Vietnam van noord naar zuid. Van 21 november t/m 22 december 2013. Geschreven door Sandra en Peter.

21/22 november

Eindelijk naar Vietnam, Dit stond al heel lang op mijn verlanglijstje. We vliegen met Malaysia Airlines via Kuala Lumpur naar Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Het is nog best spannend want de orkaan Huyan heeft enkele weken geleden Vietnam aangedaan en in het midden van Vietnam zijn veel overstromingen geweest. Op dit moment staat nog een deel onder water. Maar we gaan in het noorden beginnen en hopen dat het midden tegen de tijd dat wij ernaartoe willen begaanbaar is.

Hanoi

Voor de eerste 2 nachten hebben we een hotel geboekt in het westelijke deel van Hoan Kiem district vlak naast de Hanoi Kathedraal. We komen in de middag aan. Nadat we ons hebben opgefrist gaan we de buurt verkennen. Ons hotel ligt in een gezellige buurt met allemaal smalle steegjes en heel veel winkels en restaurantjes waar je spotgoedkoop kunt eten.

001 hanoi 05

002 hanoi 07

Via het hotel regelen we een meerdaagse trip naar Sapa. ‘s Avonds heerlijk gegeten en vroeg slapen, want we zijn echt gebroken van de reis!

23 november

Na het ontbijt gaan we een kijkje nemen bij het Hoan Kiem meer. Heel vroeg in de ochtend zie je hier allemaal mensen yoga/thai chi doen en/of badminton spelen. Het is de centrale ontmoetingsplaats van de lokale bevolking. Midden in het meer staat op een klein eilandje een pagode, The turtle tower (Tháp Rùa). Er bestaat een legende over een reuze schildpad die in het meer leeft. Aan de noordzijde ligt het Eiland van Jade waar je via de Huc-brug bij de tempel van Ngoc Son komt. Deze tempel is een soort symbool voor de stad en een heilige plaats voor de inwoners van Hanoi. In deze tempel bevind zich o.a. een 200 kg wegend replica van de schildpad. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het meer.

003 hanoi Huc-brug

004 hanoi The turtle tower

005 hanoi studenten bij hoan kiem lake

In de middag gaan we naar het oude gedeelte van Hanoi (ten noorden van het Hoan Kiem meer). Hier heeft elke straat de naam van een ambacht die daar vroeger werden uitgevoerd. De zilversmidstraat, de schoenenstraat, de pannenstraat. etc. etc. Maar tegenwoordig zitten er heel veel andere winkeltjes en ontelbare reisbureautjes. Heel veel van deze bureautjes nemen de naam aan van de populaire betrouwbare reisbureautjes over. Dus kijk goed uit voor je er een uitzoekt. Wij gaan naar Vegatravel, die had ik in de lonely planet opgezocht en is betrouwbaar en goed. We boeken hier een meerdaagse Halong Bay trip en een dagtrip naar Tam Coc. We kopen wat ansichtkaarten doen de kaarten bij het postkantoor op de bus. Het postkantoor ligt aan het Hoan Kiem meer, waar het nog steeds gezellig druk is. We praten wat met studenten die hun Engels willen oefenen. En natuurlijk ook even samen op de foto. Aziaten zijn dol op foto’s van/met Europeanen.

24 november

Vanavond om 18.00 uur worden we pas opgehaald om met de nachttrein naar Sapa te gaan. We pakken een taxi en gaan naar het Mausoleum “het graf” van Ho Chi Minh (Uncle Ho). Zelf wilde hij een ingetogen graf. Hij was een man van het volk zonder zich te dompelen in rijkdom. Maar ze bouwde een statig 22 meter hoog granieten gebouw “geïnspireerd door het mausoleum van Stalin” waar hij nu ligt. Dit zou hij echt zelf nooit gewild hebben.

006 hanoi mausoleum

Het is er erg rustig. Op het terrein zijn ook nog wat tempels te bezoeken en een mooie botanische tuin. Het oorspronkelijke ingetogen houten huis van Ho Chi Minh kun je ook bezoeken. We komen er achter waarom het zo rustig is. Elk jaar wordt het lichaam van Ho Chi Minh in november en december in Rusland opnieuw gebalsemd. Dat is dus nu. Normaal gesproken staan er gigantische lange rijen mensen die het lichaam willen zien. Nu dus niet. We maken nog wel een indrukwekkende wissel van de wacht mee.

Naast het mausoleum staat het presidentiële paleis van Vietnam (Phủ Chủ tịch) Het gele gebouw huisvestte de gouverneurs van Indochina, tegenwoordig wordt het gebruikt voor officiële gelegenheden. Ik maak door de hoge hekken een paar foto’s van het gebouw maar word door een militaire wachter weggestuurd. Only look, No pictures.

007 hanoi paleis naast mausoleum

008 hanoi gevangenis museum

Rond 19.30 uur worden we opgehaald (1,5 uur later dan was afgesproken) en rijden naar het station wat nog geen 3 minuten rijden was. Hadden we ook bijna kunnen lopen haha! Er zijn nog een aantal toeristen die de nachttrein nemen en met een clubje van ca 10 man reizen we af naar Loa Cai. Het is een mooie schone trein met 4 slaapplaatsen. We delen de coupe met 2 Vietnamese meisjes. Midden in de nacht staat de trein 2 uur lang stil. We moeten wachten op een andere trein die moet passeren.

Sapa
25 november

Rond 09.00 uur (2 uur later dan normaal) komen we aan in Loa Cai. Vanuit daar nog een uurtje rijden om in ons hotel in Sapa te komen. Even een verlaat ontbijtje om 11.00 uur en we gaan een korte wandeling door de rijstvelden en bergen van Sapa maken. Het zonnetje komt door en het wordt zelfs rond de 27 graden. Na de lunch huren we een brommertje en rijden naar een waterval. Na een pittige klim van ca 1200 meter komen we bij de waterval. Het was best een mooie waterval dus niet voor niks geweest. Daarna rijden we naar een uitkijkpunt waar je een schitterend uitzicht heb over het landschap. Het waait erg hard en het is hier nog maar zo’n 12 graden. Wat een verschil met een paar uur geleden. Verder nog beetje door Sapa heem gelopen.

009 sapa trein

009a-sapa-4x

26 november

Vandaag staat er een 12 km lange trekking op het programma. We gaan met hetzelfde groepje die ook in de trein zaten. Het is best een pittige tocht. Veel klimmen, modderige paden, maar de natuur en de omgeving maken alles weer goed. Echt schitterend! Onze vrouwelijke gids is een echte Mhong in traditionele kleding. Er lopen nog wat Mhong meisjes mee met manden op hun rug. Na 3 uur wandelen komen we aan in Cai Loa, een klein dorpje waar we gaan lunchen en waar we worden aangesproken door zeer vasthoudende en fanatieke Mhong verkopers. Je wordt er echt gek van. Pffff. We gaan weer verder, en lopen nog een uurtje naar een ander dorp. Hier gelukkig geen verkopers.

010 sapa0 8

Sommige van onze groep blijven hier overnachten. We nemen afscheid en wij lopen nog een half uurtje naar een ander dorpje waar vervoer voor ons klaar staat naar het hotel. De trip was echt zeer de moeite waard. Om 17.00 uur gaan we weer richting het station om de nachttrein weer terug naar Hanoi te nemen.

Halong Bay
27 november

Rond 06.30 zijn we weer in Hanoi. En gaan naar Vegatravel waar we ons kunnen douchen en omkleden. We laten ook onze grote backpacks hier achter en pakken voor de 3 dagen Halong Bay trip onze kleine backpacks in. Rond 08.00 uur gaan we met nog 10 andere toeristen met een busje naar Halong Bay, zo’n 3,5 uur rijden. Het is erg slecht weer, regen, regen en nog eens regen.

De enige kamer die op de schitterende boot nog beschikbaar was, was 1 van de 2 een luxere kamers. voor 20 euro meer! Maar wat een verschil met de andere kamers zeg. Echt heel luxe, we hebben een eigen douche en een privébalkon op het achterdek. Geweldig! We zijn niet de enige die hier varen. Het is heeeeeel toeristisch hier.

We krijgen echt een super uitgebreide lunch met garnalen, vis vlees. Echt geweldig. De regen is inmiddels wel iets minder geworden als we gaan varen. Onze eerste stop is Big Cave, een mooie grot waar we ook helaas niet alleen zijn. In de middag gaan we kayakken en komen in een mooie rustige lagoon omringd door kalksteen rotsen en bergen waar heel veel makaken leven. Wat een belevenis. De natuur is hier echt adembenemend. Het begint te schemeren dus we kayakken weer naar de boot waar we weer een geweldig diner krijgen voorgeschoteld. Er word ons ook geleerd hoe we verse springrolls moeten maken. Heerlijk!!! We gaan niet te laat ons bed in want mogen weer heel vroeg op!

28 november

We hebben heel goed geslapen in onze mooie kamer. We varen naar Tip Top Mountain. Een mooi eiland met een strandje waar we een hele klim via een trap naar boven maken. Je komt dan bij een soort uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt over het landschap. Wauw!!

011-halong-bay-3x

Na 1,5 uur varen stappen we over op een andere boot en varen naar een ander eiland, Daar gaan we een fietstocht maken “op veel te kleine fietsjes” langs diverse dorpen maken en stop bij een boertje die laat zien hoe hij daar leeft. En we maken een best pittige klim van de ene kant van de berg naar de andere kant . Eerst door best dicht oerwoud en na de klim en wat grotten lopen we door de rijstvelden, en komen weer in het dorpje waar onze fietsen staan. Moe maar voldaan fietsen we terug naar de boot. We lunchen op de boot en gaan nog wat kayakken in de buurt. Tegen de avond varen we naar Cat Bay island. Daar zullen we overnachten in een hotel. We gaan op zoek naar een restaurantje en daar zijn er genoeg van op dit eiland. Heerlijk gegeten en weer terug naar het hotel.

29 november

Goed geslapen en na het ontbijt gaan we weer de boot op. De luxe boot waar we de eerste nacht ook op hebben geslapen. We varen in 3,5 uur weer terug naar de haven, onderweg genieten we van de schitterende natuur. Na 3,5 rijden uur zijn we terug in Hanoi en nemen een hotel in het oude centrum. We regelen nog even de tickets voor de trein naar Hue. ‘s Avonds de nightmarket van Hanoi bezocht. Heel druk maar eg gezellig!

Tam Coc
30 november

Vandaag gaan we naar Tam Coc. Een soort Halong Bay op het land. Na ruim 3 uur rijden (omdat onze chauffeur erg traag is) komen we in Bin Hinh aan. Daar bezoeken we 3 pagodes en zien wat monniken hun rituelen doen. Daarna gaan we met een klein bootje die voornamelijk door vrouwen worden bestuurd richting Tam Coc. De vrouwen varen hier met hun voeten, heel leuk om te zien. Wat een rust heerst hier zeg! En het weer is perfect, windstil en een zonnetje. We kijken onze ogen uit. We varen door het mooie landschap en door een aantal grotten.

012 tam coc

012a tam coc

013 tam coc

Na de lunch gaan we weer op pad op de fiets, een mountainbike dit keer. Ook deze zijn eigenlijk te klein voor ons, maar oke! We fietsen ongeveer 1,5 uur door de mooie natuur, en door div. kleine dorpjes. Uiteindelijk stoppen we bij een mooie tempel en daar staat onze slome chauffeur weer op ons te wachten. In 3,5 uur weer teug naar Hanoi, waar we weer in het oude centrum slapen. Het was een mooie dag!

Hanoi
1 december

Eerst eens lekker uitslapen, want dat hadden we nog niet gedaan sinds we in Vietnam waren. Later die dag bezoeken we de Dong Xuan markt, een overdekte markt. En we gaan naar het gevangenismuseum van Hanoi “Maison Centrale”. Zeer indrukwekkend en zeker een bezoek waard. We halen onze bacpacks op bij het hotel en gaan naar het treinstation. Dit keer lopen we naar het station. We nemen vanavond de trein naar Hue. De trein is precies op tijd en we delen de coupe met 2 Engelse toeristen. Lekker gekletst en goed geslapen.

Hue
2 december

Om 8.15 komen we aan in Hue aan en nemen een taxi naar ons hotel die we in de lonely planet hadden uitgezocht. Hue is een vochtige stad, het regent er elke dag wel en paar keer, en dat is goed te zien. Alle gebouwen in de stad zijn een beetje zwart en groen uitgeslagen van het vocht. Zo ook onze kamer. Maar ja, hij is wel schoon. Het is niet anders. We huren iets verderop in de straat een motorscooter met chauffeur.

We gaan vandaag naar:
-The citadel (Royal palace)
-Tu Duc tomb
-Khai Dinh tomb
-Ming Mang tomb en de
-Thien Mu pagode

The citadel ligt in het centrum van Hue, langs de Purfume river waar je ook boottochtjes over kunt maken. The citadel is een gigantische complex en is omringd door hoge muren en bevat een paleis en o.a. the purple forbidden city. Tijdens de 2e wereldoorlog is deze stad bijna geheel verwoest. Je ziet nog wel heel veel overblijfselen en mooie tuinen en pagodes. Ze tonen er ook een film over het verleden van the citadel. Het paleis is gerestaureerd en te bezichtigen.

014 hue The citadel

Tu Doc tombe bevat een paleis en de tombe van Tu Doc en liggen in een werkelijk schitterende omgeving. We lopen hier ruim een uur rond. zeer de moeite waard. Khai Dinh tomb is groter dan de andere en weer verbazen we ons over hoe mooi alles is. Deze is naar mijn idee de meest interessante van de 3 tombes die we bezoeken. Er staan heel veel stenen beelden op het plein die wat weg hebben van het Chinese terracotta leger. Je kunt het gebouw ook in, door eerst een hoge brede trap te betreden. Binnen is het goud wat er blinkt. Beetje kitsch, maar wel indrukwekkend.

015 hue Tu Duc tomb

016 hue Tu Duc tomb

017 hue Tu Duc tomb

018-hue-4x-Khai-Dinh-tomb

De Mingh Mang tombe valt een beetje in het niets bij de andere die we al gezien hebben, maar toch mooi om te zien. De Thien Mu is een smalle hoge pagode en ligt langs de Parfume rivier en heeft ook een leuke tempel die je kunt bezoeken. Het begint te regenen en we gaan rond 1600 uur weer terug naar ons hotel. Voor die €9,= p.p was dit echt een hele leuke trip om te doen. Echt een aanrader. We eten ‘s avonds heerlijk traditioneel Vietnamees. Het ene gerecht was nog lekkerder dan het ander. Nog even een busticket gekocht naar Hoi An voor de volgende dag.

Hoi An
3 december

Gelukkig is dit deel van Vietnam na de overstromingen weer begaanbaar. Om 08.00 uur komt de bus voorrijden bij het hotel. Dat is hier in Vietnam trouwens goed geregeld. Je hoeft niet eerst naar een busstation, maar ze komen je netjes bij je hotel ophalen. We zijn de eerste die opgehaald worden dus kunnen een goede plek uitkiezen in de bus. Rond 12.30 uur komen we net buiten het centrum van Hoi An aan. We stappen achterop een motortaxi die ons door de kleurrijke straatjes naar het hotel brengt. Het An Hoi Hotel is een vrij nieuw hotel langs het kanaal in Hoi An en heeft echt hele ruime nette kamers en ook nog een zwembad. En dat voor €18. We nemen een duik in het ijskoude zwembad en gaan daarna het stadje verkennen, maar komen niet verder dan het eerste straatje waar we een supergezellig restaurantje zien. Hier heerlijk gegeten en die middag lekker op het terras blijven zitten. Wat een leven!!!!!! Terwijl we teruglopen naar het hotel gaan alle lampions en lantaarns in Hoi An aan. Dit maakt dit stadje zo bijzonder en sfeervol. ‘s avonds gaan we vlak naast het hotel een hapje eten en wat drinken. Rond 24.00 uur gaan we weer richting het hotel.

020 hoi an

021 hoi an

022 hoi an

023 hoi an

4 december

Eigenlijk wilde we uitslapen, maar rond 07.00 uur zijn we al klaarwakker. Vandaag gaan we de oude stad bekijken. Normaal gesproken koop je een ticket 120.000 Dong om dit deel van de stad in te kunnen, maar precies vandaag vieren ze het 14 jarige jubileum van de samenwerking met UNESCO. En iedereen mag vandaag gratis naar binnen. Je vind hier de welbekende overdekte Japanse brug, veel oude huizen die je kunt bezoeken, musea, tempels en heel veel handwerkwinkeltjes. De kleurrijke straatjes zijn verschrikkelijk leuk om doorheen te slenteren.

019 hoi an japanse brug

Wederom eten we weer bij een heerlijk restaurant in de oude stad langs de rivier. De eigenaar van het restaurant laat zien hoe hoog het water een aantal dagen geleden nog stond. Je kunt aan de kleur van de muur zien dat het tot zeker 1,5 meter hoog heeft gestaan. We zijn hier wel wat gewend qua overstromingen zegt hij lachend. En dat ondervinden we later op de avond zelf ook. Een deel van de weg langs de rivier staat helemaal blank. Je ziet het verschil tussen de rivier en de weg niet meer. Zo hoog staat het water.

Als je van lekker eten en traditioneel Vietnamees houdt, is Hoi An echt een must! Mama Rose is een heerlijk streekgerecht van gestoomde rijstevel pakketjes met gedroogde garnalen en uitjes. De verse loempiaatjes kun je in heel Vietnam krijgen, maar in Hoi An heb ik de lekkerste gegeten.

019a-Hoi-An--eten-4x

5 december

Vandaag gaan we naar My Son. Een oud tempelcomplex. Rond 08.30 gaan rijden we naar My Son. Het zijn verschillende tempels die we bezoeken, de een nog mooier dan de ander. Ook zien we een gigantische krater die geslagen is door een bom in tijden van oorlog. De omgeving is schitterend. Op de terugweg stappen we over op een boot en varen naar een klein dorpje waar we een scheepswerf en een houtsnijbedrijfje bezoeken. Allemaal handwerk. De gids laats ons een huis zien waar strepen op de muur zijn gezet om te laten zien hoe hoog het water de afgelopen tijd heeft gestaan. Echt ongelofelijk. Bijna 2 meter hoog. We varen weer naar Hoi An.

024 hoi an - my son

025 hoi an - my son

Eenmaal terug in Hoi An regelen we bustickets naar Danang en trein tickets naar Nha Trang. En we regelen vliegtickets naar het eiland Phu Quoc, waar we onze laatste dagen van 14 t/m 19 Dec. heen willen. Even lekker relaxen op een tropisch eiland lijkt me wel wat om de vakantie af te sluiten. We vergelijken allerlei reisbureautjes en dat is maar goed ook, want de prijzen van de vliegtickets verschillen enorm. € 115,= of € 70.= voor 2 retourtickets is best een verschil.

6 december

Onze laatste dag in Hoi An. Onze backpacks laten we achter bij de receptie en we halen onze tickets op bij het reisbureautje. Kopen nog wat souvenirs en eten nog iets. We hebben nog wat tijd voor we worden opgehaald om naar Danang te gaan, dus checken we in een internetcafé nog even onze mail, boeken via booking.com een hotel in Nha Trang voor 1 nacht en kijken wat er te doen is in het zuiden van Vietnam. Het is heerlijk weer en we genieten nog wat na op een terrasje.

We worden op tijd netjes opgehaald en bij het station van Danang afgezet. De trein naar Nha Trang komt pas over 1,5 uur dus nemen we plaats in de wachtruimte. Daar ontmoeten we een Duits stel die we ook al in Hoi An waren tegen gekomen. We kletsen wat en zo gaat de tijd best snel. Zij gaan naar Mui Ne, daar gaan wij na Nha Trang ook naartoe. Je mag hier het perron pas op als de trein is gearriveerd, en ze zijn erg streng in het controleren van de kaartjes. Bij de trein wordt je weer gecontroleerd. Ook moet je bij het verlaten van het perron bij aankomst weer je kaartje laten zien en soms afgeven.

We zitten in een 4 persoonscoupe met 1 Vietnamese jongen en een meisje. De jongen vraagt meerdere malen in gebrekkig Engels of ik mijn treinkaartje wil ruilen met zijn treinkaartje. Maar omdat ik weet dat je hem moet tonen als je aankomt, trap ik hier niet in. Hij blijft het proberen. Heel irritant. Waarom? Ik weet het echt niet. Uiteindelijk een beetje geïrriteerd gezegd dat hij moet ophouden en ik het kaartje echt niet zal ruilen. Hij begreep het eindelijk!!!

Nha Trang
7 december

Na 10 uur reizen komen we rond 07.30 in de ochtend aan in Nha Trang. Nah Trang is een redelijk grote moderne stad. Veel hoge gebouwen en heel veel hotels. En ontzettend veel russen. Op de menukaarten en de gevels van winkels staat ook alles in het Russisch. We checken in en gaan daarna de buurt verkennen. We komen op straat een eetkraampje van een oud vrouwtje tegen, ze verkoopt en heerlijke baguettes met kaas/sla/tomaat. Zo, ons ontbijtje zit erin!

026 nha trang 01

We lopen richting het strand en het is een mooi strand en het weer is prima. Helaas staan er allemaal torenhoge hotels en gebouwen langs de boulevard. Het doet me een beetje denken aan Benidorm. Niet echt mijn ding! Terug in het hotel nemen we een duik in het hele kleine zwembad en relaxen wat. Het hotel zit ook vol luidruchtige russen. 1 Nacht is lang genoeg hier. We regelen voor €6,- p.p. tickets voor de bus naar Mui Ne (270 km) voor de volgende ochtend. ‘s Avonds gaan we op de nightmarket wat eten. We vinden een sushi tentje waar we heerlijk sushi eten voor echt maar een paar euro.

027 nha trang 02

Mui Ne
8 december

Om 7.30 komt de bus voorrijden en het blijkt een slaapbus te zijn met bedden ipv stoelen. We komen nog 2 Nederlandse meisjes tegen in de bus. Die hebben de hele nacht al in deze bus gezeten. De trein vind ik toch wat comfortabeler. Iets duurder maar wel veel beter. We rijden echt met een slakkengang en komen ipv 11.30 uur pas om 14.00 uur in Mui Ne aan. We stappen uit en gaan op zoek naar een slaapplaats. Alles vol!! Maar plots zie ik een bordje hangen bij een aantal bungalows dat er nog plaats is.

028 mui ne hoofdstraat

We krijgen een perfecte bungalow (€18,= incl. ontbijt) met zicht op zee in een supermooie tropische tuin. Het strand is hier zoals je hoopt dat een strand is. Mooi wit zand, palmbomen en het zonnetje schijnt ook nog. Perfect! We lopen over het strand en willen wat gaan drinken bij een strandtentje. Dan horen we plotseling hard geroep en, ja hoor, het Duitse stel die we eerder hadden ontmoet. Heel enthousiast laten ze hun mega luxe bungalow direct aan het strand zien. Echt heel mooi, maar wel €50,- per nacht excl. ontbijt. We drinken gezellig wat en gaan weer verder.

029 mui ne strand

‘s Avond bij een heerlijk visrestaurant gegeten waar je alleen maar kan lachen om de prijzen op de menukaart. Complete vissen voor een paar euro komen er van de bbq. Heerlijk!

9/10 december

Heerlijk geslapen. Mui Ne staat o.a. bekend om zijn rode hoge duinen, we kunnen ze een beetje zien vanaf het strand en onderweg hebben we ze ook al gezien toen we er met de bus doorheen reden. Je kunt dagtrips regelen om ze te bezoeken, maar eigenlijk willen we nu lekker een paar dagen even niks doen. Gewoon even op een zonnebedje onder een palmboom liggen, beetje lezen, muziek luisteren. Dat doen we dus ook de komende 2 dagen.

Mui Ne is een echt kitesurf mekka. Waar je kijkt zie je kitesurfers . We zitten met onze bungalow naast een kiteschool. Dus we vervelen ons niet, er is genoeg om te naar te kijken. Het waait hier bijna altijd, en ondanks de 33 graden voelt het lekker koel aan. Heerlijk!

Ook hier vinden we bij de rijdende eettentjes op straat de heerlijke baguettes met kaas etc. 4 grote baguettes rijk belegd samen voor maar €2,-.

Saigon (Ho Chi Minh stad)
11 December

Bij de receptie van onze bungalow regelen tickets voor een bus naar Saigon voor €6,=p.p. De bus zal er 5 a 6 uur over doen. Nou, het zal mij benieuwen of dat werkelijk zo is. We houden rekening met eerder 7 a 8 uur.

Wonder boven wonder verloopt de reis voorspoedig en zijn we in 4,5 uur in Saigon. We hadden gisteren via internet al een hotelletje geregeld. En in een stad met 9 miljoen inwoners stoppen we bij het park precies voor de steeg waar ons hotel zich bevind. Het hotel zit in een leuke steeg met heel veel winkeltjes en restaurantjes. En op loopafstand van de bezienswaardigheden van Saigon. Helemaal top!

We lunchen bij een restaurantje in een van de vele omliggende steegjes en regelen 2 dagtrips. 1 naar De Cu Chi tunnels en 1 naar de Mekong Delta. Omdat we hebben gekozen de laatste dagen naar Phu Quoc eiland te gaan doen we een dagtrip naar de Mekong ipv een meerdaagse trip. De meerdaagse trips waren ook best pittig geprijsd.

12 December

Om 8.30 worden we opgehaald voor de dagtrip naar de Cu Chi tunnels. We stoppen onderweg nog bij een handwerkmarkt. Hier maken ze schilderijen met eierschalen. Leuk om te zien. Als we aankomen bij de Cu Chi tunnels krijgen we eerst een indrukwekkende introductiefilm te zien over de oorlog en de tunnels. We vervolgen onze weg via paden door de jungle en komen bij een plek waar allerlei boobytraps te zien zijn, de een nog vernuftiger dan de ander. De tunnels zelf zijn voor de toeristen groter gemaakt, en geloof me, deze zijn al heel smal en laag. Geen licht en erg benauwd. Wonderbaarlijk dat tijdens de oorlog hier mensen jaren onder de grond hebben geleefd. Er zijn ruimtes waar ze aten, kookte en sliepen. Zeer indrukwekkend allemaal. De gids verteld ook het een en ander over het (over)leven in de tunnels onder zeer barre omstandigheden. Er zijn gevallen bekend waar men 17 jaar onder de grond in de tunnels heeft geleefd. We komen ook bij de shooting ranche. Hier kun je voor heel veel geld met een wapen schieten.

030-HCMC-cu-chi-tunnels-2x

Als we in de middag weer in Saigon zijn, stappen we uit vlakbij een restaurantje die echt het goedkoopste en koudste bier van Saigon heeft. 35 Cent voor een fles 600 ml Saigon bier. En ze hebben heerlijke verse fruitshakes.

13 December

Vandaag gaan we naar de Mekong Delta. We zitten met een gezellige groep Europeanen in de bus richting de Mekong Delta. Maar halverwege stopt de bus en moeten alleen wij samen overstappen in een andere bus. Daar zitten alleen maar Vietnamezen in. Ook gezellig hoor!!!! Alleen spreekt er geen een Engels. We rijden naar de haven en stappen op de boot. We varen over de Mekong en doen 3 eilanden aan. We bezoeken een imker die laat zien hoe de bijen honing maken en we krijgen hier een kopje thee met allerlei lekkernijen die gemaakt zijn basis van honing. Opeens zie ik een giga python in een kooi liggen. Ik vraag aan de eigenaar of ik hem even mag vasthouden. En ja hoor dat mag. Geweldig!!!

031 HCMC mekong 01

We stappen in een klein beetje en varen door een schitterend natuurgebied, met allemaal bamboe wat over het water heen hangt, echt heel mooi om te zien. Aan het einde stappen we weer op de grote boot om weer verder te gaan. Na 20 minuten varen stappen we weer aan wal en gaan weer verder in een kleinere boot, we varen weer door een prachtig gebied en komen bij een snoepjesfabriekje uit. Hier worden ambachtelijk door voornamelijk vrouwen allerlei snoepjes vervaardigd. Ook hier zie ik weer een Python in een kooi. Later blijkt dus dat ze deze slangen als huisdier hebben om het ongedierte op afstand te houden.

032 HCMC mekong 02

We varen naar een andere plek waar we zullen gaan lunchen. Hier kun je evt ook fietsen huren om de omgeving te verkennen. We kiezen ervoor om dit te voet te doen. Terug op de boot varen we nog even over de Mekong en zien van alles voorbij varen. Een lijkt wel een soort varende markt. Met de bus weer terug naar Saigon.

14-19 Decemeber

We hebben nog niet veel van Saigon gezien, maar vandaag gaat ons vliegtuig naar Phu Quoc. Als we later terugkomen hebben we nog wel tijd om Saigon te verkennen. Maar nu eerst naar de luchthaven. We moeten vroeg op. Ons vliegtuig gaat 07.10 naar Duong Dong, de hoofdstad van Phu Quoc. Het is vanaf ons hotel een klein half uurtje, dus dat valt mee. We nemen een taxi en zijn ruim op tijd. Voor een ontbijtje hebben we niet veel keuze. Alleen Burger King is open. Nou dan maar een hamburger om 05.30 uur in de ochtend hahaha. Bij het inchecken is er een probleem met mijn naam op het ticket. Op het ticket staat bovenaan mijn naam goed gespeld, maar verderop staat mijn naam niet goed. Ik moest naar de balie van Vietnam Airlines om dit te wijzigen. Die keken me aan, zo van; ja daar kunnen wij niks aan veranderen. Niet onze fout.

036 phu quoc 01

Ik weer terug naar de incheckbalie. Oke ik mocht inchecken maar tegen betaling van ca 10 euro. Nou echt niet. Ik hou mijn poot stijf en zeg dat dit niet mijn fout is en niet voor de extra kosten wil opdraaien. Na veel gebel en overleg mag ik dan toch inchecken zonder extra te betalen. Maar wel met een aantekening op mijn instapkaart. En ja hoor bij de douanecontrole werd ik er weer tussenuit gehaald. Paspoort moest ik afgeven, en ze gingen weer bellen en heel lang overleggen. pfff wat een toestand zeg. Toen werden al mijn gegevens in een groot logboek geschreven en na ca 20 minuten mocht ik toch door de douane. Inmiddels hadden we niet heel veel tijd meer dus rennen naar de gate. Dit probleem ga ik natuurlijk op de terugweg weer krijgen. Pfff wat een gedoe. Maar dat is een zorg voor later!

We komen na 1 uur vliegen aan op het eiland en nemen een taxi naar een hotel wat we al eerder hadden geboekt. Om het terrein van de luchthaven te verlaten en het eiland op te mogen betaal je 20.000 dong. Ik geef 100.000 en het wisselgeld wordt aan de chauffeur gegeven. En we rijden weer verder. Ik denk, dit gaat niet goed. Ik vraag mijn wisselgeld aan de chauffeur terug. Die zegt ijskoud dat hij geen wisselgeld heeft aangenomen.

Ik zeg hem nu direct terug te rijden naar het loket waar we net hadden betaald. Maar de man bij het loket die speelt het spelletje gewoon mee. Dan vraag ik of de chauffeur het geld wat hij in zijn zak heeft gestoken er uit te halen. Wedden dat het 80.000 dong is. Hij twijfelt maar haalt wel het geld eruit en ja hoor precies 80.000 dong. Ik pak het geld uit zijn handen en zeg zeer geïrriteerd: Thank you!

Sorry sorry was het toen. Jaja daar trap ik niet meer in natuurlijk. 80.000 is maar €3,20, maar het gaat om het principe dat je wordt opgelicht. Zijn tip voor de taxirit kan hij ook wel op zijn buik schrijven. Dit hebben ze natuurlijk samen afgesproken een 50-50 deal. Is dat toch voor Vietnamese begrippen een leuk bedrag wat je opstrijkt als dit een aantal keren lukt. Het hotel is gelukkig prima en ligt heel centraal tussen het centrum en het prachtige strand. We genieten de volgende dagen heerlijk van zon, zee, strand, en lekker eten. We boeken nog een snorkeltrip maar die dag was het heel slecht weer. Regen, regen en nog eens regen. Toch nog redelijk kunnen snorkelen.

037 phu quoc 02

038 phu quoc 03

Tip:
Ongeveer 2 a 3 km ten zuiden van de hoofdstad ligt een leuk backpackers gebied. Goedkope bungalowtjes direct aan het strand. Maar helaas alles vol toen wij hier gingen vragen. En als je hier wat gaat eten mag je de gehele dag gratis gebruik maken van de ligbedjes op het strand. Net ten zuiden van de hoofdstad zijn ook heel veel luxe resorts met privéstrand. En bezoek de nightmarket in de hoofdstad. Heel gezellig en er is van alles te koop. Ook ontzettend veel verse vis die ze voor je klaarmaken op de grill.

Saigon
19 December

We gaan vroeg naar het vliegveld omdat ik verwacht dat er wel weer problemen zullen ontstaan bij het inchecken. En ja hoor. Hetzelfde liedje. Ze willen de naam aanpassen maar ik moet betalen. Nou dacht het niet! Dus ik vertel weer het zelfde verhaal dat ik niet ga betalen omdat iemand een naam verkeerd heeft getypt en ik op de heenreis ook niet hoefde te betalen. Ze gaan met mijn ticket navraag doen, en ja hoor, geen probleem. Naam wordt kosteloos aangepast.

Aangekomen in Saigon checken we weer in, in het hotel waar we al eerder hadden geslapen. Die dag doen we verder niet veel meer. We gaan nog wel even naar de overdekte markt en kopen wat souvenirs.

20 December

Vandaag gaan we naar het War museum en willen het Independence palace bezoeken. Het museum is echt zeer indrukwekkend. Aan de hand van vele foto’s word de oorlog uitgebeeld. Heel indrukwekkend is een mega grote wand aan de buitenzijde van het museum met een foto van een jongetje die tussen het bedorven landschap staat. De Amerikanen hebben heel veel gif (agent orange) gespoten over het landschap en alles, maar dan ook alles is daardoor vernietigd. Door dit gif worden op de dag van vandaag nog steeds misvormde kinderen geboren. Echt verschrikkelijk. We lopen er nog geen 45 minuten als er word omgeroepen dat het museum gaat sluiten. Lunchpauze. Nou ja zeg!!! hahaha. Met het toegangskaartje mogen we 1,5 uur later weer naar binnen. Oke! Dan gaan wij ook maar lunchen en rond half 2 zijn we weer terug en lopen nog zeker een dik uur in het museum rond.

035 HCMC war museum

Op loopafstand ligt het Independence palace. Dit vond ik niet echt heel interessant maar toch wel leuk om even te hebben gezien. We lopen naar de overkant van de straat en komen bij een Franse kerk die op de Notre Dame lijkt. In de volksmond word hij ook zo genoemd hier. Hij is helaas gesloten vandaag, dus kunnen er niet in. Wel kunnen we naar binnen bij het ernaast gelegen oude in Franse stijl gebouwde postkantoor. Het is werkelijk een heel mooi postkantoor. Mooie houten telefooncellen, toonbanken en een schitterend beschilderd plafond.

033 HCMC oude franse post kantoor

034 HCMC franse kathedraal naast postkantoor

We lopen weer rustig terug naar het park vlakbij ons hotel. Hier heb je trouwens ook een goed zich op het hoogste (zeer moderne) gebouw van Saigon. In het park staan allemaal fitnessapparaten uit het jaar nul. En de bevolking is er volop aan het sporten. 35 graden is het. pfff. Moet nu even niet aan sporten denken. Wij nemen een lekker koud drankje op een terrasje en genieten van onze een na laatste dag in Vietnam.

21 December

Onze laatste dag. Ons vliegtuig gaat pas 19.00 uur. Onze bagage laten we in het hotel staan en we gaan nog even de stad in en eten voor de allerlaatste keer bij een restaurantje waar we vaker hebben gegeten de laatste dagen We kopen ook nog wat T-shirtjes voor een paar euro. Rond 16.00 uur nemen we een taxi naar de luchthaven en dan zit het er toch echt op voor ons. We vliegen naar Kuala Lumpur en om 23.55 naar Amsterdam. Vietnam vond ik echt geweldig! Heel anders dan de andere landen die ik heb bezocht in Azië. Van 5 graden in de nacht in het noorden tot 38 graden in het zuiden. Van bergen tot grotten. Jungle, zon, zee en strand. Vietnam heeft echt alles. Maar ga snel want het is nu al erg toeristisch en dat wordt denk ik alleen maar meer.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Met VNC Asia Travel naar VietnamUnieke reizen naar Vietnam met Original AsiaErvaar Vietnam als een local met Local Hero Travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

v.a. €1880 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnams

19-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1299 excl.

Vietnam rondreis, de leukste

18-daagse reis met alle hoogtepunten van noord naar zuid met Local Hero Travel.

Lees meer

v.a. €1595 excl.

Avontuurlijk Vietnam

15-daagse actieve, individuele rondreis reis door het schitterende Noord-Vietnam met Original Asia.

Lees meer

v.a. €1165 excl.

Het mooiste van Vietnam

13-daagse complete reis door Vietnam van noord naar zuid met VNC Asia Travel.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Vietnam Highlights

12-daagse reis vol hoogtepunten van Vietnam. Ontdek zelfstandig, maar op een comfortabele manier met PANGEA Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Vakantie, Van Verre, PANGEA Travel, VNC Asia Travel, De Jong Intra, Puur Azië en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Friends Travel Vietnam of GetYourGuide. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.