Heeft het zin om alleen dollars mee te nemen naar Vietnam?

Ja, men heeft het liefst dat je met dollars betaalt. Je betaalt je visumstempel bij aankomst (wanneer je gebruik maakt van de ‘visa on arrival’ methode) ook in USD. Toerbureaus zien ook het liefst dat je met dollars betaalt. Wanneer je in Vietnam pint, krijg je wel Dong. Let er hierbij op dat je buiten Vietnam geen Dong kunt inwisselen (in ieder geval moeizaam); maak dus alle Dong voor vertrek op. Traveler cheques zijn niet helemaal meer van deze tijd. Hoewel het voordeel ervan is dat de waarde ervan verzekerd is, kun je net zo makkelijk ter plekke pinnen. Let erop dat wanneer je vooraf euro’s naar dollars wisselt; je nieuwe briefjes van 5, 10 of 20 dollar krijgt. De grote biljetten kan men in Vietnam zelf mogelijk niet wisselen.

Kan ik ook op de rug van een olifant zitten?

Ja, dit kan maar wij raden dit af. Olifanten kunnen prima zware voorwerpen voorttrekken, maar zijn niet gebouwd om mensen op hun rug te dragen. Daarbij zijn de olifanten vaak onder zeer slechte omstandigheden ‘getraind’. Veel olifanten die in de toeristenindustrie terechtkomen hadden vaak nog genoeg mogelijkheden om elders in het wild uitgezet te worden. Ga daarom niet naar de toeristische attracties waar olifanten zijn (ter vermaak).

Muggen in Vietnam

In Vietnam komt Dengue voor; een ernstige ziekte die door muggen wordt overgedragen, maar waar geen vaccin voor is. De Dengue mug is de hele dag actief, en vooral in vochtige en warme gebieden. Je beschermt jezelf hiertegen door met DEET te smeren. Je kunt Deet bij de apotheek en bij de drogist in Nederland kopen. Deet wordt onder het merk ‘OFF’ in Vietnam zelf ook verkocht. Verblijf je in zeer basic accommodatie, neem dan een klamboe mee. In accommodatie met airco heb je doorgaans veel minder last van muggen. Muggen zijn vaak vooral ’s avonds actief; smeer je daarom altijd voor vertrek in met Deet. Hoewel Deet meestal goed werkt; is niet elke mug er even gevoelig voor. Ook na het smeren van Deet kun je nog steeds gestoken worden.

Kan ik gewoon naar Vietnam reizen, of heb ik vooraf een visum nodig

De visumfaciliteiten van Vietnam zijn erg goed geregeld. Je kunt wanneer je de reis in Vietnam zelf start (op een van de internationale luchthavens) vooraf een visa on arrival aanvragen. Dit is veruit de makkelijkste wijze om aan een geldig visum te komen. Wil je een Multi-entry visum, dan kun je het visum het beste vooraf bij de Vietnamese ambassade in Den Haag aanvragen. Kom je over land naar Vietnam, en staan de exacte data vooraf nog niet vast; dan kun je prima bij de Vietnamese ambassade of het Vietnamese consulaat in een van de buurlanden het gewenste visum aanvragen. Vaak zijn er ook diverse reisbureautjes die dit voor je kunnen regelen. Lees meer over het visum voor Vietnam.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor Vietnam?

Net als voor de meeste andere (sub)tropische landen geldt dat een Hepatitis A en DTP vaccinatie worden aanbevolen. Ook kan het geen kwaad om een buiktyfus vaccinatie te nemen, vooral wanneer je er wat langer verblijft. Ook is een Hepatitis B vaccinatie het overwegen waard; vooral wanneer je wat avontuurlijk bent ingesteld (en waar een ongelukje tijdens de vakantie tot de mogelijkheden behoort). Voor een aantal gebieden in Vietnam geldt een malaria-advies. Omdat het maar voor bepaalde specifieke locaties geldt, gaat niet elke reiziger over tot het slikken van malariapillen. Je neemt hierbij wel altijd een risico. Laat je vooraf dan ook altijd goed adviseren door GGD, je huisarts of het tropeninstituut. Lees meer over vaccinaties bij een reis naar Vietnam.

Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.