Toen we onze vakantie naar Japan aan het plannen waren, wilden we zeker ook een aantal dagen rust en natuur erin opnemen, bij voorkeur met strand en zee om zo wat tegenwicht te bieden aan de stadshectiek van Tokyo en de culturele pracht en praal van de tempelstad Kyoto.

Als je op zoek gaat naar tropische stranden in Japan, dan kom je al gauw uit in de Okinawa-eilanden, op zo’n 2 ½ uur vliegen van de hoofdstad Tokyo. “Daar vind je Japan’s bounty-stranden”, zo zegt men.

Schitterende kustlijn

We besloten iets dichter bij Tokyo te kijken en ons oog viel op het schiereiland Izu, circa 2-3 uur (afhankelijk van hoe zuidelijk je op het schiereiland wilt gaan) met de trein ten zuidwesten van Tokyo. We verwachtten geen hagelwitte stranden, maar hoopten op wat rustige kustplaatsjes en een enkele wandelpromenade langs zee. Wat frisse lucht en een mild subtropisch zeebriesje om de zomerhitte enigszins te verzachten zou al prima zijn na meer dan een week in kleffe, drukke steden te hebben doorgebracht

Toen we in Kyoto waren kreeg ik een blad, genaamd “Time Out Tokyo, in handen. In het juli-september-nummer stond een artikel met als titel: ”Dit strand…is slechts drie uur van Tokyo”, met een prachtige foto van een grote baai met een ongerept strand langs een kristalheldere azuurblauwe zee! Volgens het artikel zouden er in de buurt van het plaatsje Shimoda, op het zuidoostelijke puntje van het schiereiland Izu, verschillende schitterende stranden te vinden zijn.

Accommodatie in Izu

Het schiereiland Izu biedt een comfortabel treinritje langs de oostkust, dat ongeveer 45 minuten duurt van het noordelijke begin van het schiereiland tot aan Shimoda in het zuiden. Noordelijk-gelegen plaatsjes, zoals Usami en Ito, hebben aardige (zwarte) stranden, maar de meest exotische stranden vind je verder naar het zuiden, zo werd beloofd.

Vanaf het treinstation in Shimoda namen we de bus naar Shiharama Beach, via de oude, schilderachtige haven van Shimoda, over de heuvel met spectaculair uitzicht over zee. Na een ritje van 10 minuten daalden we af in de schitterende baai van Shiharama, waar blauwgroene golven een wit strand oprolden. Zowel het strand als de North Pacific Ocean waren net zo ongerept als in ‘s wereld bekende tropische paradijzen!

Het prachtige Shiharama Beach

Alhoewel Shiharama Beach behoorlijk druk was met uitgelaten Japanse families en jonge surfers was het er niet overvol. Ook waren er nauwelijks toeristen, noch vanuit het buitenland noch uit Tokyo, op andere plekken op het schiereiland. De plaatsjes Ito en Izu-Kogen, bijvoorbeeld, waren sereen, bijna verlaten, met slechts oudere inwoners die wat rond hun huizen scharrelden. Het badplaatsje Ito maakt een vredige, maar ook ietwat oude en verwaarloosde, indruk, van vergane glorie, waardoor er een soort aangename sfeer van melancholie hing.

Misschien kan Schiereiland Izu niet meer de hippe, moderne badgast uit Tokyo en uit het buitenland bekoren, maar Izu’s natuurlijke schoonheid en rust maken het zeker een bezoek waard !