Nikko National Park is een schitterend natuurpark in de Tochigi prefectuur van Japan; vol bergen, meren, hete bronnen en watervallen. En niet te vergeten de diverse geweldig mooie boeddhistische tempels, waarvan de meeste gebouwd zijn tijdens de hoogtijdagen van het Edo-tijdperk (1600-1868). Nikko is het kleine stadje dat de toegangspoort vormt van het Nikko National Park. Nikko zelf heeft een aantal fantastische bezienswaardigheden. Zo heb je er de Toshogu, Japan’s mooist versierde schrijn en tevens het mausoleum van Tokugawa Ieyasu, de stichter van het Tokugawa shogunaat (één van de grootste en langst regerende shogunaten van Japan). Andere absolute hoogtepunten zijn de Futarasan jinja schrijn en de tempel Rinno-ji.

Nikko is erg populair als dagtrip vanaf Tokyo. Het ligt namelijk op maar anderhalf uur reizen met de snelle shinkansen en voor je het weet sta je tussen de tempels in Nikko.

Nikko

De enorme hoeveelheid tempels en Shinto schrijnen maken het tot één van absolute hoogtepunten van een reis door Japan. Outdoorliefhebbers kunnen de prachtige natuur verkennen, via één van de vele wandelroutes. Gewone reizigers bezoeken de bestemming vaak voor 1 of 2 nachten en reserveren 1 dag voor alle tempels en andere bezienswaardigheden binnen Nikko en 1 dag voor de omgeving van het Chuzenjimeer (met de schitterende Kegon waterval).

De perfecte plek voor liefhebbers van de Japanse sauna

In de omgeving van Nikko heb je diverse onsen-dorpen, de streek staat bekend als één van de mooiste onsen-regios van Japan. Dorpen als Kinugawa, Nasu Shiobara en trekken meer bezoekers dan menig ander onsen-dorp in Japan, maar dit komt vooral doordat ze zo goed vanaf Tokyo bereikbaar zijn. Vooral populair zijn de ‘Yukimi Onsen’, hete bronnen in de buitenlucht, omringd door een dik pak sneeuw in de wintermaanden. Het grootste deel van de accommodatie in en rond Nikko beschikt over een eigen Onsen.

Wat is er allemaal te zien in Nikko

De Toshogu Shrine is de grootste en meest populaire attractie van Nikko. Dagelijks bezoeken grote groepen toeristen de schitterende en vooral indrukwekkende tempel (schrijn), dat tevens het mausoleum van één van de grootste shoguns van Japan – Tokugawa Ieyasu – bevat. Toshogo is in tegenstelling tot de meeste andere tempels van Japan een vrij druk versierde tempel. Het is misschien wel de meest uitbundig versierde schrijnen van Japan; overal zie je ornamenten en er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van bladgoud. Hoogtepunten zijn de Sacred Stable met de Three Wise Monkeys en de Yakushi-dō Hall. Het mausoleum bovenaan de heuvel (via een smal pad bereikbaar) was heel sereen in tegenstelling tot de tempel zelf. Verder is de Yomeimon poort bij de ingang net zo indrukwekkend als de tempel, maar helaas stond deze tijdens ons bezoek in de steigers. De tempel is dagelijks van 8.00 tot 17.00 open (tot 16.00 in de wintermaanden) en de entree bedraagt ¥1.300.

Nikko

De Taiyū-in temple (Taiyuinbyo) ligt schuin achter de prachtige Futarasan jinja tempel en is gebouwd ter ere van Tokugawa Iemitsu, de kleinzoon van Ieyasu (één van de grootste shoguns van Japan en waar de Toshogu schrijn voor gebouwd is). Binnen Taiyuinbyo vind je het mausoleum van Iemitsu. Wat ons betreft mooier en meer puur vergeleken Toshogu, vooral omdat Taiyuinbyo minder druk oogt. De tempel is dagelijks van 8.00 tot 17.00 open (tot 16.00 in de wintermaanden) en de entree bedraagt ¥600.

Het Rinno-ji tempelcomplex (Rinnoji) is gewijd aan de boeddhistische monnik Shodo Shonin die het boeddhisme introduceerde in Nikko. Het hoofdgebouw van de tempel, de Sanbutsudo, herbergt grote, goud gelakte, houten beelden van Amida, Senju-Kannon en Bato-Kannon. De drie goden worden beschouwd als boeddhistische uitingen van de drie berggoden die in Futarasan jinja Shrine te vinden zijn. De tempel is dagelijks van 8.00 tot 17.00 open (tot 16.00 in de wintermaanden) en de entree bedraagt ¥700 (¥400 voor alleen de Sanbutsudo). Let op: de tempel staat tot eind 2019 in de steigers vanwege een complete renovatie. Je kon er wel in om de tempel van binnen te bekijken en bij Rinno-ji heb je toiletten en kluisjes voor de onnodige bagage.

Als het vanaf het treinstation het oude centrum van Nikko nadert kom je eerst langs de felrode Shinkyo Bridge. Shinkyo staat bekend als de meest gefotografeerde brug in Japan. Je mag er alleen tegen betaling overheen lopen, maar kunt juist vanaf de brug die ernaast ligt (waar de doorlopende weg overheen gaat) de mooiste foto’s van Shinkyo zelf nemen. Bekijk hier de live-cam van de Shinkyo brug.

Nikko

De Shinkyo brug was ooit de toegangspoort tot de Futarasan jinja Shrine (Futarasan) die verderop de heuvel ligt. Vanaf Toshogu loop je in 5 minuten via een direct pad door naar Futarasan jinja. De tempel werd in 782 opgericht door Shodo Shonin, de boeddhistische monnik die het boeddhisme in Nikko introduceerde en die tevens de verderop gelegen Rinno-ji tempel liet bouwen. De Futarasan Shrine is gewijd aan de goden van Nikko’s drie heilige bergen: Mount Nantai, Mount Nyoho en Mount Taro. De tempel is dagelijks van 8.00 tot 17.00 open (tot 16.00 in de wintermaanden) en de entree bedraagt ¥200.

De Kanmangafuchi Abyss is een schilderachtige kloof gevormd door lavastromen als gevolg van de uitbarsting van Mt. Nantai. Langs de Kanmangafuchi Abyss staat een lange rij met boeddhabeelden (Jizou), duidelijk herkenbaar (en daardoor erg fotogeniek) aan de rode kledingstukken waarin ze gehuld zijn. De ruim 70 beelden kijken allemaal uit over de rivier en zijn gezamenlijk bekend als Bake-jizou. Wat ons betreft een absoluut hoogtepunt, want het is even totaal anders en ook kom je er bijna geen andere toeristen tegen. Het maken van foto’s is hier een absoluut genot. Kanmangafuchi Abyss ligt op 25 minuten lopen van de Shinkyo brug. Let op dat er maar één manier is om de mooie plek te bereiken, je moet namelijk de rivier via de iets verderop gelegen brug oversteken.

slider-nikko-9
slider-nikko-3
slider-nikko-11
slider-nikko-1
slider-nikko-4
slider-nikko-5
slider-nikko-2
slider-nikko-10
slider-nikko-8
slider-nikko-6
slider-nikko-7
previous arrow
next arrow

Wat is er te zien en te doen in Nikko National Park

De eerste (en tevens grootste) attracties van Nikko National Park zijn in ongeveer 45 minuten met de bus vanaf Nikko bereikbaar. De bussen vertrekken vanaf het busstation aan de voorzijde van Tobu-Nikko Station en er is tevens een halte in het oude deel. Wanneer je van plan bent om de omgeving te bezoeken, dan kun je het beste de Nikko All Area Pass die vier dagen geldig is kopen. Deze pas koop je bij aankomst op het treinstation.

Met de Nikko Wide Area Pass kun je ook het nationale park verkennen. Betalen doe je met cash of IC (prepaid kaart, bv Suica, Pasmo of Icoca) en de pas kost ¥1000 als je bij Tobu Nikko opstapt. Het ritje naar het meer duurt zo’n 40min. Het is eigenlijk maar een kort stukje maar het duurt toch best lang vanwege de vele kronkels.

Hieronder volgt een overzicht met de grootste highlights van Nikko National Park:

De 97 meter hoge Kegon waterval is de mooiste waterval in Nikko. Kegon wordt zelfs gezien als een van de drie mooiste watervallen van Japan, samen met Nachi waterval in de Wakayama Prefecture en de Fukuroda waterval in de Ibaraki Prefecture. Voor ¥550 kan je de 100 meter lange lift naar de voet van de waterval nemen voor een spectaculair uitzicht op de waterval. Absoluut doen, want het daar onderaan de waterval echt schitterend. Als je geluk hebt zie je een regenboog boven de waterval. Het was erg rustig op een doordeweekse dag in de ochtend. Er zijn verder verschillende uitkijkplatforms om de waterval vanaf verschillende plekken te zien. Bovenaan het liftgebouw heb je verder diverse eettentjes, wat souvenirwinkels en toiletten. Vanaf busstation Chūzenji-Onsen loop je in zo’n 5 minuten naar de ingang van Kegon Falls.

Lake Chuzenji is een prachtig meer binnen Nikko National Park. Het is gelegen aan de voet van de berg Nantai, een van de heilige vulkanen binnen het nationale park. Ongeveer 20.000 jaar geleden blokkeerde een eruptie de vallei, waarna Lake Chuzenji ontstond. Vanaf de enorme poort (Tori) heb je een schitterend uitzicht op het meer en de besneeuwde bergen in de verte. Als het weer meezit, moet je zeker de boot bij het kleine haventje nemen om te genieten van het uitzicht en de natuur. De boottocht duurt 35 minuten en kost ¥600. Ook mooi is de Chuzenji tempel, op zo’n 15/20 minuten lopen vanaf de bushalte bij Lake Chuzenji. Er hangt een prettig en vooral rustig sfeertje. Ga vanaf de hoofdweg linksaf bij het kruispunt bij Hotel Hana An en het koffietentje House Toki (bij busstop 24) en volg de borden naar de tempel. Lake Chūzenji ligt op 5 minuten lopen van het Chūzenji-Onsen busstation.

Onderweg van Nikko naar Lake Chūzenji kun je uitstappen bij de Akechiaira Ropeway (kabelbaan). Erg hoog gaat ie niet, want het startpunt is al vrij hoog. Vanaf het uitkijkpunt heb je echter een werkelijk schitterend uitzicht op het meer en op de Keagon waterval. Na het bezoek moet je eerst door naar Chūzenji-Onsen voor de bus terug naar Nikko. Er gaat geen rechtstreekse bus van de kabelbaan naar Nikko, want de weg hier is eenrichtingsverkeer.

Yumoto Onsen is het meest bekende kuuroord van Nikko. De Nikko Yumoto warmwaterbron levert het warme, heilzame water aan alle nabijgelegen ryokans. De onsen ligt naast het kleine Yuno meer; een mooi natuurgebied en vooral een fijne plek om lekker te wandelen en tot rust te komen. In de wintermaanden is Yumoto een klein maar drukbezocht skigebied.

Edo Wonderland (Edomura) is een cultureel themapark dat een interessante kijk geeft of het leven in de Edo-periode; de gouden eeuw van Japan. In het park zijn simpele boerderijen uit die tijd, maar ook enorme villa’s van de Samurai, nagebouwd. Verder zijn er diverse theatershows, waaronder Ninja workshops, Japanse traditioneel boogschieten, werpsterren gooien en een show rond de traditionele kledij uit die tijd. Het pretpark is dagelijks (woensdagen uitgezonderd) van 9.00 tot 17.00 geopend en de entree bedraagt ¥4.700 voor volwassenen en ¥2.400 voor kinderen.

Hangetsuyama is een berg ten zuidoosten van Lake Chuzenji. Er zijn meerdere wandelpaden die naar de top van de berg leiden. Hier heb je het Hangetsuyama observatieplatform met een prachtig uitzicht op Lake Chuzenji en Mount Nantai erachter. De complete hike naar de top duurt ruim 5 uur. Je kunt echter ook een taxi naar de parkeerplaats op ongeveer driekwart van de berg nemen. Vanaf daar ben je in zo’n 30 minuten bij het observatiedek. De weg naar de top is gesloten tijdens de wintermaanden (tussen grofweg eind november tot halverwege april).

De Ryuzu waterval vind je op de plek waar de rivier Yukawa uitmondt in Lake Chuzenji. Het kreeg de naam Ryuzu (drakenhoofd) omdat het bovenste deel van de waterval eruitziet als het kronkelende lichaam van een draak. De waterval is 60 meter hoog en 210 meter lang.

Eten en drinken in Nikko

Nikko is een vrij toeristisch dorp met een ruim aanbod aan restaurants en andere eetgelegenheden. De meeste restaurants heb je in het gebied rond de beide treinstations (Tobu Nikko & JR Nikko) en langs de hoofdweg naar het oude deel. Ook in het oude deel heb je diverse restaurants.

Aanraders zijn Nikko Guruman’s Wagyu, Main Dining Room, Fudan Kaiseki Nagomi Chaya (dichtbij ons hotel), Komekichi Kozushi, Bar de Nikko Kujira Shokudo (dichtbij ons hotel), Nikko Yuba Zen (sushi), Steak House Mihashi, Meiji no Yakata, Hippari-Dako en Maruhide Shokudo. Wij aten in Hippari-Dako, een knus en gezellig Yakitori restaurant, op loopafstand van ons hotel, Nikko Kanaya.

Geen ontbijt bij je accommodatie? Ga naar Nikko Coffee Goyoteidori, Nikko Coffee Tamamokoji, Ashiyu Cafe, Ueshima Coffee Shop, Coffee Shop Spoon of de bakkerij van het Kanaya Hotel. Deze tentjes zijn ook prima voor een kop koffie, mocht je tijdens het vele wandelen even ergens willen uitrusten.

Als je met de shinkansen naar JR Nikko Station reist, is één van de stops het stadje Utsunomiya. Zin in de beste gyoza van heel Japan? Stap hier dan uit en loop één van de gyozarestaurants binnen.

Accommodatie

Nikko heeft een ruim aanbod aan accommodatie. In het dorp heb je diverse hotels en ryokans, variërend in luxe en prijs. De beste prijzen vind je over het algemeen bij de hotelvergelijkers, maar let erop dat de meeste hotels in Japan uiterlijk 6 maanden voor de aankomstdatum hun prijzen tonen (verder vooruit tonen de hotelvergelijkers de melding dat de betreffende accommodatie vol zit).

Enkele aanraders (met tevens goede beoordeling op Tripadvisor) zijn (bekijk hier een overzicht met alle accommodatie in Nikko):

Op welke wijze kun je Nikko (en omgeving) het beste verkennen?

Het oude deel van Nikko is prima lopend te verkennen. Als je in één van de hotels rond het Tobu Nikko treinstation of het JR Nikko treinstation (in het nieuwe deel van de stad) verblijft, dan kun je het beste een bus of taxi naar het historische deel nemen. Een handige dagpas voor ongelimiteerd gebruik van de stadsbus is de World Heritage Sightseeing Pass (¥500 voor 1 dag, ¥250 voor kinderen). Je kunt hiermee makkelijk tussen beide treinstations en de bezienswaardigheden van het oude centrum reizen. Verwacht je niet veel gebruik te maken van de bus? Dan kun je ook gewoon per rit betalen met je Suica, Pasmo of Icoca.

Wil je de hoogtepunten van het Nikko Nationaal Park ook bezoeken? Overweeg dan de Chuzenji Onsen Bus Pass. De pas kost ¥2.000 en is twee dagen geldig (voor ongelimiteerd reizen op het traject). Naast de Chuzenji Onsen pas kun je ook nog diverse andere buspassen kopen. De bus heeft een halte bij het Tobu Nikko Station, het JR Nikko station en bij Nishisando in het historische centrum. Bekijk hier een kaart met de verschillende busroutes.

Hoe kom je er?

Nikko is erg makkelijk bereikbaar vanuit Tokyo. De normale trein, de Kaisoku (¥1.320), doet er ruim twee uur over, de snelle Kegon trein (Tokkyu Limited Express, ¥2.620) doet het traject in anderhalf uur (maar is wel wat duurder). Er gaan dagelijks meerdere reguliere treinen vanaf Asakusa Station (in het centrum van Tokyo, vlakbij de Tokyo Skytree) naar Tobu Nikko Station (Shimo-Imaichi Station) en vandaar is het hoogstens 20/25 minuten lopen naar het oude centrum waar je de meeste hotels en ryokans vindt. Je kunt ook voor het treinstation een taxi pakken, waarmee je voor nog geen ¥1.000 naar je hotel wordt gebracht. Ook gaan er bussen, waarvoor ter plekke kunt betalen of waarvoor je een dagkaart kunt kopen. De JRP is niet geldig op dit traject. Let erop dat je de juiste coupe neemt bij het vertrek vanaf Asakusa Station.

Trein naar Nikko

Tobu verkoopt ook voordelige combinatietickets; de Nikko All Area Pass (¥4.250, 4 dagen geldig), de Nikko City Area Pass (¥2.670, 2 dagen geldig) en de Theme Park & Nikko City Area Pass (¥8.010). Dit ticket koop je bij het Tobu informatiecentrum op Asakusa Station. Ga vooraf na welk combinatieticket het beste is in jouw geval, want niet altijd is zo’n combinatieticket de voordeligste optie. Verder betaal je voor de limited express SPACIA (waar de Kegon trein er een van is) een aanvullend bedrag bovenop het bedrag dat je voor de Pass betaalt.

Nikko Tobu Station

Let op: de Nikko Pass is alleen geldig voor de heen- en terugreis en het vervoer ter plekke. Je moet nog los betalen voor de entree bij de tempels, schrijnen en diverse attracties.

Een alternatief is de JR Tohoku Shinkansen (die vanaf Tokyo Station en Ueno Station vertrekt) naar Utsunomiya Station (¥4.800) met vervolgens een transfer naar JR Nikko Station (¥740), ook bekend als Imaichi Station, het 2e treinstation in Nikko, op loopafstand van Tobu Nikko Station. Als het meezit qua overstaptijden kun je op deze wijze binnen anderhalf uur in Nikko zijn. Deze optie is aantrekkelijk voor reizigers die met de JRP reizen, want het grootste deel van het traject is gedekt door de JRP.

Tips

  • Zoek accommodatie in het oude centrum, op loopafstand van de diverse tempels en andere bezienswaardigheden. Een hotel rond het treinstation is op zich ook handig, maar dan moet je om bij de tempels te komen wel telkens flink (omhoog) lopen.
  • De Utsunomiya Goodwill Guide Club geeft gratis rondleidingen en tours naar Nikko en de directe omgeving. De tours zijn gratis, maar je betaalt wel de kosten op locatie van de gids (incl. vervoerskosten & lunch). Een superleuke manier om zoveel mogelijk van Nikko en omgeving te weten te komen.
  • Een leuke hike is de Senjogahara Plateau trail. Je loopt grotendeels over een pad van houten planken, maar het gebied (ten noorden van Lake Chuzenji) is erg mooi. De hike duurt zo’n 3 uur en start bij de Ryuzu waterval en eindigt bij Lake Yunoko.
  • Naast bovenstaande gratis manier om rondgeleid te worden, kun je ook een officiële gids huren. Hier vind je een overzicht met alle gidsen in de Tochigi regio, waar het Nikko Nationaal Park ook onder valt.
  • Eén van de leukste wandelroutes is de Lake Chuzenji Observation Course, die bij de Kegon waterval start en bij het uitkijkpunt op de top van Hangetsuyama eindigt. Dit is wel op een vrij pittige hike (waar je al snel ruim 5 uur over doet). Het uitzicht bovenop de berg is echter ongelooflijk mooi.
  • Nikko is het hele jaar door te bezoeken, maar de mooiste tijd van het jaar is wellicht de herfstperiode. Dat is vaak ook meteen de drukste tijd van het jaar (samen met de kersenbloesem), want Japanners en buitenlandse toeristen komen dan massaal af op het natuurgebied om de schitterende herfstkleuren mee te maken. Let erop dat de route naar Lake Chuzenji en Kegon Fall dan erg druk kan zijn, waarbij de gebruikelijke tijd van 40/45 minuten vanaf Nikko (treinstation) tot deze highlights binnen het nationale park ineens verdubbeld wordt (en bussen overvol zitten, waarbij sommige reizigers de hele weg moeten staan).
  • Een lokale lekkerij is Yuba. Je komt het overal tegen in Nikko. Het zijn gedroogde tofuvellen. Soms worden ze als wrap rond de sushi gebruikt, maar in Nikko zit het door de soep, de ramen (udon) en in diverse andere gerechten.
  • In de zomermaanden is de Kegon waterval minder spectaculair dan in het voorjaar en in de herfst. De watertoevoer vanuit het naastgelegen meer is minder groot vanwege de droogte. In de wintermaanden is Kegon bevroren; een werkelijk schitterend gezicht.
  • Bestel vooraf online het speciale Tobo combinatieticket, je ontvangt na betaling (met creditcard) een voucher in je mailbox. De treintickets voor de Tobu lijn haal je op de dag van vertrek bij het Asakusa Tobu Station information counter. Je laat je voucher zien en krijg vervolgens een pakketje met alle tickets (Tobu Keagon + Nikko All Day Pass). Losse treintickets koop je ook bij de Asakusa Tobu information counter. Als je eenmaal de tickets hebt, dan loop je naar de vertrekhal en ga je een verdieping naar boven met de roltrap. Daar moet je eerst eerst door de speciale Tobu sluis (en niet door de gewone poortjes) waar de tickets gecontroleerd worden. Dan naar het juiste perron, waar het treinticket nog een keer gecontroleerd wordt (in het geval van de speciale Keagon). De trein maakt een paar stops tot het kleine station Shimo-imaichi, dichtbij Nikko. Daar stap je over op het kleine treintje naar Tobu Nikko Station. Vanaf Tobo Nikko Station pak je de World Heritage Bus naar de tempels of naar je hotel. Let op, de bus rijd een rondje en komt wellicht pas aan het eind in de buurt van je hotel.
  • Zin in wat actie? Vanaf Toshogu loop je via de Kitano schrijn enkele kilometers naar het noorden tot je bij de kleine Shiraito waterval uitkomt. Hier heb je de Takio schrijn, met een prachtige poort in de bossen iets ten noorden. Een fantastische plek, met nauwelijks andere toeristen. Wel een stuk uit de buurt van alle bezienswaardigheden. Een tweede pad naar de schrijn start links van Nikko Futarasan jinja.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.