Veel reizigers denken bij IJsland aan een dure bestemming, waar vooral levensmiddelen en restaurantbezoekjes enorm prijzig zijn. Het klopt dat IJsland in het verleden niet goedkoop was voor Nederlandse reizigers. Zo betaalde je voor 2008 voor 10 dagen IJsland makkelijk hetzelfde of zelfs meer dan een 3 weekse reis naar een tropische bestemming in Zuidoost-Azië.

Valuta in IJsland

Sinds de economische dip van 2008 zijn prijzen echter flink gedaald. De euro is er ook meer waard geworden. Waar je in het verleden bijvoorbeeld makkelijk €600 voor een retourticket betaalde, kost een retourtje Reykjavik nu vaak niet meer dan €350 per persoon. Ook de kosten voor het dagelijkse levensonderhoud zijn gedaald. Een maaltijd in een middenklasse restaurant in Reykjavik kost bijvoorbeeld vaak niet meer dan €25 tot €40 per persoon. Dit was in het verleden wel anders. Vanzelfsprekend zijn gerechten op het menu van een luxe restaurant wel veel duurder, maar vergeleken een maaltijd in een goed restaurant in Amsterdam valt het best mee.

Vliegtickets

Vliegtickets

Wanneer je gebruik maakt van aanbiedingen kun je soms al voor zo’n €200 retour naar IJsland vliegen. Iceland Air is een fijne maatschappij, met prijzen vanaf zo’n €350 tijdens aanbiedingen. Een voordeel van Iceland Air is dat de vluchttijden vaak erg prettig zijn. Tijdens het hoogseizoen liggen ticketprijzen het hoogst, je mag dan vaak rekenen op zo’n €500 of meer per retourticket. Wederom geldt hierbij dat er soms aanbiedingen zijn, en het loont om deze af te wachten.

Autoverhuur

Auto huren

De kosten voor een week autohuur liggen meestal rond de €400. Dit is inclusief verzekeringen, onbeperkt aantal kilometers en een 2e rijder. De benzineprijs ligt in IJsland op zo’n €1,60 per liter. Als je een 4×4 wilt huren (let erbij op dat in de wintermaanden veel wegen voor elk soort verkeer is afgesloten, dit gelft ook voor 4×4 auto’s) ben je vaak wat meer kwijt. Hierbij is er verschil tussen een oudere terreinwagen, en een nieuw model. Cheapjeep.is is een bedrijf dat ook oudere modellen voor schappelijke prijzen verhuurt. Ga je alleen de ringweg nr. 1 rond, of blijf je in het gebied rond Reykjavik (Golden Circle), dan is een 4×4 niet nodig en kun je ook een kleiner model huren. BlueCarRental is een populair lokaal autoverhuurbedrijf in IJsland.

Een populaire website om de verschillende autoverhuurders met elkaar te vergelijken is Rentalcars.com. Hier kun je snel de goedkoopste huurauto vinden en vervolgens op makkelijke wijze reserveren.

Accommodatie

IJsland stond in het verleden ook bekend als een zeer dure bestemming qua accommodatie. Ook dit is met de jaren veranderd en het is nu mogelijk om voor schappelijke bedragen ergens te overnachten. De hoofdreden dat je nu voor lagere prijzen kunt overnachten heeft te maken met dat er meer betaalbare soorten accommodatie zoals hostels en farmhouses zijn bijgekomen. In verleden had je in IJsland vooral veel hotels en guesthouses en daar was een overnachting niet goedkoop. Momenteel betaal je hier al snel meer dan €100/€150 per nacht voor. De goedkoopste manier van overnachten zijn campings, maar die zijn vaak weer alleen in het hoogseizoen open (en dan zijn vliegtickets weer duurder). Ook trekken sommige campings in de zomermaanden veel jongeren met de nodige gevolgen (drukker, luidruchtiger etc). Kamperen is erg populair in IJsland, omdat je nog dichter bij de natuur komt te staan.

Kamperen

Als je zelf een slaapzak meebrengt, betaal je nog minder voor een overnachting (geldt voor hostels en farmhouses). Op de websites van de accommodatie zie je of dit tot de mogelijkheden behoort. Let er hierbij wel op dat een slaapzak ook geld kost, en ruimte in beslag neemt. Je kunt dus zelf de rekensom maken of het loont zelf een slaapzak mee te brengen. Een gemiddelde overnachting in een hostel of farmhouse kost zo’n €30 per persoon. Als je zelf een slaapzak meebrengt, gaat de prijs vaak zo’n €5/€10 omlaag. Hostels die aangesloten zijn bij Hostelling International (HI) geven nog extra korting voor HI leden.

Slaapzak

Je kunt IJsland ook met de camper verkennen. Het voordeel hierbij is dat je geen kosten hebt aan overnachtingen. Camperverhuur zelf is in IJsland vrij duur. Ook hier kun je weer een rekensom doen om na te gaan welke optie het meest loont. Een gezin met kinderen is vaak het goedkoopst uit met de camper. Je kunt in IJsland overal met de camper staan, en dus in de middle of nowhere overnachten.

Camper huren

Een alternatief is AirBnB. Dit is een website waar huiseigenaren hun huis, appartement of alleen een kamer beschikbaar stellen voor reizigers. Ook in IJsland heb je een levendige AirBnB community. Vooral in Reykjavik heb je veel accommodatie beschikbaar. Buiten het hoogseizoen is het ook nog eens erg goedkoop om op deze wijze in IJsland te overnachten.

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in IJslandBooking.com

Populaire reisorganisaties

Tours

Tijdens een zelf georganiseerde rondreis door IJsland zul je waarschijnlijk met kosten van verschillende trips/tours te maken hebben. Bijna alle attracties in de open (vrij toegankelijke) natuur zijn gratis in IJsland. Tours naar speciale bestemmingen kosten echter wel vaak een bepaald bedrag per persoon.

Hieronder volgen enkele tours die je zeker moet overwegen tijdens een bezoek aan IJsland:

 • Walvistour: vanaf +/- €58 per persoon
 • Puffin tour: vanaf +/- €28 per persoon
 • Gletsjer tour bij Skaftafell natuurpark: vanaf +/- €44 per persoon
 • Jökulsárlón boot tour: vanaf +/- €40 per persoon
 • Sneeuwmobiel tour: vanaf +/- €128 per persoon
 • Hondenslee tour: vanaf +/- €102 per persoon
 • Duiken bij Silfra: vanaf +/- €224 per persoon
 • Snorkelen bij Silfra: vanaf +/- €96 per persoon
 • Aurora Borealis tour: vanaf +/- €118 per persoon (tour is niet vereist, afhankelijk van waar je verblijft)
 • Blue Lagoon (geothermaal bad): vanaf +/- €33 per persoon

Dit is nog maar een greep uit het totaal aantal beschikbare tours. Sommige tours duren alleen een paar uur, anderen meerdere dagen. Sommige tours vinden alleen plaats tijdens de zomermaanden, anderen juist in de winter. Sommige tours kun je het hele jaar door doen, maar dan variëren de aanvangtijden wel (vanwege de dagelijkse uren zonlicht).

Georganiseerde tours

Georganiseerde reizen

In veel gevallen loont het om ook de IJsland reizen van de diverse Nederlandse reisbureaus te bekijken, voordat je besluit alles zelf te regelen. Reisbureaus hebben soms goede afspraken, en het komt regelmatig voor dat ze een rondreis tegen een betere prijs kunnen aanbieden. Kom je er uiteindelijk achter dat het toch goedkoper is om de reis zelf te regelen, dan kun je altijd nog inspiratie halen uit de reizen van de reisbureaus. Lees uitgebreid reisadvies bij een reis naar IJsland.

Er zijn diverse reisbureaus met prachtige reizen door IJsland. Hieronder volgen enkele van de reizen die ze aanbieden (let op: prijzen kunnen afwijken met de actuele prijs op de website van de reisaanbieder):

  Aantal dagen Prijs vanaf Reisbureau
Vulkanen, watervallen en kliffen van Zuid-IJsland 6 dgn €893 333travel
Het land van ijs en vuur 8 dgn €1553 ANWB Reizen
Autorondreis Spectaculair IJsland 17 dgn €1415 BBI Travel
Land van Vuur & IJs 14 dgn €1809 De Jong Intra
Hoogtepunten van IJsland 7 dgn €1040 KidsReizen
Langs watervallen en geisers 8 dgn €2109 Sawadee
Magisch IJsland 5 dgn €897 TUI
Diamond en Golden Circle 8 dgn €1395 Voigt Travel

Let erop dat de reizen onderling flink kunnen verschillen. In de meeste gevallen zit de retourvlucht vanaf Amsterdam bij de totaalprijs inbegrepen. Soms zitten ook de tours erbij. Ga vooraf goed na waar de verschillen zitten. Een goedkope reis kan maar zo exclusief een aantal kostenposten zijn.

Eten en levensmiddelen

Eten is niet goedkoop in IJsland, maar zeker niet extreem duur vergeleken Nederland. Prijzen in supermarkten in grote steden als Reykjavik en Akureyri liggen wat lager dan de prijzen in de kleine winkeltjes in de dorpjes en bij benzinepompen. De supermarktketens Bonus en Hagkaup zijn de goedkoopste supermarkten in IJsland. Beiden verschillen hier niet zo heel veel met prijzen in Nederland (je hebt er zelfs Euroshopper producten zoals je die bij de AH ziet liggen). Verder ligt het er ook maar net aan waar je boodschappen doet. Als je gewend bent aan prijzen bij Lidl en Aldi, dan zul je misschien wel even schrikken in IJsland.

Supermarkt

Hieronder wat prijzen van enkele willekeurige levensmiddelen in IJsland (bron: Numbeo.com, april 2022):

 • 1kg appels 403 Kr
 • 1kg “Bónus brauð” (wit brood) 437 Kr
 • 1ltr milk 193 Kr
 • 1 kilo gehakt 3321 Kr
 • 1 kilo kipfilet 2240 Kr
 • 1,5ltr water 250 Kr
 • Brauðskinka (gerookte ham) 619 Kr
 • 1kg Skólaostur (kaas) 1788 Kr
 • Eieren 12 stuks 738 Kr
 • Cappuccino 614 Kr
 • Bier (flesje, import) 365 Kr

De actuele koers kun je bekijken op Xe.com.

Op de websites van supermarkten Hagkaup en Bonus kun je ook de prijzen van enkele producten inzien. Zo kom je erachter dat prijzen best meevallen en in veel gevallen vergelijkbaar zijn met de Nederlandse prijzen.

Restaurants

Buiten de deur eten is duur in IJsland. Een simpel diner in een restaurant in Reykjavik kost makkelijk €40 per persoon inclusief een drankje. Je krijgt daarbij wel waar voor je geld, en daarbij is een hap buiten de deur in Nederland over het algemeen even duur als een goed diner in IJsland.

Restaurant

Om kosten te besparen kun je vaak zelf koken in de guesthouses, hostels en farmhouses. Je doet dan boodschappen bij de supermarkt, en maakt vervolgens gebruik van de keuken van de accommodatie waar je verblijft. Let er hierbij op dat je alles zelf mee dient te brengen (ook zaken als suiker, zout, peper, olie etc). Ook mag je tot 3kg per persoon aan eten meebrengen vanuit Nederland.

Goedkoop eten

Een andere manier om kosten te besparen is door ’s middags warm te eten, en ’s avonds een goedkope hap te bereiden. In de middag hebben de meeste restaurants namelijk een goedkoop lunchmenu, met vaak dezelfde gerechten als die je ’s avonds kunt kiezen maar dan voor een fractie van de prijs. Denk vervolgens bij het avondeten aan noodles, pasta of een snack zoals een hotdog (Bæjarins beztu is een wereldberoemde hotdog tent in Reykjavik).

Let erop dat bovenstaande strategie om kosten te besparen prima werkt in steden als Reykjavik en Akureyri. In de kleine dorpen heb je vaak geen restaurants en zijn de opties zeer gelimiteerd. Zelf koken is dan vaak de enige mogelijkheid, dus zorg ervoor dat je voldoende eten vooraf hebt ingeslagen (niet elk dorp heeft een supermarkt, en de Bonus en Hagkaup heb je alleen in de grote steden). Over het algemeen zal het een mix van uit eten en thuis eten zijn. Thuis bespaar je flink wat kosten vanwege het goedkope eten bij de supermarkt, buiten de deur is het iets duurder maar zeker niet overdreven duur.

Kostenvoorbeeld georganiseerd of zelf regelen

Georganiseerd p/p Zelf regelen p/p
Rondreis 14 dagen* €1500    
Vliegtickets €350 Vliegtickets €350
Hotelovernachtingen Incl. Hotelovernachtingen €1050
Vervoerskosten/transfers Incl. Vervoerskosten/transfers €400
Levensonderhoud/maaltijden €600 Levensonderhoud/maaltijden €600
Reisverzekering €30 Reisverzekering €30
Losse tours** €200 Losse tours €200
Totaal €2680 Totaal €2630

* Kosten per persoon. 2-weekse reis o.b.v 2 personen in middenklasse hotels. Op basis van enkele schattingen en uitgegaan van een normale reis. Low budget reizigers zullen met nog lagere bedragen uitkomen. Reissom georganiseerde reis exclusief vliegtickets.

** Tours heb je in verschillende soorten en maten, met verschillende prijzen. Populaire tours zijn walvisspotten (+/- €50 p/p), gletsjerhike (+/- €50 p/p) en boottocht over een gletsjermeer (+/- €25 p/p). Afhankelijk van de reis zitten sommige tours er al standaard bij, en sommige zijn optioneel.

Vanzelfsprekend kun je de reis wanneer je het zelf organiseert zo duur maken als je wilt. IJsland is echter geen goedkoop land, en dus valt er maar op enkele onderdelen te besparen. Verblijf je in de zomermaanden op een camping, dan ben je goedkoper uit dan wanneer je in hotels, guesthouses of hostels verblijft. Echter, campings zijn alleen in de zomermaanden geopend, en dan zijn vliegtickets naar IJsland vaak weer duurder. Als je zelf eten meebrengt, kun je de kosten voor het dagelijkse levensonderhoud ook flink omlaag brengen.

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo’n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen. Ga nooit onverzekerd op reis!

Internet / Mobiel internet

Simkaart

Een prepaid simkaart van Siminn kost eenmalig 2000kr (+/- €13). Om 1GB data in te kopen moet je het prepaid tegoed aanvullen naar tenminste 2190kr. Als het meezit kun je met 1GB aan data wel minimaal 10 dagen overleven. Andere providers die je kunt overwegen zijn Vodafone en Nova. Simkaarten en prepaid opwaardeertegoed kun je kopen bij de officiele telecomwinkels, benzinepompen, supermarkten en op diverse andere plekken.

Kleding en gear

Als je al vaker naar koude gebieden bent geweest zul je al voldoende geschikte kleding hebben voor bij een reis naar IJsland. Omdat je in IJsland met zeer afwisselende weersomstandigheden te maken hebt, kun je het beste in ‘laagjes’ gekleed zijn. Dit betekent dat je snel een laag kunt aandoen, of juist uitdoen, afhankelijk van het actuele weer. Wij waren nog niet eerder (in ieder geval lang geleden) voor het laatst naar een koude bestemming geweest, dus hebben we vooraf flink wat moeten inslaan (sommige dingen hadden we al). Hieronder een overzicht met waarmee ik door IJsland reisde (in mei):

 • Lowa Renegade GTX Mid wandelschoenen: €169
 • Deuter Aircontact Pro 60+15: €215,95
 • The North Face Men’s Gordon Lyons Fleece: €26,95
 • The North Face Heavyweight Hike sokken: €13,95
 • The North Face Rensi Insulated Outdoorbroek: €44,95
 • Brubeck Thermoshirt DRY: €24 (tussen juni en augustus niet nodig)
 • Brubeck Naadloze Thermobroek DRY: €19 (tussen juni en augustus niet nodig maar wel handig bij je te hebben)
 • Jack Wolfskin Affinity Outdoorjas (regen- en windstopper): €144,95
 • Nomad Delftware slaapzak: €49,95
 • Regatta Regenbroek Packaway II: €9,95
 • The North Face Perfect Beanie: €19,95
 • The North Face Decagon Outdoor Handschoenen: €49,95 (dunnere handschoenen voldoen ook)
 • Petzl Nao Hoofdlamp: €134,95 (alleen relevant als je ook grotten bezoekt)

Update: De kleding hierboven is inmiddels na een paar seizoenen vervangen voor hoogwaardige outdoorkleding. Zo is mijn hikingbroek en gore-tex jas van Haglofs, samen met mijn handschoenen, base-layers en fleece. Onderkleding is allemaal van Odlo (Evolution en Evolution Light). Mijn wandelsokken zijn van Bridgedale en van Darn Tough. Mijn Lowa Renegade GTX lijken verder eeuwig mee te gaan, daar loop ik nog steeds met groot plezier op.

Outdoorkleding is redelijk goed betaalbaar in IJsland. Omdat het meestal om hoogwaardige kleding gaat, betaal je er wel flink voor. Omdat je echter de betaalde belasting weer kunt terugvragen, valt de uiteindelijke prijs lager uit. In IJsland vind je vooral veel warme kleding dat van wol is gemaakt. Ook heb je er een paar populaire outdoormerken. De meest populaire is 66ºNorth.

Tax refund

Belasting claimen

In IJsland kun je (bij vertrek) je betaalde belasting terugvragen. Er gelden wel wat regels en je kunt niet zomaar alles opvoeren, maar mocht je grote uitgaven doen, dan is het mooi meegenomen als je achteraf de betaalde belasting kunt terugvragen. Let erop dat je bij je aankopen altijd de bon bewaard en om het speciale formulier vraagt. Alleen dan kun je het bij vertrek claimen. Op Keflavik Airport heb je een speciale Landsbakinn balie waar je het bedrag kunt claimen.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.