Heeft het zin om alleen dollars mee te nemen naar Vietnam?

Ja, men heeft het liefst dat je met dollars betaalt. Je betaalt je visumstempel bij aankomst (wanneer je gebruik maakt van de ‘visa on arrival’ methode) ook in USD. Toerbureaus zien ook het liefst dat je met dollars betaalt. Wanneer je in Vietnam pint, krijg je wel Dong. Let er hierbij op dat je buiten Vietnam geen Dong kunt inwisselen (in ieder geval moeizaam); maak dus alle Dong voor vertrek op. Traveler cheques zijn niet helemaal meer van deze tijd. Hoewel het voordeel ervan is dat de waarde ervan verzekerd is, kun je net zo makkelijk ter plekke pinnen. Let erop dat wanneer je vooraf euro’s naar dollars wisselt; je nieuwe briefjes van 5, 10 of 20 dollar krijgt. De grote biljetten kan men in Vietnam zelf mogelijk niet wisselen.

Kan ik ook op de rug van een olifant zitten?

Ja, dit kan maar wij raden dit af. Olifanten kunnen prima zware voorwerpen voorttrekken, maar zijn niet gebouwd om mensen op hun rug te dragen. Daarbij zijn de olifanten vaak onder zeer slechte omstandigheden ‘getraind’. Veel olifanten die in de toeristenindustrie terechtkomen hadden vaak nog genoeg mogelijkheden om elders in het wild uitgezet te worden. Ga daarom niet naar de toeristische attracties waar olifanten zijn (ter vermaak).

Muggen in Vietnam

In Vietnam komt Dengue voor; een ernstige ziekte die door muggen wordt overgedragen, maar waar geen vaccin voor is. De Dengue mug is de hele dag actief, en vooral in vochtige en warme gebieden. Je beschermt jezelf hiertegen door met DEET te smeren. Je kunt Deet bij de apotheek en bij de drogist in Nederland kopen. Deet wordt onder het merk ‘OFF’ in Vietnam zelf ook verkocht. Verblijf je in zeer basic accommodatie, neem dan een klamboe mee. In accommodatie met airco heb je doorgaans veel minder last van muggen. Muggen zijn vaak vooral ’s avonds actief; smeer je daarom altijd voor vertrek in met Deet. Hoewel Deet meestal goed werkt; is niet elke mug er even gevoelig voor. Ook na het smeren van Deet kun je nog steeds gestoken worden.

Kan ik gewoon naar Vietnam reizen, of heb ik vooraf een visum nodig

De visumfaciliteiten van Vietnam zijn erg goed geregeld. Je kunt wanneer je de reis in Vietnam zelf start (op een van de internationale luchthavens) vooraf een visa on arrival aanvragen. Dit is veruit de makkelijkste wijze om aan een geldig visum te komen. Wil je een Multi-entry visum, dan kun je het visum het beste vooraf bij de Vietnamese ambassade in Den Haag aanvragen. Kom je over land naar Vietnam, en staan de exacte data vooraf nog niet vast; dan kun je prima bij de Vietnamese ambassade of het Vietnamese consulaat in een van de buurlanden het gewenste visum aanvragen. Vaak zijn er ook diverse reisbureautjes die dit voor je kunnen regelen. Lees meer over het visum voor Vietnam.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor Vietnam?

Net als voor de meeste andere (sub)tropische landen geldt dat een Hepatitis A en DTP vaccinatie worden aanbevolen. Ook kan het geen kwaad om een buiktyfus vaccinatie te nemen, vooral wanneer je er wat langer verblijft. Ook is een Hepatitis B vaccinatie het overwegen waard; vooral wanneer je wat avontuurlijk bent ingesteld (en waar een ongelukje tijdens de vakantie tot de mogelijkheden behoort). Voor een aantal gebieden in Vietnam geldt een malaria-advies. Omdat het maar voor bepaalde specifieke locaties geldt, gaat niet elke reiziger over tot het slikken van malariapillen. Je neemt hierbij wel altijd een risico. Laat je vooraf dan ook altijd goed adviseren door GGD, je huisarts of het tropeninstituut. Lees meer over vaccinaties bij een reis naar Vietnam.

Met VNC Asia Travel naar VietnamUnieke reizen naar Vietnam met Original AsiaErvaar Vietnam als een local met Local Hero Travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

v.a. €1880 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnams

19-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1299 excl.

Vietnam rondreis, de leukste

18-daagse reis met alle hoogtepunten van noord naar zuid met Local Hero Travel.

Lees meer

v.a. €1595 excl.

Avontuurlijk Vietnam

15-daagse actieve, individuele rondreis reis door het schitterende Noord-Vietnam met Original Asia.

Lees meer

v.a. €1165 excl.

Het mooiste van Vietnam

13-daagse complete reis door Vietnam van noord naar zuid met VNC Asia Travel.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Vietnam Highlights

12-daagse reis vol hoogtepunten van Vietnam. Ontdek zelfstandig, maar op een comfortabele manier met PANGEA Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, Van Verre, PANGEA Travel, VNC Asia Travel, De Jong Intra, Puur Azië en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Friends Travel Vietnam of GetYourGuide. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.