Ho Chi Minh Stad is met ruim 9 miljoen inwoners de grootste stad van Vietnam. De stad was voor de Vietnam-oorlog bekend onder de naam Saigon. Na de oorlog werd de stad vernoemd naar de grote leider van Vietnam; Ho Chi Minh. Ondanks dat noemt iedereen – locals en buitenlanders – de stad nog steeds liefkozend Saigon. Ho Chi Minh Stad is een prettige stad en veel reizigers nemen een kort bezoek van enkele dagen op in hun reisprogramma. Er zijn diverse leuke attracties en de stad is ook een prima uitvalbasis voor diverse toffe trips in de omgeving.

Ho Chi Minh Stad ligt in het zuiden van Vietnam en heeft een tropisch karakter. Er zijn grofweg twee seizoenen; een droog seizoen tussen december en april en het regenseizoen tussen mei en november. De stad is overigens ondanks deze twee seizoenen het gehele jaar prima te bezoeken, met het hele jaar door temperaturen die rond de 30 graden Celsius liggen.

Net als de hoofdstad Hanoi is Ho Chi Minh Stad een drukke en hectische stad. Op straat is het altijd een enorme drukte, met veel meer verkeer dan de wegen er aankunnen. Deze gezellige hectiek geeft de stad wel weer een prettig en typisch Aziatisch sfeertje, samen met de vele prachtige koloniale gebouwen maakt dit de stad een zeer populaire toeristische attractie.

Wat is er allemaal te doen?

Paleis (Reunification Palace)
Binnen District 1 (in deze omgeving van Ho Chi Minh Stad vind je ook alle goedkope guesthouses) heb je diverse leuke attracties. Het Paleis van de Hereniging (Reunification Palace) is een van de populaire attracties. Dit is het oude presidentspaleis. Hier werd in 1975 de Vietnam-oorlog beëindigd toen Zuid-Vietnam werd ingenomen door Noord-Vietnam. Voor de ingang staat nog tank #843, die als eerste het terrein opreed.

Notre Dame Cathedral
De Notre-Dame kathedraal (Nha Tho Duc Ba) ligt op een paar honderd meter lopen van het Reunification Palace in het centrum van Ho Chi Minh Stad. Je kunt er dagelijks naar binnen om er wat foto’s te nemen.

Central Post Office
Het centrale postkantoor van Ho Chi Minh Stad ligt vlak naast de prachtige Notre-Dame kathedraal. Wanneer je lopend het centrum van Saigon (District 1) verkent, mag je een bezoek aan dit prachtige Gotische bouwwerk niet overslaan. Eenmaal in het complex waan je je in de Franse koloniale tijd.

Ben Thanh Markt
Een van de meest populaire markten in Ho Chi Minh Stad is de Ben Thanh markt. Ook deze attractie ligt weer in het centrum van Ho Chi Minh Stad, op loopafstand van hoogtepunten als de Notre-Dame kathedraal, Reunification Palace en het centrale postkantoor. Je hebt naast de vele souvenirwinkeltjes ook de gewone markt met alle soorten etenswaren (zoals vlees/vis/groente/fruit/snoepgoed). Vooral ’s avonds is Ben Thanh erg sfeervol. Andere populaire markten zijn de markt bij Saigon Square en de Cho Binh Tay markt (in Chinatown).

Opera house
Het Saigon Opera House is het grote theater van Ho Chi Minh Stad. Het is een prachtig koloniaal bouwwerk in het centrum van de stad, binnen District 1 en dichtbij diverse andere populaire attracties. Door de jaren heen is het gebouw diverse keren vernield en weer naar de oorspronkelijke staat terug gebracht. Dichtbij het operagebouw heb je diverse restaurants en barretjes.

Cu Chi tunnels
Het 250 kilometer lange tunnelcomplex – de Cu Chi Tunnels – zijn rond 1940 tijdens de Franse bezetting aangelegd door de lokale bevolking. Men kon zo het verzet bevoorraden tijdens de oorlogen. Ook tijdens de Vietnam-oorlog met Amerika werden deze tunnels gebruikt. Twee plekken waar je de Cu Chi Tunnels kunt bezoeken zijn Ben Duoc en Ben Dinh. Je ziet hoe de Cu Chi destijds onder de grond leefden en verborgen bleven voor de Fransen en Amerikanen.

In Ho Chi Minh Stad kun je overal terecht om de tunneltour te boeken. Normaal gesproken duurt de trip een halve dag, tenzij je het combineert met een bezoek aan de Cao Dai tempel die in dezelfde omgeving ligt. Let er bij de goedkope toertjes op dat de kwaliteit soms aan de lage kant is, met diverse stops bij souvenirwinkeltjes en dure eettentjes. Zoals op veel plekken in Vietnam kun je hier ook nog een schietbaan bezoeken en wat kogels afschieten met een van de vele soorten wapens. Dit lolletje kan voor de nodige afleiding zorgen (ondanks de tegenstrijdigheden).

Cao Dai tempel
De Cao Dai tempel is een enorme tempel ten noordwesten van Ho Chi Minh Stad. In de tempel zie je kenmerken van verschillende religies. Je hebt meerdere Cao Dai tempels in (voor het zuiden van) Vietnam, maar geen een is er zo groot als de tempel in Tay Ninh. Het bezoek aan dit complex vindt vaak plaats in combinatie met een bezoek aan de Cu Chi Tunnels die ook ten noorden van Ho Chi Minh Stad liggen. In dat geval moet je er rekening mee houden dat je een hele dag op pad bent.

Chinatown
Het Chinatown van Ho Chi Minh Stad ligt binnen district 5. In deze wijk wonen veel Chinezen en je vindt er daardoor diverse prachtige Chinese tempels en pagodes. Als je het niet erg vind om vroeg op te staan, is het leuk om ’s ochtends vroeg een ochtendwandeling door Chinatown te doen. Je zult genieten van de bedrijvigheid en vooral van de vele biddende Chinezen bij de tempels.

War remembrance museum
Op een paar honderd meter lopen vanaf het Reunification Palace vind je het oorlogsmuseum. Het museum werd kort na de val van Zuid-Vietnam geopend. Er worden vooral veel overblijfselen van het Amerikaanse leger tentoongesteld. Een bezoek levert vaak een heftige herinnering op aan de gruwelijkheden ten tijde van de oorlog. Reizigers die liever niet teveel aan de oorlog herinnerd willen worden, kunnen een bezoek misschien beter vermijden.

District 1
District 1 is de backpackerswijk van Ho Chi Minh Stad. Langs de bekende straat Pham Ngu Lao vind je ontelbaar veel goedkope guesthouses, barretjes, restaurantjes en reisbureautjes. Trips in de omgeving kun je het beste hier regelen. ’s Avonds is het er een gezellige bende,wil je wat avondvertier dan kun je het beste in deze regio binnen de stad verblijven. Je hebt hier ook de populaire Ben Thanh dagmarkt. Naast deze markt ligt het Ben Thanh busstation, waar ook de speciale toeristenbus vandaan vertrekt.

Bekijk hier een aantal populaire tours in Ho Chi Minh Stad:

Attracties in de omgeving van Ho Chi Minh Stad

Er zijn diverse leuke attracties in de omgeving van Ho Chi Minh Stad. Een logische bestemming na (of voor) Ho Chi Minh Stad is de Mekong Delta. Dit prachtige gebied kun je in een paar dagen verkennen. Centraal staan de prachtige drijvende markten en de lokale bevolking in de kleine dorpjes.

Een andere populaire attractie is het natuurpark Cat Tien. Dit ligt op een paar uur reizen vanaf de stad. Meestal reist men daarna door richting populaire oorden als Mui Ne of Dalat.

Vanaf Ho Chi Minh Stad kun je ook makkelijk naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, reizen. Er vertrekken dagelijks bussen en boten, die je via de Mekong Delta via het stadje Chau Doc naar het grensgebied brengen. Na een bezoekje bij de grenspost vervolg je de weg (of rivier) richting Phnom Penh.

Accommodatie

Hieronder volgt een overzicht met een aantal populaire hotels in Ho Chi Minh Stad. Alle hieronder genoemde hotels worden zeer goed op Tripadvisor beoordeeld.

Reizigers met een budget kunnen terecht in District 1 waar je een enorme hoeveelheid betaalbare guesthouses, diverse barretjes en veel lokale restaurantjes vindt. Het wordt ook wel de backpackerswijk van Saigon genoemd.

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Ho Chi Minh Stad op Agoda.nl of Booking.com. Bekijk altijd alle hotelsites voor de beste prijs per nacht.

Tips

  • De speciale toeristenbus (nummer 127) stopt bij alle populaire attracties van Saigon in het centrum van de stad. Je kunt hiermee goedkoop de stad verkennen. Enkele van de haltes waar de bus stopt zijn: Reunification Palace (Nam Ky Khoi Nghia Street), Saigon Zoo, Botanical Garden en diverse museums. De bus vertrekt vanaf het Ben Thanh busstation, dat dichtbij District 1 (waar je alle guesthouses hebt) ligt. Voor het geld hoef je het niet te laten, je betaalt minder dan een euro voor het hele traject van 35 minuten.
  • De foodie tour van XO-tours is een toffe manier om Ho Chi Minh Stad en de beste lokale eettentjes in de stad te bezoeken. De damens van dit tourbureau bieden diverse toffe tours aan, maar de foodie tour is er eentje die je niet gemist wilt hebben.
  • Bezoek de Mekong Delta voor de prachtige drijvende markten en prettige lokale sfeer.
  • Er is een groot Jezus beeld (vergelijkbaar met Christ the Redeemer in Brazilië) bij Vung Tau (1 uur met de boot vanaf de pier bij District 1)
  • Saigon Hot Pot Kids bestaat uit een groep jonge studenten die toeristische diensten aanbieden in Saigon. Er is niks leukers dan de stad samen met een groepje locals te verkennen. Je zult Saigon op een unieke wijze meemaken.

Tan Son Nhat International Airport

De luchthaven van Ho Chi Minh Stad – Tan Son Nhat – ligt iets ten noorden van het centrum van de stad. Jaarlijks komen miljoenen reizigers op deze luchthaven aan. Over enkele jaren zal er een nieuwe luchthaven buiten de stad in gebruik worden genomen, want de huidige luchthaven kan niet meer uitgebreid worden en ligt te centraal in de stad. Vanaf de luchthaven is het maar een kort taxiritje naar je hotel. De airport heeft een taxi counter, wat het pakken van de taxi erg makkelijk maakt (geen gedoe na je lange vlucht). Mai Linh en Vinasun zijn de beste taxibedrijven in Ho Chi Minh Stad. Let op de spelling van de namen, want er rijden minder betrouwbare taxi’s rond met bijna exact dezelfde namen. Normaal gesproken kost een ritje vanaf de luchthaven naar het centrum niet meer dan 150.000 VND.

Treinstations in Ho Chi Minh Stad

Er zijn diverse grote en kleinere treinstations in en rond Ho Chi Minh Stad. De twee belangrijkste treinstations in de stad zelf zijn Song Than station en Sai Gon station. Saigon Railway Station is het station waar de ‘Reunification Express’ treinen aankomen en vertrekken. Dit zijn de treinen die het complete traject tussen Ho Chi Minh Stad en Hanoi afleggen. Deze lijn is ook voor toeristen die met de trein door Vietnam willen reizen het meest interessant.

Vervoer

Ho Chi Minh Stad is een van de meest moderne steden van Vietnam, maar op sommige vlakken loopt de stad nog jaren achter op de diverse andere miljoenensteden in Azië en Zuidoost-Azië. Zo is het verkeer in de stad bijna altijd een drama. Overal waar je kijkt zie je brommers langs scheuren, de hele dag door is er sprake van file (verkeersopstoppingen) in grote delen van de stad. Een groot deel van het centrum is te voet te verkennen, maar niet iedereen went even snel aan de verkeerssituatie; vooral oversteken vormt de nodige uitdaging.

Vervoersmogelijkheden voor toeristen zijn schaars en in de meeste gevallen ben je aangewezen op de taxi of de motortaxi (die zijn in het centrum in groten getale aanwezig). De bus is een optie voor de avontuurlijk aangelegde reizigers en de cyclo (riksja) is juist weer een erg toeristische manier om de stad te verkennen. Een andere toeristische manier om (een deel van) de stad te verkennen is per boot. Er gaan boten langs Saigon River (vertrek bij Bach Dang pier). Er is een metrolijn in aanbouw, maar het zal nog wel even duren eer de metro een standaard vervoersmiddel in de stad is.

Vervoer vanaf de luchthaven

Wanneer je op Ho Chi Minh airport aankomt, kun je het beste naar de taxibalie lopen en hier een ticket voor een vaste prijs kopen. Deze prijs bedraagt normaal gesproken 150.000 VND voor een ritje naar district 1. De taxi doet er ongeveer 15 minuten over om je vanaf de luchthaven naar je hotel of guesthouse in het centrum te brengen. Je kunt ook de bus nemen, die erg goedkoop is (40.000 VND). Sommige hotels en guesthouses bieden een (al dan niet gratis) afhaalservice aan. Er staat in dat geval netjes iemand op je te wachten. Het voordeel is dat je meteen bij je hotel wordt afgezet, dit in tegenstelling tot de bus waarbij je eerst nog een stuk moet lopen.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.