Vietnam is een langgerekt land en heeft daardoor een wisselend klimaat. Over het algemeen is Vietnam een subtropische bestemming met een tropisch zuiden. Je kunt het land het hele jaar door prima bezoeken, maar in sommige periodes heb je wat meer kans op regen of fris weer, of juist kans op zeer heet en vochtig weer.

In het kort:

  • Wil je tijdens je vakantie heel Vietnam van Noord naar Zuid of andersom bezoeken, dan kun je er het beste tussen april en september naartoe gaan.
  • Het noorden en centrale deel van Vietnam kun je het beste tussen april en september bezoeken.
  • Het zuiden van Vietnam kun je het hele jaar door bezoeken.

Klimaat per regio

Noorden

Kaart klimaat Centraal-VietnamHet noorden heeft te maken met warme zomers en frisse wintermaanden. In de hoofdstad Hanoi ligt de gemiddelde temperatuur in de zomer rond 28 graden. In de winter is het gemiddeld zo’n 15 graden, met soms uitschieters richting het vriespunt (hoewel de kans dat het er vriest uitgesloten klein is).

In de bergachtige regio Sapa – de hooglanden van Vietnam – kan het in de wintermaanden flink koud zijn met temperaturen rond het vriespunt. Hier kan het jaarlijks sneeuwen. Tijdens de lente, zomer en herfst liggen de temperaturen meestal rond 20 graden.

Het gebied rond de populaire attractie Halong Bay heeft te maken met hete en vochtige zomers en droge en frisse winters. In de zomermaanden dien je rekening te houden met flink wat regenval, maar ook in de overige maanden kan het er regelmatig flink regenen. In sommige gevallen heeft het gebied te maken met een staartje van een tyfoon; soms varen de boten dan niet uit.

Centraal

Kaart klimaat Noord-VietnamHet centrale kustgebied heeft te maken met warme zomers en wintermaanden met prettige temperaturen. Tijdens de moesson in de wintermaanden heeft deze regio nog wel eens te maken met flinke overstromingen. Ook pakt dit gebied soms de staart (of meer) van een tyfoon mee. In sommige gevallen strandden toeristen omdat bussen en treinen hun weg niet kunnen vervolgens waardoor ze op dat moment niet over land tussen bepaalde steden kunnen reizen. In de zomer is het er vrij warm, maar niet extreem heet. In de wintermaanden liggen de temperaturen (afhankelijk van de regio) meestal tussen 15 en 22 graden.

Het tyfoonseizoen start meestal in oktober, maar speelt het ene jaar nauwelijks een rol van betekenis, en het jaar erop kan je elke dag in de regen zitten. Vanaf oktober heb je in het noorden en het centrale deel van Vietnam dagelijks kan op regen. Enkele steden en dorpen die in dit gebied liggen zijn: Hue, Danang, Hoi An en Nha Trang.

De centrale hoogvlakten hebben weer met een eigen klimaat te maken. Meestal is het er wat frisser dan in de lager gelegen gebieden.

Zuiden

Kaart klimaat Zuid-VietnamHet zuiden van Vietnam heeft een tropisch klimaat. In de zomermaanden is er sprake van een heftige en vooral natte moesson tussen mei en november. Temperaturen kunnen zeer hoog oplopen in de zomermaanden (30+ graden). In Ho Chi Minh Stad of de Mekong Delta is een hotelkamer met airco dan ook best prettig. Ook tijdens de wintermaanden zijn de temperaturen meestal erg aangenaam (20+ graden). Het zuiden van Vietnam is daarom het gehele jaar door prima te bezoeken. Omdat je in de tropen verblijft, kun je altijd pech hebben en een flink aantal dagen in de regen doorbrengen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de vakantie hierdoor in duigen valt. Ook met regen is Vietnam is fantastische bestemming.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Met VNC Asia Travel naar VietnamUnieke reizen naar Vietnam met Original AsiaErvaar Vietnam als een local met Local Hero Travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

v.a. €1880 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnams

19-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1299 excl.

Vietnam rondreis, de leukste

18-daagse reis met alle hoogtepunten van noord naar zuid met Local Hero Travel.

Lees meer

v.a. €1595 excl.

Avontuurlijk Vietnam

15-daagse actieve, individuele rondreis reis door het schitterende Noord-Vietnam met Original Asia.

Lees meer

v.a. €1165 excl.

Het mooiste van Vietnam

13-daagse complete reis door Vietnam van noord naar zuid met VNC Asia Travel.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Vietnam Highlights

12-daagse reis vol hoogtepunten van Vietnam. Ontdek zelfstandig, maar op een comfortabele manier met PANGEA Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Vakantie, Van Verre, PANGEA Travel, VNC Asia Travel, De Jong Intra, Puur Azië en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Friends Travel Vietnam of GetYourGuide. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.