Een nadeel van een huurauto is dat het een vrij duur vervoersmiddel is en budgetreizigers zullen over het algemeen op een goedkopere wijze willen reizen. Verder is een huurauto alleen noodzakelijk als je volledige vrijheid wilt tijdens je reis. De bus is goedkoop en brengt je via de ringweg nr.1 over het hele eiland. Rond Reykjavik gaan er vele tientallen bussen naar diverse bestemmingen in de directe omgeving van de hoofdstad, waaronder een aantal prachtige bezienswaardigheden. Het fijne aan het systeem van bussen in IJsland is dat je vooraf (online) een speciale buspas kunt kopen, waarmee je verder onbeperkt met de bus kunt reizen.

Met de bus door IJsland

Let erop dat het bij het complete rondje IJsland met twee of meer personen goedkoper is om een auto te huren, dan om per bus te reizen. Reis je alleen door IJsland, dan is de bus wel veel goedkoper. Bussen rijden verder vooral in het hoogseizoen en op basis van een beperkte dienstregeling in het laagseizoen. Ook dit kan betekenen dat je genoodzaakt bent om een auto te huren, afhankelijk van waar je precies naaroe wilt reizen binnen het land.

Met de bus door IJsland

Populaire busmaatschappijen

Straeto

Straeto is de grootste busmaatschappij van IJsland. Ze hebben diverse routes en je kunt het hele eiland rond. Let er wel op dat in de wintermaanden sommige routes buiten gebruik zijn. Je kunt geen bustickets online kopen (tenzij je een weg weet te banen door de IJslandse versie van de website). Wel kun je online de verschillende routes bekijken. Tickets koop je o.a. bij het busstation bij winkelcentrum Mjódd in het zuidoosten van Reykjavik.

Een busreis met Straeto van Reykjavik naar Myvatn duurt 8 uur en 20 minuten, en je moet onderweg 2x overstappen (bij Ártún en Akureyri), maar het is allemaal in één dag te doen.

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in IJslandBooking.com

Populaire reisorganisaties

Sterna travel

Sterna travel is een reisorganisatie met tevens een kleine busmaatschappij Icelandbybus.is. Je kunt bustickets voorafgaand aan je reis (online) kopen. Ze verkopen ook een tweetal buspaspoorten, de ‘South Coast’ voor 26.500ISK en de ‘Highland Hikers’ voor 14.000ISK. Je koopt het buspaspoort makkelijk online, of in Reykjavik bij hun grote kantoor bij het concertgebouw Harpa. Een zgn Full Circle Passport kost €256 en hiermee kun je tussen 1 juni en 10 september gebruik maken van de volgende buslijnen: 12/12a, 9/9a, 62/62a en 60/60a. Met deze buslijnen ben je in staat om op je eigen gemak het hele land rond te rijden. Aangezien de bussen telkens 2 kanten op rijden, kun je zelf bepalen of je het rondje met de klok mee of tegen de klok in doet. Je kunt alleen maar ‘vooruit’ reizen, dus als je eenmaal een richting gekozen hebt, is dat het rondje dat je maakt.

Naast deze volledige cirkel rond IJsland kun je ook nog diverse andere soorten buspaspoorten kopen. Zo heb je de Golden Circle Passport voor €56, waarmee je langs alle hoogtepunten van dit gebied vol hoogtepunten – de Golden Circle – kunt reizen.

De busreis met Sterna vanaf Reykjavik naar Myvatn bestaat uit 2 trajecten, waarbij je 1 overnachting hebt in Akureyri. Bus 60 vertrekt in de ochtend in Reykjavik en komt in de middag (14.25) in Akureyri aan. Dan vertrekt de volgende ochtend vroeg (8.00) bus 62 van Akureyri naar Myvatn, waar je om 10.00 aankomt.

Reykjavik Excursions

Reykjavik Excursions biedt naast de bekende Flybus (de bus van Keflavik Airport naar Reykjavik) ook diverse dagtours en tevens hun buspas ‘Iceland on your own’, waarbij je met volledige vrijheid het hele land door kunt rijden zonder telkens losse tickets te kopen. Let er wel op dat je vooraf de buspas moet kopen, want alleen dan kun je op bepaalde routes inschrijven (vol = vol). Let erop dat een buspas voordelen en nadelen heeft. Lees vooraf goed de voorwaarden door en bepaal of zo’n pas inderdaad geschikt voor je is.

Met de bus door IJsland

Zij bieden verder een flink aantal specifieke trajecten aan, die allemaal vanaf het busstation BSI in het centrum van Reykjavik vertrekken. Een rit met RE betekent meestal een tour langs één of meerdere hoogtepunten. Hierdoor is dit een handige maatschappij als je losse busritjes in de buurt van Reykjavik wilt doen (bv binnen de Golden Circle). Zo hebben ze een directe lijn naar Blue Lagoon en de speciale FlyBus tussen Keflavik Airport en Reykjavik. Ook hebben ze voor 4.000ISK dagtickets voor de Hop-on, Hop-off bus. Dit is een speciale sightseeing bus die langs diverse leuke plekjes in en rond Reykjavik rijdt.

SBA-Norðurleid

Met de bus door IJsland

SBA-Norðurleid is een kleine busmaatschappij met als centrale hub het stadje Akureyri in het uiterste noorden van IJsland. Je kunt vanaf Akureyri naar diverse dichtbij en tevens verderweg gelegen locaties. Wanneer je een binnenlandse vlucht naar Akureyri neemt, en vervolgens vanaf daar met het openbaar vervoer verder wilt reizen, dan kun je het beste bij het busstation op zoek naar het loket van SBA-Norðurleid. Je kunt tevens met de bus tussen Reykjavik en Akureyri reizen.

SBA-Norðurleid heeft op de website ook een uitgebreid aanbod aan tours in de omgeving van Akureyri (waaronder naar Myvatn, Dettifoss en Husavik).

BSI centraal busstation in Reykjavik

BSI is de naam van het centrale busstation in Reykjavik. Hier vandaan vertrekken diverse busmaatschappijen, tourbedrijven en ook de FlyBus die tussen Keflavik Airport en Reykjavik rijdt. Direct voor het busstation heb je een rij met taxi’s die je direct naar je hotel kunnen brengen. Ook heb je op zo’n 50 meter lopen een bushalte waar de stadsbussen van Reykjavik en omgeving langskomen. Daar kun je makkelijk de bus naar het centrum van de stad pakken. Ook op loopafstand (zo’n 80 meter linksaf) heb je een benzinepomp waar je wat snacks kunt kopen.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.