Seydisfjordur is een klein, pittoresk dorp (+/-650 inwoners) tussen de fjorden in het uiterste oosten van IJsland. Jaarlijks bezoeken veel toeristen het dorp, niet alleen vanwege de prachtige omgeving, maar ook omdat de veerboot (en enkele cruiseschepen) vanuit Engeland, Noorwegen en Denemarken aankomt in de haven. De inwoners van het dorp moeten het vooral hebben van de visserij, en in toenemende mate van toerisme.

Seydisfjordur wordt aan beide kanten ingekapseld door een fjord met gelijke naam: Seydisfjordur. Aan beide zijden van het dorp loopt een weg naar de punt van het fjord. Vanaf deze weg heb je fantastische uitzichten op de omgeving.

Seyðisfjörður

Het dorp heeft een aantal leuke hotels, een paar guesthouses en ook wat accommodatie voor budgetreizigers. Er is een benzinepomp en een kleine supermarkt. Verder heb je er tussen mei en september een hotdogkraam op het grote plein. Seydisfjordur heeft een paar kleine bezienswaardigheden in de directe omgeving. Zo heb je er diverse watervallen, een paar wandelpaden (waaronder het pad die de berg Bjolfur opgaat) en Hvernig Gengur; een telefooncel die de vroegere telefoonverbinding tussen IJsland en Schotland symboliseerde.

Verder heb je er nog de Hagavollur GSF golfbaan met 9 holes, leuk voor als je in de zomermaanden een balletje wilt slaan.

Seydisfjordur ligt op zo’n 26 kilometer van Egilsstaðir, de hoofdstad van de regio (voor Nederlandse begrippen ook weer een klein dorp). In Egilsstaðir heb je supermarkten, winkels, banken, restaurants en meerdere hotels. De weg tussen Egilsstaðir en Seydisfjordur is vooral in de wintermaanden fantastisch. Hoewel we in IJsland diverse prachtige winterse gebieden tegenkwamen, waren er maar weinig zo mooi als het gebied tussen beide dorpen.

Om in Seydisfjordur te komen moet je over een mooie bergweg. Vanaf de weg heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. In ons geval was alles spierwit. De sneeuwschuiver had het dikke pak sneeuw verder nog maar net van de weg gehaald. Het was een bijna magisch gebied; waar je ook keek zag je een spierwit pak sneeuw. Zo nu en dan waren er sporen van sneeuwscooters te zien. Als je eenmaal over het hoogste punt van de berg heen bent, zie je het dorp prachtig in het dal tussen het fjord liggen.

Accommodatie in en rond Seydisfjordur

De meest populaire hotels van het dorp zijn Hotel Aldan, Hotel Snæfell en Hotel Seydisfjördur. Een goedkoper alternatief is het Hafaldan jeugdhotel. Bekijk alle beschikbarae accommodatie in Seydisfjordur op Booking.com.

Hoe kom je er?

Seydisfjordur ligt aan het einde van weg nr. 93, en is alleen van Egilsstaðir te bereiken. Vanaf het centrum volg je eerst kort weg nr. 94, totdat je de afslag ziet met de bordjes naar Seydisfjordur. Als je het dorp in komt rijden, heb je direct een groot informatiebord. Hierop staan ook de belangrijkste hotels genoemd.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.