Halong Bay is een prachtig rotsachtig Kartsgebergte in de zee voor de kust in het noorden van Vietnam, ten oosten van Hanoi. Halong Bay is waarschijnlijk dé meest populaire toeristische attractie van Vietnam, en tevens een internationaal bekende bezienswaardigheid. Niet alleen staat de prachtige baai op de lijst met UNESCO World Heritage Sites, ook is het in 2012 uitgeroepen tot één van de nieuwe zeven wonderen van de wereld.

Het gebied omvat ruim 1900 eilandjes, sommigen zijn niet meer dan een rotspunt die uit de zee steekt. Reizigers die het noorden van Vietnam bezoeken kunnen Halong Bay niet overslaan. De attractie is het gehele jaar te bezoeken en zo’n beetje elke vanuit Nederland georganiseerde rondreis heeft een bezoek aan de attractie op het programma staan.

De reis naar Halong Bay

Vanuit Hanoi naar Halong Bay aan de kust is een rit van 4 uur (zo’n 170km). De weg is goed te doen en onderweg is van alles te zien, zoals diverse prachtige nieuwbouwhuizen in koloniale stijl. Geen enkel huis ziet er hetzelfde uit, waardoor het een fleurig geheel vormt. Aan weerskanten van de weg zie je allemaal rijstvelden. Overal zie je van die typische Vietnamese hoedjes boven de rijsthalmen uitsteken van mensen die aan het werk zijn. Wanneer je de trip zelf bij een van de reisbureautjes in Hanoi hebt geboekt, reis je meestal met een touringcar naar Halong Bay (haven). Bij de meeste individuele rondreizen, word je op een afgesproken tijd bij je hotel opgehaald en reis je op basis van privé vervoer naar Halong Bay.

Bij de haven van Halong

In Halong Bay word je door een van de hostesses opgewacht bij de speciale Bai Chay toeristenpier en naar de ‘junk’ – een prachtig specifiek Aziatisch antiek houten schip – gebracht waarvoor je een twee- of driedaagse cruise hebt geboekt (lees verderop hoe je het beste de Halong Bay trip kunt boeken). Gezamenlijk vervoeren de vele honderden Junks duizenden toeristen door het prachtige Halong Bay. Er zijn kleinere jonken, waar maar een paar passagiers op kunnen. Er zijn ook grote boten met bijvoorbeeld 24 hutten.

Afhankelijk van de kwaliteit van de boot betaal je meer of minder voor de trip. Kijk bij budgettrips niet vreemd op wanneer je op de aller oudste en meest simpele van alle Junks terechtkomt. Bij de haven is het een drukte van jewelste en je doet er verstandig aan de trip al vooraf vast te leggen (vanuit Nederland, of in Hanoi). Het is in ieder geval niet zo dat je door het zelf ter plekke te regelen een betere prijs betaalt; de kans is groter dat je een veelvoud betaalt.

Aan boord van een van de Halong Bay boten

Als je aan boord komt word je al gelijk verrast door de prachtig opgemaakte tafels in het restaurant op het voordek. De standaardhutten zijn klein, maar sfeervol ingericht en er is een aircosysteem wat vooral prettig is tijdens de warme zomermaanden. De schepen zijn prachtig om te zien en mooi gedecoreerd. Maar wat nog mooier is, op momenten zelfs onbeschrijflijk mooi, zijn de fantastische vaak loodrecht uit het water stijgende rotspartijen. De Lonely Planet reisgids vermeldt dat er in Azië slechts drie plaatsen zijn waar je dit Karstgesteente kunt vinden: Yangshuo in China, Halong Bay in Vietnam en Krabi in Thailand.

Programma Halong Bay trip

Halong Bay is net decor uit een film. Tijdens de vier uur durende vaartocht naar de Rotsenbaai krijg je een heerlijke lunch voorgezet. Je gaat voor anker bij een van de prachtige rotsenpartijen van Halong Bay, vlak bij een heel mooi grottenstelsel, de Hung Sung Sot Cave die je kunt verkennen met een gids. Daarna vaart het schip naar een prachtig tropisch eilandje met een mooi zandstrand zoals Soi Sim of Titov een half uurtje verderop waar gelegenheid is om te zwemmen of om het eiland te verkennen.

Je ziet hier werkelijk een van de meest spectaculaire zonsondergangen en het is ook een prachtig gezicht om in de schemering tientallen gezellig verlichte ‘jonken’ te zien rondvaren tussen de rotsformaties. Je komt langs Dinh Huong island, Ga Choi island, Dog island, Sail island, Tortoise island, Man’s Head island, Lion island, Bai Tho mountain, Butterfly cave, Van Gia fishing village, Doi Cave, Three Peaches Beach en de sprookjesachtige omgeving van Ho Ba Ham.

Aan het begin van de avond wordt het diner – dat grotendeels uit vis en zeevruchten bestaat – opgediend in het restaurant van de boot. De jonk blijft de hele nacht voor anker liggen tussen de rotsformaties. Afhankelijk van het soort boot worden er ’s avonds diverse vormen van vermaak aangeboden; er zijn zelfs beruchte karaokeboten.

Als je een driedaagse tocht hebt geboekt is er tijd genoeg om met een kleinere zogenaamde ‘dagboot’ verder de baai in te varen, waar je op plekken komt waar niet zoveel toeristen komen. Daar aangekomen kun je per kano weer andere grottenstelsels gaan bekijken. Als je geen zin hebt om te peddelen en liever wilt relaxen of wat zwemmen is dat natuurlijk ook mogelijk. Pas wel op voor de stroming: al ziet het wateroppervlak er kalm en rustig uit het is open zee en de stroming is niet mis.

Op de laatste dag wordt het ontbijt vroeg in de ochtend geserveerd zodat er voor de terugtocht naar Halong Bay genoeg tijd is voor nog een avontuur met een kleine roeiboot, die je onder een kloof door naar het daarachter gelegen ‘Monkey island’ brengt. Als je geluk hebt krijg je een apenkolonie te zien. De bemanning van de roeiboot neemt meestal wat eten mee en dat weten de apen natuurlijk. Ze worden erg opgewonden en de leider van de groep wordt ontzettend boos als het eten niet snel genoeg zijn kant op komt, wat een grappig gezicht is.

Om 9.00 uur is het tijd geworden om uit te checken en de rekening van je genuttigde drankjes betalen. Om 10.30 uur krijg je aan boord nog een afscheidsbrunch, terwijl de jonk ondertussen terug naar Halong vaart.

Een 3-daagse cruise door Halong Bay is een fantastische ervaring. Een ieder die hier een keer de kans voor krijgt: ga een keer naar Halong Bay en boek een 2-of 3-daagse cruise door de spectaculaire rotsformaties. Daar zul je geen spijt van krijgen.

Halong Bay in één dag

Je kunt Halong Bay ook in een dag bezoeken. Vooral reizigers met een budget zullen deze optie prettig vinden. Je reist voor zo’n 100.000 VND vanaf het Gia Lam busstation in Hanoi naar het Baichay busstation in Halong Stad. Vervolgens loop je naar de Bai Chay toeristenpier waar je in een van de gebouwen langs het water de ticketbalies voor dagtrips door Halong Bay ziet. Hier kun je tickets kopen voor verschillende trips. Een korte trip van 4 uur kost zo’n 500.000 VND, een trip van 6 uur kost meestal zo’n 800.000 VND. Let erop dat je bij de reisbureautjes in Hanoi vaak goedkoper uitbent. Na de trip kun je weer met de bus terug naar Hanoi, of reis je zelfstandig door richting Cat Ba of een andere bestemming.

Junk operators bij Halong Bay

Hieronder volgt een overzicht met de verschillende junk (Halong Bay Cruise) aanbieders. Je kunt via de linkjes direct boeken, wat een hoop hectiek bij de haven van Halong zal schelen. Wil je liever niks vooraf vastleggen, dan kun je ook bij de vele honderden reisbureaus in Hanoi terecht. Bijna allemaal bieden ze wel een Halong Bay Cruise aan. Zorg er wel voor dat je duidelijk krijgt of je waar voor je geld krijgt. Wanneer je in Nederland een georganiseerde reis hebt geboekt kun je bij het reisbureau achterhalen in welke boot je terechtkomt; hieronder zie je tevens de mate van luxe per boot.

Er zijn vele honderden (450!) junks actief in Halong Bay, variërend van enorm luxe tot zeer basic. Je kunt de Junks in grofweg drie categorieën indelen; de luxe boten voor stelletjes en reizigers die van rust houden, de feestboten waar je vooral veel backpackers tegenkomt en de goedkoopste karaoke boten.

Wil je een compleet georganiseerde trip naar Halong Bay vanaf Hanoi vooraf in Nederland vastleggen, dan kun je het beste terecht bij één van de reisorganisaties met bouwstenen Vietnam. Bij welke organisatie je de trip boekt, je wordt netjes bij je hotel in Hanoi opgehaald en word je er na de trip ook weer afgezet.

Tips

  • Sommige reizigers vinden een 3D/2N trip naar Halong Bay te lang, vooral wanneer ze maar drie weken in Vietnam verblijven. Er zijn zelfs toeristen die de trip met maar 1 overnachting doen, en zelfs reizigers die helemaal niet op een boot overnachten.
  • Het gebied rond Halong Bay heeft te maken met hete en vochtige zomers en droge en frisse winters. In de zomermaanden dien je rekening te houden met flink wat regenval, maar ook in de overige maanden kan het er regelmatig regenen. In sommige gevallen heeft het gebied te maken met een staartje van een tyfoon; dan varen de boten niet uit.
  • Ga vooraf na wat de samenstelling is van de Halong Bay boot. Wanneer de hele boot vol met Chinese of Russische toeristen zit, wordt het programma (en de muziek/activiteiten) hierop afgestemd. Het is ook handig om vooraf na te gaan of de gids Engelstalig is. Over het algemeen geldt dat je als je meer betaalt voor een goed beoordeelde (zie o.a. Tripadvisor) Junk operator je er ook meer kwaliteit voor terug krijgt.
  • Wanneer je bij Halong Bay in de zee wilt zwemmen, dien je er rekening mee te houden dat er soms een flinke onderstroom kan zijn.

Accommodatie bij Halong City

Veel reizigers zullen niet in de stad Halong overnachten omdat de trips naar Halong Bay meestal direct vanaf Hanoi plaatsvinden. Wil je echter op je gemak ter plekke een goede Halong Bay Cruise uitzoeken, of heb je geen trek om vooraf (of achteraf) uren in de bus of trein te zitten dan kun je prima in een van de volgende (prima) hotels overnachten.

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Vietnam op Agoda.nl of Booking.com. Bekijk altijd alle hotelsites voor de beste prijs per nacht.

Bai Tu Long

Een mooi en vooral veel rustiger alternatief op Halong Bay is een boottocht bij Bai Tu Long. Dragon Pearl is een junk operator die hier naartoe vaart en een andere bekende is Red Dragon Cruise. Er gaat ook een gewone ferry (naar het eiland Quan Lan waar je ook eventueel kunt overnachten). Het gebied is echter veel minder toeristisch en daardoor vooral interessant voor reizigers die Halong Bay te druk vinden.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.