De minicruise van IJmuiden naar Newcastle (officieel Newcastle upon Tyne), wie heeft er niet van gehoord? Echter, een 28 uur lange bootreis (retour) voor een kleine 6 uur shoppen is niet geheel verstandig. Je mist daardoor niet alleen de prachtige omgeving, maar tevens het wereldberoemde nachtleven. Daarnaast vliegen KLM en Easyjet naar Newcastle, wat behalve veel sneller (+/- 1 uur) veelal ook nog goedkoper en comfortabeler is dan de golven te trotseren.

Weetje: Royal Quays Outlet Centre ligt niet ver van de haven af. Gezien de boot pas om 17:00 vertrekt zou je daar eerst nog een aantal uren kunnen jagen naar een merkkoopje.

Voorbereiding

Een dak boven je hoofd is niet erg goedkoop in Newcastle. Echter, er zijn regelmatig aanbiedingen voor hostels en hotels op Groupon, Wowcher en Living Social Deals. Ben je avontuurlijk aangelegd, bezoek dan de websites van AirBnb en Couchsurfing (CS). Er is een actieve CS community alhoewel er wel steeds meer leden overstappen naar Bewelcome vanwege de recente wijzigingen in het CS privacy beleid.

Newcastle

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is te vergelijken met Nederland qua prijzen. Het grote verschil is natuurlijk dat je in het VK met Pound sterling (GBP) betaalt. Het Nederlandse GWK is in 2004 overgenomen door het van oudsher Britse bodem bedrijf Travelex, dus het logo van het wisselkantoor op vliegveld Newcastle zal je bekend voorkomen. Echter, het is verstandiger om vooraf in Nederland geld te wisselen via een online bestelformulier, om deze vervolgens af te halen bij één van de 51 GWK Travelex wisselkantoren. Doe je dit niet loop je tegen de provisie en administratiekosten aan, die je niet betaalt bij online bestellingen. Pinnen in Engeland kan natuurlijk ook, maar je eigen bank brengt je al snel €2,50 per geldopname in rekening.

Weetjes: In het VK zijn ze minder blij met pinnende klanten dan in Nederland. Er worden vaak extra kosten in rekening gebracht of is er een minimum bedrag dat gepind kan worden. Alcohol en tabaksaccijnzen liggen lager in Nederland, het loont om wat van huis mee te nemen.

Cultuur

De lokale bevolking worden Geordies genoemd. Het Geordie accent klinkt erg vriendelijk en ruig tegelijkertijd, maar wordt al snel onverstaanbaar wanneer het dialect te dik is. De Geordies zijn een stuk directer dan de gemiddelde Brit.

Overdag loopt men er erg relaxed bij. De mannen lopen veelal in jogging broeken, terwijl de vrouwen er met een bijzonder bruin tintje en veel make-up bijlopen. Er wordt behoorlijk wat afgeshopt, er wordt ook wel gezegd dat de Geordies gaan shoppen om verveling tegen te gaan. Misschien is het juist daarom ook niet zo vreemd dat het grootste winkelcentrum van Europa, genaamd Metrocentre, hier gevestigd is. Daarbij moet wel vermeld worden dat winkels, zoals TK maxx & Sports Direct, het wel erg aantrekkelijk maken om te gaan shoppen gezien de prijzen daar een stuk lager liggen dan bij ons.

Weetje: Een bekende uitspraak is ‘Whey Aye Man’, welk zich vertaalt in ‘ja natuurlijk maat’. Geordies kunnen het wel waarderen wanneer je een poging waagt.

Nachtleven

In de nachtelijke uren veranderd de sfeer compleet. De spray tan is vers bijgewerkt, onthullende kleding, naaldhakjes en erg lange nepwimpers sieren de dames. De mannen lopen er zo stoer mogelijk bij, met strakke shirts en een opgepompt lichaam. Het Amerikaanse Jersey Shore is bekend onder veel Nederlanders, het Geordie Shore minder. Goed, met Oh Oh Cherso en Spuiten en Slikken heb je als Nederlander nou niet erg veel recht van spreken, maar Geordie Shore is wel een heel nieuw niveau. Jong en oud gaan beide nog volop de stad in: je komt regelmatig gepensioneerden tegen in de pub (waar je gezellig mee kan kletsen over van alles en nog wat) en elke nacht zie je de hordes richting het centrum trekken.

Newcastle

Er zijn opmerkelijke concentraties van cafés, bars en nachtclubs rond de Bigg Market en richting de rivierkade (genaamd Quayside). Buiten het centrum heb je trendy kroegen in Osbourne road en alternatieve kroegen en podia in Ousebourne. “The Gate” is een alles in één overdekt complex waar je zowel voor kroegen, clubs, restaurants en een bioscoop terecht kunt.

Newcastle past thuis tussen steden zoals Berlijn en Londen qua uitgaansgelegenheden. ‘The Travelers Choice Destination Awards’ voor Europese uitgaansbestemmingen en the ‘Rough Guide naar Brittannië’ spreken lovend.

Het grootste poppodium in de stad is het 11.000 zitplaatsen tellende Metro Radio Arena, welk nabij het Centre for Life is gelegen. De 2.000-stoel tellende Newcastle City Hall heeft een aantal muziekevenementen elke maand, met solo artiesten in het bijzonder.

Newcastle

Andere populaire muziekpodia in de stad zijn onder meer: Sage, O2 Academy Newcastle, Riverside, Head of Steam, The Cluny en The Cumberland Arms. Daarnaast is er een levende gay scene van Newcastle in het gebied genaamd ‘The Pink Triangle’. Dit ligt aan de westzijde van het treinstation en blend zonder meer over in de normale scene van Newcastle.

Weetje: Ook al sneeuwt het, zowel mannen als vrouwen zullen geen jas dragen. Verwacht dan ook geen garderobe in de club. Draag je wel een jas? Groot risico dat je deze kwijt ben aan het einde van de avond, daarnaast weet iedereen dat je een toerist bent.

Sport

De stad heeft een sterke voetbalaanhang, het is bijna een geloofsovertuiging. Voetbalclub Newcastle United, ook wel bekend als ‘The Magpies’, is gevestigd in St James ‘Park en heeft al diverse, echter niet recente, titels op hun naam staan. De aanhang van Newcastle noemt zich ‘The Toon Army’, wat niet vreemd is gezien de oprukkende massa met het bekende zwart-wit gestreepte clubshirt voor en na de wedstrijd, wat wel veel van een ware invasie weg heeft. ‘Toon’ betekend trouwens ‘stad’ in het Geordie dialect.

Naast de overheersende voetbalreligie zijn paardenraces, hondenraces, het lokale speedway team en rugby erg populair. Een ander bekend sportevenement in Newcastle is de jaarlijkse Great North Run, ’s werelds grootste halve marathon waarin de deelnemers 21,1 km afleggen over de Tyne Bridge richting de finish aan de kust bij South Shields.

Weetje: Newcastle United heeft een Nederlandse doelman, Tim Krul.

Bezienswaardigheden

De moderne kunstliefhebber voelt zich al snel thuis in Newcastle. Een 20 meter hoge stalen engel met open gespreide armen en het Baltic centrum voor moderne kunst zijn slechts het tipje van de sluier.

Newcastle heeft een groot aantal parken waarvan de Jesmond Dene ongetwijfeld het mooiste park is. Daarnaast zijn de leuke kustplaatsjes, zoals Whitley Bay, erg knus en gezellig.

De Tyneside cinema is de oudste en enige onafhankelijke bioscoop in Newcastle. De bioscoop is gebouwd door Dixon Scott, oudoom van filmdirector Ridley Scott. De bioscoop heeft naast een mainstream een interessante alternatieve programmering. Je voelt je daarnaast een koning in de lekker en ruimzittende stoelen in de oude zaal.

Grainger Market is geopend in 1835 en was de eerste overdekte markt in Newcastle. Op het moment van de opening werd gezegd dat het een van de grootste en prachtige markten was in Europa. Je kan hier nog steeds terecht voor lekkernijen en je dagelijkse boodschappen.

Grey’s Monument herdenkt de premier Earl Grey en zijn Reform Act van 1832. Er zit echter veel meer achter deze man dan een kopje thee.

De rivier de Tyne scheidt de tweelingsteden Newcastle en Gateshead van elkaar. Er zijn totaal zeven bruggen gebouwd die de stadsdelen met elkaar verbinden. De Tyne Bridge is een vijf keer kleinere variant van de New Yorkse Hell Gate Bridge. De Millenium Bridge is de meest imponerende brug, gezien de brug op wel hele spectaculaire wijze ‘opent’.

Het historische hart van Newcastle ligt in Grainger Town. Een aantal van Newcastle’s mooiste gebouwen en straten liggen in deze wijk, waaronder: Grainger Market, Theatre Royal, Grey Street, Grainger Street en Clayton street. De voor deze wijk typerende gebouwen zijn gebouwd door Richard Grainger. Zijn gebouwen zijn doorgaans vier verdiepingen hoog, hebben verticale dakkapellen, koepels, torentjes en punten. Er word gezegd dat Richard Grainger Newcastle heeft getransformeerd van bakstenen en hout naar steen.

Weetje: Voor een goed uitzicht over de stad is het aan te raden om naar de skybox van The Baltic te gaan. Toegang is gratis!

De magische omgeving van Newcastle

Ook al ben je geen fan van Harry Potter, het is toch zeker aan te raden om 15 minuten van je tijd te investeren in een treinreis naar Durham. Het kathedraal is namelijk in de eerste twee Harry Potter-films gebruikt – het is per slot van rekening een UNESCO Wereld Erfgoed Plaats.

Niet om in de Potter sferen te blijven, maar Alnwick Castle, gelegen ten noorden van Newcastle, is een van de leukste kastelen in de UK. Harry Potter vloog hier rond op zijn bezem tijdens een potje zwerkbal. Daarnaast heeft het kasteel een prachtige tuin en een duistere kerker. In de omgeving van Alnwick vind je prachtige duinen en lange zandstranden. De kust is wat onstuimig maar is daardoor ideaal voor surfen en zeekajakken.

Andere bezienswaardigheden zijn Northumberland Nationaal Park, Hadrian’s Wall (leuk om vooraf de film The Eagle te kijken), en Berwick upon Tweet, de meest noordelijk gelegen stad van Engeland, waar je prachtige bezienswaardigheden en indrukwekkende vestingwerken uit de Schots-Engelse oorlogen zult vinden. Noord Oost Engeland heeft veel variatie te bieden, van grillige landschappen met grauwe kastelen tot groene heuvellandschappen met idyllische meren.

Nog meer weetjes

Newcastle

De stad heeft twee universiteiten – Newcastle University en Northumbria University. Newcastle University is een zeer toonaangevende Britse universiteit. Groningen is de officiële Nederlandse zusterstad en de Rijksuniversiteit Groningen heeft een uitwisselingsproject met Newcastle University, met als gevolg dat er tientallen Nederlandse studenten wonen.

Kaart Newcastle