Het Noorderlicht, ook bekend onder de naam Aurora Borealis, is een prachtig natuurfenomeen dat alleen in het hoge noorden te zien is (en tevens in Antarctica, waar het Aurora Australis heet). Het geheel vormt een schouwspel van bewegende bogen, stralenbundels en sluiers van licht.

Verklaring van het Noorderlicht

Het noorderlicht vindt haar oorsprong in de uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in worden geschoten. Het magnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke noorderlicht.

Noorderlicht in IJsland

Beste kans om het Noorderlicht te zien

Om het Noorderlicht te kunnen zien moet het onbewolkt en vooral koud zijn. IJsland is een perfecte bestemming om het Noordelicht te zien. Dit komt omdat het land geografisch gezien erg hoog ligt, op zo’n 40 kilometer vanaf de poolcirkel. Vooral in het noorden van IJsland heb je de grootste kans het Noordelicht te kunnen aanschouwen, bijvoorbeeld in de regio rond Myvatn. In het zuiden en westen is het ook mogelijk, maar de kans is daar meestal wat kleiner. Rond Reykjavik is de kans klein, omdat er veel omgevingslicht is.

De maanden oktober tot april zijn de beste maanden om het Noorderlicht in IJsland te zien. De beste maanden zijn maart en september (& begin oktober), met een overlap in de ernaast liggende maanden. Tijdens de zomermaanden juli en augustus gaat de zon niet onder. Om het Noorderlicht te kunnen zien moet het pikdonker zijn. De beste tijd van de dag (nacht) is tussen 22.00 en 3.00, vaak is de zonneactiviteit dan het hoogst.

Zonneactiviteit is bepalend

Hoe goed het Noorderlicht te zien is, hangt samen met de zonneactiviteit. Er zijn websites die de zonneactiviteit in kaart brengen. Bij een zonneactiviteit van 2 is het Noorderlicht al te aanschouwen. Een activiteit van 3 geeft een grote kans op zichtbaar Noorderlicht, afhankelijk van je locatie op IJsland. Meer over de voorspellingen rond het Noorderlicht.

Foto’s maken van het Noorderlicht

Natuurlijk kent iedereen die prachtige foto’s van het Aurora Borealis waarbij je de groene zwemen aan de horizon ziet verschijnen. Hoe maak je die foto’s nu zelf het beste?

Meestal maak je de beste foto’s met een DSLR of systeemcamera (bv m4/3). Belangrijk hierbij is dat je gebruik maakt van een statief en dat je een goede, lichtgevoelige lens hebt. De lichtomstandigheden zijn namelijk verre van optimaal tijdens de nachtelijke uurtjes dat het Noorderlicht zichtbaar is. Zorg er tevens voor dat je op de meest donkere plek bent, er moet zo weinig mogelijk omgevingslicht zijn dat de foto kan beinvloeden. Vanzelfsprekend moet het Noorderlicht zelf ook te zien zijn. De kans hierop is het grootst op een heldere, koude nacht, in een zo donker mogelijk gebied.

Noorderlicht in IJsland

Een afstandbediening is erg handig, om onnodige bewegingen te voorkomen. Een alternatief is door de 2s timer te gebruiken. Ook handig is een hoofdlamp (wel uitzetten tijdens het fotograferen) en een setje handwarmers (ik gebruik zelf power-up chemische handwarmers). Omdat batterijen in de kou sneller leeg zijn, kan het ook geen kwaad een extra batterij bij je te hebben.

Zet tijdens het fotograferen de camera op het statief. Verwijder eventueel je lensfilter. Schiet op .raw stand of eventueel .raw/.jpg. Zet je LCD op de laagste stand. Focus op oneindig (wanneer het nog licht is) en zet vervolgens auto focus uit. Schiet vanaf stand M, zodat er geen automatische correcties tijdens het fotograferen plaatsvinden. Stand Av kan ook gebruikt worden. Zet de preview uit, want dit verbruikt veel power. Mijn settings: 20mm f/2.8, M-mode, ISO 800/1600, 15-30s exposure, Noise reduction Off.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.