Jarenlang stond IJsland bekend als een zeer dure vakantiebestemming met een zeer gericht publiek. Vooral natuur- en vogelliefhebbers waren bereid de dure vliegticketprijzen, en dure overnachtingen te betalen. In 2008 kwam IJsland veelvuldig in het nieuws vanwege de slechte economische omstandigheden (o.a. het IceSafe schandaal). Als gevolg werd reizen naar IJsland veel goedkoper dan ooit tevoren.

In 2010 kwam het land wederom in het wereldwijde nieuws. Door de heftige uitbarsting van de Eyjafjallajökull vulkaan kwam het Europese vliegverkeer volledig stil te liggen. Vele duizenden reizigers raakten gestrand op een luchthaven, in sommige gevallen zonder de mogelijkheid de luchthaven te verlaten (bij bv het ontbreken van een geldig visum voor het land waar men reis naartoe was). Hoewel de uitbarsting en de gevolgen ervan nadelig was voor het internationale reizende publiek; kwam het land – en vooral de schoonheid ervan – die periode veelvuldig in het nieuws.

Eyjafjallajökull vulkaan

IJsland is een ruige bestemming voor natuurliefhebbers. Het is een land waar je van het ene hoogtepunt in het andere valt. Een rondje IJsland staat bol met toffe attracties. Het land is daarom helemaal ‘hot’ en staat op menig verlanglijstje (bucket list). De lage vliegticketprijzen (met Icelandair heb vaak je al voor minder dan €250 een retourtje naar IJsland vanaf Amsterdam), de redelijk betaalbare autoverhuur en de grote variatie in overnachtingsmogelijkheden (van goedkoop tot zeer prijzig) maken het land tot een goed betaalbare bestemming.

Bestemming voor natuurliefhebbers

Aantallen toeristen

In 2008 werd IJsland door ruim 500.000 internationale toeristen bezocht. Hier zijn nog ruim 50.000 cruisegangers buiten gelaten. In totaal reisden in datzelfde jaar zo’n 16.000 Nederlanders naar IJsland, een stijging van meer dan 25% vergeleken het aantal Nederlandse reizigers dat IJsland in 2007 bezocht. De meeste reizigers bezochten het land in de zomermaanden (eind juni tot eind augustus).

Toeristen

In 2011 was het totaal aantal internationale reizigers al gestegen tot 600.000, ondanks de crisis die toch wel negatieve gevolgen had voor reizigers naar de wat duurdere bestemmingen (zoals IJsland). Ook het aantal cruisepassagiers dat een stopover in Reykjavik had, zat in de lift. Bijna 20.000 Nederlanders bezochten IJsland in dat jaar, wat wederom een stijging van 25% ten opzichte van 2009 was. Wederom bezocht het grootste deel het land in de zomermaanden, hoewel het aantal bezoekers in het voorjaar en de herfst ook flink toenam (waarschijnlijk vanwege het Aurora Borealis of noorderlicht).

Wat opvalt in 2011 is dat steeds meer toeristen een auto huren om het land zelfstandig te verkennen. Ook reizen steeds meer mensen buiten het hoogseizoen. Prijzen zijn dan lager maar ook het landschap is dan totaal anders. Waar jaren terug vooral de hotels bijzonder populair waren, zijn het nu de hostels en farmhouses die steeds meer reizigers trekken. Wederom geldt hierbij dat het goedkoper is, maar ook ligt de accommodatie vaak op bijzondere plekjes.

Auto huren in IJsland

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in IJslandBooking.com

Populaire reisorganisaties

Prijzen stijgen langzaam

Afgelopen jaren is het land langzaam weer steeds wat duurder aan het worden. Zo gingen wij de verschillen in prijzen na van hotels, huurauto, tours en producten en kwamen we erachter dat prijzen sinds 2013 alweer met ruim 20% gestegen zijn. Hier staat wel tegenover dat je in die tijd alleen met Icelandair naar IJsland kon, met minimale prijzen die rond €450 lagen. Nu kost een retourtje met Icelandair vaak niet meer dan €350. Verder blijft het een voordeel dat je in veel accommodatie in het binnenland een keuken hebt, zodat je er lekker goedkoop zelf kunt koken (prijzen in de supermarkt liggen maar iets hoger dan in Nederland).

IJsland heeft al jaren een stijgende lijn wat bezoekersaantallen betreft. Hoewel er waarschijnlijk nooit sprake zal zijn van overtoerisme wordt het er wel jaarlijks drukker. Dit is vooral te merken in het hoogseizoen, waarbij veel accommodatie bezet is en prijzen als gevolg hoger worden.

Heb je IJsland al jaren op je verlanglijstje staan? Overweeg het land dan nu te bezoeken. Met de lage vliegticketprijzen is dit het beste moment om de prachtige ruige natuur van dit fantastische land zelf te ervaren.

Toeristisch seizoen IJsland

Het toeristische seizoen in IJsland loopt grofweg van begin mei tot halverwege september. Vaak is accommodatie tussen eind september en eind april gesloten, of alleen in overleg open. Tussen juni en augustus is er sprake van een echt hoogseizoen. In deze periode reizen ook de meeste toeristen naar het land. De weersomstandigheden zijn dan vaak het beste. Het is dan drukker bij attracties, en ook zitten hotels en andere populaire overnachtingsplekjes dan vaak vol.

Populaire toeristische zones in IJsland

IJsland heeft een paar regio’s die vrij populair zijn vanwege de grote hoeveelheid bezienswaardigheden en attracties. De bekende Golden Circle is hier een voorbeeld van. Dit is een absolute hotspot en vooral in de zomermaanden zijn de attracties druk bezocht. Ook is de hoofdstad Reykjavik zeer populair, vooral vanwege de prachtige korte stopovers die je er kunt hebben. Een andere populaire regio is de zgn. Diamond Circle; de regio rond het Myvatn meer in het noordoosten van IJsland. Ook hier komen in de zomermaanden altijd veel reizigers op af. Een derde vrij populair gebied is het Vatnajökull nationaal park en het Skaftafell natuurgebied in het bijzonder. De overige regio’s zijn niet minder mooi en bevatten meestal ook niet minder highlights. Wel is het soms minder laagdrempelig bereikbaar en daardoor vooral interessant voor de wat meer ervaren IJsland-reizigers.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.