De meest gebruikelijke manier om tussen Vietnam en Cambodja te reizen is per boot vanaf Ho Chi Minh Stad naar Phnom Penh, dwars door de prachtige Mekong Delta. Je hebt in Ho Chi Minh Stad diverse reisbureautjes die deze tocht aanbieden. Hetzelfde geldt voor de vele reisbureautjes in Phnom Penh. Er zijn diverse manieren om tussen beide landen te reizen, prijzen variëren naarmate de manier meer of minder luxe is. De optie bus-boot-bus is vaak het goedkoopst. Er zijn ook privé-boten, waar je de enige bent (die zijn wel meteen veel duurder).

Een logische route is door eerst vanaf Ho Chi Minh Stad naar Chau Doc bij de Vietnamees/Cambodjaanse grens te reizen. Hier regel je dan een overnachting (het Victoria Hotel is de meest luxe mogelijkheid, je hebt echter ook veel goedkope guesthouses) en de volgende ochtend vertrek je dan per boot richting Phnom Penh.

De boot die wij namen was een smalle speedboot, qua uiterlijk heeft het wel wat weg van een duikboot. We zaten er met zo’n 20 personen in en halverwege de reis kregen we een lunchpakketje.

Grensformaliteiten tussen Vietnam en Cambodja

Bij de Cambodjaanse grens moet je aan land, waar je tegen betaling van 400.000 VND (dec 2010) een Cambodjaans visum in je pasoort krijgt. Alles wordt buiten geregeld, in de tuin van het grenskantoor. De grenswachters zitten ook allemaal in de tuin onder een grote parasol. Het hele proces duurt niet lang, met een uurtje zijn alle formaliteiten afgehandeld en kun je de reis vervolgen.

Let erop dat je gepast geld bij je hebt. Je betaalt ter plekke en dit kan alleen contant (in USD, Riel of VND). Verder heeft men 1 pasfoto van je nodig.

Grensformaliteiten tussen Vietnam en Cambodja

Wanneer je van Vietnam naar Cambodja reist, kun je het visum voor Cambodja ter plekke krijgen. Reis je echter andersom – van Phnom Penh naar Ho Chi Minh Stad (of Chau Doc) – dan dien je het visum voor Vietnam al vooraf in Nederland hebben aangevraagd. Backpackers kunnen het visum ook in Siem Reap en Phnom Penh aanvragen. Het paspoort wordt dan wel naar Sinanoukville in het zuiden van Cambodja verstuurd; je bent je paspoort dan minimaal een dag kwijt.

Ook kun je een tour boeken waarmee je via de Mekong Delta van Ho Chi Minh naar Phnom Penh in Cambodja reist. Ik vind deze bouwsteen “Varen naar Cambodja” van Riksja Vietnam echt fantastisch, want je regelt meteen makkelijk het visum ter plekke bij de grensovergang.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Met VNC Asia Travel naar VietnamUnieke reizen naar Vietnam met Original AsiaErvaar Vietnam als een local met Local Hero Travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

v.a. €1880 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnams

19-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1299 excl.

Vietnam rondreis, de leukste

18-daagse reis met alle hoogtepunten van noord naar zuid met Local Hero Travel.

Lees meer

v.a. €1595 excl.

Avontuurlijk Vietnam

15-daagse actieve, individuele rondreis reis door het schitterende Noord-Vietnam met Original Asia.

Lees meer

v.a. €1165 excl.

Het mooiste van Vietnam

13-daagse complete reis door Vietnam van noord naar zuid met VNC Asia Travel.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Vietnam Highlights

12-daagse reis vol hoogtepunten van Vietnam. Ontdek zelfstandig, maar op een comfortabele manier met PANGEA Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, Van Verre, PANGEA Travel, VNC Asia Travel, De Jong Intra, Puur Azië en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Friends Travel Vietnam of GetYourGuide. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.