Sapa is een klein dorp met zo’n 7000 inwoners. Het ligt in een prachtig bergachtig natuurgebied in de provincie Lao Cai in het uiterste noorden van Vietnam, dicht tegen de Chinese grens aan. Het is een van de hooglanden van het land (1650 mtr hoogte), en vanwege de prettige (frisse) temperatuur is het erg populair onder toeristen. De meest gebruikelijke manier om naar Sapa te reizen is per nachttrein naar het stadje Lao Cai. Hier vandaan reis je door naar je accommodatie bij een van de lokale dorpjes.

Wandelen staat centraal in Sapa. Onderweg kun je genieten van prachtige vergezichten, en oneindig veel gelaagde rijstvelden. Je kunt er daarnaast ook diverse pittige (meerdaagse) trekkings ondernemen. Je hebt er voldoende accommodatie, variërend van simpele guesthouses en homestays, tot redelijk luxe hotels. Naast de prachtige omgeving en het heerlijke frisse klimaat staan de authentieke dorpen met de oorspronkelijke bewoners er ook centraal. Je bezoekt meestal een of meerdere dorpjes waar onder andere de Hmong bevolkingsgroep woont. Naast de Hmong heb je er nog diverse andere traditionele volken. Vooral mooi om mee te maken zijn de traditionele lokale dagmarkten in de regio.

Sapa is de laatste jaren steeds drukker geworden. Dagelijks vertrekken volle treinen naar het gebied, in het hoogseizoen heb je regelmatig kans dat de treintickets uitverkocht zijn. Omdat de lokale bewoners steeds meer op toerisme zijn gaan leunen, vinden sommige reizigers het sfeertje in de toeristische gebieden niet altijd even leuk. Er wordt teveel van je verwacht dat je er komt om de handgemaakte souvenirs te kopen, en de lokale verkopers laten je niet snel met rust. Beter is het om het verderop gelegen gebied te verkennen. De wat meer exclusieve trips zullen de drukke toeristische gebieden over het algemeen vermijden, waardoor je een veel meer authentieke indruk krijgt.

Trips naar Sapa

Er zijn meerdere manieren om een trip naar Sapa te boeken. De meeste rondreizen door het land hebben een trip naar Sapa standaard al op het programma staan. Vaak bestaat het deel van de rondreis in het noorden van Vietnam de volgende hoogtepunten: Hanoi, Halong Bay en Sapa. Bij maatwerk reisbureaus kun je zelf kenbaar maken dat je graag Sapa wilt bezoeken.

Je kunt de trip ook los als bouwsteen boeken en er zijn meerdere Nederlandse reisorganisaties met bouwstenen naar Sapa. Zo heb je de trip ‘Hilltribes van Sapa’ waar de authentieke dorpen in de regio centraal staan.

Je kunt ook makkelijk zelf de trip naar Sapa regelen. Je kunt dit het beste vooraf online doen, want dan zijn de kosten van treintickets en accommodatie het laagst. Regel de treintickets van Hanoi naar Sapa of van Hai Phong naar Sapa via Baolau.vn. Regel vervolgens de losse hotelovernachtingen in Sapa bij Agoda.nl of Booking.com. Dagtrips kun je verder ter plekke in Sapa regelen.

Wil je een bezoek aan Sapa niet vooraf vastleggen, dan kun je ook prima terecht bij een van de vele reisbureautjes in Hanoi. Hier kun je makkelijk enkele dagen vooraf de trip naar Sapa boeken. Houd er wel rekening mee dat de soft sleeper treintickets (beste plaatsen in de nachttrein) niet altijd meer beschikbaar zijn wanneer je enkele dagen vooraf de trip vastlegt. Wanneer je bij een lokaal reisbureau de trip boekt word je net als wanneer je het in Nederland boekt bij je hotel opgehaald en naar het treinstation gebracht. Hier worden tevens de treintickets voor je gehaald. Na aankomst in Lao Cai word je opgewacht en per minibus naar je hotel in Sapa gebracht. Het gaat allemaal vrij soepel en alles is goed georganiseerd.

Wat is er allemaal te doen?

Bezoek aan de minderheden
Naast de prachtige natuur staan de diverse minderheden centraal in Sapa. Je bezoekt tijdens de trip diverse dorpjes van de minderheden. Vaak zul je er ook een lokale lunch meemaken. Het is ook gebruikelijk dat je zelf wat van de dagelijkse klusjes uitvoert. Bij de goedkope (en zeer toeristische) trips zal vooral het verkopen van souvenirs centraal staan bij de dorpsbewoners. Kom je echter wat meer buiten het toeristische gebied, dan zul je een veel meer authentiek sfeertje proeven. De grootste minderheid in de provincie Lao Cai is de Hmong. Daarnaast heb je nog diverse andere minderheden in deze regio, zoals de Dao (Yao), de Giay, de Pho Lu en de Tay. Een unieke manier om de minderheden te ervaren is door minimaal 1 overnachting in een homestay te regelen.

Wandelen
Standaard trips naar Sapa bevatten altijd een of meerdere wandeltochten in de directe omgeving. Je bezoekt een paar mooie uitkijkpunten en wandelt over wandelpaden en onverharde wegen door de prachtige natuur en door de vele lokale dorpjes. Bij deze dorpjes word je meestal opgewacht door diverse souvenirverkoopsters, die het spreekwoord ‘de aanhouder wint’ soms iets te letterlijk nemen (voor je het weet zitten ze naast je in de trein op de terugweg). Tijdens de wandeltochten kun je genieten van de mooie rijstvelden; een van de hoogtepunten van een bezoek aan Sapa.

Brommertocht
Een unieke wijze om Sapa te verkennen is per brommer (let op: geheel op eigen risico). Dit kan zelf maar ook achterop bij een local. Het leuke hieraan is dat je op deze wijze een zeer unieke en authentieke indruk van het gebied krijgt. Je zult de toeristische dorpjes vermijden, en in plaats daarvan de verder weg gelegen authentieke dorpen bezoeken. De wegen in Sapa zijn acceptabel, maar houd er rekening mee dat buitenlanders volgens de Vietnamese wet geen brommer mogen rijden (met meer dan 50cc vermogen).

Bac Ha
Bac Ha is een dorp op 2 uur rijden ten oosten van Lao Cai. Het dorp is vooral bekend vanwege de kleurrijke zondagmarkt. In de directe omgeving heb je ook kleinere zondagmarkten (bij Lung Phin, Can Cau en Coc Ly). Reizigers die een meerdaagse trip naar Sapa hebben geboekt, kunnen als alternatief de zondagmarkt van Bac Ha binnen hun reisplan laten opnemen. Je kunt ook makkelijk zelf een trip in Sapa regelen. Elke zondagochtend om 7.00 vertrekken tours richting de Bac Ha markt. Onderweg worden diverse andere attracties bezocht. Het is tevens mogelijk om op zondagmorgen vroeg uit Sapa te vertrekken, vervolgens de dagtocht naar Bac Ha te doen en de dag op het treinstation van Lao Cai te eindigen en daar de nachttrein terug naar Hanoi te pakken.

Thac Bac
Op zo’n 12 kilometer van Sapa ligt de mooie waterval Thac Bac (Silver Waterfall). Ga vooraf na of het de moeite loont om de waterval te bezoeken (afhankelijk van het seizoen stroomt er meer of minder water doorheen). Vaak wordt een bezoek aan Thac Bac gecombineerd met een bezoek aan de verderop gelegen ‘Love Waterfall’.

Klimaat

Sapa zijn de hooglanden van Vietnam. Het is er dan ook koeler dan in de rest van het land. Tijdens de wintermaanden kan het er zelfs licht vriezen. Ook in de zomermaanden komt de temperatuur er meestal niet boven de 24 graden uit. Je doet er dan ook verstandig aan om een setje warme kleren mee te brengen wanneer je Sapa bezoekt. Ook een poncho kan geen kwaad. Je kunt altijd goedkope (warme) kleding in Hanoi of in Sapa zelf kopen en bij terugkeer in Hanoi weggeven.

Fansipan Peak

Een unieke trip bij Sapa is de beklimming van de 3143 meter hoge Fansipan Peak. De eerste dag begint met een 6 uur durende trek vanaf het dorp Shin Chai. De middag en avond verblijf je in een speciaal kamp, waar je de enige ter wereld ben (althans, zo lijkt het) en waar je van een fantastische sterrenhemel kunt genieten. De tweede dag begint de 7 uur durende klim naar de bergtop die ruim 1000 meter hoger dan het kamp ligt. Eenmaal aangekomen kun je van een fantastisch uitzicht genieten. Na de lunch begint de terugkeer naar het kamp, waar je de nacht doorbrengt. De volgende dag loop je in zo’n 5 uur naar beneden met onderweg nog een aantal mooie bezienswaardigheden. Aan het einde van de trek brengt de jeep je weer terug naar je hotel in Sapa. Afhankelijk van het soort hotel, en het soort sleeper (soft of hard) op de trein vanaf Hanoi naar Sapa zal deze 3 daagse trip zo’n 200USD per persoon kosten. Je kunt natuurlijk nog de standaard Sapa toer er achteraan plakken, waarbij je op de 4e dag enkele dorpen van de minderheden bezoekt. Je hoeft er niet voor in topconditie te zijn, maar mensen met een zwakke gezondheid of overgewicht kunnen een trip als deze beter overslaan.

Alternatieven voor Sapa

Sapa is een toeristisch gebied en is alleen per nachttrein vanaf Hanoi bereikbaar. Wil je een vergelijkbare omgeving in alle rust bezoeken; dan kun je het Cuc Phuong national park overwegen; een alternatief op zo’n 120km ten zuiden van Hanoi (2 uur rijden). Hoewel dit nationaal park wel een minder hoge ligging heeft (en het er dus minder fris is) kun je er wel van een fantastische natuur genieten. In de nabije omgeving kun je ook nog een leuk boottochtje doen bij de Tam Coc grotten bij Ninh Binh.

In het zuiden van Centraal-Vietnam heb je ook nog de hooglanden bij Dalat. Hoewel het hier minder fris is (je ben alweer een paar duizend kilometer zuiderlijker) is ook hier de omgeving fantastisch mooi. De omgeving is vooral erg goed met een Dalat Easy Rider tour te verkennen.

Accommodatie

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Vietnam op Agoda.nl of Booking.com. Bekijk altijd alle hotelsites voor de beste prijs per nacht.

Tips

 • Neem altijd een paraplu of poncho mee, vooral wanneer je in de zomermaanden naar Sapa reist. In de wintermaanden kan het geen kwaad om warme kleding bij je te hebben; in de vroege ochtend en ’s avonds laat kan het er vrij fris zijn. Meer over het klimaat van Vietnam.
 • Standaard wandeltochten zijn vaak vrij toeristisch opgezet. Wandel met een Hmong vrouwtje mee of regel een Hmong gids, die weten veel meer van de omgeving, de cultuur en tradities.
 • Sapa is erg toeristisch, maar iets verder buiten het centrale deel is het al veel rustiger. Huur een fiets en ga off-road; daar zijn de mensen nog weinig toeristen gewend. Je kunt beter geen brommer huren in Vietnam, je mag namelijk niet brommerrijden zonder Vietnamees rijbewijs. Wanneer je ongelukken maakt staan hier hoge straffen op.
 • Vrouwen van de lokale stammen zullen je iets proberen te verkopen en vooral in Sapa zijn ze erg opdringerig. Als je echter eenmaal bij een zo’n vrouwtje iets hebt gekocht, laten ze je meestal wel met rust. Je kunt ook je gids vragen om uit te leggen dat je niks van plan bent te kopen en dat ze je beter met rust kunnen laten.
 • Wil je Sapa op een rustige en unieke wijze ervaren, verblijf dan een nacht in een van de vele homestays. Je krijgt een goede indruk hoe het lokale volk hier leeft en meestal vind je de homestays in de wat minder toeristische gebieden binnen Sapa.
 • Zorg voor een pet want tijdens de wandeltochten is er vaak maar weinig schaduw. In de zomermaanden kan het er overdag flink zonnig zijn, wat het meebrengen van zonnebrand ook geen overbodige luxe maakt.
 • Koffieliefhebbers kunnen flink genieten van diverse heerlijke soorten verse koffie. Rond Sapa wordt veel koffie verbouwd en het drinken van koffie zit verweven in de Vietnamese cultuur.
 • De hoofdstraat bevat winkels en restaurants. Er zijn ook een paar barretjes voor wat avondvertier. Je komt vooral naar Sapa voor de prachtige natuur en de traditionele volkeren.
 • Koop alleen souvenirs van volwassenen. Sommige ouders laten hun kinderen souvenirs verkopen, wat niet bevorderd moet worden aangezien ze dan van hun ouders niet meer naar school mogen.
 • Wil je van de prachtige groene rijstvelden genieten dan kun je er het beste tussen juni en september naartoe reizen. Halverwege september verandert de kleur langzaam van groen naar goudbruin. Tijdens de wintermaanden zien de rijstvelden er een stuk minder mooi uit, en in het voorjaar staan ze vol water.
 • Ben je minder goed ter been, dan kun je ook met een chauffeur en gids op pad. Dit kun je in Hanoi regelen, of ter plekke na aankomst in Sapa.
 • Er zijn genoeg pinautomaten in Sapa.

Vervoer naar Sapa

De meest gebruikelijke manier om in Sapa te komen is met de nachttrein. Deze trein vertrekt dagelijks vanuit Hanoi en komt de volgende ochtend vroeg aan in Lao Cai (de reis duurt zo’n 9 uur). Van hieruit word je opgepikt door je gids en word je naar het bergachtige gebied gebracht. In geval van goedkopere tours word je bij het treinstation van Lao Cai opgewacht en per touringcar of minibus naar het guesthouse in Sapa gebracht (al dan niet met enkele toeristische stops).

Handige websites

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.