Vietnam is een langgerekt land en heeft daardoor een wisselend klimaat. Over het algemeen is Vietnam een subtropische bestemming met een tropisch zuiden. Je kunt het land het hele jaar door prima bezoeken, maar in sommige periodes heb je wat meer kans op regen of fris weer, of juist kans op zeer heet en vochtig weer.

In het kort:

  • Wil je tijdens je vakantie heel Vietnam van Noord naar Zuid of andersom bezoeken, dan kun je er het beste tussen april en september naartoe gaan.
  • Het noorden en centrale deel van Vietnam kun je het beste tussen april en september bezoeken.
  • Het zuiden van Vietnam kun je het hele jaar door bezoeken.

Klimaat per regio

Noorden

Kaart klimaat Centraal-VietnamHet noorden heeft te maken met warme zomers en frisse wintermaanden. In de hoofdstad Hanoi ligt de gemiddelde temperatuur in de zomer rond 28 graden. In de winter is het gemiddeld zo’n 15 graden, met soms uitschieters richting het vriespunt (hoewel de kans dat het er vriest uitgesloten klein is).

In de bergachtige regio Sapa – de hooglanden van Vietnam – kan het in de wintermaanden flink koud zijn met temperaturen rond het vriespunt. Hier kan het jaarlijks sneeuwen. Tijdens de lente, zomer en herfst liggen de temperaturen meestal rond 20 graden.

Het gebied rond de populaire attractie Halong Bay heeft te maken met hete en vochtige zomers en droge en frisse winters. In de zomermaanden dien je rekening te houden met flink wat regenval, maar ook in de overige maanden kan het er regelmatig flink regenen. In sommige gevallen heeft het gebied te maken met een staartje van een tyfoon; soms varen de boten dan niet uit.

Centraal

Kaart klimaat Noord-VietnamHet centrale kustgebied heeft te maken met warme zomers en wintermaanden met prettige temperaturen. Tijdens de moesson in de wintermaanden heeft deze regio nog wel eens te maken met flinke overstromingen. Ook pakt dit gebied soms de staart (of meer) van een tyfoon mee. In sommige gevallen strandden toeristen omdat bussen en treinen hun weg niet kunnen vervolgens waardoor ze op dat moment niet over land tussen bepaalde steden kunnen reizen. In de zomer is het er vrij warm, maar niet extreem heet. In de wintermaanden liggen de temperaturen (afhankelijk van de regio) meestal tussen 15 en 22 graden.

Het tyfoonseizoen start meestal in oktober, maar speelt het ene jaar nauwelijks een rol van betekenis, en het jaar erop kan je elke dag in de regen zitten. Vanaf oktober heb je in het noorden en het centrale deel van Vietnam dagelijks kan op regen. Enkele steden en dorpen die in dit gebied liggen zijn: Hue, Danang, Hoi An en Nha Trang.

De centrale hoogvlakten hebben weer met een eigen klimaat te maken. Meestal is het er wat frisser dan in de lager gelegen gebieden.

Zuiden

Kaart klimaat Zuid-VietnamHet zuiden van Vietnam heeft een tropisch klimaat. In de zomermaanden is er sprake van een heftige en vooral natte moesson tussen mei en november. Temperaturen kunnen zeer hoog oplopen in de zomermaanden (30+ graden). In Ho Chi Minh Stad of de Mekong Delta is een hotelkamer met airco dan ook best prettig. Ook tijdens de wintermaanden zijn de temperaturen meestal erg aangenaam (20+ graden). Het zuiden van Vietnam is daarom het gehele jaar door prima te bezoeken. Omdat je in de tropen verblijft, kun je altijd pech hebben en een flink aantal dagen in de regen doorbrengen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de vakantie hierdoor in duigen valt. Ook met regen is Vietnam is fantastische bestemming.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.