Takayama is het centrum van de schitterende Hida regio, midden in de Japanse Alpen. Hida is een regio bekend om het kraakheldere water met de perfecte eigenschappen voor het groeien van gewassen en het houden van vee. Er wordt om die reden gezegd dat je in Hida de beste Sake vindt, maar ook de beste noodles, want in beide gevallen speelt de waterkwaliteit een grote rol in de optimale bereiding ervan (of van de ingrediënten).

Je hebt echter ook het Hida koeienras, één van de toprassen en het vlees van deze koe: Hida Gyu wordt gezien als één van de lekkerste vleessoorten van Japan (natuurlijk vind een Japanner in Kobe ‘zijn’ vlees het beste, hetzelfde geldt voor de andere streken met fantastische Wagyu). Wij hadden eerder al een paar keer Kobe geprobeerd en waren totaal verrast hoe lekker dit was.

Je hebt in Takayama een ruim aanbod aan restaurants waar je het lekkere vlees kunt proberen. In tegenstelling tot Kobe is Hida vlees zeer goed betaalbaar.

Hidagyu Maruaki is een bekend Hida restaurant in het centrum van Takayama. Het lag om de hoek van onze Ryokan Oyado Koto No Yume (zeer goed beoordeeld). We hadden er vooraf al veel leuks over gelezen ook eenmaal in Takayama viel de naam al snel.

De plaatselijke slager

Meruaki is van de plaatselijke slager en aan de voorzijde heb je dan ook een grote, mooie slager. Via de slager loop je achterom waar de wachtruimte van het restaurant is. Aan de zijkant van het pand zit ook nog een ingang.

Hidagyu Maruaki in Takayama wachtruimte

Ze doen niet aan reserveren. Ze zijn normaal gesproken van 11.00 tot 21.00 open, maar toen wij er waren gingen ze na de lunch weer een paar uurtjes dicht en waren ze pas om 17.00 weer open (misschien hun winterse openingstijden). Meestal is er een wachtrij na 19.00. Je kunt je inschrijven op een lijst en je wordt geroepen als je aan de beurt bent. Als je er dan niet bent is je plaats vergaan.

Hidagyu Maruaki in Takayama restaurant

1 deel is een gewoon restaurant met tafels en stoelen, 1 deel is typisch Japans waarbij je op kussens aan een laag tafeltje zit, leuk voor grotere groepen. In het restaurant heb je gratis Wi-Fi.

Hidagyu Maruaki in Takayama zitrestaurant

Ze hebben een uitgebreide menukaart waar de verschillende vleesgerechten centraal staan. Naast vlees hebben ze heerlijke salades (vanaf ¥480), waarvan de Choregi Salad wat ons betreft erg lekker was. Ook heerlijk was de Roast Hide Salad met stukjes hida vlees voor ¥980. Een groot glas bier kostte ¥550, maar ze hebben ook diverse andere drankjes die goed bij het vlees passen.

Hidagyu Maruaki in Takayama

Het Hida vlees heb je in verschillende gradaties met bijbehorende prijs. Grade 5 is best of the best, grade 4 is superhoog en grade 3 is perfect als je meerdere bereidingswijzen wilt proberen. Wij begonnen met een stuk gemarineerde grade 3 (100gr ¥1280). Dit was al echt fantastisch vlees.

Hidagyu Maruaki in Takayama

Je kunt bij elke biefstukversie kiezen of het al vooraf al geroosterd is, of je gaat voor de Yakiniku versie, waarbij je het vlees zelf mag roosteren op de bbq die voor je in de tafel verwerkt is (wel vooraf de juiste tafel kiezen). Je krijg afhankelijk van je keuze vlees met een los bakje zout of bij gemarineerd vlees wat speciale saus. Shabu Shabu kan ook. Dan doen ze een pan met soep boven de bbq. Hierin kun je dan het vlees of de groente in koken.

Hidagyu Maruaki in Takayama

We namen een ook nog stukje grade 5, een chuck flap, als afsluiter. 100gr van deze allerhoogste kwaliteit Hida kostte ¥2480. Het was net zo lekker of misschien zelfs iets lekkerder dan het stuk Kobe vlees wat we eerder tijdens de reis al op hadden. Het vlees reken je af per 100 gr en ga vooraf goed de ‘grade’ en de bijbehorende prijs na. Het was in elk geval veel goedkoper dan Kobe vlees.

Hidagyu Maruaki in Takayama

Het sfeertje is verder ook erg leuk in Meruaki, een aanrader als je in Takayama verblijft.

Adresgevens en openingstijden

Hidagyu Maruaki
6 Chome-8 Tenmanmachi
Takayama, Gifu Prefecture 506-0025
Dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00
http://www.hidagyu-maruaki.co.jp/restaurant

Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.