Er zijn in totaal 35 nationale parken in Vietnam. Een aantal ervan zijn uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site. Sommige parken zijn zeer druk bezocht, anderen minder druk vanwege de minder goed bereikbare ligging en vaak ook omdat de nodige faciliteiten om toeristen te ontvangen ontbreken. Hieronder volgt een overzicht met de 4 meest populaire nationale parken van Vietnam.

Cat Tien Nationaal Park

Cat Tien nationaal park is een prachtig nationaal park in het zuiden van Vietnam. Het natuurpark ligt grofweg tussen Ho Chi Minh Stad en Dalat in. Er rijden bussen vanaf beide steden naar het natuurpark, de busreis duurt zo’n 4/5 uur. De bus stopt niet direct bij het park, maar bij het dorp Ma Da Gui. Hier vandaan neem je een taxi of brommer naar het park HQ. Om bij het park HQ te komen moet je eerst nog de rivier oversteken. Je betaalt los voor de bus, de brommer of taxi, de oversteek per boot en de entreekosten voor het park. Ter plekke kun je de overnachtingen regelen, de duurste kamer kost niet meer dan 35USD. In het park kun je prachtige wandelingen en jungle trekkings doen. Ook heb je er een nightsafari. De crocodile swamp is ook een bezoek waard. Grote diersoorten vind je er niet (meer), maar wel veel kleinere dieren. Je kunt een trip naar Cat Tien ook vanuit Ho Chi Minh Stad of Dalat laten verzorgen. De kosten liggen dan wel wat hoger dan wanneer je het zelf zou regelen (rond de 150/200USD per persoon). Een alternatief is een Easy Rider tour tussen Ho Chi Minh Stad en Dalat, met onderweg een bezoek aan Cat Tien.

Cuc Phuong Nationaal Park

Cuc Phuong nationaal park is een van de mooiste natuurparken van Vietnam, en ligt in de provincie Ninh Binh, op een uur of drie reizen ten zuiden van Hanoi. Het natuurpark is het hele jaar door prima te bezoeken, hoewel het er in de wintermaanden aan de frisse kant zal zijn. Je kunt veel diersoorten spotten in het park, je hebt er onder andere gibbons, langoeren, lori’s en zwarte reuzeneekhoorns. Bij het hoofdkwartier kun je een overnachting regelen in één van de basic guesthouses. Er zijn gidsen in het park aanwezig die je een interessante tour door het park kunnen geven. Liefhebbers van natuur en wandelen zullen Cuc Phuong als een hoogtepunt van hun vakantie in Vietnam ervaren. Het park kan als alternatief dienen voor een trip naar Sapa, waar je minimaal een paar dagen voor moet uittrekken (Cuc Phuong kun je zelfs als dagtocht bezoeken).

Ba Be Nationaal Park

Ba Be nationaal park ligt op zo’n 240 kilometer ten noorden van de hoofdstad Hanoi. Het park is erg mooi en vooral het enorme meer is prachtig. Waar het bij de andere natuurparken om wandelen (en trekkings) gaat, verken je Ba Be het beste per boot. Je hebt er prachtige watervallen, grotten en een aantal authentieke Tay dorpen (de Tay zijn een minderheid die in deze regio woont). Het is een prachtig alternatief op bekende parken als Cuc Phuong, Ba Vi (dichtbij Hanoi) en zelfs de hooglanden van Sapa. Ba Be heeft diverse prachtige diersoorten en vogelsoorten; natuurliefhebbers komen er prima aan hun trekken. Bij het hoofdkwartier kun je een overnachting regelen. In Hanoi bieden reisbureautjes meerdaagse trips naar Ba Be en enkele andere attracties in de regio aan.

Cat Ba Nationaal Park

Cat Ba nationaal park beslaat het grootste deel van het eiland Cat Ba, dat op een paar uur reizen vanaf de hoofdstad Hanoi ligt. Het park is vooral doordeweeks erg rustig. In de weekenden en tijdens feestdagen is het er vaak drukker vanwege de locals uit Hanoi die er komen wandelen. Wanneer je de wat langere wandelroutes kiest, zul je snel in alle rust het park kunnen verkennen. Het park is bekend vanwege de witkop langoer; een zeer zeldzame aapsoort. Verder heb je er ook andere mooie diersoorten, zoals de civetkat en de zwarte reuzeneekhoorn. Een bezoek aan het eiland Cat Ba is vaak onderdeel van een meerdaagse Halong Bay cruise, maar kan beter los vanuit Hanoi georganiseerd worden zodat je het park in alle rust kunt verkennen.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Met VNC Asia Travel naar VietnamUnieke reizen naar Vietnam met Original AsiaErvaar Vietnam als een local met Local Hero Travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

v.a. €1880 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnams

19-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1299 excl.

Vietnam rondreis, de leukste

18-daagse reis met alle hoogtepunten van noord naar zuid met Local Hero Travel.

Lees meer

v.a. €1595 excl.

Avontuurlijk Vietnam

15-daagse actieve, individuele rondreis reis door het schitterende Noord-Vietnam met Original Asia.

Lees meer

v.a. €1165 excl.

Het mooiste van Vietnam

13-daagse complete reis door Vietnam van noord naar zuid met VNC Asia Travel.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Vietnam Highlights

12-daagse reis vol hoogtepunten van Vietnam. Ontdek zelfstandig, maar op een comfortabele manier met PANGEA Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, Van Verre, PANGEA Travel, VNC Asia Travel, De Jong Intra, Puur Azië en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Friends Travel Vietnam of GetYourGuide. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.