De Japanse Alpen, wat ons betreft één van de mooiste gebieden van Japan. Niet iedereen besluit deze fantastische regio te bezoeken, zeker niet als het de eerste keer Japan is. De Japanse Alpen bevat echter naast de overweldigende natuur, diverse toffe attracties en bezienswaardigheden. Een aantal ervan worden gezien als de mooiste van heel Japan. Verder valt er jaarlijks zeer veel sneeuw, misschien wel het dikste pak sneeuw ter wereld (enkele meters is geen uitzondering), waardoor de regio meerdere maanden per jaar onder een mooie witte laag ligt. Wij reisden dwars door de Japanse Alpen en stopten op meerdere plekken, met telkens één of meerdere overnachtingen. Vooraf hoorden we van de kabelbaan bij Shin-Hotaka, die helemaal naar de top van de hoge Hotaka berg gaat. Wij besloten een nachtje in het Onsen-dorp Hirayu Onsen te verblijven en meteen het uitkijkplatform bij Shin-Hotaka te bezoeekn.

Eén van de manieren om de Japanse Alpen te ervaren is door in een aantal dagen de route tussen Matsumoto en Kanazawa of Toyama af te leggen. Matsumoto is snel en gemakkelijk bereikbaar met de shinkansen vanaf Tokyo en vanaf het eindpunt Kanazawa pak je weer makkelijk de shinkansen terug naar Tokyo (via Toyama en Nagano), of de Thunderbird (Limited Express) naar Kyoto. Zat mogelijkheden dus, waarbij je tijdens de reis door de Japanse Alpen getrakteerd wordt op geweldige uitzichten, pittoreske dorpjes, de lekkerste sake die je ooit hebt geproefd, het lekkerste vlees (Hida) van heel Japan (or so they say) en nog veel meer.

Shin-Hotaka Ropeway

Eén van de attracties is de kabelbaan bij Shin-Hotaka, die in totaal 3200 meter lang is en je naar een hoogte van 2156 meter brengt. Deze kabelbaan bestaat uit twee delen en wordt gezien als een van de mooiste van Japan. Deels vanwege het 2e deel van de rit, in een unieke dubbeldekker gondola, maar ook natuurlijk vanwege de absurd mooie uitzichten over dit centrale deel van de Japanse Alpen. Eenmaal bovenaan Mount Hotaka (de derde hoogste berg van Japan) kun je vanaf het uitkijkplatform van een fantastisch 360 graden uitzicht genieten. Reis je met de bus van Matsumoto naar Takayama of andersom, dan mag je een bezoek aan deze populaire attractie eigenlijk niet overslaan.

Shin-Hotaka in de lente, zomer en herfst

Shin-Hotaka Ropeway

Vooral in de zomer is deze regio een mekka voor outdoorliefhebbers. Uit heel Japan komt men naar de Japanse Alpen om te wandelen of om er meerdaagse hikes te ondernemen. Vanaf Shin-Hotaka starten diverse wandelroutes in diverse gradaties. De lift is een manier om naar boven te komen en vanaf daar start de wandelroute. Over het algemeen begint de lente halverwege april en start de winter eind november. Vaak ligt er in april (en zelfs later) nog gewoon sneeuw op het hoger gelegen uitkijkplatform.

Shin-Hotaka Ropeway

Shin-Hotaka in de winter

Shin-Hotaka Ropeway

In de wintermaanden is de kabelbaan gewoon geopend (wel met afwijkende openingstijden). De wandelroutes zijn echter ontoegankelijk. Je gaat er puur naartoe om vanaf het uitkijkplatform van de besneeuwde toppen of van compleet besneeuwde bergen te genieten. In de regio heb je diverse populaire skigebieden, dus genoeg te doen naast een bezoek aan de kabelbaan.

Dichtbij onsen walhalla Okuhida

Shin-Hotaka ligt in de regio Okuhida; één van de beste en mooiste onsen-regio’s van Japan. Okuhida is beroemd om zijn warmwaterbronnen en vooral vanwege de vele Rotemburo (buitenbaden) met uitzicht op de omliggende bergketens van de Japanse Alpen. Binnen Okuhida liggen vijf veelbezochte onsen-dorpen, elk met een eigen uniek karakter. Zo heb je Hirayu Onsen (het grootste en meest centraal gelegen onsen-dorp), Shin-Hirayu Onsen, Shin-Hotaka Onsen, Tochio Onsen en Fukuji Onsen (het mooiste dorp van de vijf). De dorpen bieden zowel gescheiden als gemengde baden en soms ook privé onsen. Elke ryokan heeft zijn eigen onsen met heerlijke warme baden. Ook heb je openbare badhuizen en bij sommige ryokan’s kunnen ook niet-gasten terecht voor een heerlijke onsen-sessie (prijzen variëren van ¥800 tot meer dan ¥3000).

De rit naar de top van de berg

Het Shin-Hotaka Onsen Station ligt op 1117 meter hoogte en bevat enkele winkeltjes en tevens kluisjes waar je eventueel je bagage tijdelijk kwijt kunt. Hier heb je ook toiletten en een restaurant. De tickets koop je een verdieping hoger. De bushalte van de Nouhi streekbus ligt precies tegenover het gebouw. Soms is er sprake van een lange wachtrij, als er bijvoorbeeld net een touringcar is aangekomen.

Vanaf het laagste niveau neem je de vier minuten durende kabelbaan naar het eerste station; Nabedaira Kogen. Als je er met een huurauto naartoe gaat, kun je de auto ook hier parkeren. Bij Nabedaira Kogen heb je wat winkeltjes, een informatiecentrum en een paar eettentjes. Hier starten ook al enkele wandelpaden.

Dubbeldekker-kabelbaan naar Nishihotakaguchi Station

Vanaf het even verderop gelegen Shirakabadaira Station vertrekt de dubbeldekker-kabelbaan naar Nishihotakaguchi Station; het hoogste station, waar je tevens het uitkijkplatform hebt. Deze kabelbaan brengt je in 7 minuten naar een hoogte van 2156 meter, waar je van een werkelijk adembenemend uitzicht over de Japanse Alpen kunt genieten. Ook hier heb je wel een winkeltje en een restaurant. Ook beginnen hier diverse wandelroutes, maar die zijn alleen in de zomermaanden toegankelijk. Ik liep even een stukje buiten het in diepe sneeuw gebaande pad en was meteen verloren in een wit landschap.

Hirayu Waterfall

Hirayu Waterfall

Verblijf je net als wij in Hirayu Onsen? Dan moet je zeker even de mooie, 64 meter hoge, Hirayu Waterfalls bezoeken. De hele winter is de waterval bevroren, een schitterend gezicht. De waterval ligt op zo’n 20/30 minuten lopen vanaf Hirayu Onsen busstation, het grootste deel loop je door vrij diepe sneeuw. Het eerste stuk is flink steil, het pad langs het skistation naar de waterval is minder steil. In maart/april was alles er nog steeds wit en de waterval was in deze tijd van het jaar deels bevroren met schitterend blauw ijs. De wandeltijd is in de zomer aanzienlijk korter en je kunt dan tot dichtbij de waterval komen. In de winter kom je maar tot zo’n 20 meter ervan af en dichterbij is onmogelijk omdat je niet precies weet waar je loopt.

Accommodatie

De meeste reizigers bezoeken de Shin-Hotaka kabelbaan vanuit Takayama; de perfecte uitvalbasis voor diverse bezienswaardigheden in de omgeving. Een overnachting in de directe omgeving van de kabelbaan heeft echter ook wat voordelen. Je hoeft dan namelijk niet lang in de bus te zitten (vanaf Takayama doe je er meer dan 1,5 uur over om met de bus bij de kabelbaan aan te komen en veel praktische alternatieven zijn er niet). Verder zijn de dorpen in de directe buurt van de kabelbaan zgn ‘Onsen’-dorpen, dat wil zeggen; alle Ryokan’s hebben er hun eigen onsen (badhuis). Voor veel reizigers is een Onsen-ervaring een hoogtepunt van hun reis door Japan en dit is eigenlijk één van de allermooiste plekken om dit te ervaren.

Je eigen Onsen

Wij verbleven om die reden in Hirayu Onsen; het centrale dorp aan de voet van de bergketen. Vanaf Hirayu Onsen is het 40 minuten met de bus naar de start van de kabelbaan. Ook is het zo’n 40 minuten naar het schitterende natuurgebied Kamikochi, maar dit natuurpark is alleen/vooral in de zomermaanden toegankelijk. De bus naar Matsumoto vertrekt ook vanaf Hirayu Onsen (onze tweede reden om in het dorp te verblijven, want we zouden de dag erop met de Nouhi bus naar Matsumoto reizen).

We verbleven in het zeer goed beoordeelde Miyama Ouan, volgens Tripadvisor één van de betere Ryokan’s in de regio (met heerlijk eten).

Heerlijk eten

Hieronder volgt een overzicht met populaire accommodatie in de omgeving van Shin-Hotaka (bekijk hier alle accommodatie in de regio):

Bezienswaardigheden in de omgeving

Takayama is een populair stadje in de regio waar Shin-Hotaka ook ligt. Takayama bevat diverse leuke bezienswaardigheden en is daarnaast een goede uitvalbasis om de overige attracties in de omgeving te bezoeken. Veel reizigers bezoeken Shin-Hotaka zelfs als dagbesteding vanuit Takayama. Takayama is in iets meer dan 1,5 uur met de regionale streekbus te bereiken.

Shirakawa-go is een dorp met ruim 100 gassho-zukuri huizen, herkenbaar aan de steile en puntige, rieten daken. Dit is absoluut één van de hoogtepunten uit de regio en je mag het authentieke dorpje niet overslaan als je de regio bezoekt. Takayama is een goede uitvalbasis voor een bezoek aan dit pittoreske dorp. Dagelijks gaan er diverse bussen en tours vanaf Takayama naar het pittoreske dorpje. Gokayama vormt samen met Shirakawa-go een UNESCO World Heritage Site. Net als Shirakawa-go staan er in Gokayama diverse schitterende gassho-zukuri huizen. Iets verder weg van Takayama en ook iets minder drukbezocht.

Kamikochi ligt net als de Shin-Hotaka kabelbaan in het centrale deel van de Japanse Alpen. Het is een schitterend natuurgebied, met prachtige rivieren en watervallen met op de achtergrond de enorme bergen. Ook Kamikochi is bereikbaar met de Nouhi streekbus. Het is de ultieme plek voor natuurliefhebbers en outdoorliefhebbers en doorgaans alleen tussen april en november toegankelijk.

Hoe kom je er?

Neem vanaf Takayama busstation de Nouhi bus naar Shin-Hotaka Ropeway (de eindhalte heeft dezelfde naam). Bustickets zijn niet vooraf te reserveren, dus als je een vertrektijd hebt bedacht zorg er dan voor dat je er op de dag zelf op tijd bij bent. Bekijk de bustijden op de Nouhi website (of open de .pdf hier). Wij waren er eind maart en de bussen waren goed gevuld maar niet vol. Het uitzicht onderweg is overigens echt schitterend.

Vanaf Matsumoto gaan er dagelijks diverse Nouhi streekbussen naar Takayama, met een stop in het dorp Hirayu Onsen. Er is zelfs een bus die direct vanaf Matsumoto naar Shin-Hotaka rijdt. Bekijk de bustijden op de Nouhi website, of open de .pdf met bustijden hier.

Vanaf Shinotaka Ropeway naar…

Takayama is makkelijk bereikbaar met de Nouhi bus (nr 5) vanaf Takayama Bus Station (toen wij de bus namen ging deze telkens om 40 over, dus 8.40, 9.40, 10.40 etc). Diverse keren per dag vertrekt er een bus vanaf Shin-Hotaka, die na iets meer dan 1,5 uur bij Takayama busstation aankomt (met onderweg diverse stops in de Onsen-dorpen die op de route liggen).

Matsumoto is bereikbaar met de Nouhi express bus vanaf Hirayu Onsen (en enkele keren per dag ook rechtstreeks vanuit Shin-Hotaka). De bus doet er ongeveer 3 uur over en komt aan op Matsumoto Station, waar je de shinkansen naar Tokyo kunt pakken, of door kunt reizen naar Nagano, Toyama of Kanazawa. Let op: De bus naar Matsumoto is non-reserve. Dat betekent dat je niet vooraf (of bij een ander busstation op de route) bustickets kunt kopen. Je moet op de dag van vertrek naar het busstation en als de bus langskomt bij instappen betalen. Er geldt ‘First-come, First-served’.

Kanazawa is vanaf Shin-Hotaka (of de Onsen-dorpen in de buurt) het beste met de Nouhi express bus bereikbaar. De bus rijdt eerst vanaf Shin-Hotaka naar Takayama busstation (1,5 uur), waar je vervolgens kunt overstappen op de bus naar Kanazawa (in zo’n 2 uur). Je kunt door het kopen van losse bustickets eventueel uitstappen bij het schitterende dorpje Shirakawa-go.

Naar Nagoya kan direct met de trein vanaf Takayama. Je neemt dus eerst weer de Nouhi bus van Shin-Hotaka naar Takayama en pakt vervolgens op Takayama Station de trein. Eenmaal aangekomen in Nagoya kan je overstappen op de shinkansen naar Kyoto of Osaka.

Hirayu-Onsen busstation

Het busstation van Hiraya-Onsen is best groot en kan een hoop reizigers aan, het is dan ook een populair gebied, hoewel het er in maart uitgestorven was. De bussen stoppen allemaal voor de hoofdingang. Binnen heb je een restaurant, een winkel en een balie waar je bustickets koopt. Fijn was de ‘soort van’ warme bakker met warme broodjes en koffie.

Wanneer je een bus instapt toon je direct je ticket. Bij uitstappen moet je het ticket in de speciale ticket box laten vallen.
Openingstijden en entreeprijzen

De kabelbaan is het hele jaar door geopend. De openingstijden verschillen per jaargetijde. Van 1-4 tot 30-11 gaat de eerste kabelbaan om 8.30 naar boven. De laatste rit is om 16.00. In de winter (1-12 tot 31-03) gaat de eerste rit om 9.00 en de laatste om 15.30.

Een trip naar boven en weer naar beneden kost ¥2.900 voor volwassenen en ¥1.450 voor kinderen (6-12). Als je een grote tas (van meer dan 6kg) bij je hebt, moet je daar nog ¥600 voor betalen, maar je hebt beneden ook kluisjes.
Kom je met een huurauto, dan betaal je nog ¥500 op de parking bij het Shin-Hotaka Onsen Station en ¥600 als je de auto bij Nabedaira Kogen parkeert.

Tips

  • Ga voorafgaand aan een bezoek aan Shin-Hotaka altijd even de actuele weersomstandigheden na. Bij zeer slecht weer sluit de kabelbaan tijdelijk en het zou zonde zijn als je er aankomt zonder naar de top te kunnen. Je kunt het weer ook op de live cam bekijken. Kies als het even kan een zonnige dag uit voor een bezoek.
  • Vanaf Takayama worden tours aangeboden, waarbij je naast de onsen van Okuhida ook de Shin-Hotaka kabelbaan bezoekt. Hoewel de kosten flink hoger zijn dan wanneer je het zelf zou regelen is het wel lekker makkelijk als je ’s ochtends lekker de touringcar instapt en een toffe dag zonder geregel hebt. Feitelijk is het zelf regelen overigens niet meer dan het kopen van een busretour, de entreekosten van de onsen en het ticket van de kabelbaan.
  • Heb je zin in een korte wandeling (1 uur heen), vraag dan bij de medewerkers of het pad naar Nishiho Sansou (de dichtstbijzijnde berghut) toegankelijk is (en of de berghut zelf open is).
  • Draag kleding in laagjes. Draag ook voldoende warme kleding. Buiten de zomermaanden kan het zelfs bij het beginstation van de kabelbaan al flink koud zijn. Vanzelfsprekend is het altijd frisjes tot ijskoud bovenop het uitkijkplatform. Toen wij er eind maart waren was het er bijvoorbeeld -10 graden. Wij zagen er mensen bij de winkeltjes beneden sjaals en handschoenen kopen vanwege de kou. Neem ook altijd warme kleding mee, ook al is het die dag niet ijskoud. Bovenaan Nishihotakaguchi Station kan het weer vaak zeer snel omslaan.
  • Naast het Sangakukan Shin-Hotaka informatiecentrum heb je de Kamitakara-no-yu rotemburo (een onsen in de buitenlucht). Hier heb je ook een Ashiyu (voetenbad), waar je even lekker met je voeten in het hete water kunt zitten (extra fijn na een lange wandeling). Zorg wel zelf voor een handdoek om je voeten na afloop af te drogen.
  • Ga vooraf de openings- en sluitingstijden na. Vooral buiten de wintermaanden opent de kabelbaan later en sluit de kabelbaan vroeger. Ook de wandelpaden zijn in de winter gesloten.
  • Als je met de bus vanaf Takayama komt moet je vooraf rekening houden met het feit dat de bussen die er rijden van het type non-reserved zijn. Dat betekent dat je niet vooraf een plaats kunt reserveren. Dit betekent echter ook dat wanneer het druk is en je de laatste bent; je misschien niet mee kunt rijden.
  • De Nouhi busdienst verkoopt een voordeelticket, dat in sommige gevallen erg gunstig is. Zo heb je bijvoorbeeld een 2-daagse buspas op het traject Takayama- Shin-Hotaka, waarmee je voor zo’n ¥4.000 ongelimiteerd op het traject kunt reizen (perfect voor als je een overnachting in één van de Okuhida onsen-dorpen overweegt). Dit ticket koop je bij het loket van het Takayama Nohi Bus Center.
  • Nouhi heeft in samenwerking met Hotel Hotaka (zelfde eigenaar als de Shin-Hotaka kabelbaan) een combinatieticket (¥5.900) waarbij je een retourtje vanaf Takayama, een bezoek aan het uitkijkplatform, een lunch in het hotel en een bezoek aan de onsen van het hotel krijgt.
  • Zin in een lekkere snack? Overal verkopen ze Hida beef nikuman; een bapao gevuld met Hida-vlees (¥420).
  • Hirayu busstation is de centrale hub van de regio en verbind diverse bestemmingen met elkaar (bv Takayama en Matsumoto). Op het station heb je kluisjes waar je tijdelijk je bagage kunt achterlaten.
  • In de wintermaanden kun je bij het uitkijkplatform door een heuse sneeuwgang wandelen, de ‘Snow Corridor’, met aan beide kanten een 3 meter hoge muur van sneeuw.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.