In IJsland heb je ruim 100 geregistreerde campings, ze worden vaak op borden aangegeven met ‘Tjaldsvaedi’. Het grootste gedeelte hiervan is geopend tussen begin juni tot midden september, afhankelijk van de locatie. Verblijf op een camping is goed betaalbaar, een overnachting kost max. €10 per nacht. Een speciale brochure over campings is gratis verkrijgbaar bij de toeristen informatie centra in IJsland. Op de website Nat.is vind je veel informatie over kamperen in IJsland.

Campings in IJsland

Campings in IJsland zijn doorgaans wat aan de karige kant, je moet dan ook niet rekenen op ultraluxe campingparken zoals we deze in Frankrijk en Spanje kennen. Een camping in IJsland is meestal niet meer dan een plek waar je de tent kunt opzetten. Vaak is er geen warm water, geen stroom, en kun je er ook niet douchen. Gelukkig zijn er voldoende zwembaden (soms gratis, en soms op het kampeerterrein zelf) en warmwaterbronnen waar je lekker kunt baden, het is dus handig om een camping in de directe omgeving van een zwembad te zoeken. Overigens heeft IJsland nauwelijks bomen, en vooral op de camping merk je dat een beetje beschutting wel handig zou zijn. Plaats in dat geval de auto naast de tent, zodat je een beetje uit de wind kunt zitten (en bv makkelijker kunt koken).

Kamperen in IJsland

Campings in IJsland hebben vaak wel Wi-Fi waar gasten gebruik van kunnen maken. Ook kun je bij de camping tours regelen om de omgeving te verkennen. De campings liggen vaak dichtbij diverse mooie attracties en bezienswaardigheden. Ook kun je vaak direct vanaf de camping genieten van het meest fantastische uitzicht.

Kamperen in IJsland

Regels op de campings

 1. Laat de camping achter zoals je hem bij aankomst wil aantreffen
 2. Verzamel vuil en afval en laat het achter in de aangeduide afvalruimtes
 3. Steek geen vuur aan in begroeide gebieden
 4. Verwijder geen begroeide stenen, en stapel ze niet op
 5. Vervuil geen water, rivieren, hete bronnen of water bassins
 6. Vernietig geen vegetatie
 7. Stoor de dieren niet
 8. Vernietig geen aarde formaties
 9. Verstoor de rust van de hooglanden niet
 10. Rij niet van de wegen of sporen af
 11. Blijf op gemarkeerde trekpaden waar het gevraagd wordt
 12. Respecteer de regels voor beschermde gebieden en volg instructies van de Nationale Parkopzichter

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in IJslandBooking.com

Populaire reisorganisaties

De campingkaart

Erg handig is de campingkaart (Camping Card). Hiermee krijg je gratis toegang tot meer dan 50 campings in IJsland, of je nu met zijn tweeën reist of met een compleet gezin (maximaal 2 volwassen en 4 kinderen). Je koopt de campingkaart vooraf online voor €159 inclusief verzendkosten.

Kamperen in IJsland

Let erop dat voor sommige faciliteiten op de camping extra kosten in rekening kunnen worden gebracht (bv zwembad of elektriciteit). Ook betaal je nog een toeristenbelasting van 100kr (€0,64) per nacht.

Andere belangrijke dingen om rekening mee te houden zijn:

 • De kaart is het gehele jaar geldig en je mag meerdere keren op dezelfde camping verblijven.
 • Tijdens het hoogseizoen zijn sommige campings vol.
 • Je mag maximaal 4 nachten achtereen op dezelfde camping verblijven.
 • Bij verlies moet je een nieuwe kaart kopen, dit kan ook in IJsland zelf.
 • Het campingseizoen duurt maar een paar maanden in IJsland. Openingstijden verschillen per camping en kan je het beste vooraf nagaan.

De hoofdaanvrager moet altijd aanwezig zijn bij verblijf op een camping.

Kampeerspullen huren

Wil je niet teveel zeulen op weg naar IJsland, dan kun je het ter plekke huren van kampeerspullen overwegen. Er zijn diverse verhuurders van spullen die van pas komen tijdens een reis door IJsland. Zo kun je bij Iceland Camping Equipment tenten, kookstellen, slaapzakken, kookgerei en tafels & stoelen huren voor schappelijke prijzen (geen eigen ervaring mee opgedaan, wij hadden alles bij ons). Het gaat overigens verder dan alleen kampeerspullen. Je kunt er ook zaken als GPS, telefoon met lokale simkaart en nog veel meer huren.

Een andere plek om spullen te huren is bij Outcamping.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.