De meest gebruikelijke manier om tussen Vietnam en Cambodja te reizen is per boot vanaf Ho Chi Minh Stad naar Phnom Penh, dwars door de prachtige Mekong Delta. Je hebt in Ho Chi Minh Stad diverse reisbureautjes die deze tocht aanbieden. Hetzelfde geldt voor de vele reisbureautjes in Phnom Penh. Er zijn diverse manieren om tussen beide landen te reizen, prijzen variëren naarmate de manier meer of minder luxe is. De optie bus-boot-bus is vaak het goedkoopst. Er zijn ook privé-boten, waar je de enige bent (die zijn wel meteen veel duurder).

Een logische route is door eerst vanaf Ho Chi Minh Stad naar Chau Doc bij de Vietnamees/Cambodjaanse grens te reizen. Hier regel je dan een overnachting (het Victoria Hotel is de meest luxe mogelijkheid, je hebt echter ook veel goedkope guesthouses) en de volgende ochtend vertrek je dan per boot richting Phnom Penh.

De boot die wij namen was een smalle speedboot, qua uiterlijk heeft het wel wat weg van een duikboot. We zaten er met zo’n 20 personen in en halverwege de reis kregen we een lunchpakketje.

Grensformaliteiten tussen Vietnam en Cambodja

Bij de Cambodjaanse grens moet je aan land, waar je tegen betaling van 400.000 VND (dec 2010) een Cambodjaans visum in je pasoort krijgt. Alles wordt buiten geregeld, in de tuin van het grenskantoor. De grenswachters zitten ook allemaal in de tuin onder een grote parasol. Het hele proces duurt niet lang, met een uurtje zijn alle formaliteiten afgehandeld en kun je de reis vervolgen.

Let erop dat je gepast geld bij je hebt. Je betaalt ter plekke en dit kan alleen contant (in USD, Riel of VND). Verder heeft men 1 pasfoto van je nodig.

Grensformaliteiten tussen Vietnam en Cambodja

Wanneer je van Vietnam naar Cambodja reist, kun je het visum voor Cambodja ter plekke krijgen. Reis je echter andersom – van Phnom Penh naar Ho Chi Minh Stad (of Chau Doc) – dan dien je het visum voor Vietnam al vooraf in Nederland hebben aangevraagd. Backpackers kunnen het visum ook in Siem Reap en Phnom Penh aanvragen. Het paspoort wordt dan wel naar Sinanoukville in het zuiden van Cambodja verstuurd; je bent je paspoort dan minimaal een dag kwijt.

Ook kun je een tour boeken waarmee je via de Mekong Delta van Ho Chi Minh naar Phnom Penh in Cambodja reist. Je regelt meteen makkelijk het visum ter plekke bij de grensovergang.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.