Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika en vormt bovendien het economische hart van het land. Anders dan soms wordt gedacht, is Johannesburg niet één van de drie hoofdsteden van het land. De stad is één van de meest bruisende metropolen van Afrika en ideaal voor een stedentrip of als startpunt voor een reis door het prachtige Zuid-Afrika. Van hippe markten tot prachtige cultuur en mooie uitzichten: je vindt het allemaal in en rond Johannesburg. Wij geven je vijf manieren om Johannesburg als een echte local te ontdekken.

1. Pak de fiets

Op de fiets

Het voelt misschien niet logisch: de fiets pakken in Johannesburg. Johannesburg heeft niet de veiligheid voor fietsers, zoals we dat in Nederland kennen. Er zijn niet of nauwelijks fietspaden en de weggebruikers zijn niet zo gewend aan fietsers als in Nederland. Toch zijn er momenten dat je goed kunt fietsen in de prachtige stad.

Het leukste (en ook veiligste) is de Critical Mass fietsrit. Iedere laatste vrijdagavond van de maand gaan enkele duizenden Zuid-Afrikanen en toeristen samen de weg op met de fiets. Het mooie aan de rit is de saamhorigheid tijdens de rit. In het land dat nog altijd spanningen voelt tussen bevolkingsgroepen, bestaan er geen verschillen meer tijdens de Critical Mass. Leuk is bovendien dat je ook naar gebieden in de stad gaat waar je normaal misschien niet zo maar komt, waaronder de ‘mindere’ buurten.

2. Bezoek The Sheds

Sheds

Een geweldig lokaal initiatief in Johannesburg is ‘The Sheds’, een marktplaats in het centrum van de stad die bol staat van de culturen. In The Sheds word je blootgesteld aan de smeltkroes die Johannesburg is. Van de lekkerste eetstalletjes tot de meest bijzondere kleine ondernemers, je vindt het allemaal bij The Sheds.

De ruimte waarin The Sheds zich bevindt is enorm en kom je met de auto, dan is er buiten voldoende parkeergelegenheid. Zorg er wel voor dat je ruimte hebt om wat te eten, want met de vele bijzondere gerechten die je kunt krijgen in de hal, ga je veel willen proeven.

3. Bezoek het Apartheid Museum

Johannesburg Mall

Het Apartheid Museum is een bekende bestemming voor veel toeristen en om deze reden misschien niet direct een ‘local’ keuze. Toch is het zeker aan te raden het museum te bezoeken. De Zuid-Afrikaanse geschiedenis is een complexe en vaak ook verdrietige. Apartheid bestond tot 1990 en maakte een racistisch onderscheid tussen blank en zwart. De vroegere aanwezigheid van Apartheid is nog altijd voelbaar in het land, waar discriminatie nog relatief veel voorkomt.

Als toerist is het belangrijk om te leren over Apartheid, omdat het de huidige Zuid-Afrikaanse cultuur sterk beïnvloed heeft. Vanuit een Nederlands perspectief is het bovendien een les over de rol van de Nederlanders in Zuid-Afrika, gezien helaas ook Zuid-Afrikanen van Nederlandse afkomst een prominente rol speelden bij Apartheid. Zo wordt de in Nederland geboren Hendrik Verwoerd gezien als het brein achter Apartheid. Het Apartheid museum is dagelijks tot vijf uur ’s middags te bezoeken.

4. Volg een kerkdienst in Soweto

Soweto

Soweto is één van de grootste en misschien wel meest bekende township van Zuid-Afrika. Townships zijn slecht ontwikkelde wijken in Zuid-Afrika. Townships worden soms ook wel aangeduid als sloppenwijken, hoewel dit tegenwoordig lang niet altijd meer opgaat. Soweto is enorm, met bijna twee keer zoveel inwoners als Amsterdam.

Verblijven in een township lijkt misschien gevaarlijk of riskant. De criminaliteit in het stadsdeel is hoog en in veel gebieden is het onverstandig om alleen over straat te gaan. Toch zijn er tal van manieren om het stadsdeel veilig te bezoeken. Zo kun je met een groep op stap gaan en veilig bij een bed and breakfast overnachten. Soweto ontwikkelt zich langzaam maar zeker, wat ook de veiligheid ten goede komt. Ga je naar Soweto, dan is een bezoek aan een lokale kerkdienst een echte aanrader. In niets kan je een kerkdienst in Soweto vergelijken met één in Nederland. Gospelmuziek, energie en vrolijkheid: je vindt het er allemaal.

5. Ga graffiti spotten

Graffiti

Johannesburg is een kleurrijke stad, en dat is niet op de laatste plaats vanwege de vele prachtige graffitikunstwerken die je verspreid door de hele stad tegenkomt. Deze werken worden ondersteund door de gemeente en gemaakt door lokale kunstenaars. Denk je aan graffiti in Nederland, dan zijn het vaak woorden of namen die niet direct een bijdrage leveren aan de schoonheid van een stad.

Dat is anders in Johannesburg, waar je metershoge kunstwerken van personen, dieren of objecten vindt. In de stad zijn er speciale graffititours te boeken waarbij je de mooiste werken gaat bekijken.

Zuid-Afrika vakanties kan je boeken bij Footprint Zuid-Afrika reizen.