behalve de benenwagen, de fiets en paard en wagen. De eilanden zijn klein genoeg om lopend te verkennen. Alles speelt zich af rond de resorts, vooral op het eiland Trawangan.

Je kunt de eilanden verkennen door vanaf het ene eiland de boot naar het andere eiland te nemen (eiland hoppen). In veel gevallen kun je bij de haven (informatie balie) wel terecht op Gili Trawangan. Prijzen liggen tussen Rp.20.000 en Rp.30.000. Je kunt ook een boot charteren voor een dag, en vervolgens op eigen manier de eilanden verkennen. Je kunt ook terecht bij de duikscholen en zelfs bij je resort voor een leuke dagtour rond de eilanden, vaak gaat het dan om een georganiseerde snorkeltour.

Vervoer naar de Gili eilanden vanaf Lombok

De enige manier om naar de Gili eilanden te reizen is per boot. Vanaf Senggigi – het meest populaire toeristische centrum van Lombok – vertrekken dagelijks boten naar Gili Trawangan. Tickets kosten rond de Rp.100.000/Rp.150.000 en de trip duurt ongeveer twee uur. Je kunt ook eerst naar de haven bij Bangsal reizen, en hier de boot naar de eilanden pakken. De afstand tussen de eilanden en Bangsal is korter. De publieke boot is goedkoper (Rp.10.000), maar vertrekt pas als er genoeg mensen zijn (20). Vanaf Gili vertrekken dagelijks diverse boten naar Lombok. Vraag bij het resort of guesthouse waar je verblijft waar je moet zijn om de boot te pakken.

Vervoer naar de Gili eilanden vanaf Bali

Je kunt ook direct vanaf Bali naar de Gili eilanden reizen. Er zijn diverse aanbieders die tussen beide eilanden varen. De Gili Cat is een van de snelste manieren om naar de Gilis te reizen. De Gili Cat vertrekt elke ochtend om 9.00 vanaf de haven Padangbai in de buurt van Candidasa. Een enkeltje kost Rp.660.000 (2011) en de boot doet er twee uur over. De goedkoopste oplossing is de Perama Express vanaf Kuta (Rp.350.000) maar die manier duurt 6 uur. Andere aanbieders zijn: Amed Sea Express, BlueWater Safaris, GiliGili, Island Getaway en Redline.

De zee tussen Bali en Lombok kan soms flink ruig zijn, vooral in de maanden juli en augustus. Hoewel het zelden misgaat, kun je beter niet onnodig risico nemen tijdens je vakantie. Als het weer te onstuimig is, kun je beter niet de boot boarden. Vraag je geld terug of laat je ticket omzetten naar een boot die later vertrekt. In het slechtste geval ben je een paar tientjes kwijt.

Accommodatie

De drie eilanden staan vol met resorts voor elk type reiziger. Accommodatie varieert van simpele lodges voor backpackers, tot luxe resorts met alle voorzieningen. Een flink aantal resorts hebben tevens duikfaciliteiten, sommige resorts hebben zelfs een duikschool waar je terecht kunt voor een beginnerscursus duiken. Van oudsher vind je de meest luxe accommodatie op Gili Trawangan. Op Gili Meno en Gili Air heb je vooral kleine, betaalbare resorts. Op geen van de eilanden heb je hoogbouw, dus geen grote hotels of resorts. Hoewel de eilanden al vele jaren zeer populair zijn onder – vooral westerse – toeristen, is het kleinschalige en gezellige sfeertje altijd gebleven.

Accommodatie boek je het beste voorafgaand aan vertrek. Het voordeel van Agoda en Booking.com is dat je tegenwoordig vaak kosteloos, tot vrij dicht op de aankomstdatum, kunt annuleren. Dit biedt tevens de mogelijkheid om ruim vooraf te boeken voor enige zekerheid, om vervolgens later nog te kijken of iets vergelijkbaars voor een lagere prijs te boeken is. Backpackers kunnen er ook prima ter plekke wat regelen. Vooraf boeken is handig, maar hoeft niet want er is ruim keuze aan (goedkope en dus simpele) accommodatie. Wil je niet het risico lopen in supersimpele hutjes te slapen, boek dan vooraf.

Enkele populaire resorts op de eilanden Trawangan, Meno en Air.

Villa Ombak Resort, Gili Trawangan

Op de Gili eilandengroep vind je vooral veel basic resorts. Eén van de meest luxe resorts is Villa Ombak, gelegen op Gili Trawangan. Villa Ombak is ook een van de grootste resorts op het eiland. Wij hadden oorspronkelijk een verouderde bungalow gereserveerd, maar kregen bij aankomst een van de nieuwe bungalows toegewezen; de ‘Superior Lumbung Terrace’. Deze bungalows waren aan elkaar geschakeld, twee huisjes boven elkaar. De bungalow zelf was gloednieuw en smaakvol ingericht. Om de natuur en het koraal te behouden wordt er zo min mogelijk zoetwater gebruikt. Dit betekent dat je onder halfzout water kunt douchen. Er staat wel een grote bak met zoetwater klaar om mee af te spoelen.

Villa Ombak Resort, Gili Trawangan

Het resort is fantastisch; het prachtige zwembad staat er centraal. Je kunt hier bij de poolbar chillen en zelfs een lunch bestellen. Je kunt recht voor het resort al snorkelen, maar wil je ook echt de mooie onderwaterwereld meemaken, dan kun je beter een snorkeltourtje boeken. Naast de standaard bungalows (die al vrij luxe waren) heb je ook nog een aantal prachtige villa’s; de zeer luxe ‘Akoya Pool Villas’ met privé zwembad en buitenwoonkamer. Hiervoor betaal je wel ruim Rp.4.000.000 per nacht (hoewel het via de hotelsites vaak goedkoper is).

Aan het strand ligt een gezellige strandbar, waar je prima westerse lunchgerechten kunt nuttigen. Op zich heeft het resort ook een prima restaurant, maar wij besloten elke avond opnieuw om ‘er later’ nog eens een maaltijd te nuttigen. Dit kwam er uiteindelijk niet van (je hebt ook zoveel goede restaurantjes op de ‘strip’). Het ontbijt was prima, en vooral goed georganiseerd met voldoende aanbod op welk moment je ook aanschoof.

Villa Ombak Resort, Gili Trawangan

Het resort heeft een eigen duikschool, met prima personeel. Wij deden de opfriscursus in het speciale badje naast het zwembad. De duiken waren goed betaalbaar bij de duikschool van Villa Ombak. Er ging tijdens onze duiken een bioloog (marine bioloog) mee, die een mooie duikfilm van ons heeft gemaakt. Vlakbij het resort heb je een internetcafé, waar je voor een laag bedrag gebruik kunt maken van het internet. Ook heb je bij een flink aantal restaurants en barretjes wireless internet via de satelliet; handig wanneer je zelf een laptop meebrengt.

Bekijk direct de actuele prijs per nacht bij het Villa Ombak Resort op Gili Trawangan op Agoda.nl.

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.