Er bestaat een liedje met de openingszin: “There are nine million bicycles in Beijing”, maar dat had ook kunnen zijn in Hanoi of Ho Chi Minh. Want jeminee, wat een chaos van fietsen en fiets-achtigen vind je in de twee grootste Vietnamese steden terug. Er zijn krakkemikkige barrels, traditionele herenfietsen, sportieve fietsen met handremmen en moderne mountainbikes, maar ook riksja’s en natuurlijk de wielframes waarmee kinderen met een stokje door de straten rennen. En dat krioelt dan samen met brommers, auto’s, taxi’s, bussen, pick-up trucks en niet te vergeten, wandelaars, over de wegen en kruispunten van de stad. Opmerkelijk hoe weinig ongelukken er toch schijnen te gebeuren, maar je moet hier als buitenlander toch maar geen auto huren en enigszins voorbereid de straat op gaan.

Starten in Hanoi

Hanoi

Hanoi is voor veel reizigers het beginpunt van een reis door Vietnam. Ondanks het verkeer is het een stad met een vriendelijke uitstraling. Het doet plattelands aan en heeft een erg gezellig ‘Old Quarter’, waar elke straat zijn eigen type winkels heeft. Zo heb je de schoenenstraat, kruidenstraat, lampenstraat, etc. Je ziet vrouwen met twee manden op een stok, hangend over een schouder lopen. Met Vietnamese punthoed natuurlijk. Vanuit het Old Quarter loop je naar het Hoa Kiem meer. Een oase van rust waar de lokale bevolking graag samenkomt voor hun dagelijkse Tai Chi oefeningen of een spelletje Majong. Het poppentheater wordt aangeprezen in Hanoi, maar het moet je ding zijn.

Van Hanoi naar Halong Bay

Halong Bay

Vanuit Hanoi gaan veel reizigers naar de baai van Halong. Dit is een magisch gebied waar kalkstenen rotsen steil uit zee omhoog reizen. De boot is de enige manier om kennis te maken met Halong Bay en de lokale bevolking die in dit gebied leeft. De baai ligt beschut dus meestal is het water erg rustig, maar je zult even moeten wennen aan het deinen van de boot, zeker ‘s nachts.

Halong Bay

Richting het noorden

Wie naar Vietnam reist, moet voorbereid zijn op ietwat minder gerieflijke nachten, want ben je terug op het vaste land na je Halong avontuur op zee, dan wacht de nachttrein die je naar de bergen – en bergvolken – in het noorden brengt. Het landschap is ook hier adembenemend, dus wordt er veel gewandeld. Je bent hier dicht bij China. Samen met de klederdracht van de lokale bevolking, die bestaat uit verschillende minderheden, hun door toerisme nog onaangetaste gastvrijheid, de markten waar je je ogen uitkijkt en de walging die je soms voelt als je ziet hoe er met dieren wordt omgegaan, maken dit deel van een Vietnam reis een intense belevenis.

Huê en Hoi An

Tussen Hue en Hoi An

Tijd voor wat ontspanning. In het midden van Vietnam vind je de vriendelijke stadjes Huê en Hoi An. Aan de kust, en met veel koloniale flair. Huê is de oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam en Hoi An is een voormalige havenstad en handelsstad.

Op naar het zuiden: Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City

Reis vervolgens naar het zuiden, naar de hoofdstad Ho Chi Minh City, ook nog wel bekend als ‘Saigon’. Dit deel van Vietnam staat vaak in het teken van de Vietnam oorlog (1956 -1975), met het belangrijkste museum over deze oorlog in de stad, en vlakbij de Cu Chi tunnels; een immens netwerk van ondergrondse tunnels, die gebruikt werden door de Viet Cong om oorlog te voeren. Niet de leukste activiteit op vakantie, maar wel erg indrukwekkend en je kunt het toch niet overslaan.

Ho Chi Minh City

Tot slot kun je nog een bijzondere boottocht maken in de tropische Mekong Delta, het meest vruchtbare gebied in Vietnam. Natuurlijk leuk om eens op deze legendarische rivier te varen. Of je kunt in een hangmat gaan liggen op een exotisch strand. Want ook die zijn aanwezig in Vietnam, niet in grote getale, moet gezegd worden, maar je hebt er maar 1 nodig!

Vietnam is een langgerekt land met verschillende klimaatzones. Het is daarom niet eenvoudig een beste reisperiode aan te geven. Over het algemeen schommelen de temperaturen tussen de 20 en 35 graden Celsius. De minste kans op een regenbui heb je van december tot en met mei, maar je kan het land het hele jaar goed bezoeken.

Riksja Vietnam, onderdeel van Riksja Travel, organiseert individuele reizen naar Vietnam, en kiest hierbij voor unieke belevingen. Met bouwstenen (korte reisprogramma’s van een aantal dagen) stel je je eigen Vietnam rondreis samen.

 
 
Met VNC Asia Travel naar VietnamUnieke reizen naar Vietnam met Original AsiaErvaar Vietnam als een local met Local Hero Travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

v.a. €1880 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnams

19-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1299 excl.

Vietnam rondreis, de leukste

18-daagse reis met alle hoogtepunten van noord naar zuid met Local Hero Travel.

Lees meer

v.a. €1595 excl.

Avontuurlijk Vietnam

15-daagse actieve, individuele rondreis reis door het schitterende Noord-Vietnam met Original Asia.

Lees meer

v.a. €1165 excl.

Het mooiste van Vietnam

13-daagse complete reis door Vietnam van noord naar zuid met VNC Asia Travel.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Vietnam Highlights

12-daagse reis vol hoogtepunten van Vietnam. Ontdek zelfstandig, maar op een comfortabele manier met PANGEA Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, Van Verre, PANGEA Travel, VNC Asia Travel, De Jong Intra, Puur Azië en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Friends Travel Vietnam of GetYourGuide. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.