Toen wij onze 4-weekse reis door Japan aan het plannen waren, kwam Nara diverse keren langs als must-see bestemming. Omdat je altijd keuzes moet maken, besloten we 5 overnachtingen in Kyoto vast te leggen en Nara als optionele bestemming in ons wensenlijstje op te nemen. Tijdens de voorbereidingen kwamen we er al vrij snel achter dat de voormalige keizerlijke hoofdstad van Japan toch wel erg bijzonder moest zijn. Overal lazen we de mooiste verhalen over deze relatief rustige toeristische trekpleister (vergeleken Kyoto). Wij deden Nara uiteindelijk een één bijna volle dag, waarbij we halvewege de ochtend de trein vanaf Kyoto pakten en pas na het avondeten weer terug naar ons hotel in Kyoto reisden. Na ons veel te korte bezoek kunnen we beamen dat Nara echt schitterend is.

Net als Kyoto – ook een voormalige keizerlijke hoofdstad van Japan – staat Nara vol met schitterende tempels. Al eeuwenlang is Nara het centrum van de Japanse cultuur. Naast diverse leuke straatjes, staat de stad vol met belangrijke oude tempels, waaronder misschien wel de bekendste van de zeven grote tempels van Nara, de geweldig mooie Tōdai-ji (uit de achtste eeuw), van afstand duidelijk herkenbaar door het enorme bronzen standbeeld van de Grote Boeddha (Daibutsu). Ook schitterend is de zevende-eeuwse Kōfuku-ji tempel. Andere tempels (en shrines) die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Nara zijn Saidai-ji, Kasuga Shrine, Gangō-ji, Yakushi-ji en Tōshōdai-ji. De 7 overgebleven tempels vormen samen met de ruines van Heijō Palace en het Kasugayama oerbos een UNESCO World Heritage Site.

Tōdai-ji

Hoewel je binnen het stadje Nara ook diverse mooie bezienswaardigheden hebt, draait eigenlijk alles om de pracht en praal binnen Nara Park. Dit enorme park staat vol tempels en shrines en je kunt er makkelijk een hele dag in rondbrengen. Grootste highlights binnen het park zijn de Tōdai-ji tempel, de Kofuku-ji tempel, de Wakamiya Shrine, de Kinryu Shrine, Kasuga Shrine & Kasuga-taisha, het Nara Nationaal Museum en natuurlijk de los rondlopende hertjes, de sika.

Sika hertjes

Wij pakten halverwege de ochtend, na een zeer vroeg bezoek aan het schitterende Arashiyama bamboebos, de Kintetsu Limited Express naar Nara Kintetsu Station. De rit duurde zo’n 45 minuten en je komt pal in het centrum van Nara aan. Er is een klein winkelcentrum met winkeltjes en meerdere restaurants. Vanaf het station ben je in nog geen 5 minuten bij de Kōfuku-ji tempel, de eerste bezienswaardigheid van Nara Park.

Nara Park zal je versteld doen staan!

Nara Park is waar het allemaal om gaat. Het forse park staat vol tempels, shrines en andere schitterende objecten. Het hele rondje langs de mooiste tempels en shrines in het park loop je in een paar uur (6km), afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je overal stopt.

Eén van de hoogtepunten, als je de grote hoeveelheid enthousiaste toeristen ziet die erop af komen, zijn de Japanse herten die vrij in het park (en erbuiten) rondlopen. Het schijnen er in totaal meer dan 1.300 te zijn. De herten zijn heilig en worden met eerbied behandeld. Ze geven het park dat extra leuke sfeertje mee. Minder leuk is het als je half omvergeduwd wordt, omdat je geen crackers voor ze hebt; de lieve dieren kunnen bij vlagen flink irritant zijn :). De crackers kun je overigens overal voor een habbekrats kopen en ze zijn veilig en voedzaam voor de tamme dieren.

Vervolgens gaat het natuurlijk om de oude tempels; het is immers niet voor niks een UNESCO-site. Binnen het park (en erbuiten) staan diverse mooie tempels en shrines. Hieronder een opsomming van enkele van de mooiste en meest populaire:

Tōdai-ji tempel

Tōdai-ji is de belangrijkste tempel van Nara en misschien wel de mooiste tempel die wij tijdens onze reis door Japan zagen (en we hebben er een hoop gezien, vooral in en rond Kyoto). De tempel werd in 752 gebouwd en was in die tijd de hoofdtempel van alle boeddhistische tempels in Japan. In de centrale hal Daibutsuden (de hoofdtempel van het Tōdai-ji tempelcomplex) vind je meteen al een van de grootste bezienswaardigheden van de tempel; het uit brons gegoten standbeeld van de Grote Boeddha (Daibutsu); het grootste Boeddhabeeld in Japan. De Daibutsuden is zelf ook bijzonder, want dit is het grootste houten bouwwerk ter wereld. Kun je nagaan dat deze zeer gedetailleerde reconstructie van de tempel nog niet eens op volledige grootte is (de oorspronkelijke Daibutsuden was nog veel groter). De zuidingang wordt gekenmerkt door een enorme poort, de Nandaimon Gate, met ernaast twee enorme standbeelden; de Nio beschermheren die er de wacht hielden.

De tempel is dagelijks van 8.00 to 16.30 geopend (april-september: 7.30-17.30). De entree om Daibutsuden binnen te mogen bedraagt ¥500.

Kofuku-ji tempel

Kofuku-ji is net als Tōdai-ji een absolute must-see als je Nara bezoekt. De tempel ligt binnen Nara Park en was één van de zeven hoofdtempels toen Nara nog de hoofdstad van het Japanse Keizerrijk was. Tijdens de hoogtijdagen van Kofuku-ji bestond het tempelcomplex uit 175 gebouwen. Nu staan er nog maar een paar bouwwerken overeind, waaronder de twee schitterende pagoda’s Gojū-no-tō en Sanjū-no-tō (resp. 5 en 3 verdiepingen hoog).

Het hoofdgebouw van de tempel, de Central Golden Hall, staat al enige tijd in de steigers en de volledige renovatie wordt alles meezit spoedig afgerond. Treur niet, de tempel heeft nog genoeg moois te bieden. Zo heb je de prachtige Eastern Golden Hall, met een groot houten beeld van Yakushi Buddha en een kleiner gouden Boeddhabeeld (¥300 entree). Ook interessant zijn de twee Octagonal Halls. Liefhebbers van Boeddhistische kunst mogen een bezoek aan het even verderop gelegen National Treasure Museum niet overslaan (¥600 entree). En groot deel van de kleinere schatten van het tempelcomplex zijn in dit museum tentoongesteld.

Kasuga-taisha shrine

De Kasuga Shrine bestaat uit vier afzonderlijke gebouwen gewijd aan de goden Takemikazuchi, Futsunushi, Fujiwara en aan Amenokoyane en zijn gemalin Hime-Okami. De bouwwerken zijn voorbeelden van de Kasuga-zukuri stijl, duidelijk herkenbaar aan de felrode, houten balken, de witte bekleding van de muren en de gebogen daklijn.

Kasuga Taisha is verder beroemd om de vele lantaarns die door de jaren heen zijn geschonken door de gelovigen. Honderden bronzen lantaarns hangen aan de gevels en daken van de gebouwen en een veelvoud aan stenen lantaarns staan langs de looppaden. De lantaarns worden slechts tweemaal per jaar verlicht gedurende de twee ‘Mantoro Festivals’; één in februari en één in augustus. Achter Kasuga Taisha ligt verder het Kasugayama oerbos; ook onderdeel van de Nara UNESCO World Heritage Site. Het bos is bekend vanwege de schitterende bomen, zeldzame vogels en vele diersoorten. Helaas is het vanwege de belangrijk historische waarde gesloten voor bezoekers. Kasuga Taisha is dagelijks geopend van 6.00 tot 18.00 (6.30-17.00 in de wintermaanden) en de entree van het binnenste deel bedraagt ¥500.

Yakushi-ji tempel

De schitterende Yakushi-ji tempel ligt net buiten het centrum van Nara, pal naast Nishinokyo Station. Het is de hoofdtempel van de Japanse Hosso-school van het Boeddhisme en ooit was het één van de zeven hoofdtempels van Nara. De gouden zaal (kondō) is het mooiste bouwwerk van het tempelcomplex. De mooie drie verdiepingen tellende pagoda is het enige overlevende voorbeeld van boeddhistische architectuur uit de 7e eeuw; maar staat helaas voor de liefhebbers tot medio 2020 in de steigers.

Hōryū-ji

Hōryū-ji is de oudste, volledig intact gebleven tempel van Japan. Het is een prachtig voorbeeld van de architectuur tijdens de Asuka periode (538-710). Ook Hōryū-ji was één van de 7 grote tempels van Nara en al snel nadat de tempel gebouwd was groeide het uit tot het centrum van boeddhisme in Japan. Het tempelcomplex bestaat uit 45 bouwwerken, waarvan er 17 als nationale schatten zijn geclassificeerd. Liefhebbers zullen er al snel een halve dag kunnen rondlopen en nog niet alles zien. Hoogtepunten zijn de Great South Gate (Nandaimon), de Center Gate (Chumon) en de schitterende gouden zaal (kondō). De gouden zaal en de pagode ernaast worden gezien als de oudste houten bouwwerken ter wereld. Het tempelcomplex ligt buiten het centrum van Nara, op zo’n 15/20 minuten lopen vanaf Horyuji Station. Het complex is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00 en de entree bedraagt ¥1500.

Eten en drinken

Je hebt in Nara een flink aantal leuke restaurants. Eigenlijk is er van alles rond het Kintetsu-Nara station te vinden (let op, het JR Nara treinstation ligt verder weg en daar heb je minder restaurants).

Zo heb je pal tegenover het Kintetsu treinstation (aan de noordzijde) het populaire Italiaanse restaurant Nino. De perfecte plek als je even geen zin hebt in sushi of ander Japans eten. Schuin achter Nino ligt Sakura Burger; mocht je voor de verandering eens trek in een lekkere burger hebben. Iets verderop, ten zuiden van het station, ligt Tonkatsu Ganko; een goed Japans restaurant. Vlakbij heb je het goede koffietentje Coffee Beans ROCOCO. Weer iets verderop ligt Mellow Cafe; de perfecte plek voor een lunch of kleine hap.

Op nog geen 100 meter van het Nara Visitor Center ligt Parco; bekend om de heerlijke okonomiyaki (soort hartige pannenkoek). De okonomiyaki is trouwens ook erg lekker bij Kameya, dichtbij de Sarusawa-ike vijver.

Helemaal achterin Nara Park, vlakbij de Kasuga-taisha shrine, heb je nog Mizutani-chaya waar je lekkere thee kunt drinken (ze hebben ook kleine hapjes). Iets verderop ligt Le Case; een leuk Frans restaurant.

Accommodatie

Hoewel de meeste reizigers Nara in een dagje vanuit Kyoto of Osaka bezoeken, is de oude tempelstad absoluut één of meerdere overnachtingen waard. Er is zoveel moois te zien dat je er makkelijk een dag of 2 of zelfs meer kunt doorbrengen.

Nara heeft een ruim aanbod aan goed beoordeelde hotels. Omdat veel reizigers waarschijnlijk niet in de stad overnachten, heb je er vaak scherpe aanbiedingen. Je kunt dus voor schappelijke bedragen in redelijk luxe hotels verblijven.

Hieronder volgt een overzicht met de best beoordeelde plekjes van Nara (bekijk hier een overzicht met alle accommodatie in Nara):

Vervoersmogelijkheden binnen Nara

De meeste dagjesmensen zullen alles lopend afleggen. Het toeristische deel van Nara is niet zo heel groot en de meeste highlights vind je in Nara Park, dat weer vlakbij het Kintetsu-Nara Station ligt. Wil je ook de wat verderop gelegen attracties bezoeken, bijvoorbeeld Heijō Palace, Yakushi-ji, Hōryū-ji en Saidai-ji, dan kun je ook een huurfiets overwegen (vanaf zo’n ¥1.000 per dag). Je kunt ook een bus dagpas kopen (¥500) waarmee je ongelimiteerd van de bus gebruik kunt maken. Een alternatief is de wat duurdere taxi. Dit is het overwegen waard als je een aantal wat meer afgelegen tempels wilt bezoeken.

Aankomst in Nara

Hoe kom je er?

Wanneer je vanaf Osaka of Kyoto een dagje naar Nara Park wilt, kun je het beste de Kintetsu trein pakken. De Kintetsu Nara Line vertrekt meerdere keren per dag vanaf Namba station in Osaka en de Kintetsu Kyoto Line vertrekt meerdere keren per dag vanaf het centraal station van Kyoto. In beide gevallen bedraagt de reistijd tot Kintetsu-Nara Station zo’n 50 minuten. Vanaf het Kintetsu-Nara Station is het enkele minuten lopen naar de ingang van het park, waardoor deze trein over het algemeen de voorkeur heeft.

Het JR Nara Station ligt iets verder weg van Nara Park, waardoor dit over het algemeen niet de eerste keuze is om naar Nara te reizen. Echter, de Kintetsu valt niet onder de JRP (Japan Rail Pass) en als je dus gratis met je JRP wilt reizen, moet je de JR Nara Line pakken.

slider-nara-3
slider-nara-9
slider-nara-6
slider-nara-2
slider-nara-1
slider-nara-10
slider-nara-8
slider-nara-7
slider-nara-5
slider-nara-11
slider-nara-4
previous arrow
next arrow

Tips

  • Wij zijn normaal gesproken niet zo’n fan van het voeren van dieren, maar de speciale crackers die je de heilige herten kunt voeren zijn speciaal voor ze gemaakt. Je kunt ze op diverse plekken in Nara Park kopen en de herten komen vrij snel op je af als ze door hebben dat je wat te eten voor ze hebt. Vooral ’s ochtends vroeg reageren de herten erg enthousiast op hun ontbijt.
  • Wij vonden Nara schitterend en het was achteraf gezien prima om er een volle dag te zijn. We namen ’s ochtends de trein vanaf Kyoto Station en reisden na het avondeten weer terug naar Kyoto. Een overnachting is ook erg leuk, vooral omdat je dan nog even door het park kunt wandelen als de grootste groepen toeristen alweer weg zijn.
  • Een andere trip die vaak vanuit Kyoto gedaan wordt is een bezoek aan Mount Koyasan, waar je bij de monniken in de tempels kunt overnachten. Dit deden wij echter op een later moment tijdens onze reis, vanuit Osaka.
  • Er zijn ook twee mooie landschapstuinen in Nara. Beiden liggen vlakbij Nara Park. De één is Yoshiki-en, waar toeristen op vertoon van hun paspoort gratis naar binnen mogen. De andere (die ligt er pal naast) is Isui-en. Daar is het vaak wat drukker, maar ook net wat mooier. De entree bedraagt ¥650.
  • Vanaf grofweg half oktober tot begin december is het vaak drukker dan gewoonlijk in Nara Park. Iedereen komt dan naar het park om de herfstkleuren te zien. Vooral in de twee eerdergenoemde tuinen is het werkelijk schitterend.
  • Loop naar Wakakusa Hill om van een geweldig uitzicht te genieten over Nara Park.
  • Ten zuiden van Nara ligt Yoshino, ook bereikbaar met de Kintetsu Limited Express die Nara aandoet. Yoshino wordt gezien als een van de allerbeste plekken in heel Japan om de kersenbloesem (Sakura) mee te maken. Mount Yoshino is namelijk helemaal bedekt met kersenbomen en jaarlijks komen er enorme aantallen toeristen naar het gebied, dat verder ook nog eens erg mooi is (ook weer tempels, schitterende wandelpaden met uitzichten etc).

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.