Maleisië is een zeer veelzijdig vakantieland met diverse uiteenlopende attracties. Natuurliefhebbers komen er goed aan hun trekken; op diverse locaties kun je jungletochten in natuurparken ondernemen. Je kunt bergen beklimmen, urenlang wandelen op zoek naar vogels, planten, insecten en grotere diersoorten. Je hebt diverse zeer tropische (bounty) eilanden, waar je zeer goed kunt duiken en snorkelen. Enkele eilanden zijn wat groter en daar vind je een uitgebreid wegennetwerk. Deze eilanden zijn fantastisch met de brommer of huurauto te verkennen (let op: geheel op eigen risico).

Er zijn ook een paar attracties die rond eten draaien, vaak in combinatie met een flinke dosis cultuur. Zo heb je een UNESCO World Heritage Site in Malakka en op het eiland Penang (Georgetown). Terwijl je het historische centrum verkent, kun je tevens op elke straathoek van een heerlijk lokaal gerecht genieten.

Een andere mooie attractie zijn de hooglanden. Zo heb je onder andere de Cameron Highlands, Genting Highlands en Frasier Hill waar je heerlijk kunt uitwaaien in een vrij koel klimaat (vaak onder de 24 graden).

Hieronder volgt een opsomming met de meest populaire attracties in Maleisië met een verdeling tussen attracties op het schiereiland, en attracties op Borneo. Op basis van deze attracties kun je een goed beeld krijgen bij de perfecte invulling van je reis naar Maleisië. Bij reisbureaus als 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra en Van Verre kun je complete rondreizen boeken die de mooiste attracties in het land in het programma hebben opgenomen.

Toeristische attracties op het schiereiland Maleisië

Taman Negara natuurpark

Taman Negara

De jungle van Taman Negara is misschien wel de meest populaire attracties onder Nederlandse reizigers. Taman Negara is één van de oudste jungles ter wereld en wanneer je Borneo tijdens je reis niet aandoet; is dit National Park absoluut de moeite van een bezoek waard. Taman Negara vormt overigens samen met Kuala Lumpur en Cameron Highlands een driehoek, wat een perfect reisplan voor een leuke self-drive oplevert. De attractie kun je prima in 2 tot 3 nachten bezoeken.

Cameron Highlands

Cameron Highlands

De Cameron Highlands liggen in de bergen waardoor het er aanzienlijk koeler is dan in de rest van Maleisië. Cameron Highlands is bekend om de frisse (en koele lucht) en om de enorm uitgestrekte theeplantages. Geniet van heerlijke scones met verse aardbeienjam en room. Je kunt er verder leuke dagtours ondernemen (waaronder een erg toffe jeepsafari van een halve dag voor RM50 p/p) en ook leuk wandelen. De attractie kun je prima in 2 tot 3 nachten bezoeken.

Genting Highlands

Genting Highlands

Genting Highlands ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf Kuala Lumpur. Bij helder weer kun je Genting zien liggen vanaf Kuala Lumpur. Genting Highlands is een enorm populaire attractie; je hebt er namelijk diverse casino’s en enkele pretparken. Het is dan ook het amusementscentrum van Maleisië. Waar bij Cameron Highlands de natuur centraal staat, ga je naar Genting voor het vertier. Je hebt er diverse grote hotels, waaronder een van de grootste ter wereld met ruim 6000 kamers. Omdat Genting in de bergen ligt is het er vrij fris, meestal komt de temperatuur niet boven de 24 graden uit; en vaak is het er onder de 20 graden.

Batu Caves

Batu Caves

Niet ver buiten Kuala Lumpur vind je de Batu Caves. Deze grotten zijn van zeer belangrijke religieuze waarde voor de Indiase bevolking in Maleisië. Jaarlijks vindt er de Thaipusam viering plaats, waar soms meer dan een miljoen mensen op afkomen. De Batu Caves zijn makkelijk vanaf KL Sentral (het centraal station van Kuala Lumpur) per metro bereikbaar. De rit kost een paar ringgit en duurt maar 15 minuten. Het station Batu Caves ligt dichtbij de attractie zelf.

Kuala Selangor Fireflies

Kuala Selangor Fireflies

Op een half uurtje rijden buiten Kuala Lumpur vind je een prachtige eco-attractie; de vuurvliegjes bij Kuala Selangor. Je kunt hier ’s avonds tussen 19.00 en 23.00 in een bootje langs de oever van een rivier varen en langs de rivier heb je een speciaal soort boom waar de vuurvliegjes leven. Als het meezit zie je een waar spektakel waarbij de vuurvliegjes synchroon knipperen.

Kuala Gandah

Kuala Gandah

Kuala Gandah is een populair olifanten opvangtehuis. Hier heb je diverse olifanten die gered zijn en sommige ervan zijn getraind om andere olifanten in nood te redden. Om meer awareness te creëren is het terrein ook deels ingericht als toeristische attractie. Je kunt hier terecht om de prachtige dieren mee te maken en de rangers kunnen je alles uitleggen over de dieren. Het is vooral een prachtige attractie voor families die met kinderen reizen. In het verleden maakten we geen melding van Kuala Gandah omdat het teveel een toeristische attractie was. Je kon toen met de dieren baden en op hun rug zitten. Dit is inmiddels verboden en momenteel kun je alleen nog van een afstandje kijken hoe de begeleiders de olifanten wassen en voeren.

Lake Kenyir

Lake Kenyir

Lake Kenyir is misschien wel het best bewaarde geheim in Maleisië. Het is een walhalla voor reizigers die van rust en natuur houden; dit vind je hier genoeg. Het meer was voorheen land, maar vanwege ernstige (jaarlijkse) overstromingen heeft men het gebied jaren geleden onder water laten lopen door er een aantal dammen te bouwen. In enkele tientallen jaren is het gebied uitgegroeid tot een fantastisch mooi (bijna magisch) natuurgebied. Langs het meer heb je diverse kleinschalige resorts. Een vrij luxe resort is het Lake Kenyir Resort. Vanaf de resorts kun je dagtochten organiseren; waarbij je met een boot watervallen, grotten en andere bezienswaardigheden bezoekt.

Royal Belum State Park

Royal Belum

In het noorden van het schiereiland Maleisië ligt het Royal Belum State Park; dit prachtige natuurpark wordt nog niet zo veel door toeristen bezocht. Het gebied is zo groot dat de kans om er groot wild te spotten vrij klein is. Toch heb je er alle grote diersoorten die in Maleisië te vinden zijn (behalve speciale soorten die alleen op Borneo voorkomen); verder heb je er alle 12 de Hornbill soorten (vogel met grote snavels). Dagtochten worden per boot uitgevoerd; jungletreks te voet zijn er ook mogelijk.

Endau-Rompin natuurpark

Dichtbij Tioman ligt een enorm groot natuurpark genaamd Endau-Rompin. Dit natuurpark is minder makkelijk bereikbaar als Taman Negara, waardoor het ook veel minder toeristen trekt. Veel reizigers combineren een bezoek aan het natuurpark met een bezoek aan Tioman. Omdat het relatief dichtbij Singapore ligt in het zuiden van Maleisië, kom je er vooral veel mensen uit dit land tegen. Endau-Rompin is vooral interessant voor echte avonturiers. Zo trekt het bijvoorbeeld veel jeeprijders die er een 4WD rit maken.

Toeristische attracties op Maleisisch-Borneo

Mount Kinabalu

Mount Kinabalu

Een van de meest populaire attracties op Maleisisch-Borneo is de berg Kinabalu en het natuurpark met dezelfde naam dat er omheen ligt. Vooral de berg is een avontuur op zich, de klim duurt twee dagen, waarbij je om 1 uur in de vroege ochtend naar de top vertrekt om rond 5.30 de zonsopkomst mee te maken. De tocht is vrij pittig voor velen, maar het levert wel een blijvende herinnering op. Binnen het natuurpark heb je diverse wandelroutes. In de omgeving vind je ook de Poring Hot Springs; hete bronnen waar je lekker kunt relaxen.

Sepilok

Sepilok

Sepilok is bekend vanwege het orang-oetan opvangtehuis dat net buiten het dorp ligt. Om meer awareness te creëren voor de slechte situatie rond de orang-oetans, is Sepilok deels een toeristische attractie. Toeristen hebben kans om rond voedertijd de orang-oetans te zien die geleerd worden om in het wild te leven. Sepilok ligt dichtbij Sandakan en is een attractie die vaak gecombineerd wordt een bezoek aan de rivier Kinabatangan.

Kinabatangan rivier

Kinabatangan Rivier

In het oosten van Sabah ligt een enorme rivierendelta genaamd Kinabatangan. Langs deze rivier wonen vele diersoorten; soms tegen wil en dank vanwege de enorme houtkap in het binnenland. De strook natuur van soms maar enkele honderden meters is alles wat er aan leefgebied voor hen rest. Voor toeristen is het om dezelfde reden een van de beste plekken in heel Maleisië om wilde (en soms bijna uitgestorven) diersoorten te spotten. De rivercruises zijn erg leuk, je gaat in een klein bootje op zoek naar diersoorten. In het gebied heb je onder andere Pygmy olifanten, orang-oetans, proboscis apen, hornbills, krokodillen en diverse andere diersoorten.

Semenggoh

Semenggoh

Semenggoh is net als Sepilok een populair orang-oetan opvangtehuis. Semenggoh ligt op een half uurtje rijden vanaf Kuching in het zuiden van Sarawak. Semenggoh is over het algemeen wat rustiger met minder grote groepen met toeristen.

Bako natuurpark

Bako Nationaal Park

Naast het prachtige Mulu natuurpark heb je ook het mooie Bako National Park. Het grote voordeel van Bako is dat het op maar 40 minuten rijden vanaf het centrum van de grote stad Kuching ligt (in het zuidwesten van Sarawak). Binnen het park leven de meest uiteenlopende diersoorten (helaas geen orang-oetan); en de spotkans is er vaak vrij groot. Het is ook een park waar je een grote kans hebt om prachtige slangen te spotten.

Mulu natuurpark

In Sarawak heb je diverse prachtige natuurparken, waarvan Mulu National Park misschien wel de mooiste is (samen met Bako NP). Er zijn twee hoofdredenen waarom reizigers van alle uithoeken van de wereld op dit natuurpark afkomen. Niet alleen heb je er een aantal spectaculaire grotten (Mulu Caves), maar ook de befaamde Mulu Pinnacles, vlijmscherme rotsformaties. De grotten zijn makkelijk toegankelijk, de pinnacles minder makkelijk; die zijn alleen na een meerdaagse trektocht bereikbaar. Mulu is zelf alleen via de lucht vanaf Miri (+ Kota Kinabalu en Kuching) bereikbaar.

Danum Valley natuurpark

Danum Valley is een zeer afgelegen natuurpark in het zuiden van Sabah. Het is niet makkelijk bereikbaar en de enige accommodatie die je er hebt is aan de dure kant. Dit neemt niet weg dat je bij Danum Valley de ultieme jungle ervaring zult hebben. Er zijn nog maar weinig plekken op Borneo met zo’n uitgestrekte en authentieke jungle.

Niah natuurpark

Dichtbij de stad Miri in het noorden van Sarawak heb je het Niah National Park. Niah heeft net als Mulu NP een aantal prachtige grotten. Verder kun je er lichte jungletreks doen; hoewel de spotkans van grote diersoorten er erg klein is.

Raften bij Padas of Kiulu

Je kunt in Maleisië op diverse plekken raften. De twee meest populaire locaties liggen beiden in het westen van Sabah. Hier heb je de rivieren Padas en Kiulu. Padas is – afhankelijk van het seizoen – een niveau 3 tot 4 rivier, Kiulu meestal tot niveau 3. Er zijn officiële rafting bedrijven die op verantwoorde en veilige wijze een prachtige raftsessie aanbieden.

Tip of Borneo

Helemaal in het uiterste noorden van Borneo (in Sabah) ligt de Tip of Borneo. Dit is een uitkijkpunt over de Zuid-Chinese Zee. Hier kun je ook een prachtige zonsondergang meemaken. Vanaf Kota Kinabalu kun je een bezoek aan de Tip als dagtocht boeken. Het is een paar uur rijden en doorgaans wordt het bezoek gecombineerd met een paar andere attracties (o.a. een bezoek aan een lokaal dorp).

Gomantong Grotten

Op de weg vanaf Sandakan naar de Kinabatangan rivier liggen de Gomantong Crotten. Dit is een enorme grottenstelsel, met een enorme grot vol vleermuizen en zwaluwen. Elke avond komen de zwaluwen thuis en vertrekken de vleermuizen uit de grot om ’s nachts te jagen.

 
Mooie gezinsreizen naar Maleisië met DjoserFantastische reizen naar Maleisië met ANWBPrachtige reizen naar Maleisië met TUI

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

333travelv.a. €2047 incl.

Highlights West-Maleisië

Prachtige 14-daagse rondreis langs een mix van indrukken en schitterende natuur met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2498 incl.

Maleisië & Borneo (Sarawak)

19-daagse groepsrondreis Maleisië, de perfecte combinatie van natuur, cultuur en strand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €2240 incl.

Highlights van Maleisië

Schitterende 16-daagse groepsrondreis door Maleisië met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

Djoserv.a. €2995 incl.

Rondreis West-Maleisië & Borneo

20-daagse rondreis door Maleisië, van het multiculturele vasteland tot nationale parken met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.