De Mekong Delta is een rivierengebied in het zuidwesten van Vietnam. Het omvat grofweg het hele gebied ten zuidwesten van Ho Chi Minh Stad. De delta bestaat uit vele honderden kleine waterwegen, en diverse grote rivieren, waaronder het laatste stuk van de 4200 kilometer lange rivier de Mekong (die helemaal in de Tibetaanse hoogvlakte begint).

De Mekong Delta is een zeer populaire toeristische attractie in Vietnam. Een bezoek is vaak een hoogtepunt van de reis door het land. Je hebt er diverse prachtige lokale dorpjes, uitgestrekte rijstvelden en prachtige drijvende dagmarkten. Een bezoek aan een drijvende markt mag je zeker niet overslaan. Nergens in Vietnam kun je zo goed het lokale leventje meemaken.

Trips naar de Mekong Delta

Bijna elke rondreis door het zuiden van Vietnam bevat als onderdeel een bezoek aan de Mekong Delta. Je kunt de trip ook als losse tour boeken. Dit kan ter plekke, bijvoorbeeld bij één van de vele tourbureautjes in Ho Chi Minh Stad, of vooraf in Nederland.

Er zijn meerdere manieren om een zelf een trip naar de Mekong Delta te organiseren. Allereerst kun je dit bij één van de vele reisbureautjes in Ho Chi Minh Stad (of Phnom Penh wanneer je van Cambodja naar Vietnam reist) regelen. Ze bieden meestal vaste meerdaagse trips aan, inclusief één of meerdere overnachtingen en een paar riviercruises (naar o.a. de bekende drijvende markten). Let er op dat sommige reisbureautjes inferieure trips voor lage bedragen aanbieden. Ga vooraf na welk reisbureau kwalitatief hoogwaardige trips verkoopt (en accepteer desnoods hierbij de iets hogere prijs).

Een alternatieve wijze is door zelf enkele hotelovernachtingen in het gebied te boeken en vervolgens ter plekke enkele losse boottoertjes te boeken. Je kunt makkelijk met de boot tussen de verschillende bestemmingen binnen de Mekong Delta reizen, dit kan echter ook (sneller) met de bus of taxi. Ook dit kan je hotel of guesthouse verzorgen.

Programma 2-daagse trip

De meeste trips naar de Mekong Delta duren 2D/1N. Boten/maatschappijen die de wat luxere trips aanbieden zijn Mekong Eyes, Song Xanh en Le Bassac. Alle drie rekenen ze zo’n 300USD per persoon voor een 2-daagse trip. De tocht gaat van Cai Be naar Can Tho en vervolgens vanaf Can Tho over de weg terug naar Ho Chi Minh Stad. Je kunt de Mekong Delta tour makkelijk bij een toerbureautje of bij een van de basic hotelletjes in Ho Chi Minh Stad of Can Tho boeken. The Sinh Tourist is een van de meest populaire toerbureaus in HCM Stad.

Een goedkoper alternatief is door in Cai Be ter plekke een standaard boottocht te boeken. Veel toerbureaus verplaatsen de laatste tijd overigens hun trips naar Ben Tre en slaan de drijvende markt van My Tho (in de buurt van Cai Be/Vinh Long) over omdat het daar vaak erg druk is met dagjesmensen (toeristen).

Je kunt ook direct naar de stad Can Tho reizen en daar boek je dan een overnachting zodat je de volgende ochtend vroeg op kunt staan om op tijd bij de drijvende markt van Cai Rang of Phoung Dien aan te komen. De drijvende markt bij Phoung Dien wordt door veel reizigers als de mooiste drijvende markt in de Mekong Delta gezien.

Accommodatie

Hieronder volgt een overzicht met populaire hotels en resorts binnen de Mekong Delta. Er zijn in dit gebied ook veel guesthouses en homestays, die je eventueel ter plekke in Ho Chi Minh Stad kunt boeken. Bij elk van de onderstaande hotels kun je ook terecht voor dagtrips en boottochten om de omgeving te verkennen.

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Vietnam op Agoda.nl of Booking.com. Bekijk altijd alle hotelsites voor de beste prijs per nacht.

Tips bij een bezoek aan de Mekong Delta

  • Hoe meer je de verder weg gelegen gebieden bezoekt, des te mooier de lokale drijvende markten vaak zijn.
  • Vermijd zwemmen in de rivieren van de Mekong Delta.
  • Wanneer je in basic guesthouses slaapt kun je het beste zelf een klamboe meenemen.
  • Zorg voor voldoende DEET (muggenwerende spray/gel) en zonnebrand.
  • Enkele plekken met mooie drijvende markten zijn: My Tho, Cai Be, Vinh Long en Can Tho (Cai Rang of Phoung Dien).
  • Let er bij het huren van een brommer op dat je in Vietnam eigenlijk niet zomaar op een brommer met meer dan 50cc mag rijden en dat je onverzekerd bent bij ongelukken. Een groot deel van de Mekong Delta is vrij vlak, waardoor je er ook prima met een fiets kunt rondrijden. Het rijden van een brommer in Vietnam is dan ook geheel op eigen risico (en soms niet zonder risico).
  • Een logische volgorde van een trip door Zuid-Vietnam is: Ho Chi Minh Stad – Mekong Delta – Phu Quoc eiland.
  • Een van de mooiste tijden van het jaar om deze regio te bezoeken is tijdens Tet (Vietnamees Nieuwjaar). Er vinden dan overal vieringen plaats.

Homestays

Backpackers en reizigers met een budget kunnen ook zelf de Mekong Delta bezoeken en daar in een gezellige homestay slapen. Je neemt vanaf het busstation in Ho Chi Minh Stad de bus voor een paar euro naar de stad Can Tho. Je hebt hier diverse guesthouses en homestays waar je kunt overnachten. De prijs van een basic overnachting ligt meestal rond de €10/€20 per nacht, inclusief ontbijt. De volgende ochtend sta je bij dageraad op om een boottocht over de Mekong te doen. Zo’n boottocht duurt meestal tot het einde van de ochtend en brengt je langs dorpen op/aan het water en langs drijvende marktjes. In de middag kun je dan de bus vanaf Can Tho naar Ho Chi Minh Stad nemen. Naast Can Tho zijn er ook nog diverse andere steden en dorpen in de Mekong Delta waar je kunt verblijven. Over het algemeen geldt dat hoe moeilijker de locatie te vinden is, des te meer lokaal de sfeer er zal zijn.

Van Vietnam naar Cambodja

Diverse reisorganisaties kunnen de Mekong Delta trip zo insteken dat je van Ho Chi Minh Stad door de Mekong Delta (via Chau Doc) naar Phnom Penh in Cambodja reist. Bij de grenspost kun je dan ter plekke het visum voor Cambodja regelen, voor zover je dat nog niet vooraf online gedaan hebt. Je kunt echter ook zelfstandig naar Chau Doc reizen, en hier tickets voor de snelle boot kopen die om 7.00 in de ochtend richting Phnom Penh vertrekt.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.