Jigokudani Snow Monkey Park (Jigokudani Yaen-Koen) is één van de tofste attracties van heel Japan. De bij velen bekende foto’s van de badende Japanse sneeuwapen (makaken) hebben ervoor gezorgd dat deze door apen bezochte hete bronnen bij menig reiziger op de bucketlist staan. Ook wij waren er al vrij snel uit dat we tijdens onze reis door Japan een bezoek aan deze leuke plek niet zouden overslaan. Een bezoek aan de apen bleek een avontuur op zich. We waren waarschijnlijk verwend door de fijne treinen die overal rijden. Jigokudani Monkey Park bereik je met de bus (of eerst de trein en dan de bus) en vervolgens moet je nog een flink stuk over een bospad hiken. Fijn met een lekker zonnetje, tricky en pittig met een dik pak sneeuw. Het bezoek was geweldig, maar wel jammer dat we zelf ook niet even een warm bad konden nemen!

Het leefgebied van de Japanse makaak omvat de gehele Japanse Alpen, maar alleen bij Jigokudani maak je mee dat ze heerlijk aan het baden zijn. In het gebied waar Jigokudani ligt barst het van de hete bronnen (hotsprings). Een aantal zijn overdekt en speciaal voor mensen (bijvoorbeeld in de ‘onsendorpen’ Shibu en Yudanaka) maar de hete bronnen bij Jigokudani zijn gewoon in de buitenlucht te vinden. De hele regio staat bekend om de enorme jaarlijkse sneeuwval en waarschijnlijk was dit de reden dat de sneeuwapen er ooit achterkwamen dat het warme water bij Jigokudani de beste plek is om de kou te ontvluchten. Als gevolg komen hele groepen – ruim 150 sneeuwapen leven in het gebied rond Jigokudani – op het warme water af en kunnen toeristen de apen vrolijk zien badderen.

Jigokudani Snow Monkey Park

Door de jaren heen zijn de apen gewend geraakt aan de mensen, maar gelukkig zijn ze nooit vervelend of opdringend (de mensen natuurlijk wel ? met hun fotocamera’s). Wel is het ten strengste verboden de apen aan te raken of te voeden, dit om hun sociale patronen niet te verstoren.

Bij de ingang van het park heb je een klein informatiecentrum met een uitleg over de apen en hun gebruiken. Ook is de complete familie er in kaart gebracht.

Jigokudani Snow Monkey Park

Een bezoek aan Jigokudani is echt fantastisch. Voor je het weet heb je een uur van de apen genoten. Het viel mee met de drukte toen wij er waren (eind maart) en daarbij hadden we het geluk dat ze er ook daadwerkelijk in grote getale waren (heel soms is er een enkeling, of is de hele groep elders te vinden). Het pad er naartoe is een flinke klim, vooral als het gesneeuwd heeft. Het start met 10/15 minuten lopen langs de hoofdweg in het dorp, waarbij je langs een paar leuke eet- en koffietentjes komt waar je na het bezoek nog lekker wat kunt eten, vooral Enza Cafe is leuk en gezellig (eenmaal bij de apen heb je verder geen faciliteiten, bij de hoofdingang waar je de entree betaalt heb je nog wel toiletten).

Aan het eind van de hoofdweg kom je aan bij de Snow Monkey Resorts Info & Gift Shop. Hier koop je snacks en souvenirs en heb je ook weer toiletten. Je huurt hier ook (warme) kleding of goede schoenen (tevens te koop, maar flink aan de prijs), mocht je niet warm genoeg gekleed zijn. Het huren van een winterjas kost ¥500 en hoge, warme schoenen huur je voor ¥800. Mocht het echt hard sneeuwen of gesneeuwd hebben, dan kun je er zelfs voor ¥1350 stijgijzers huren. Voor ¥500 kun je je bagage er ook meteen veilig achterlaten.

Jigokudani Snow Monkey Park

Vervolgens start de hike naar de hete bronnen. Als het weer meezit doe je er zo’n 30 minuten over. Het is een schitterend bospad met hoge (in ons geval besneeuwde) bomen. Vlak voordat je er eindelijk bent heb je nog de officiële ingang, waar je de entree betaalt (hier heb je ook toiletten). Eenmaal bij de apen is het meteen genieten geblazen. Toen wij er waren zaten er zo’n 30 in de baden en je kon ze tot zeer dicht naderen en daardoor haarscherpe foto’s maken. De apen zijn erg relaxt en geven de toeristen vaak niet heel veel aandacht. Ze zijn druk aan het vlooien, zwemmen, chillen, ruzie maken en slapen zelfs in de warme baden. Na een uurtje begon het wel erg koud te worden en liepen we langzaam weer terug naar de bushalte.

Jigokudani Snow Monkey Park

We bleven er graag nog wat langer, maar de bus erop zou pas 3 uur later vertrekken en we wilden die dag nog de trein naar Tokyo pakken. Desondanks was het een geweldig bezoek en als je lekker vroeg naar het park gaat, ben je er zo goed als alleen in alle rust.

Accommodatie in de omgeving

In de twee Onsen-dorpen Shibu en Yudanaka heb je een keur aan goed beoordeelde accommodatie. Verwacht er geen westerse hotels van bekende internationale hotelketens, maar juist fantastische, kleinschalige Ryokan’s. Hieronder volgt een overzicht met de best beoordeelde plekjes, met een aantal ervan op loopafstand van Jigokudani.

Overigens kun je ook prima in de dichtbijgelegen stad Nagano verblijven. Vanaf Nagano Station gaan dagelijks meerdere expresbussen naar het Shiga Kogen skigebied, met een bushalte dichtbij Jigokudani Monkey Park. Wij verbleven in het fijne Hotel Metropolitan in het centrum van Nagano, pal naast het treinstation (waar ook de bus naar Jigodukani vandaan vertrekt).

Openingstijden en entreekosten

Het park is 7 dagen per week van 8.30 tot 17.00 open. In de wintermaanden (nov-mrt) van 9.00 tot 16.00. De toegangsprijs is ¥800 voor volwassenen en ¥400 voor kinderen (6-17jr, daaronder gratis).
De gift shop is dagelijks van 9.00 tot 17.00 open. Hier kun je stevige, dichte wandelschoenen (¥800) en warme kleding huren of kopen en je kan er tevens tegen betaling je bagage tijdelijk (veilig) achterlaten.

Hoe kom je er?

Nagaden Shiga Kogen expresbus

Vanaf Nagano neem je de Nagaden Shiga Kogen expresbus die vanaf Nagano Station vertrekt (East Exit Nagano Station, platform 24). De bus gaat zo’n beetje elk uur en brengt je in 45 minuten naar de bushalte bij Jigokudani Monkey Park (de exacte naam is de Kanbayashi Onsen Guchi bushalte). Een enkeltje kost ¥1.400 (contant betalen bij instappen is vereist, tenzij je een dagpas hebt). Er zijn een paar stops onderweg, maar je merkt duidelijk wanneer je bij de bushalte Monkey Park bent, daar stapt namelijk iedereen uit. De bushalte Monkey Park ligt precies voor het Shigakogen Roman Museum.

Dentetsu-Nagano trein

Een alternatief is door eerst vanaf Nagano Station de Dentetsu-Nagano trein naar Yudanaka Station te nemen. Hier vandaan neem je de reguliere Nagaden Shiga Kogen bus die je in 10 minuten naar de bushalte bij Jigokudani Monkey Park brengt.

De weg naar Snow Monkey Park

Vanaf de bushalte start de hike naar het daadwerkelijke Jigokudani Monkey Park. Afhankelijk van je conditie en de weersomstandigheden doe je ongeveer 25 tot 40 minuten over de wandeling. Vanaf de bushalte loop je eerst een stukje het dorp in en vervolgens volg je de bordjes naar Jigokudani. De hoofdweg gaat een stuk de heuvel op, langs een paar leuke eettentjes, tot je bij het hoofdwinkeltje komt. Hier kun je ook eventueel nog handschoenen en andere warme kleding/spullen huren en hier hebben ze ook een kluis voor je spullen. Voorbij het winkeltje start het bospad naar de hete bronnen. Let erop dat dit pad vaak vrij modderig is (of bedekt met een dik pak sneeuw). Bij ons was er sprake van een combinatie van beiden ?.

Neem je een taxi vanaf Nagano Station (let op: een enkele reis kost ruim ¥10.000) of vanaf Yudanaka Station (¥1.600) dan zet de chauffeur je af bij de parking van Jigokudani. Vanaf deze parkeerplaats is het nog maar 15 minuten lopen naar de ingang. In de wintermaanden is de weg naar de parking niet bereikbaar en dan wordt je bij Kanbayashi Onsen afgezet.

De bus terug naar Nagano Station vertrekt pal tegenover aankomstplek. Hier heb je ook weer een ticketbalie waar je een busticket kunt kopen. De bus naar Yudanaka Station voor de Dentetsu Limited Express (Monkey Express) vertrekt vanaf de hoofdweg iets verderop (beneden aan de weg).

Tips

  • Je kunt Jigokudani het hele jaar bezoeken, maar eigenlijk is de winter de beste periode met in het bijzonder de maanden januari en februari. Dit vanwege de grote sneeuwkans wat de foto’s nog sprekender maakt. Maar let op: als gevolg van heftige sneeuwval kan de toegangsweg naar het park wel eens ontoegankelijk zijn. Lees daarom altijd de laatste updates op de officiële website.
  • De apen zijn niet altijd aanwezig bij de hete bronnen. Je kunt het beste ’s ochtends vroeg bij opening naar het park reizen, zodat de kans het grootst is dat je de dieren kunt meemaken.
  • Als je bij Jigokudani bent kun je de familie thuis het linkje naar de live-cam sturen, zodat ze je bij de apen kunnen zien.
  • Zorg dat je stevige wandelschoenen draagt als je vanaf de bushalte Jigokudani Monkey Park naar de ingang van het park gaat lopen. Heb je geen wandelschoenen bij je dan kun je deze bij de gift shop huren.
  • Houd snacks en andere etenswaren verborgen tijdens je bezoek aan het park.
  • Een enkeltje met de expressbus kost ¥1.400. De entree ¥800. In totaal ben je vanaf Nagano dus ¥3600 voor de trip kwijt. Voordeliger is dan Snow Monkey 1-day Pass voor ¥3.200, waarbij je op de dag van aankoop ongelimiteerd gebruik kunt maken van de Nagano-Dentetsu trein, de Nagaden expresbus en de reguliere Nagaden bus vanaf Yudanaka Station. De dagpas koop je bij het Nagaden loket op Nagano Station.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.