Nederlandse en Belgische reizigers dienen over een geldig visum te beschikken, wanneer ze naar Vietnam reizen. Een single-entry visum met geldigheid van 30 dagen kost €77 per persoon en is op te halen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag. Veel makkelijker is het E-visum voor Nederlandse reizigers. Belgische reizigers kunnen het VOA aanvragen, net iets minder makkelijk vergeleken het E-visum maar veel makkelijker en goedkoper vergeleken het single-entry visum bij de ambassade. Backpackers die graag vaker tijdens hun reis naar Vietnam willen, kunnen het beste vooraf een multi-entry visum aanvragen of starten met het E-visum en dan bij hun 2e bezoek vooraf ter plekke een nieuw visum regelen.

Het is mogelijk om het visum vooraf online aan te vragen, in de meeste gevallen is dit de meest praktische en daarom aanbevolen manier.

Aanvraag Visum Vietnam kan op twee manieren

 1. E-visum, een electronisch visum die sinds 1 januari 2018 te verkrijgen is voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit (Let op, Belgische reizigers vallen hier nog niet onder, die kunnen het beste de Letter Of Approval voor het Visum On Arrival aanvragen). Dit kan alleen bij een verblijf (als toerist of zakelijk) voor maximal 1 maand single-entry. Als je over land vanuit één van de buurlanden naar Vietnam reist kun je via het e-visum gemakkelijk het land in. Daarnaast hoef je geen stempel meer op te halen bij aankomst en hoef je ook geen stamp fee meer te betalen. Er zijn diverse bemiddelaars die helpen met het aanvragen van een e-visum. Het E-visum heeft met stip onze voorkeur.
 2. Via een approval letter Het gaat in dat geval om een brief die akkoord geeft tot het verkrijgen van een ‘Visa On Arrival of VOA’ bij aankomst in Vietnam. Een VOA is alleen mogelijk wanneer je direct op één van de internationale luchthavens van Vietnam aankomt (Hanoi, Ho Chi Minh Stad, Nha Trang, Phu Quoc, Da Lat en Danang). Eenmaal op de luchthaven dien je het bewijs VOA om te zetten naar het visum in je paspoort. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een stempel ophalen bij de immigratiebalie voor de koffers op de band worden gezet. Een Visa On Arrival is de goedkoopste manier om een visum voor Vietnam te verkrijgen. Er zijn diverse bemiddelaars die uit naam van de Vietnamese overheid helpen met het aanvragen van een visum. Naast de ‘stamp-fee’ van $25 voor een single-entry visum, betaal je dan ook een kleine service-fee. Het Visa On Arrival kun je krijgen tot een verblijf van 1 jaar, ook als student, vrijwilligers of zakelijke bezoeker.

Hieronder leggen we de drie opties nog even goed uit:

Optie 1: E-visa

Onze voorkeur gaat uit naar het E-visa. Deze nieuwe visumvorm vraag je makkelijk vooraf aan en hoewel het iets duurder is dan het VOA, scheelt het wachten (en gedoe) bij aankomst. Je hoeft ook niet meer het stempel te halen en de stamp fee van $25 te betalen, dat zit al in de kosten van het e-visum verwerkt. In tegenstelling tot bij het VOA moet je vooraf een pasfoto en een kopie van je paspoort uploaden tijdens de aanvraag. Een E-visum regel je makkelijk bij Visum Vietnam Expert voor €39 per persoon, betalen kan makkelijk met iDeal.

Optie 2: Letter Of Approval voor het Visa On Arrival

Het VOA is een veelgebruikte visumvorm bij een reis naar Vietnam. Een akkoordverklaring tot ontvangst van een VOA je vooraf makkelijk online aan en behalve wat (essentiële) gegevens hoef je verder niks te uploaden en je hoeft ook niet je paspoort op te sturen of met je paspoort langs de ambassade. Een formulier invullen, opsturen, €11 via iDeal betalen en klaar is kees. Het VOA zelf krijg je pas bij aankomst en pas na betaling van de $25 stamp fee (het stempel in je paspoort). Een Visa On Arrival is alleen mogelijk wanneer je op één van de volgende internationale luchthavens van Vietnam vliegt (Hanoi, Ho Chi Minh Stad, Nha Trang, Phu Quoc, Da Lat en Danang).

Er zijn meerdere bedrijven waar je het visum online kunt aanvragen; één van de meest populaire en meest gebruikte en onze favoriet is Visum Vietnam Expert. Er zijn enkele internationale bedrijven (doorgaans Vietnamese bedrijven zoals Cheap Vietnam Visa) waar je een lager bedrag voor de verwerkingskosten van de visa approval letter betaalt. Dit is mogelijk doordat de bedrijven dan een forse hoeveelheid aanvragen tegelijk afhandelt (en de aanvraag indient alsof men allemaal samen reist, want dan is het goedkoper).

Let er in dat geval op dat je persoonlijke gegevens ook op de visa approval letter van alle andere aanvragers te zien is. We raden het af om met dit soort tussenpersonen te werken, omdat je niet wilt dat er wat misgaat bij aankomst wanneer je volgens de aanvraag als groep reist.

De procedure voor het visum bij aankomst bestaat uit de volgende stappen

 1. Vul het online formulier in.
 2. Betaal de verwerkingskosten (v.a. €11 per persoon, betaling met iDeal of creditcard).
 3. Je ontvangt binnen enkele dagen na betaling de visum bevestigingsbrief (letter of approval of LOA).
 4. Betaal de stamp fee van $25 en haal het visum op bij aankomst op één van de luchthavens in Vietnam.

Opmerkingen

 • Print de bevestigingsbrief uit (visa approval letter)
 • Vul het ‘On Arrival Form’ vooraf in en breng dit mee (kan ook ter plekke bij aankomst op de luchthaven). Je krijgt het formulier automatisch na de aanvraag.
 • Neem 2 pasfoto’s (4x6cm) mee
 • Een geldig paspoort (minimaal 6 maanden na terugkeer in Nederland)
 • De ‘stamp fee’ bedraagt 25USD per visum (biljetten moeten nieuw zijn) en dit betaal je bij aankomst op de luchthaven in Vietnam

Nadat je alle stappen correct doorlopen hebt, krijg je onderstaand visum op één van de lege pagina’s van je paspoort.

Visum Vietnam

Verloopt je paspoort binnenkort? Haal dan eerst het nieuwe paspoort op, en start daarna pas de aanvraagprocedure. Gegevens op de ‘Visa approval letter’ kunnen niet meer achteraf aangepast worden. Als de gegevens op de brief en details op je paspoort niet overeenkomen, kan dit flinke vertraging bij aankomst opleveren.

Let op: Bij een verblijf van langer dan 1 maand wordt de ‘visa on arrival’ aanvraag pas 7 dagen voor de vertrekdatum in behandeling genomen.

Optie 3: Visum ophalen in Den Haag

Dit is voor veel reizigers waarschijnlijk de meest tijdrovende manier om aan het visum te komen. Het is echter de enige manier die mogelijk is wanneer je voor een langere periode naar Vietnam wilt, of een multiple-entry visum wilt. Daarbij dien je hier ook de speciale visums aan te vragen. De werkwijze is als volgt:

 1. Het speciale aanvraagformulier ‘Application for Entry Visa’ dient te worden ingevuld.
 2. Neem het ingevulde formulier, een pasfoto, een geldig paspoort en gepast geld (€77, maar controleer altijd voor de zekerheid de website voor prijswijzigingen) mee wanneer je naar Den Haag reist.
 3. Let erop dat je alleen tussen 14.00 en 17.00 welkom bent bij de Vietnamese ambassade om het visum af te halen. Normaal gesproken sta je binnen 30 minuten weer buiten met een geldig visum.

Adresgegevens Vietnamese ambassade in Nederland

Over land naar Vietnam

Veel backpackers reizen over land naar Vietnam. Een groot deel wil liever niet vooraf in Nederland al het visum voor Vietnam regelen, zij weten immers niet wanneer ze in Vietnam zullen aankomen. Zij kunnen overwegen om vooraf in Nederland een multi-entry visum bij de Vietnamese ambassade aan te vragen. Deze route is echter duur en tijdrovend. Het e-visum is een goed alternatief, omdat je hiermee over land of zee Vietnam binnen kunt reizen. Je kunt echter niet voor de ingangsdatum van het e-visum het land in (wel erna). Als je de reis slim plant, moet het wel goedkomen. Wil je flexibel zijn, dan kun je het beste ter plekke het visum regelen, wat best wat gedoe kan betekenen, afhankelijk van waar je de grens oversteekt.

De eerder beschreven VOA methode werkt alleen wanneer je met het vliegtuig aankomt op één van de internationale luchthavens in Vietnam. Kom je met het vliegtuig aan vanaf één van de buurlanden, dan is het VOA een prima optie. Wanneer je over land vanaf China, Laos of Cambodja naar Vietnam reist, dien je het visum echter vooraf in Nederland of ter plekke bij de Vietnamese ambassades of consulaten in één van de buurlanden aan te vragen. De Vietnamese ambassades (of consulaten) van Bangkok (Thailand), Sihanoukville (Cambodja) of Vientiane (Laos) zijn de beste plekken om het visum aan te vragen.

Ga voor de veiligste route

De doorlooptijd van de aanvraag is hier het kortst omdat het visum hier daadwerkelijk wordt afgegeven (meestal 1 dag doorlooptijd). Wanneer je het visum laat aanvragen door een visumbureau of toerbureautje in bijvoorbeeld Siem Reap of op één van de Thaise eilanden, dan wordt je visum alsnog naar één van de eerder genoemde steden gestuurd en ben je je paspoort een paar dagen kwijt en moet je langer op je visum wachten. Deze route raden we om meerdere redenen af. Geef nooit je paspoort uit handen in verre landen!

Je kunt in Vietnam een visum aanvragen met geldigheid van 1 of 3 maanden. Ook kun je tegen extra betaling een multi-entry visum aanvragen. Backpackers kunnen het beste iets meer betalen voor het visum van 3 maanden, zodat ze meer flexibel zijn in het bepalen wanneer ze naar Vietnam reizen.

Zakelijk visum

Het zakelijke visum (Business DN Visa Vietnam) wordt verleend aan personen die voor zakelijke doeleinden naar Vietnam afreizen. Dit visum is verplicht voor bedrijven/zakenmensen die samenwerken met Vietnamese ondernemingen. Je kunt hierbij denken aan zakelijke activiteiten zoals consultancy, (machinery) assembling, het zoeken van investeringsmogelijkheden of wanneer je wilt werken met Vietnamese autoriteiten. Ook voor wonen en werken in Vietnam korter dan 3 maanden is een DN business visa voldoende. Wanneer je langer dan 3 maanden in Vietnam achter elkaar wilt wonen en werken, heb je een TRC (Temporary Resident Card) of work permit nodig, behalve wanneer je behoort tot de volgende beroepen:

 • Een aandeelhouder of eigenaar van een bedrijf;
 • Een lid van de raad van een bedrijf;
 • Werknemers die door hun bedrijf naar Vietnam gestuurd worden;
 • Leraren van internationale scholen onder de controle van buitenlandse ambassades of internationale organisaties;
 • Vrijwilligers van internationale organisaties, buitenlandse studenten die als stagiair werken bij Vietnamese bedrijven of experts die ODA-projecten ondersteunen en uitvoeren;
 • Personen met een diplomatiek paspoort en die werken bij een overheidsinstelling, politieke organisatie of sociaal-politieke organisatie;
 • Personen met een vergunning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het uitvoeren van communicatie- en persactiviteiten in Vietnam

In dit geval kun je voor 6 maanden tot 1 jaar in Vietnam verblijven om te wonen en werken zonder “work permit” en dien je alleen een DN business visa aan te schaffen.

Vraag het Zakelijk visum snel en gemakkkelijk online aan

Visum Vietnam Expert biedt naast het gewone toeristenvisum ook het zakelijke visum aan. Vraag het zakelijk visum voor Vietnam hier direct aan, of bekijk hier eerst de prijzen.

Samengevat; het zakelijke visum is maximaal 1 jaar geldig en is beschikbaar op basis van single-entry en multiple-entry. Alle Nederlanders moeten – om zaken te doen of zakelijke kansen in Vietnam te verkennen – een zakelijk visum aanvragen. De aanvraagprocedure voor het zakelijke visum werkt op grofweg dezelfde wijze als het reguliere toeristenvisum en kan tegenwoordig zonder uitnodiging worden aangevraagd. Je kunt via de ambassade het zakelijke visum aanvragen, maar sneller en efficiënter is de route via een Nederlandse tussenpersoon zoals Visum Vietnam Expert.

Zij regelen de Visa Approval Letter for Business Visa Vietnam en hiermee krijg je bij aankomst op één van de internationale luchthavens in Vietnam je zakelijke visum met een maximale geldigheid van 1 jaar. Bij het ophalen van je visum betaal je nog wel de zgn. ‘Stamp Fee’ (dit is 25$ – 135$ afhankelijk van de duur).

Tips

 • Als je een rondreis bij één van de Nederlandse reisorganisaties met reizen naar Vietnam boekt, dien je vaak zelf het visum te regelen (eigen verantwoordelijkheid). Wel kan de reisorganisatie je adviseren en soms zelfs assisteren. Ook zijn er diverse speciale visumbureaus die je het werk uit handen kunnen nemen. De goedkoopste oplossing is echter het zelf regelen van het visum.
 • Backpackers die door Zuidoost-Azië (Indochina) reizen moeten rekening houden met de visumbepalingen van de verschillende landen. In het geval van Vietnam dien je het visum (single entry of multi-entry) vooraf bij de ambassade van Vietnam in Den Haag aan te vragen, wanneer je flexibel wilt of wanneer je vaker in en uit het land wilt reizen. Plan de je trip goed, dan is het e-visum perfect. Wanneer je de reis in Vietnam start (en aankomt op één van de internationale luchthavens) kun je ervoor kiezen het Visa On Arrival vooraf online aan te vragen. Deze optie is goedkoper dan het e-visum.

Disclaimer: Wij hebben onze uiterste best gedaan om alle informatie gerelateerd aan het verkrijgen van een geldig visum voor Vietnam inzichtelijk te maken. De visumvereisten en daarmee samenhangende kosten kunnen echter veranderen en wij zijn niet aansprakelijk voor afwijkingen. Wel doen wij ons best deze informatie altijd zo actueel mogelijk te houden. Het is ieder zijn eigen verantwoordelijkheid om met een geldig visum of geldig visa on arrival naar Vietnam af te reizen.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Met VNC Asia Travel naar VietnamUnieke reizen naar Vietnam met Original AsiaErvaar Vietnam als een local met Local Hero Travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

v.a. €1880 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnams

19-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1299 excl.

Vietnam rondreis, de leukste

18-daagse reis met alle hoogtepunten van noord naar zuid met Local Hero Travel.

Lees meer

v.a. €1595 excl.

Avontuurlijk Vietnam

15-daagse actieve, individuele rondreis reis door het schitterende Noord-Vietnam met Original Asia.

Lees meer

v.a. €1165 excl.

Het mooiste van Vietnam

13-daagse complete reis door Vietnam van noord naar zuid met VNC Asia Travel.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Vietnam Highlights

12-daagse reis vol hoogtepunten van Vietnam. Ontdek zelfstandig, maar op een comfortabele manier met PANGEA Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, Van Verre, PANGEA Travel, VNC Asia Travel, De Jong Intra, Puur Azië en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Friends Travel Vietnam of GetYourGuide. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.