Voorafgaand aan ons vertrek naar IJsland waren we door meerdere mensen en op meerdere websites gewaarschuwd voor de hoge prijzen van eten in het land. We lazen veel tips rond het zelf meebrengen van voedsel uit Nederland, dit om de prijzen van eten tijdens onze reis een beetje binnen de perken te houden. We begrepen uit de verhalen dat restaurants absurd duur waren. Verder leverde een zoektocht vooraf op dat er vooral veel bijzondere restaurants zijn in IJsland, en die rekenen standaard hoge prijzen voor hun speciale gerechten. Ook lazen we dat bijna alles geimporteerd wordt, en dat prijzen in de lokale supermarkten daardoor ook hoog liggen.

Boodschappen

Uiteindelijk bleek het allemaal enorm mee te vallen. Een flink deel van het eten dat we zelf hebben meegebracht ging niet op. In plaats daarvan kochten we de meeste dagen gewoon op de dag zelf verse producten in de supermarkt (die je in zo’n beetje elk dorp hebt) voor zeer schappelijke prijzen (meestal vergelijkbaar met prijzen in Nederland). Ook vielen de prijzen in restaurants reuze mee. Een 3-gangenmenu in een goed restaurant kostte niet meer dan een vergelijkbare maaltijd in een Nederlands restaurant. Broodjes en snacks waren ook vergelijkbaar met de prijzen in Nederland.

Zelf koken in IJsland

Qua kosten viel het ons allemaal reuze mee in IJsland. En qua eten ook. Ze hebben alles in IJsland. En veel is vers bereid met verse producten. Wij waren zeer aangenaam verrast en hoorden in IJsland zelf dat prijzen vooral lager zijn geworden sinds de crisis begon in het land.

Verse producten

Typische gerechten in IJsland

Enkele typische ijslandse gerechten en snacks zijn:

  • Skyr: een lekkere lokale yoghurt in diverse smaken verkrijgbaar
  • Pylsa (hotdog): Je hebt overal hotdog winkeltjes, soms een kraampje langs de weg
  • Hangikjot: Gerookt lamsvlees met in geiser gemaakt brood
  • Kleinur: gefrituurd broodje
  • Bollur: IJslandse soesjes
  • Rúgbrauð: IJslands roggebrood
  • Hákarl: Gefermenteerd haaienvlees, een enkele toerist zal het lekker vinden

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in IJslandBooking.com

Populaire reisorganisaties

Restaurants

Eten in restaurants is een leuke ervaring in IJsland. Gerechten zijn vaak speciaal en bijzonder. We hebben bijna geen ‘gewone’ restaurants meegemaakt, bijna altijd stond er wel iets speciaals op het menu. In steden als Reykjavik en Akureyri heb je ook diverse buitenlandse restaurants, zoals Thais, Japans, Vietnamees, Italiaans en Grieks. Verder heb je er ook diverse restaurants die ’s avonds tevens als bar dienen. Het gezellige Laundromat is hier een voorbeeld van (ze verkopen ook nog eens een lekkere hamburger).

Laundromat

Omdat IJsland het van oudsher vooral van de visserij moest hebben, kom je in de restaurants vooral veel visgerechten (of zeegerechten) tegen. In bepaalde gebieden draait het net wat meer om de visserij dan op andere plekken in het land; grote kans dat je juist daar de meeste visrestaurants tegenkomt (volgens diverse locals eet je de beste kreefgerechten in Hofn).

Restaurant in IJsland

In veel restaurants worden gerechten bereid met zoveel mogelijk lokale ingredienten. Kijk dus niet vreemd op als je walvis, gans, rendier of wild paard op de menukaart ziet staan. In IJsland worden veel schapen gehouden, en schapenvlees kom je dus vaak op de menukaart tegen.

Restaurant in IJsland

Een typisch lunchgerecht in IJsland kost meestal zo’n 2000/3000kr. Een hoofdgerecht in een goed restaurant heb je vanaf 3000kr. Een 3-gangenmenu heb je meestal vanaf 6000kr, afhankelijk van waar je uit eten gaat. Prijzen van desserts en koffie zijn meestal erg netjes. Wijn en andere alcoholische dranken zijn niet goedkoop, maar ook niet zo heel veel duurder dan in Nederland.

Supermarkten

Omdat veel hostels en farmstays een eigen keuken hebben die je mag gebruiken om zelf te koken, doen veel reizigers zelf boodschappen in IJsland. Ga vooraf wel altijd na of de plek waar je wilt overnachten deze mogelijkheid biedt; want niet elk type accommodatie biedt een keuken aan.

Supermarkt in IJsland

In IJsland heb je diverse supermarktketens waar je betaalbaar boodschappen kunt doen. In de meeste supermarkten worden zo’n beetje alle producten die je in Nederland kent verkocht. De prijzen liggen op vergelijkbare hoogte met de prijzen in Nederland, hoewel geimporteerde luxeproducten en geimporteerd vlees wel wat duurder zijn.

Supermarkt in IJsland

Betalen in de supermarkt kan makkelijk met je creditcard of met contant geld. Het is grappig om te zien dat het kassapersoneel zo gewend is dat iedereen er altijd met creditcard betaalt, dat ze moeite hebben om het wisselgeld bij elkaar te zoeken.

Supermarkt in IJsland

Bekende supermarktketens zijn Bonus, Hagkaup, Krónan, Netto, Nýkaup, Nóatún en diverse kleinere supermarkten (waaronder een soort 7/11 die in IJsland 10-11 heet). Ook bij de grotere benzinepompen heb je vaak een kleine supermarkt met alleen de hoognodige producten.

Als je naar IJsland reist, maar je tot 3 kilo eten per persoon meebrengen. Typisch Nederlandse producten kun je dus prima zelf meebrengen. Let er wel op dat veel producten niet in de handbagage mee mogen. Alcoholische dranken zijn duur in IJsland. Je kunt het beste een fles meebrengen vanuit Nederland, of je koopt het voor redelijk schappelijke bedragen bij de tax-free winkel direct bij aankomst.

Als je in IJsland kampeert, dan kun je overwegen om al het kookgerei en andere relevante dingen die je nodig hebt om zelf te kunnen koken ter plekke te huren. Er zijn diverse bedrijfjes actief in IJsland die kampeerspullen en kookgerei verhuren. Je haalt het op bij aankomst, en levert het voor vertrek weer in. Dit scheelt een hoop gezeul.

Ontbijt in de accommodatie

Ontbijt in hotels en guesthouses is meestal prima maar basic. Alleen in de dure hotels (internationale ketens) heb je een werkelijk fantastisch ontbijt. In de gewone guesthouses en plattelandshotels moet je het vaak doen met een paar boterhammen, wat simpel beleg en een bak Skyr. Het ontbijt is echter altijd voldoende om de dag goed mee te beginnen.

Ontbijt in IJsland

Verblijf je in hostels of boerderijen, dan kun je zelf een ontbijt klaarmaken in de keuken. In de supermarkt koop je alle ingredienten voor een goed ontbijt. Eieren, spek, mayo, kaas, ham, stokbroodjes (of hamburgerbolletjes), smeerboter en margarine koop je voor vergelijkbare bedragen als in Nederland. De meeste keukens die wij hebben meegemaakt waren van alle gemakken voorzien; in sommige gevallen hadden ze zelfs alle kruiden en andere kookbenodigdheden/ingredienten voor je klaarliggen.

Alcohol

Alcohol is duur en koop je alleen bij de Vinbudin; een speciale keten van winkels die door de overheid worden uitgebaat. Let erop dat de winkels korte openingstijden hebben. In restaurants onbetaalbaar, maar eigenlijk maar iets duurder dan in een vergelijkbaar restaurant in Nederland. Goedkoper tijdens happy hour (zie iphone app). Brennivín is een lokaal gebrouwen sterke drank; goedkoper dan de geimporteerde alcohol en daardoor zeer populair onder de lokale bevolking.

Bij de luchthaven heb je direct in de aankomsthal een tax-free winkel waar je tevens een enorme slijterij hebt. Het is grappig om te zien dat IJslanders direct nadat ze uit het vliegtuig zijn gestapt deze winkel inlopen. Alcohol is maar iets duurder dan in Nederland en je betaalt makkelijk en snel met de creditcard. We ontdekten al meteen dat alcohol in de rest van IJsland veel duurder zou zijn, want de locals liepen met hele karren vol de winkel uit.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.