Er zijn in totaal 35 nationale parken in Vietnam. Een aantal ervan zijn uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site. Sommige parken zijn zeer druk bezocht, anderen minder druk vanwege de minder goed bereikbare ligging en vaak ook omdat de nodige faciliteiten om toeristen te ontvangen ontbreken. Hieronder volgt een overzicht met de 4 meest populaire nationale parken van Vietnam.

Cat Tien Nationaal Park

Cat Tien nationaal park is een prachtig nationaal park in het zuiden van Vietnam. Het natuurpark ligt grofweg tussen Ho Chi Minh Stad en Dalat in. Er rijden bussen vanaf beide steden naar het natuurpark, de busreis duurt zo’n 4/5 uur. De bus stopt niet direct bij het park, maar bij het dorp Ma Da Gui. Hier vandaan neem je een taxi of brommer naar het park HQ. Om bij het park HQ te komen moet je eerst nog de rivier oversteken. Je betaalt los voor de bus, de brommer of taxi, de oversteek per boot en de entreekosten voor het park. Ter plekke kun je de overnachtingen regelen, de duurste kamer kost niet meer dan 35USD. In het park kun je prachtige wandelingen en jungle trekkings doen. Ook heb je er een nightsafari. De crocodile swamp is ook een bezoek waard. Grote diersoorten vind je er niet (meer), maar wel veel kleinere dieren. Je kunt een trip naar Cat Tien ook vanuit Ho Chi Minh Stad of Dalat laten verzorgen. De kosten liggen dan wel wat hoger dan wanneer je het zelf zou regelen (rond de 150/200USD per persoon). Een alternatief is een Easy Rider tour tussen Ho Chi Minh Stad en Dalat, met onderweg een bezoek aan Cat Tien.

Cuc Phuong Nationaal Park

Cuc Phuong nationaal park is een van de mooiste natuurparken van Vietnam, en ligt in de provincie Ninh Binh, op een uur of drie reizen ten zuiden van Hanoi. Het natuurpark is het hele jaar door prima te bezoeken, hoewel het er in de wintermaanden aan de frisse kant zal zijn. Je kunt veel diersoorten spotten in het park, je hebt er onder andere gibbons, langoeren, lori’s en zwarte reuzeneekhoorns. Bij het hoofdkwartier kun je een overnachting regelen in één van de basic guesthouses. Er zijn gidsen in het park aanwezig die je een interessante tour door het park kunnen geven. Liefhebbers van natuur en wandelen zullen Cuc Phuong als een hoogtepunt van hun vakantie in Vietnam ervaren. Het park kan als alternatief dienen voor een trip naar Sapa, waar je minimaal een paar dagen voor moet uittrekken (Cuc Phuong kun je zelfs als dagtocht bezoeken).

Ba Be Nationaal Park

Ba Be nationaal park ligt op zo’n 240 kilometer ten noorden van de hoofdstad Hanoi. Het park is erg mooi en vooral het enorme meer is prachtig. Waar het bij de andere natuurparken om wandelen (en trekkings) gaat, verken je Ba Be het beste per boot. Je hebt er prachtige watervallen, grotten en een aantal authentieke Tay dorpen (de Tay zijn een minderheid die in deze regio woont). Het is een prachtig alternatief op bekende parken als Cuc Phuong, Ba Vi (dichtbij Hanoi) en zelfs de hooglanden van Sapa. Ba Be heeft diverse prachtige diersoorten en vogelsoorten; natuurliefhebbers komen er prima aan hun trekken. Bij het hoofdkwartier kun je een overnachting regelen. In Hanoi bieden reisbureautjes meerdaagse trips naar Ba Be en enkele andere attracties in de regio aan.

Cat Ba Nationaal Park

Cat Ba nationaal park beslaat het grootste deel van het eiland Cat Ba, dat op een paar uur reizen vanaf de hoofdstad Hanoi ligt. Het park is vooral doordeweeks erg rustig. In de weekenden en tijdens feestdagen is het er vaak drukker vanwege de locals uit Hanoi die er komen wandelen. Wanneer je de wat langere wandelroutes kiest, zul je snel in alle rust het park kunnen verkennen. Het park is bekend vanwege de witkop langoer; een zeer zeldzame aapsoort. Verder heb je er ook andere mooie diersoorten, zoals de civetkat en de zwarte reuzeneekhoorn. Een bezoek aan het eiland Cat Ba is vaak onderdeel van een meerdaagse Halong Bay cruise, maar kan beter los vanuit Hanoi georganiseerd worden zodat je het park in alle rust kunt verkennen.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.