Geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Chinezen. Kijk niet vreemd op als succesvolle zakenmannen vroeg in de morgen voor een belangrijke dag (of afspraak) nog even snel bij een van de vele tempels die je in de stad vindt langsgaan om er te bidden (op een goede afloop).

Enkele zeer belangrijke tempels in Beijing zijn: De Hemelse tempel, de tempel van de aarde, Confucius tempel, Guanghua tempel, White Cloud tempel, Dongyue tempel, Big Bell tempel, Fayuan tempel, Zhenjue tempel, Wofo tempel, Bailin tempel, Tanzhe tempel en de Lama (Yonghe) tempel.

1) Tempel van Confucius

In de Guozijian Street in Anding Gate, Beijing, staat de Tempel van Confucius, waar mensen hun eer betuigden aan Confucius tijdens de Yuan-dynastie (1271 – 1368), de Ming-dynastie (1368 – 1644) en de Qing-dynastie (1644 – 1911). De Tempel van Confucius werd oorspronkelijk gebouwd in 1302 en tijdens de Ming en Qing dynastieën werden er diverse uitbreidingen gedaan.

De tempel bestaat uit vier binnenplaatsen. De belangrijkste structuren omvatten de Xianshi Poort (Poort van de Eerste Leraar), Dacheng Poort (Poort van Grote Prestatie), Dacheng Zaal (Zaal van Grote Prestatie) en Chongshengci (Zaal van Verering). De Daching Zaal is het hoofdgebouw in de tempel, waar regelmatig een herdenkingsplechtigheid voor Confucius gehouden word.

Om naar de Tempel van Confucius te gaan, neem je metrolijn 2. Stap uit bij Yonghegong Station en verlaat het station bij Exit C (zuidwest uitgang) en loop ongeveer 600 meter richting het zuiden, waar je Guozijian Street zult vinden. Hier zijn de Tempel van Confucius en de Keizerlijke Academie gevestigd. Je kunt ook de metrolijn 5 nemen. Stap uit bij Yonghegong Station.

De dagelijkse openingstijden zijn tussen 8.30 uur en 17.30 uur. De toegang bedraagt 30 Yuan.

2) Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel is een erg populaire tempel in Beijing. Het is groter dan de Verboden Stad, met een oppervlakte van ongeveer 2.700.000 vierkante meter. De tempel werd gebouwd in 1420 na Christus, tijdens de Ming-dynastie, om offer te bieden aan de hemel. De Tempel van de Hemel wordt omsloten door een lange muur. De tempel is verdeeld door twee verbonden muren in een binnenste en buitenste deel.

De meest prachtige gebouwen zijn het Circular Mound Altaar (Yuanqiutan), de Keizerlijke Kluis van de Hemel (Huangqiongyu) en de zaal ‘Prayer for Good Harvest’ (Qiniandian), van zuid naar noord. De Vermilion Steps Bridge verbindt de zaal ‘Prayer for Good Harvest’ met de Keizerlijke Kluis van de Hemel. De zuidkant van de brug is lager dan de noordkant. In het verleden geloofden keizers dat ze naar de hemel konden gaan via deze brug, wat ook de reden is dat deze brug de Heilige Weg wordt genoemd.
In de omgeving van de Tempel van de Hemel liggen diverse interessante plekken. Taoranting Park ligt enkele straten verderop ten westen daarvan. Het Beijing Museum of Natural History bevindt zich naast de westelijke poort van de Tempel van de Hemel.

Om naar de Tempel van de Hemel te gaan, neem je metrolijn 5. Stap uit bij Tiantan Dongmen Station, verlaat het station via Exit A en je zult de oostpoort van het park van de Tempel van de Hemel vinden.
De dagelijkse openingstijden zijn van 8.00 uur tot 22.00 uur. De toegang bedraagt 35 Yuan (30 Yuan tussen november en maart).

3) Lamatempel

De Lamatempel, of Yonghegong Lamasery, een bekende lamatempel van de Gele Hoed Sekte van Lamaïsme, is gelegen in het noordoosten van de stad Beijing. De Lamatempel is voorzien van vijf grote zalen en vijf binnenplaatsen met prachtige decoratieve bogen, omgekeerde dakranden en veel details. Het herbergt een schat aan boeddhistische kunst, waaronder gebeeldhouwde afbeeldingen van goden, demonen en Boeddha’s, evenals muurschilderingen in Tibetaanse stijl. Lees hier alles over de Lamatempel.

Om naar de Lamatempel te gaan, moet je metrolijn 2 nemen. Stap uit bij Yonghegong Station, verlaat het station via Exit C (zuidwest uitgang) en loop ongeveer 400 meter naar het zuiden, dan vind je de Yonghe Lamasery aan de oostzijde van de weg. Als alternatief kun je metrolijn 5 nemen. Stap dan uit bij Yonghegong Station en verlaat het station via Exit C (zuidoost uitgang).

De dagelijkse openingstijden zijn van 9.00 uur tot 17.00 uur. Toegang bedraagt 25 Yuan.

4) Vijf-Pagodentempel

De Vijf-Pagodentempel (Wuta Tempel) is een ideale plek om de prachtige geschiedenis van het Boeddhisme en de architectuur te waarderen in China, en om te genieten van de aangename omgeving en bijzondere kalmte van de tempel. De tempel ligt in het oosten van Baishi Qiao, aan de noordelijke oever de rivier de Changhe, dicht bij de noordelijke poort van de dierentuin van Beijing, het Capital Indoor Stadium, Dazhong Tempel, Zizhuyuan Park en het Beijing Exhibition Center. Het heeft de oudste en mooiste Vajrasana Pagode (diamanten troonpagode), met nog vijf anderen, van China. De tempel werd gebouwd tijdens de Yongle-jaren (1403 – 1424) van de Ming-dynastie en voltooid in 1473.

Om naar de Vijf-Pagodentempel te gaan neem je metrolijn 4. Stap uit bij het station bij de Nationale Bibliotheek, verlaat het station via de uitgang ten zuidoosten (Exit C) en loop langs Wutasi Lu, langs de Changhe 500 meter naar het oosten, naar de tempel.

De dagelijkse openingstijden zijn van 9.00 uur tot 16.00 uur (’s maandags gesloten). Toegang bedraagt 10 Yuan.

5) Tempel der Verlichting

De Tempel der Verlichting, of Dajue Tempel, bevindt zich op de zuidelijke helling van de berg Yangtai, in een westelijke buitenwijk van Beijing. Deze tempel is beroemd om de heldere bronnen, eeuwenoude bomen, mooie magnolia’s en rustige omgeving. De bouw werd in 1068 in gebruik genomen, tijdens de Liao-dynastie (916 – 1125). De tempel zelf is populair onder degenen die geïnteresseerd zijn in het Boeddhisme. Er staan meerdere boeddhistische gebouwen, waaronder een poort, een klokkentoren, een trommeltoren, de Zaal van de Hemelse Koning, de Grote Zaal en diverse andere zalen. Er zijn hier ongeveer 160 eeuwenoude bomen geplant, waaronder een meer dan 900 jaar oude ginkgoboom en een 300 jaar oude magnolia.

Om naar de Tempel der Verlichting te gaan neem je bus 633 en stap je uit bij Da Jue Si Station.
De dagelijkse openingstijden zijn tussen 8.00 uur en 17.00 uur. De toegang bedraagt 20 Yuan.

6) Witte Wolk Tempel

De Witte Wolk Tempel (White Cloud of Baiyun Tempel) is een van de drie ‘voorouderlijke rechtbanken’ van de Quanzhen Sekte van het Taoïsme. Het werd gebouwd in 739 en onderging drie grote renovaties – in 1706, 1714 en 1886. De viering van het Lentefestival (Chinees Nieuwjaar) in de Witte Wolk Tempel is een mooie plek om meer te leren over de Chinese cultuur en traditie. Het centrum van de Chinese Taoïstische Associatie, opgericht in 1958, is gelegen in de tempel.

De Witte Wolk Tempel heeft verschillende zalen, die de goden van het Taoïsme huisvesten. De constructie van het Witte Wolk tempelcomplex kan verdeeld worden in drie groepen, het middelste gedeelte, het oostelijke gedeelte en het westelijke gedeelte. Aan de achterzijde vind je een prachtige tuin. Het middelste gedeelte omvat de belangrijkste constructies, die meer dan 50 zalen bevatten. In het westelijke gedeelte vind je het standbeeld van het goddelijke dier Te, de Citang Zaal, Baxian Zaal, Luzu Zaal en andere zalen. De Sanxing Zaal, Cihang Zaal, Zhenwu Zaal en Leizu Zaal bevinden zich in het oostelijke gedeelte van het tempelterrein.

Om naar de Witte Wolk Tempel te gaan; neem bus 26, 45, 319, 717 of toeristenbus 5 of 6 en stap uit bij Baiyunguan Station.

De dagelijkse openingstijden zijn van 8.30 uur tot 16.30 uur. De toegang bedraagt 10 Yuan.

7) Tempel van de Grote Klok

De Tempel van de Grote Klok (Big Bell Temple/Great Bell Temple), is gelegen in het Haidian District van Beijing, gebouwd in het jaar 1733 van de Qing-dynastie. De klok wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Chinese traditie. Tijdens grote ceremonies worden de klokken 108 keer geluid om de viering te beginnen. Binnen de tempel heb je een aantal prachtige gebouwen, zoals de Mountain Gate, Klokken- en Trommeltoren, het Scripture Collection Pavilion, de Tempel van de Grote Klok en meer. De Grote Klok hangt in de Grote Klok Toren en is aan zowel de binnen- als de buitenkant gegraveerd met boeddhistische mantra’s; meer dan 227,000 tekens in totaal.

Om naar de Tempel van de Grote Klok te gaan, neem je metrolijn 13: stap uit bij Dazhongsi Station, verlaat het station via Exit A (noordwest uitgang), en loop naar het noordwesten.

De dagelijkse openingstijden zijn tussen 9.00 uur en 16.30 uur. De entree bedraagt 10 Yuan.

8) Temple of Vast Succour

De Temple of Vast Succour (Guangji Temple) is van de meest bekende boeddhistische tempels in China. Het is nu het hoofdkwartier van de Chinese Boeddhistische Associatie en het centrum voor het uitvoeren van nationale boeddhistische activiteiten. De huidige tempel werd voltooid tijdens de Ming-dynastie (1368 – 1644), nadat de oorspronkelijke structuur drie uitbreidingen heeft ondergaan, drie branden en drie reconstructies. De belangrijkste structuren van de tempel zijn de hoofdpoort, de Zaal van de Hemelse Koning, de Mahavirazaal, de Yuantongzaal (of Buddhisattva Hall)) en de Sutrazaal.

Om naar de Temple of Vast Succour te gaan, neem je metrolijn 4; stap uit bij Xisi Station, verlaat het station via Exit A (noordwesten) en loop naar het noordwesten.

De dagelijkse openingstijden zijn van 8.40 tot 17.30. De toegang is gratis.

9) Tempel van de Azuurblauwe Wolken

Net buiten de noordelijke poort van het Fragrant Hills park bevindt zich de Tempel van de Azuurblauwe Wolken (Biyun Temple). De tempel werd oorspronkelijk gebouwd tijdens de Yuan-dynastie (1271 – 1368). De poort van de Tempel van de Azuurblauwe Wolken, welke beschermd wordt met stenen leeuwen, wordt ook wel de Mountain Gate genoemd. Aan beide zijden van deze tempel staan twee boeddhistische bewakers die werden vervaardigd tijdens de Ming-dynastie en zijn elk 5 meter hoog.

De meest bekende structuren in de tempel zijn de Sun Yat-sen Herdenkingszaal, welke zich in het midden van de tempel bevindt, de Vijfhonderd Arhatszaal en de Varja Troontoren. Er hangt een rode houten plaquette boven de voorste poort van de Sun Yat-sen Herdenkingszaal, de woorden op de plaquette, welke in goud gegraveerd zijn, waren geschreven door zijn vrouw, Song Qingling. In deze zaal bevindt zich een kristallen kist, gepresenteerd door de regering van de Sovjet-Unie in 1925, ter herinnering aan Sun Yat-sen (voorzitter van de eerste Republiek van China).

De Vijfhonderd Arhatszaal bestaat uit negen kamers, vier putten en een paviljoen. Aan de binnenzijde van de poort staan de figuren van de vier hemelse koningen en de drie krachtige Boeddha’s – Brandende Lamp-Boeddha, Sakyamuni en Maitreya – staan in het midden van deze zaal. In totaal staan er 512 beelden, waarvan onder meer 500 houten arhats, 11 bodhisattva’s en een standbeeld van Ji Gong. Alle arhats zijn levendige, levensgrote beelden met verschillende poses en uitdrukkingen.

De prachtige Varja Troontoren is het hoogste gebouw in de Tempel van de Azuurblauwe Wolken. Deze toren van 35 meter hoog met elegante versiering is bekend rondom het gebied van de stad Beijing om zijn hoogte. De toren staat op Xishan (West Hill) en wanneer je naar de top klimt heb je een perfect uitzicht over het landschap in de buitenwijken van de stad Beijing.

De Tempel van de Azuurblauwe Wolken ligt vlakbij een andere prachtige tempel; de Tempel van de Liggende Boeddha.

Om naar de Tempel van de Azuurblauwe wolken te gaan, moet je buslijn 318, 331, 360, 634, 714, 696 of 698 nemen en uitstappen bij Xiang Shan Station.

De dagelijkse openingstijden zijn van 8.40 uur tot 16.50 uur. De toegang bedraagt 10 Yuan.

10) Tempel van de Liggende Boeddha

De Tempel van de Liggende Boeddha (of Wofo Tempel) ligt op ongeveer 20 kilometer (12 mijl) van Beijing en ligt vlakbij de Tempel van de Azuurblauwe Wolken aan de noordelijke voet van Xishan (Western Hill). De Tempel van de Liggende Boeddha is een prachtige boeddhistische tempel en een van beroemde oude tempels van Beijing. De tempel werd gebouwd tijdens de Tang-dynastie, meer dan 1300 jaar geleden. Er bevindt zich een bronzen liggende Boeddha in de tempel, waaraan het zijn naam Tempel van de Liggende Boeddha dankt. De hoofdgebouwen van de tempel zijn: de Zaal van de Vier Hemelse Koningen, de Zaal van de Drie Boeddha’s en de Zaal van de Liggende Boeddha.

Om naar de Tempel van de Liggende Boeddha te gaan, neem je buslijn 331, 505, 630, 634, 696 of Yuntong 112 en stap je uit bij Wo Fo Si (Tempel van de Liggende Boeddha) Station.

De dagelijkse openingstijden zijn van 8.00 uur tot 16.30 uur. De toegang bedraagt 5 Yuan.

Prachtige vakanties naar China

Boek je accommodatie in Beijing



Booking.com

Populaire reisorganisaties

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.