Vietnam is een langgerekt land en bestaat grofweg uit 4 delen; het noorden, het centrale kustgebied, de centrale hooglanden en het zuiden. Elke regio heeft diverse prachtige hoogtepunten. Wanneer je zo’n drie weken te besteden hebt kun je al een aardige indruk krijgen van het land. Wanneer je in drie weken het hele land wilt verkennen zul je op de meeste locaties niet al te lang verblijven. Het reizen tussen bestemmingen zal in een aantal gevallen ’s nachts plaatsvinden, om zo tijd te besparen. De twee grootste steden, Hanoi (de hoofdstad) en Ho Chi Minh Stad staan meestal standaard op het programma omdat er zoveel te doen en omdat het gewoon allebei erg leuke bestemmingen zijn. Vanuit deze steden kun je ook allerlei trips in de omgeving ondernemen. De meeste reizigers reizen over land van noord naar zuid of andersom en Vietnam is wat dat betreft erg goed te bereizen.

Reizigers kunnen op twee manieren naar Vietnam; georganiseerd of op eigen gelegenheid. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je makkelijk zelf je reis naar Vietnam regelt. Omdat het verder niet altijd even makkelijk is om een keuze te maken tussen de vele reisorganisaties die reizen naar het land aanbieden, hebben we verderop een overzicht geplaatst met aanbevolen reisorganisaties met groepsrondreizen en individuele reizen. Ook hebben we de grootste attracties en bezienswaardigheden in een handig overzicht verwerkt, met hierbij het aanbevolen aantal dagen (hoewel dit natuurlijk ook een persoonlijke afweging is) en een cijfer zoals wij het ervaren hebben. Het cijfer geeft wat ons betreft vooral aan hoe de ene plek zich wat ons betreft vergelijkt met de andere plek.

Eerste keer Vietnam

Ga je voor de eerste keer naar Vietnam en heb je zo’n 3 tot 4 weken te besteden, dan is een reis van noord naar zuid het leukste. Je reist dan o.a. van Hanoi naar mooie plekken als Sapa, Halong Bay en Ninh Binh. Daarna ga je verder naar het zuiden, naar Hue en Hoi An. Vervolgens langs Nha Trang, Mui Ne en dan door richting Ho Chi Minh Stad. Vanuit deze metropool kun je mooi afsluiten op het tropische eiland Phu Quoc of je verkent (per bootje) de Mekong Delta.

Je kunt zo’n reis goed zelf organiseren, door vooraf bus- en treintickets te boeken (dit kan makkelijk online bij Baolau.com) en door zelf de accommodatie te regelen. Wij boeken meestal bij Booking.com vanwege de gunstige en vaak kosteloze annuleringsvoorwaarden. Er zijn ook diverse reisorganisaties die vergelijkbare rondreizen aanbieden. Hierbij is alles voor je geregeld en kun je ervoor kiezen om deze reis op individuele basis te doen, of in groepsverband. Namen van deze rondreizen kun je herkennen aan termen als “Discover Vietnam”, “Best of Vietnam” of “Vietnam in stijl”. De eerder genoemde hoogtepunten kun je allemaal in één rondreis bezoeken. Je kunt echter ook makkelijk een hele vakantie in één van de genoemde regio’s (noord, midden of zuid) doorbrengen.

Als je liever rustig aan doet, en niet alle plekken in vogelvlucht langsgaat, dan kun je beter een keuze maken tussen één of meerdere plekken en deze uitgebreid verkennen. Je kunt dan het beste een keuze maken tussen 1 of 2 van de 4 regio’s. Zo is het zuiden bijvoorbeeld prima te combineren met één of beide centrale delen. Hetzelfde geldt voor het noorden van Vietnam. Vietnam is ook erg goed te combineren met een bezoek aan Cambodja, Laos, Thailand en zelfs Maleisië. Er zijn dan ook diverse reisorganisaties die prachtige combinatiereizen aanbieden door Indochina.

Wanneer je een rondreis bij één van de reisorganisaties boekt, leveren zij je de alle nodige informatie die relevant is voor de reis. Dit is vooral handig wanneer je bepaalde specifieke gebieden bezoekt. Ook wordt uitgelegd met welke extra kosten (bv entreegelden, fooien, kosten van het dagelijkse levensonderhoud etc) rekening moet worden gehouden.

Hieronder hebben we de twee eerder genoemde reismogelijkheden uitgewerkt. Heb je vragen over het plannen en organiseren van een reis naar Vietnam? Neem dan contact met ons op. Dit kan via e-mail, via de Facebook pagina en via ons Telegram reiskanaal.

Georganiseerde rondreis Vietnam

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige reizen door Vietnam. Sommige rondreizen duren wat langer (dit is vooral het geval bij combinatiereizen) en sommige wat korter (zgn. vogelvlucht reizen, goed voor een eerste indruk). Bekijk vooraf de reisprogramma’s en ga na welke reis het beste bij je past.

Bij de rondreizen geldt dat je ze meestal in twee varianten hebt; de groepsreis waarbij je met anderen reist en de individuele rondreis waarbij de reisorganisatie de reis helemaal voor je samenstelt.

Let er bij het boeken van een georganiseerde rondreis altijd op dat de reis mogelijk een minimaal aantal deelnemers heeft. Er zijn reisorganisaties die een gegarandeerd vertrek bieden. Ook zijn er reisorganisaties die hun prijzen exclusief de internationale retourvlucht tonen, of reisorganisaties die de luchthavenbelasting, brandstofheffing en veiligheidstoeslag nog niet in de totaalprijs vermelden. Verder zijn er reisorganisaties die individuele rondreizen op basis van maatwerk aanbieden, waarbij de reizen op hun website als voorbeeld dienen (en hier dus vanaf geweken kan worden, tegen vaak extra kosten).

Vanzelfsprekend liggen de prijzen lager buiten het hoogseizoen en de vakantieperiodes. Houd echter wel altijd rekening met het klimaat in Vietnam; het zou zonde zijn wanneer je een gebied tijdens de moesson bezoekt (hoewel vooral het zuiden van Vietnam een tropisch klimaat heeft waar het altijd wel kan regenen). De prijzen van rondreizen liggen meestal tussen €1200 en €3000 per persoon. Is er sprake van veel luxe (en exclusiviteit) dan verblijf je meestal een kortere periode tegen een hogere prijs. Reisprogramma’s ontlopen elkaar meestal niet zo heel veel, ga er in ieder geval maar vanuit dat elke rondreis naar Vietnam een bijzondere (reis) zal zijn.

Hieronder volgt een overzicht met de mooiste rondreizen die wij gevonden hebben (let op: prijzen die we op Reisvormen noemen kunnen afwijken met de actuele prijzen op de websites van de reisaanbieders):

Omschrijving Reisorganisatie
11-daagse rondreis Discover Vietnam 333Travel
21-daagse rondreis Beste van Vietnam ANWB Reizen
22-daagse rondreis Vietnam Djoser
14-daagse familiereis Kids in Vietnam KidsReizen
22-daagse groepsreis Vietnam Koning Aap
21-daagse individuele reis Hoogtepunten van Vietnam Puur Azië
22-daagse rondreis Vietnam Sawadee
15-daagse rondreis Vietnam Shoestring
20-daagse rondreis Vietnam Compleet TUI
15-daagse rondreis Actief en avontuurlijk Vietnam Van Verre

Zelf samenstellen van een reis naar Vietnam

Vietnam kun je ook prima zelf bezoeken, zonder een georganiseerde reis te boeken. Reizigers die tijd en zin hebben om alles zelf vooraf uit te pluizen kunnen gemakkelijk zelf hun droomreis naar het land samenstellen. Je kunt makkelijk zelf losse vliegtickets boeken. Zo heeft KLM vaak zeer scherpe deals naar Hanoi en Ho Chi Minh Stad. Verder kun je zelf de hotelovernachtingen boeken bij populaire hotelsites als Agoda.nl en Booking.com. Je kunt ook in Nederland (vooraf) enkele losse trips boeken, dit kan echter ook ter plekke. Vaak is het zelf organiseren ook nog goedkoper. Wil je zelf een reis naar Vietnam samenstellen, dan kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

Je kunt de inhoud van de reis verder goed afkijken van de reisorganisaties. Vaak is hier een goed haalbaar reisprogramma beschreven, zodat je weet wat kan en wat niet kan (je ziet zo al snel hoeveel dagen je minimaal nodig hebt). Een mooi voorbeeld van een 3-weekse reis is de 21-daagse rondreis genaamd ‘Het beste van Vietnam‘ van ANWB Reizen (€1800 p/p incl. vlucht). Zij hebben een mooi plan opgesteld waaruit goed naar voren komt wat er in bijna 3 weken in Vietnam mogelijk is. Je kunt hun reisopzet eventueel als inspiratie gebruiken en het zelf verder uitwerken.

Een nadeel van het zelf organiseren is dat niet iedereen het leuk vind alles zelf te moeten regelen. Je kunt niet tijdens de reis terugvallen op een gids of op medereizigers in de groep. Het grote voordeel is dat het zelf organiseren wel vaak flink scheelt in de totaalprijs van de reis.

1) Internationale vliegtickets

Je start het samenstellen van je eigen reis met het boeken van losse vliegtickets van Amsterdam naar Hanoi of Ho Chi Minh Stad. Er is altijd sprake van een tussenstop en bij de keuze kun je naast de prijs het beste goed kijken naar de beoordelingen en de details van de stopover. Boeken kan prima bij de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf (wij zijn groot fan van de Werelddeal Weken van KLM) of bij een populaire vliegticketvergelijker als Momondo.

Een vlucht naar Kuala Lumpur, Hong Kong of Bangkok is soms erg goedkoop vanaf Amsterdam. Je kunt vervolgens ook goedkoop met AirAsia of een andere budget airline doorvliegen naar Hanoi of Ho Chi Minh Stad.

Tip: Reis je met (jonge) kinderen? Kies dan als het even kan voor een vlucht met prettige stopover-tijden, of voor een vlucht waarbij de vertrektijd in elk geval zo is dat er meteen geslapen kan worden (in het vliegtuig gaat alles dan ook sneller op donker, wat prettig is voor de kinderen). Vermijd lange stopovers diep in de nacht.

Internationale vliegtickets boek je ruim vooraf voor de beste prijzen, last-minute vluchten naar Vietnam bestaan niet echt. Het beste moment om vliegtickets te boeken verschilt per seizoen, maar meestal geldt dat je 9 maanden tot 3 maanden vooraf de beste prijzen hebt. Enkele maanden vooraf heb je vaak nog één of meerdere periodes met scherpe aanbiedingen. Tijdens het hoogseizoen heb je te maken met de hoogste vliegticketprijzen en in deze periode (juni t/m september) zijn er meestal geen aanbiedingen meer. Wil je goedkoper vliegen, zorg dan voor vertrek vanaf een buitenlandse luchthaven. Schiphol is namelijk één van de duurdere luchthavens om vanaf te vliegen.

Let er altijd op dat een retourticket vanuit Nederland vaak het goedkoopst is als je vanaf dezelfde stad vertrekt als waar je bent aangekomen. Wil je liever vanaf een andere stad vertrekken, ga dan na of het goedkoper is om gewoon zelf een ticket te kopen naar de stad waar vandaan je naar Nederland reist.

Vind gemakkelijk goedkope tickets naar Vietnam bij KLM of bij een bekende vergelijker als Momondo. Lees hier meer over vliegtickets naar Vietnam.

2) Reisplan opstellen

Het reisplan bepaalt waar je elke nacht verblijft en hoe je tussen de verschillende bestemmingen reist. Stel het reisplan indien mogelijk zo volledig mogelijk op en deel het eventueel in onze reiscommunity zodat andere reizigers hun input erop kunnen geven. Inspiratie kun je ook uit de georganiseerde rondreizen van de Nederlandse reisorganisaties halen. Nadat je het reisplan (met de meest logische reisroute) hebt bepaald, kun je beginnen met het vastleggen van de overige zaken. Uit kostenoverweging loont het bijna altijd om vooraf in elk geval het volgende vast te leggen:

 • Accommodatie. Dit is bij Agoda.nl en Booking.com vaak kosteloos tot zeer dicht op de aankomstdatum te annuleren. Vastleggen betekent dus niet dat je er aan vast zit.
 • Bus- en/of treintickets. Wil je middellange afstanden met de bus of de trein afleggen? Vanaf 90 dagen voor vertrek kun je online bij Baolau.com bus- en treintickets boeken. Onze voorkeur gaat overigens uit naar de trein boven de bus.
 • Binnenlandse vluchten. Hoe eerder je de binnenlandse vluchten boekt hoe beter. De prijs is dicht op de vertrekdatum vaak een veelvoud van wat je tijdens een aanbieding betaalt. Let op actieperiodes en boek in de regel zo’n 6 tot 3 maanden voor vertrek.
 • Losse populaire tours. Wil je een paar dagen met privévervoer met gids/chauffeur op pad? Of bezoek je graag plekken die buiten de gebaande paden liggen? Of wil je attracties of activiteiten in de grote steden graag vooraf al vastleggen? Boek of regel dit vooraf want dicht op de vertrekdatum zitten sommige tours vol. Een mooie site met lokale tours is GetYourGuide.com.

Tip: wil je liever niet een georganiseerde reis boeken, maar weet je niet waar je moet beginnen bij het zelf regelen? Bekijk dan de hierboven genoemde reizen om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Vaak hebben de reisorganisaties zeer logische reisroutes uitgekiend, die je zeer goed als inspiratie voor je eigen reis kunt gebruiken.

3) Hotelovernachtingen

Als de vertrekdatum vastligt kun je de losse hotelovernachtingen reserveren. Dit kan goed bij Agoda.nl en Booking.com want deze sites hebben vaak scherpe aanbiedingen. Direct bij de websites van hotels boeken of ter plekke bij een hotel in Vietnam binnenwandelen is over het algemeen duurder, hoewel dit van een hoop zaken afhangt. Vooraf online boeken levert in het geval van middenklasse en luxe hotels en resorts meestal de beste prijzen op. Vergelijken loont en vergeet ook niet na te gaan of je wat via Airbnb kunt huren, want soms zitten er echte pareltjes tussen. Wat betreft de hotelsites heeft Booking.com een lichte voorkeur omdat je daar de meeste hotels en resorts kunt boeken waarbij je kosteloos tot vlak voor aankomst kunt annuleren. Agoda.nl heeft de afgelopen jaren ook steeds meer accommodatie met gunstige annuleringsvoorwaarden. Dit biedt enige flexibiliteit, vooral omdat je zo snel de overnachtingen kunt vastleggen en dit later nog kunt aanpassen (mocht je een betere deal tegenkomen). Annuleren is supermakkelijk en is in een paar muisklikken gedaan.

4) Binnenlands vervoer

Binnen Vietnam reis je het goedkoopst per bus of trein. Met de nachttrein of nachtbus bespaar je vaak een overnachting, wat ook weer scheelt in de kosten. Bus- en treintickets worden op basis van vaste prijzen verkocht, afhankelijk van de mate van luxe. Tickets zijn meestal vanaf 90 dagen voor vertrek beschikbaar en kun je vooraf online boeken via het veelgebruikte Baolau.com.

Je kunt in Vietnam prima en betaalbaar met binnenlandse vluchten tussen bestemmingen reizen. Binnenlandse vluchten zijn minder goedkoop dan de bus of trein, maar brengen je wel veel sneller van de ene naar de andere bestemming. Binnenlandse vluchten kosten soms niet meer dan een paar tientjes per persoon voor een enkele reis. Hierbij geldt dat hoe eerder je de vluchten vastlegt, des te goedkoper de tickets zijn. Tickets zijn meestal 6 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de vertrekdatum het goedkoopst en boeken doe je bij voorkeur tijdens speciale aanbiedingen.

5) Huurauto

Het is niet zo gebruikelijk om zelfstandig door Vietnam te reizen. De verkeerssituatie is doorgaans vrij hectisch en de kosten voor autohuur liggen er erg hoog. Wel gebruikelijk is het huren van privévervoer, waarbij je tijdens je reis een auto met chauffeur (en eventueel gids) tot je beschikking hebt. De kosten hiervan zijn echter vrij hoog, reken op zo’n $100 per dag.

6) Losse tours en bouwstenen

Losse tours zijn niet altijd noodzakelijk in Vietnam, veel kun je prima zelf regelen of bij één van de vele boekingskantoortjes in de toeristische bestemmingen. Wil je echter op één dag meerdere plekken bezoeken, dan is een dagtour het overwegen waard. In Hanoi en Ho Chi Minh Stad heb je diverse kleine reiswinkeltjes waar je deze dagtours of meerdaagse tours kunt boeken.

Wil je specifieke tours liever vooraf vastleggen, dan kun je dit al in Nederland doen bij de reisorganisaties met losse tours. Een tour kan een dagactiviteit zijn, maar ook bijvoorbeeld een driedaagse trip naar naar een speciale bestemming. Deze trips kun je in sommige gevallen los boeken, maar veel reizigers rijgen een aantal trips aan elkaar om zo zelf hun ultieme Vietnam-reis samen te stellen. Wij zijn altijd zeer positief over de Nederlandse reisorganisaties 333travel en Van Verre. Het leuke is dat je zelf aan de hand van hun bouwstenen een individuele rondreis door Vietnam kunt samenstellen. Je koppelt gewoon een aantal bouwstenen aan elkaar en zij regelen de rest voor je. Hierbij kun je ook eventueel afwijken van de standaard trips en ook eigen input geven rond de manieren van reizen (bus, trein of vliegtuig). Natuurlijk kun je de bouwstenen op de websites ook als input gebruiken en je eigen rondreis hiermee samenstellen (op eigen houtje).

7) Visumaanvraag

Reizigers die Vietnam bezoeken moeten (vooraf) een E-visum of Letter Of Approval aanvragen. Dit kan allemaal online en de visumprocedure is makkelijk zelf door te lopen. De visumaanvraag is in de meeste gevallen een formaliteit en is zo geregeld. Let er wel op dat het altijd om een single-entry visum van 30 dagen gaat. Wil je vaker het land in tijdens je langere reis, dan moet je ter plekke (in de buurlanden) naar de ambassade of het consulaat voor een nieuw visum.

8) Vaccinaties

Ga vooraf bij de huisarts, GGD of het tropeninstituut langs om informatie in te winnen m.b.t. de vaccinnaties die relevant zijn bij een vakantie naar Vietnam. Doorgaans worden de volgende vaccinaties met klem aangeraden: Hepatitis A, DTP en buiktyfus. Aanbevolen is een Hepatitis B vaccinatie. In bepaalde gebieden van Vietnam wordt een malariakuur aanbevolen.

Je haalt de aanbevolen reisvaccinaties bij de GGD of bij Meditel. Meditel heeft een handige website waar je direct per land kunt zien welke vaccinaties worden aanbevolen. Daarnaast kun je ook in één oogopslag zien wat geheel of gedeeltelijk door je zorgverzekeraar vergoed wordt. Let erop dat je de afspraak voor de reisvaccinatie uiterlijk 6-8 weken voor vertrek gemaakt hebt.

9) Reisverzekering en annuleringsverzekering

De meeste reizigers hebben een doorlopende reisverzekering en hoeven dus niks vooraf te regelen, behalve eventueel nagaan of ze wereldwijde dekking hebben. Heb je nog geen doorlopende reisverzekering, dan raden we aan dit direct te regelen. Een prima verzekeraar is Europeesche, waar wij zelf ook onze doorlopende reisverzekering hebben lopen. Naast de doorlopende verzekering hebben ze ook een kortlopende reisverzekering voor minder reislustige mensen. Dit is alleen interessant als je minder dan 30 dagen per reist.

Let erop dat je bij je eigen zorgverzekeraar vaak staffelkorting krijgt bij het afnemen van meerdere verzekeringen. Het kan dus zijn dat de reisverzekering bij een andere partij goedkoper lijkt, maar dat je vanwege de korting toch goedkoper uit bent bij je eigen verzekeraar.

Wat te bezoeken in Vietnam

Wanneer je minimaal 3 weken in Vietnam te besteden hebt, kun je binnen een vakantie zo goed als alle hoogtepunten van het land bezoeken. Natuurlijk zullen er dan altijd veel hoogtepunten en attracties overblijven voor een volgende reis door het land. Hieronder volgt nog een aanbeveling voor wanneer je het met minder dan drie weken moet doen.

Vietnam is een uitstekend land om van noord tot zuid (of andersom, dat doet geen afbreuk van het reisplezier) te bezoeken. In dat geval dien je altijd minimaal 1 binnenlandse vlucht te boeken, om weer aan te komen bij de stad waar het vliegtuig vanaf vertrekt. Dit is altijd of Hanoi in het noorden, of Ho Chi Minh Stad in het zuiden. De manieren om deze reis af te leggen is per vliegtuig (vooral wanneer je rond de drie weken hebt), de (nacht)trein, de bus, privé vervoer of achterop de motor met een Easy Rider tour. Onderweg zul je dan op diverse plekken voor enkele dagen stoppen, zodat je de omgeving op je gemak kunt verkennen.

Hieronder volgt een overzicht met meest populaire hoogtepunten tijdens je reis door Vietnam. Je kunt zelf beoordelen of deze reisonderdelen essentieel zijn of niet. Per reisonderdeel geven we een summiere omschrijving, daarbij geven we telkens aan hoeveel dagen je er volgens ons minimaal moet verblijven. Ook vermelden we hier ons rapportcijfer bij, zodat je een indruk hebt welke echte must-see’s zijn en welk je met een gerust hart kunt overslaan. De volgorde van de hoogtepunten zijn weergegeven op basis van een trip van noord naar zuid Vietnam.

Hoogtepunt Omschrijving Dagen Cijfer
Hanoi Authentieke en bruisende hoofdstad van Vietnam. Veel leuke attracties, maar vooral geliefd vanwege het prettige sfeertje. 3D/2N * 9
Halong Bay Een must-see bij een bezoek aan Vietnam. Met een authentieke boot door een prachtig Karstgebergte op zee. 2D/1N 9
Sapa De mooiste hooglanden van Vietnam. Altijd fris en een mooie plek om te wandelen en om de omgeving te verkennen. Hier maak je ook kennis met diverse volken met hun tradities. 3D/2N ** 8
Cuc Phuong Mooi natuurpark ten zuiden van Hanoi. Eventueel alternatief voor Sapa wanneer je te weinig dagen hebt. Mooie wandelingen en treks. 3D/2N 7
Tam Coc Prachtig natuurgebied ten zuiden van Hanoi met veel overeenkomsten met Halong Bay. Dichtbij het dorp Ninh Binh en goed te combineren met Cuc Phuong hierboven. 3D/2N 8
Hue Gezellig stadje met mooi historisch centrum. De DMZ trips starten hier, de omgeving staat in het teken van de Vietnam oorlog. 2D/1N 7
Danang Grote, moderne stad met veel lelijke gebouwen. Grote hotels en resorts, weinig attracties. Wel een luchthaven en treinstation, waardoor veel toeristen er wel langs komen. De Hai Van Pass (Wolkenpas) ten noorden van Danang is het grootste hoogtepunt in de omgeving. N.V.T. *** 6
Hoi An Het sfeervolle stadje ligt ten zuiden van Danang. Hoi An is een must-see. Je kunt er heerlijk slenteren en je kunt de omgeving prima per fiets verkennen. Hoi An is ook bekend vanwege de vele kleermakers waar je goedkope maatkleding laat maken. 4D/3N 8
Nha Trang Zon, zee, duiken & snorkelen, uitgaan en diverse excursies in de omgeving. Prachtige stranden maar wel vrij toeristisch. Whale Island in de buurt is erg mooi. 3D/2N 7
Dalat Alternatief op Sapa, vooral wanneer je tijdens de wintermaanden door Vietnam reist. Minder hoog dan Sapa, maar nog steeds vrij fris. Veel (buiten) activiteiten; de omgeving van Dalat is erg mooi. Het stadje zelf valt tegen. Vooral tof als onderdeel van een Easy Rider tour. 2D/1N **** 7
Mui Ne Grootschalige strandbestemming. Windzeker, waardoor het een topbestemming voor surfliefhebbers is (vooral kite-surfing is er erg populair). Je hebt een aantal leuke attracties in de omgeving. 2D/1N 7
Ho Chi Minh Stad De grootste stad van Vietnam. Je hebt er veel leuke attracties en ook in de omgeving is een hoop te doen. De stad is een hub voor diverse meerdaagse trips in de omgeving. Net als Hanoi is een bezoek aan Ho Chi Minh Stad een absoluut hoogtepunt, en vaak ook een logisch onderdeel van de reis. 3D/2N * 8
Mekong Delta Prachtig waterrijk gebied ten westen van Ho Chi Minh Stad. Een prachtige bestemming. Heerlijk op een bootje de drijvende markten bezoeken. Prachtige plek om het authentieke Vietnam te ervaren. Veel homestays en guesthouses in en bij de kleine dorpjes. 4D/3N 9
Phu Quoc Prachtig eiland helemaal in het zuidwesten van Vietnam. Het hele jaar door te bezoeken, maar in de zomermaanden kan er flink wat (tropische) regen vallen. Veel accommodatie van luxe tot zeer basic. Prachtig eiland om een mooie Vietnam vakantie af te sluiten. 4D/3N of langer 7
Con Dao Con Dao is een rustig tropisch eiland in het zuiden van Vietnam. Het is misschien wel het meest tropische eiland in het land. Je kunt er goed duiken en snorkelen. Vergeleken met Phu Quoc is het niet erg toeristisch. Accommodatie varieert van luxe tot vrij basic. 4D/3N of langer 8

* Stadsmensen kunnen hier makkelijk langer verblijven. Wanneer je de steden als stopover gebruikt voor de verdere reis door Vietnam zijn 2 overnachtingen voldoende om de hoogtepunten van beide steden mee te krijgen.
** Je maakt gebruik van een speciale nachttrein, waardoor de heenreis en de terugreis beiden een overnachting zijn. Met 1 overnachting in Sapa zelf ben je dus 2 volle dagen in de hoogvlakte.
*** Mocht je in Danang aankomen (vliegtuig of trein) dan kun je het beste direct doorreizen naar Hue of Hoi-An voor een overnachting.
**** Outdoor liefhebbers kunnen hier makkelijk meerdere dagen verblijven.

Korter dan drie weken

Hoewel je Vietnam prima in vogelvlucht kunt bezoeken, kun je bij een reis die korter duurt dan drie weken beter wat keuzes maken en bepaalde gebieden overslaan om ook nog echt vakantie te vieren (in plaats van alleen maar reizen). Niet elke reiziger kan er goed tegen om elke dag urenlang in de bus of trein te zitten. Bij minder dan drie weken raden we de volgende twee globale reisplannen aan:

 1. Het noorden van Vietnam te bezoeken met o.a. Hanoi, Halong Bay, Sapa en eventueel nog wat afzakken richting het centrale deel als hier nog tijd voor is, bv naar Ninh Binh en omgeving.
 2. Het gebied in het zuiden en centrale deel van Vietnam met o.a. Ho Chi Minh Stad, Mekong Delta, Mui Ne, Nha Trang of de iets noordelijker gelegen regio bij Hoi-An en Hue. Ook kun je dan nog eventueel een van de tropische eilanden in het zuiden bezoeken.

Tips

 • Let erop dat je voldoende afwisseling aanbrengt in het reisprogramma. Zoals je bij de reizen van de verschillende reisorganisaties kunt zien bestaan hun reizen meestal uit een leuk en gevarieerd programma.
 • Ga vooraf na of de bestemmingen die je wilt bezoeken een ‘beste tijd’ voor een bezoek hebben.
 • De jaarlijkse Vakantiebeurs en de Beurs voor Bijzondere Reizen zijn twee evenementen waar je veel te weten kunt komen over het prachtige Vietnam. Als je niet genoeg hebt aan de informatie op het internet, is dit een leuke manier om meer te weten te komen over het land en de reisorganisaties met reizen naar het land.
 • De meeste reisorganisaties hanteren vergelijkbare betalingsvoorwaarden. Nadat een boeking definitief gemaakt is (in sommige gevallen na het geven van een concreet akkoord op een reisvoorstel) krijg je de factuur met hierop vermeld het percentage van de aanbetaling. Dit ligt meestal op zo’n 20% van de totale reissom. In veel gevallen dien je uiterlijk 6 weken voor vertrek de volledige reissom hebben voldaan.
 • Een handige manier om te achterhalen wat er nu allemaal precies te doen is op een bestemming is door de website Tripadvisor te bezoeken en dan de bestemming erbij te halen. Hier heb je een categorie genaamd ‘Activiteiten’ waar je een enorm overzicht met de bezienswaardigheden en attracties in de directe omgeving ziet. Vaak heb je op Tripadvisor ook een forum waar je specifieke vragen kunt stellen.
 • Zorg voor een annuleringsverzekering wanneer je een georganiseerde reis boekt. Ga ook na wat je plan B is bij het zelf organiseren van een reis door Vietnam. Soms lopen zaken net even anders in het land en het zou jammer zijn als je zaken vooraf betaald hebt en bij problemen niet (deels) terug krijgt.

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.