Er zijn diverse manieren om naar Vietnam te reizen. Zo kun je alles vooraf in Nederland laten organiseren of zelf regelen. Ook kun je op budget wijze door Vietnam reizen (met de backpack). Veel reizigers kiezen Vietnam omdat je het land op zo’n prettige en betaalbare wijze kunt verkennen. Hieronder volgt een omschrijving van de verschillende reisvormen die mogelijk zijn wanneer je naar Vietnam met vakantie gaat.

Backpacken

Vietnam is een zeer populaire backpackbestemming. Dit komt vooral door de lage prijzen. Je kunt er al vanaf 10USD overnachten en de dagelijkse kosten (eten, reizen etc) zijn ook erg laag. Vietnam wordt verder vaak gecombineerd met de andere landen binnen Indochina. Lees meer over backpacken in Vietnam.

Zelf organiseren

Het is niet moeilijk om zelf een reis naar Vietnam te organiseren. Het enige dat je hoeft te doen is het boeken van vliegtickets en hotelovernachtingen. Verder kun je eventueel vooraf al binnenlandse vluchten (of trein-/bustickets) boeken. Hetzelfde geldt voor populaire tours. Ook dien je vooraf zelf een visum aan te vragen. Hoewel de kosten van het zelf organiseren van een reis naar Vietnam vaak goedkoper zijn dan wanneer je gebruik maakt van een georganiseerde reis, heb je er vaak wel veel meer werk aan.

Zelfstandige soloreis naar Vietnam

Vietnam is prima in je eentje te bezoeken. Het land is veilig genoeg en met jou reizen duizenden andere individuele reizigers door het land. De budget guesthouses zijn prima plekken om reisgenoten te ontmoeten. Op een aantal Nederlandse reisforums kun je overigens vooraf al kenbaar maken dat je ergens alleen naartoe reist en vaak blijken er ook voldoende andere reizigers te zijn die op hetzelfde moment op dezelfde bestemming verblijven. Ook leuk is om een trip via Friends Travel Vietnam. Nederlander Sidney en zijn vrouw ontvangen al jaren veel Nederlandse backpackers bij hun reisbureau in Hanoi. Als je de foto’s op hun Facebook pagina bekijkt is het er altijd een gezellige boel. Friends Travel Vietnam is inmiddels een begrip onder Nederlandse backpackers geworden!

Zijn er dan nog nadelen aan backpacken in Vietnam? Ja, even de grens over en weer terug betekent vaak een nieuw visum en dus extra kosten. Verder loop je in je eentje net wat meer kans om iets teveel te betalen voor bv de tuktuk of elders. Een ander mogelijk nadeel bij alleen reizen door Vietnam is dat je vaak een ‘single occupancy’ toeslag betaalt omdat je een hotelkamer in je eentje bezet houdt. Gelukkig zijn er voldoende gezellige dorms op de toeristische bestemmingen te vinden.

Treinreis

De gehele kustlijn van Vietnam (ruim 3000 kilometer lang) kan met de trein worden afgelegd. Dit maakt Vietnam een perfecte bestemming voor een treinreis. Je kunt op diverse locaties uitstappen, en vervolgens enkele dagen later weer op de trein stappen. Je hebt helaas nog geen treinpas, dus moet je voor elk traject een los treinkaartje kopen. De nachttrein is vooral erg populair, omdat je hiermee een overnachting bespaart; je komt verder de volgende ochtend uitgerust op de nieuwe bestemming aan. Lees meer over reizen per trein door Vietnam.

Fietsvakantie

Er zijn een aantal reisbureaus die een complete fietsvakantie door Vietnam aanbieden. In dat geval reis je vanuit Nederland al met de fiets inclusief uitrusting naar Hanoi of Ho Chi Minh Stad. Daar start je fietsavontuur. Het leuke van fietsen is dat je veel nauwer contact hebt met de lokale bevolking. Je route zal door authentieke regio’s gaan, en niet over de drukke snelwegen. Je kunt ook ter plekke een fiets huren. Meestal zul je dan de omgeving van een bepaalde bestemming per fiets verkennen, en dan aan het einde van de dag de fiets weer inleveren. Steden en dorpen als Hoi An, Hue, Dalat en Mui Ne zijn goed per fiets te verkennen.

Easy Rider tour

Hierboven gaven we al aan dat de fiets een uitermate geschikte wijze is om een goede indruk te krijgen van hoe de lokale bevolking in Vietnam nu leeft. Een alternatief is een Easy Rider tour. Easy Riders zijn motorrijders die van de ene naar de andere bestemming rijden en onderweg als chauffeur en gids dienen. Je zit de hele rit achterop een motor en de chauffeur/gids zal alle toffe plekjes onderweg aandoen. Toffe Easy Rider tours zijn van Hue naar Hoi An, van Hoi An naar Nha Trang, van Mui Ne naar Dalat en van Dalat naar Ho Chi Minh Stad. Naast de meerdaagse trips kun je ook een Easy Rider tour boeken waarmee je alleen de directe omgeving van een bepaalde bestemming verkend.

Individuele rondreis

Veel reisbureaus bieden individuele rondreizen door Vietnam aan. Dit zijn reizen voor twee personen (een koppel) of voor een compleet gezin. De reis is afgestemd op de reizigers, en je onderneemt alles alleen met je eigen reisgezelschap. In het geval van een koppel dat op reis gaat beschik je vaak over een gids en chauffeur om bepaalde populaire attracties te bezichtigen. Zaken als transfers (bv ophalen bij de airport, of het wegbrengen naar het treinstation) is allemaal door het reisbureau geregeld. Het voordeel is dat het minder massaal is, en vaak ook wat intiemer en rustiger reizen inhoudt. Een nadeel is dat het vaak duurder is dan een groepsreis, en ook vinden sommige reizigers het prettig om medereizigers tijdens de reis te ontmoeten. Bij een individuele rondreis is het vaak mogelijk om op basis van maatwerk e.e.a. aan te passen aan eigen wensen. Ook kun je makkelijk een verlenging (bv een paar dagen extra aan het strand) laten verzorgen.

Bekijk hier het reisaanbod met individuele rondreizen naar Vietnam.

Groepsreis

Bij een groepsreis reis je vanaf Nederland met een gezelschap naar Vietnam. Vaak kennen de reizigers elkaar vooraf niet. Wanneer men elkaar al wel kent komt dit doordat het reisbureau vooraf een informatiedag georganiseerd heeft. Bij een groepsreis staat het complete reisprogramma van tevoren vast. Verder gaat er altijd een professionele gids (vaak Nederlandstalig) mee, wat sommige reizigers prettig vinden. Het voordeel van groepsreizen is dat reisbureaus dit soort reizen vaak goedkoper aanbiedt (vergeleken met een individuele rondreis). Een ander mogelijk voordeel is de gezelligheid in zo’n groep. Een nadeel is dat sommige groepsreizen alleen maar doorgaat wanneer er voldoende animo is. Een ander nadeel is dat je met een groep te maken hebt, en dus allemaal wat meer rekening met elkaar moet houden tijdens de reis.

Bekijk hier het reisaanbod met groepsreizen naar Vietnam.

Rootsreizen

Een aantal specialistische reisbureaus in Nederland bieden zgn. ‘rootsreizen’ aan. Vaak gaan ouders van geadopteerde kinderen op een bepaald moment met de kids naar het land van herkomst want de geadopteerden willen meer te weten komen over hun familie, meestal vooral over hun moeder. Op Wikipedia kun je lezen dat ‘tussen de 15 en 50% van alle geadopteerden een rootsreis, een reis naar hun wortels, onderneemt‘. Een bekende reisorganisatie met rootsreizen is PANGEA Travel.

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.