Voor een winterzonbestemming hoef je niet per sé naar de andere kant van de wereld. Om de winter te doorbreken kun je namelijk ook naar Egypte op vakantie. Egypte is namelijk dé ideale winterzon bestemming om te ontsnappen aan de winterdepressie in Nederland. Het land heeft namelijk een ontzettend divers aanbod en heeft een mooie combinatie tussen strand en cultuur. Wil je weten waar in Egypte je naar toe moet, lees dan snel verder.

Bezienswaardigheden in Egypte

Piramides van Gizeh

Piramides

Tijdens je reis naar Egypte mag een bezoek aan een van de Piramides absoluut niet ontbreken. De Piramiden van Gizeh behoren tot een van de zeven wereldwonderen en zijn maar liefst 5000 jaar oud. In het plateau van Gizeh liggen de drie beroemdste Piramides van Egypte; Cheops, Chephren, en Mykerinos. Je kunt overigens ook in de Piramide van Cheops! Het is wel verstandig om vroeg in de ochtend te gaan vanwege de hitte.

Bij de Piramiden bevindt zich de Sfinx van Gizeh, de grootste Sfinx ter wereld. Dit imposante bouwwerk diende als beschermer van de drie Piramides. Over de oudheid van de Sfinx bestaat wat onduidelijkheid, maar er is lang beweerd dat deze voor de omliggende Piramides is gebouwd.

Luxor

Luxor

Deze voormalige hoofdstad van Egypte herbergt ontzettend veel bezienswaardigheden. Ben je geïnteresseerd in musea, archeologische opgravingen, en tempels, dan ben je hier zeker op je plek. Je kunt Luxor het beste omschrijven als een groot openluchtmuseum waar je wel dagenlang je ogen uit kunt kijken.

In het Nieuwe Rijk van Egypte werden Farao’s niet meer in Piramides begraven maar gebeurde dit in tombes. In de Vallei der Koningen staat onder andere de graftombe van Toetanchamon, maar in totaal zijn hier meer dan 60 koningsgraven te vinden.

In Luxor vind je bovendien ook de Vallei der Koninginnen, de tempel van Amon, de Tempel van Ramses III, de Luxor tempel, de Kolossen van Mennon en het Luxormuseum. Trek minimaal een volledige dag uit voor het bezoeken van Luxor, zodat je hier rustig doorheen kunt dwalen.

Caïro

Cairo

Een bezoek aan de hoofdstad van Egypte is vaak niet het eerste waar je aan denkt bij een winterzon bestemming. Toch is een stedentrip naar Caïro zeker de moeite waard. Een van de meest imposante bezienswaardigheden is misschien wel de Al-Azhar moskee. Het is de oudste moskee in het land en bovendien ook een van de oudste universiteiten ter wereld!

De grootste trekpleister van de hoofdstad is het Egyptisch museum. Hier vind je bijvoorbeeld het dodenmasker van Toetanchamon. Het museum is enorm groot en omvat maar liefst 120.000 Egyptische pronkstukken. Wanneer je meer informatie wilt tijdens je bezoek kun je ervoor kiezen om een rondleiding met gids te boeken.

Shoppen in Caïro doe je bij de Bazaar Khan el-Khalili, tevens de grootste soek van het land. In deze bazaar kun je winkeltjes vinden waar je lampen, specerijen, kleding, sieraden, en andere koopwaren kunt kopen.

Duiken in de rode zee

Duiken

De rode zee is een van de mooiste duikplekken ter wereld waar je kunt genieten van kleurrijke koraalriffen en prachtige vissen. Maar ook wanneer je niet van duiken houdt, kun je in Egypte goed vertoeven. Het land heeft namelijk prachtige witte stranden met uitzicht over een heldere blauwe zee.

De beste plek om te snorkelen of te duiken in Egypte is Marsa Alam. Deze badplaats ligt aan de rode zee in het zuiden van Egypte. De koraalriffen zijn hier nog in goede conditie omdat de regio nog niet heel lang geleden ontdekt is. Je hebt hier een grote kans om tijdens het snorkelen of duiken dolfijnen tegen te komen. Verder vind je hier reuzeschildpadden, hamerhaaien, reuzenmanta, of zelfs een zeekoe! Ook in Safaga kun je goed duiken en snorkelen. Je kunt hier tijdens het duiken in de Rode Zee grote scholen vissen zien, maar ook pijlstaartroggen en rif haaien!

Veiligheid in Egypte

De laatste paar jaren wordt een vakantie naar Egypte vaak geassocieerd met onveiligheid. Volgens buitenlandse zaken gelden er veiligheidsrisico’s in het land. Dit betekent echter niet dat je niet op meer op vakantie kan naar Egypte. Veel resorts zijn namelijk goed beveiligd en voorbereid op eventuele risico’s.

Ook op het gebied van veiligheid en gezondheid zijn er issues waar je op moet letten. Zo wordt er aanbevolen om in ieder geval de vaccinatie Hepatitis A en DTP te halen. Heb je nog nooit mazelen gehad, of ben je hiervoor niet gevaccineerd, dan wordt er aanbevolen om een BMR vaccinatie te halen.

Visum Egypte

Wanneer je op vakantie gaat naar Egypte heb je een toeristenvisum nodig. Dit visum is verplicht wanneer je het land binnen wilt komen. Je kunt het visum in Egypte halen op het vliegveld, of voorafgaand aan je reis via een online visumdienst. Het nadeel van een toeristenvisum op de luchthaven halen is dat het vaak erg lang duurt, en de taalbarrière nog wel eens voor onduidelijkheden kunnen zorgen. Vraag je het visum online aan dan kun je eenvoudig en snel door de douane in het land heen.