Toen we onze trip door Japan aan het uitstippelen waren, kwam het dorp Shirakawa-Go vaak langs als absoluut hoogtepunt. Bij het zien van de foto’s raakten we dan ook direct enthousiast. Shirakawa-go is één van de mooiste plekjes van Japan en een bestemming die je zeker niet mag overslaan, al helemaal niet als je er toch in de buurt bent. Wij waren gelukkig in de buurt, want we reisden met de bus van Kanazawa naar Takayama, dwars door de Japanse Alpen. Het dorp bestaat uit allemaal kleine weggetjes met erlangs de typische gasshō huizen, dikke daken om de enorme hoeveelheid sneeuw te kunnen dragen. In de Japanse Alpen valt namelijk misschien wel het dikste pak sneeuw ter wereld (een dik pak van 2 meter of hoger is geen uitzondering).

Shirakawa-go is bekend om de 112 authentieke boerderijen in gasshō-zukuri-stijl en vormt samen met Gokayama (met vergelijkbare gasshō-huizen) een UNESCO World Heritage Site. Feitelijk gaat het om de drie dorpjes Ogimachi, Ainokura en Suganuma, binnen de regio’s Shirakawa-go (Gifu prefectuur) en Gokayama (Toyama prefectuur). In deze dorpen zijn de karakteristieke woningen het beste bewaard gebleven en daarnaast liggen de woningen hier vrij dicht op elkaar, wat extra bijdraagt aan de geweldige sfeer. Het dorp Ogimachi ligt in Shirakawa-go en dit is vanwege de ligging aan de hoofdweg de drukstbezochte van de drie dorpen. Ainokura en Suganuma liggen binnen Gokayama; deze dorpen zijn goed bereikbaar vanaf de stad Toyama.

Gassho huizen

De typische gasshō-zukuri bouwstijl die de huizen in de dorpen zoveel karakter geven is herkenbaar aan de steile rieten daken, in een punt gebouwd dat ze het gewicht van de sneeuw in de wintermaanden beter kunnen dragen. En als je nagaat dat in deze regio van Japan jaarlijks meer dan 5 meter sneeuw valt, snap je wel waarom het van groot belang was om de daken van de huizen zo te bouwen dat deze bestand waren tegen de hevige sneeuwval. In een ver verleden had je deze boerderijen in de hele Hida-regio.

Gasshō-huizen zijn groot, soms met wel 5 verdiepingen. Dit komt omdat er hele families met aanhang in de huizen wonen, niet zelden met meer dan 30 familieleden. Ook kon men de zolderruimte goed gebruiken, want de regio stond bekend om het kweken van zijderupsen. In de huizen werden de rupsen gekweekt, maar werd ook de zijde gesponnen.

De hoofdreden dat de dorpjes zo goed bewaard zijn gebleven ligt in het feit dat de bergachtige regio in het verleden eeuwenlang volledig afgesloten was van de meer ontwikkelde gebieden van Japan.

Wat is er allemaal te doen?

Wij bezochten het dorp gedurende de dag en vertrokken na een flink aantal uur genieten met de bus richting Takayama voor de overnachting. Tijdens onze tijd in het dorp hoorden en lazen we meerdere malen dat de mooiste ‘attractie’ van Shirakawa-go een overnachting in het authentieke dorp is. Pas dan kun je ’s avonds en ’s ochtends zonder andere toeristen door het pittoreske dorp lopen en de sfeer van weleer opsnuiven. Om dat te ervaren moeten wij dus nog een keer naar de Japanse Alpen (en daar kijken we nu al naar uit) :).

Uitkijkpunt Shirakawa-Go

Eigenlijk is een wandeling langs de gasshō-huizen in het dorp al een prima manier om een leuke indruk van Shirakawa-go te krijgen. Tijdens deze wandeling moet je in elk geval het Wada House bezoeken, het grootste gasshō-huis in het dorp (¥300 om binnen te mogen kijken). Andere huizen die je kunt bezoeken zijn Nagase House en Kanda House. Verder heb je nog de Myozenji tempel; één van de weinige tempels met een rieten dak. Ook een aanrader is een wandeling naar het uitkijkpunt bij de ruines van Shiroyama Castle (Tenshukaku Observatory). Er gaat ook elke 15 minuten een bus naar het uitkijkpunt (¥200 voor een enkele reis) vanaf Wada House (dichtbij het busstation). Vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht over het hele dorp. Je kunt weer met de bus terug naar beneden, maar het is veel leuker om naar beneden te lopen, langs de huizen.

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het dorp, of vind je toeristische happenings nu eenmaal erg leuk, dan kunnen we een bezoek aan het Gasshozukuri Minkaen openluchtmuseum aanbevelen (¥600). Hier staan 26, uit de regio afkomstig en naar deze plek herplaatste, gasshō-huizen en bij een aantal kun je binnen een kijkje nemen. Dit is wel meteen het meest toeristische deel van het dorp. Het geheel is mooi aangelegd, de huizen liggen langs beekjes, kleine watervallen en mooie vijvers. De Ponte Deai brug die vanaf het dorp naar het museum (en de grote parking) gaat is smal en gaat over een brede rivier en wiebelt een beetje wanneer er veel mensen tegelijk overheen lopen.

Drie gasshō-huizen

In het uiterste zuiden van het dorp, aan de overkant van de rivier, heb je tevens de drie gasshō-huizen op een mooi rijtje (de bekende foto van de ansichtkaart). Dit is misschien wel het mooiste plekje van het hele dorp, maar voor de beste foto moet je een flink stuk doorlopen (langs de weilanden).

Restaurant Konjaku

Er zijn diverse kleine winkeltjes met (vaak handgemaakte) souvenirs. De meeste winkels verkopen meteen wat kleine snacks en drinken en vanzelfsprekend staan er in het dorp ook een paar vending machines. Er zijn meerdere restaurants, maar let erop dat deze rond de lunchtijd vaak allemaal propvol zitten met soms wachtenden voor de ingang. Wij aten bij het kleine en fantastische Konjaku, dichtbij de brug Ponte Deai naar de grote parkeerplaats waar alle tourbussen aankomen en waar tevens het openluchtmuseum is. Ze hadden er heerlijke soba in menuvorm en diverse Japanse sets die je op een foto kon zien. De kosten vielen reuze mee en mijn soba set kostte ¥700.

Bezienswaardigheden in de omgeving

Naast Shirakawa-go is Gokayama ook zeker een bezoek waard. Als je van plan bent een nachtje in een Gasshō-huis te blijven slapen, kun je dit het beste in Gokayama doen voor de ultieme ‘ver weg van de bewoonde wereld’-ervaring.

Takayama is de dichtstbijzijnde stad en hier heb je meerdere leuke bezienswaardigheden. Een prima plek om enkele nachten door te brengen. Leuke highlights zijn de gezellige straat Sanmachi Suji, Hida Minzoka Mura Folk Village, de ochtendmarkt, de Sakurayama Hachimangu Shrine en de Hida Kokubun-ji tempel en veel meer (maar eigenlijk zijn vooral de straatjes in het centrum het leukst).

Kanazawa is een kleine stad aan de Japanse Zee, ten westen van Shirakawa-go. De shinkansen vanaf Tokyo (en de limited express vanaf Kyoto) komt in Kanazawa aan. Kanazawa is een mooi bewaard gebleven stad met meerdere bezienswaardigheden, waaronder de Kenroku-en tuin, Kanazawa Castle, de geishawijk en de samuraiwijk, de tempelwijk, het museum van de moderne kunsten, de bibliotheek en de vismarkt Ōmichō Ichiba.

Accommodatie

Er zijn geen hotels in Shirakawa-go. Wel kunnen toeristen er een echte lokale ervaring meemaken, door in één van de minshuku – in gasshō-zukuri stijl – te overnachten. De meeste accommodatie in en rond Shirakawa-go is van het type minshuku; namelijk kleinschalige, vaak door een familie gerunde, bed & breakfasts. Verwacht er geen hotelfaciliteiten, maar wel een gezin dat er alles aan doet om je verblijft zo memorabel mogelijk te maken. De minshuku’s in Shirakawa-go en Gokayama zijn werkelijk fantastisch, want zo heb je de kans om in een echt gasshō-huis te slapen.

Een aantal minshuku’s kun je via de bekende hotelsites boeken. Andere minshuku’s doen alleen zaken met Japanse sprekende reizigers (en daar kun dus alleen wat boeken wanneer je de taal beheerst).

Hier volgen enkele aanraders voor wanneer je in het dorp wilt overnachten:

Tip: Let erop dat je vaak maar 1 nacht in een minshuku in Shirakawa-Go zelf kunt slapen. Wil je toch graag meerdere dagen in Shirakawa-Go verblijven, dan dien je direct met de minshuku in contact te treden of voor elke overnachting bij een andere minshuku te boeken. Ook kun je overwegen om net buiten het dorp te overnachten, hoewel dit wel net wat minder speciaal is.

Hoe kom je er?

Shirakawa-go is op meerdere manieren vanaf Tokyo bereikbaar. Je kunt met de supersnelle Hokuriku Shinkansen naar Matsumoto en daar een Nouhi streekbus naar Takayama pakken. Er gaan dagelijks meerdere bussen vanaf busstation in Matsumoto. Een alternatief is door eerst helemaal naar Toyama of Kanazawa te reizen (ook met de snelle Shinkansen) en van daar een streekbus te pakken. Er gaat ook een rechtstreekse bus vanaf Tokyo (vanaf ¥10.000). In alle gevallen doe je toch al snel een uur of 6 over en daarom kun je beter een overnachting onderweg overwegen.

Vanaf Kyoto in het zuidwesten is Shirakawa-go in zo’n 3 uur bereikbaar door eerst de Thunderbird (een limited express trein) naar Kanazawa te nemen, om daar vervolgens op een streekbus te stappen. De streekbus vertrekt preces op tijd vanaf halte 2 vanaf East Kanazawa Station. Vooraf kun je nog nagaan of het de juiste opstaplocatie is bij de informatiebalie. Koop eventueel ook nog een lunch bij de diverse bento winkels op Kanazawa Station. Het geprinte ticket bij instappen tonen is voldoende, je kunt ook het ticket tonen vanaf je telefoon. Mijd stoelen 1c en 1d, vooral als je wat langer bent. Er is namelijk weinig beenruimte vanwege de scheidingswand achter de chauffeur. De busrit gaat door een geweldig mooi landschap en zijn onderweg veel tunnels. Het gaat grotendeels over de snelweg behalve het laatste stuk.

Shirakawa-go is een populaire bestemming onder dagjesmensen die in Takayama verblijven. Je kunt dan ook tientallen keren per dag vanaf Takayama met de bus naar Shirakawa-go. Ook gaan er meerdere georganiseerde tours, makkelijk te boeken bij één van de tourbureautjes in het stadje (bv iSiteTakayama waar je ook vooraf online kunt reserveren). Een alternatief is om in Takayama een auto te huren. Met de auto ben je flexibel en kun je ook makkelijk tot in de avond in Shirakawa-go blijven (het dorpje is ’s avonds misschien wel nog mooier dan overdag, vooral als er sneeuw ligt). Bij het station van Takayama heb je een autoverhuurbedrijf.

Wanneer je met de bus naar Shirakawa-go reist, kom je aan bij het Shirakawa-go busstation. Vanaf hier is het een paar honderd meter lopen naar de eerste gasshō-huizen. Kom je er met een huurauto naartoe, dan kun je de auto op de grote parkeerplaats aan de overkant van de Shokawa rivier (betaald) parkeren, en via de Deai-bashi ophangbrug loop je het dorp in.

Een alternatief is de taxi vanaf Takayama. Een ritje naar Shirakawa-go is niet goedkoop, maar als je weinig tijd hebt kun je zo toch nog even snel heen en weer rijden. Enkele taxibedrijven in Takayama zijn Medix Taxi en Hato Taxi.

slider-shirakawa-go-1
slider-shirakawa-go-11
slider-shirakawa-go-2
slider-shirakawa-go-6
slider-shirakawa-go-5
slider-shirakawa-go-4
slider-shirakawa-go-9
slider-shirakawa-go-8
slider-shirakawa-go-3
slider-shirakawa-go-10
slider-shirakawa-go-7
previous arrow
next arrow

Tips

 • Tijdens de lente, wanneer de sneeuw op de daken van de gasshō-huizen smelt, kun je een mooi fenomeen meemaken. Door het smelten van de sneeuw in de zon zie je stoom boven het dak (dit is vooral vroeg in de ochtend mooi waar te nemen).
 • Er zijn geen pinautomaten in Shirakawa-go. Neem voldoende contanten mee.
 • Er zijn geen supermarkten. Neem dus zelf snacks mee.
 • Let erop dat wanneer je zelf eten en drinken mee neemt, je het ook weer mee terug moet nemen. Er zijn namelijk geen vuilnisbakken in Shirakawa-go.
 • Geen zin om in de restaurants te eten? Neem dan een bentobox mee uit Takayama of Kanazawa.
 • Heb je geen lokale simkaart of geen Pocket Wi-Fi bij je (of geen bereik). Je kunt gratis gebruik maken van het Shirakawa-go Free Wi-Fi (klik op de .pdf).
 • Een aantal keer per jaar heb je op bepaalde weekenden in de wintermaanden de Shirakawa-go Light-up, waarbij het hele dorp sfeervol verlicht is. Het dorp is altijd al mooi als er sneeuw ligt, maar met de lichtjes erbij is het nog mooier. Ga voorafgaand aan je bezoek na wanneer de Light-ups precies plaatsvinden via de website van de Shirakawa-go tourist information.
 • Er zijn diverse gezellige cafés en restaurants in Shirakawa-go. De meesten zijn wel zichtbaar gericht op toeristen. Aanraders zijn: Ochudo, Coffee Hina, Konjaku, Irori, Bunsuke, Cafe Akariya, Sobasho Yamakoshi, Kita No Sho, Arai en Yamamotoya.
 • Wil je alvast een kijkje nemen in Shirakawa-go? Bekijk dan de live camera feed van het informatiecentrum.
 • Vergeet niet de laatste bus te nemen. Na 17.00 gaan alle winkels en restaurants dicht en is er feitelijk niks meer in het dorp te beleven.
 • Bezoek je Shirakawa-go buiten de zomermaanden? Zorg dan voor warme kleding. Het handigst is om met laagjes te werken. In de wintermaanden kun je dan het beste starten met een thermolaag, vervolgens een fleece erboven en dan een hardshell (wind- en waterdicht) daarboven. Je kunt natuurlijk ook een enorm dikke winterjas meenemen, maar als je net als wij in maart/april naar Japan reist, heb je daar buiten de Japanse Alpen niet zo heel veel aan.
 • Geen zin om met zware bagage te zeulen als je in Shirakawa-go wilt overnachten? Overweeg dan Takuhaibin; de bagage forwarding service in Japan. Je geeft je bagage af bij je hotel (bv in Tokyo of Kyoto), doet de trip naar Shirakawa-go en later staat je bagage op je te wachten op je volgende bestemming.
 • Je kunt je bagage ook opslaan in bagagekluizen op het busstation. Reken op zo’n ¥500 voor een dag. Als de bagagekluizen vol zijn, dan kun je je bagage altijd nog veilig bij de receptie achterlaten. Je krijgt dan een ticket mee en met dit ticket krijg je later je bagage weer mee.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.